Marknadskommentar från Jordbruksaktuellt 2008-05-25

Länderna som köper in ny jordbruksmark

Kina och Saudiarabien har dragit likartade slutsatser, respektive lands jordbruksmark kommer inte att räcka till för att föda befolkningen. Därför har man nu dragit igång med att aktivt köpa jordbruksmark i andra länder. Tillgång på åkermark håller på en strategiskt viktig resurs i nivå med oljefyndigheter.

Kina har 21 procent av världens befolkning men bara 9 procent av den odlingsbara marken. I kombination med en begränsande tillgång på vatten ger det Kina en utmaning för framtiden.

Redan idag är Kina beroende av att importera djurfoder för animalieproduktionen, i snar framtid förväntas man även behöva importera spannmål för humankonsumtion.
Kinas import av sojabönor har tredubblats under de sista fyra åren. Nu utgör importen 60-70 procent av förbrukningen, jämfört med 20-30 procent 2002.

Kina vill expandera

Kina saknar förutsättningarna för att kunna expandera sin jordbruksproduktion tillräckligt snabbt för att stilla efterfrågan. Nu lanserar landets jordbruksdepartement förslaget att man ska expandera jordbruket genom att uppmuntra kinesiska företag att köpa jordbruksmark utomlands, framförallt i Afrika och Sydamerika. Redan nu pågpr förhandlingar om att köpa mark för odling av sojabönor i Brasilien.

- Det finns inga hinder för att förslaget om att köpa utländsk åkermark ska gå igenom i Kina, uppger en tjänsteman till Financial Times. Det som kan orsaka problem är utländska regeringar som kan vilja stoppa stora markköp.

Kritiker lyfter redan nu farhågor om att Kinas internationella expansion ska påskynda skövling av regnskog samt driva upp världsmarknadspriserna på livsmedel ytterligare.

Saudiarabien vill ha ris

Saudiarabien är en av världens största risimportörer och nu har landet börjat bekymra sig över tillgången på ris. Lösningen på problemet med höga rispriser och osäkerhet om att tillgängliga volymer får nu landets regering att agera.

Vid slutet av 2008 är det troligt att Saudiarabiska företag med stöd av den saudiska staten kommer att börja investera i thailändska risodlingar. Målet är först och främst att säkra tillgången på ris till den saudiska hemmamarknaden men det uppges även att man siktar på export till andra länder runt Persiska viken.

Ett annat samarbete som är på väg att lanseras är ett utbyte mellan Libyen och Ukraina. Ukraina vill säkra tillgången på olja för att minska beroendet av Ryssland, i utbyte vill Libyen arrendera mark i Ukraina för att säkra tillgången på vete.

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel » 

Klimatsmarta räkor i Sverige Tillgången på miljövänligt framtagna jätte- och tigerräkor är globalt sett väldigt begränsad. Men nu ska Findus och Vegafish satsa på en odlingsanläggning av denna typ av räkor i Bjuv. Med förhoppningen om försäljningsstart innan nästa sommar. KommenteraPublicerad 2014-12-27 VIDEO – Glöm inte bort högtidsgrönsakerna efter jul Glöm inte bort att många av de grönsaker vi äter vid högtider även finns därefter. Såhär hade det kunnat vara om brysselkål hade riktiga känslor. Trevlig helg önskar vi! KommenteraPublicerad 2014-12-26 Hallå där Lars Wilderäng... ...ny krönikör i Jordbruksaktuellt och Skogsaktuellt KommenteraPublicerad 2014-12-26 MRSA-kartläggning pågår För tillfället pågår en MRSA-kartläggning på svenska grisgårdar. I skrivande stund är det dock oklart om, och i sådant fall vilka åtgärder, som kommer att vidtas i händelse av ett positivt provsvar. KommenteraPublicerad 2014-12-26 Samarbete för ökad tillväxt Tillväxt nötkött är LRF Kött, Sveriges Nötköttsproducenter, Taurus och McDonalds nya samarbete. Tillsammans ska de försöka öka tillväxten och lönsamheten i den svenska köttdjursuppfödningen. KommenteraPublicerad 2014-12-25 God Jul & Gott Nytt År God jul från oss som jobbar med Jordbruksaktuellt, Skogsaktuellt, Entreprenadaktuellt! Vi hoppas att alla får njuta ordentligt av julhelgen och att vi ses igen nästa år! KommenteraPublicerad 2014-12-24 Debatt: Krisläge fordrar krisinsatser

Jag lider med Sveriges mjölkbönder. De gör det som Sverige behöver, är företagare som tar risk och investerar många miljoner. Nu rasar deras mjölkpris med över 30%, till 1970-talsnivå och ruin och konkurs kommer oförskyllt att drabba många. 

KommenteraPublicerad 2014-12-24
Ytterligare prissänkningar från Arla Arla sänker mjölkpriset med 2,5 eurocent i januari. I Sverige innebär det att a contopriset, tidigare kallat ”aktuellt pris”, sänks med 19,5 öre till 264,6 öre per kilo. Det nya priset gäller från femte januari. KommenteraPublicerad 2014-12-23 Botulism på skånsk hästgård Tio ponnyer har insjuknat i botulism på en gård i Skåne, i Sverige finns inget botemedel mot sjukdomen och hästarna är därför avlivade. Botulism smittar inte mellan hästar utan är en foderförgiftning. KommenteraPublicerad 2014-12-23 Ny rapport: 2 av 3 danska grisgårdar MRSA-smittade I augusti påbörjades en ny kartläggning av förekomsten av MRSA i de danska grisstallarna. Resultatet, som nyligen redovisades, har fått danska jordbruksministern att häpna. På fyra år har antalet MRSA-smittade grisstallar fyrdubblats. KommenteraPublicerad 2014-12-23 Nominera unga entreprenörer på landsbygden Nu är det dags att nominera unga landsbygdsentreprenörer till Ung Växtkraft, bidragen ska vara inlämnade senast den 18 januari. KommenteraPublicerad 2014-12-23 Förgröningen av jordbrukspolitiken genomförs Nästa år, 2015, införs förgröningen av EU:s jordbrukspolitik. En del av gårdsstödet flyttas över och blir förgröningsstöd, trots att regler och villkor fortfarande är otydliga. Dock ska inte lantbrukare drabbas av avgifter om de feltolkar systemet de första åren. KommenteraPublicerad 2014-12-23 Åkeriprotest ledde till handling och engagemang Protesten ”Här stannar Sverige” har fått väldigt stort genomslag både på Facebook och i media. Lastbilschaufförerna fick nog och satte ner foten för att kräva handling och få bort den olagliga cabotagetrafiken – nu börjar det hända hända. KommenteraPublicerad 2014-12-23 Ryssland på väg mot att begränsa veteexporten

Ryssland planerar för en exportskatt på vete. Tanken är att en begränsad export ska hjälpa till att hålla nere landets galopperande inflation.

KommenteraPublicerad 2014-12-22
Mäktig lastbilsprotest i hela landet I lördags hölls protester i form av lastbilskorteger över hela landet. Över 2000 lastbilar deltog i minst 13 olika städer. Aktionen "Här stannar Sverige" har nu bringat ljus på olaglig cabotagetrafik i nästan en månad och lördagens protest var kronan på verket. KommenteraPublicerad 2014-12-22 Landshypotek i samarbete med Sparbank Landshypotek Bank och Sparbanken Syd inleder ett samarbete från och med årsskiftet. Det gemensamma målet är att samarbetet ska stärka konkurrenskraften i kunderbjudandet till jord- och skogsbrukare. KommenteraPublicerad 2014-12-22 Rysk inflation kan bromsa veteexport Inflationen i Ryssland ökar snabbt och förväntas nästa år bli tvåsiffrig. Inflationen kan påverka takten för den ryska veteexporten. KommenteraPublicerad 2014-12-22 Stor svensk höstveteareal Årets höstsådd är över genomsnittet och i nivå med förra årets sådda areal. Gynnsamma förhållanden under hösten har lett till bra etablering. Jordbruksverket konstaterar att de höstsådda arealerna hjälper till att minska växtnäringsläckaget. KommenteraPublicerad 2014-12-22 DEBATT – Glädjande efterfrågan på ekologisk julskinka Den ökade efterfrågan ger glada grisar då de får GMO-fritt foder, halm i boxarna och utevistelse. Ett mera naturligt liv helt enkelt. KommenteraPublicerad 2014-12-22 Förebygga olyckor viktigt för riskdrabbade mjölkbönder Jordbruket är en olycksdrabbad bransch och särskilt riskfyllt är det att vara mjölkbonde. En avhandling visar att tidspress och ekonomi gör att lantbrukarna tar medvetna risker.
 – Ett sätt att minska riskerna är lära sig att läsa av djuren bättre, så att man uppfattar varningssignalerna när en ko är stressad, säger Cecilia Lindahl, på SLU.
KommenteraPublicerad 2014-12-21
”Vi vill inte bli större, men vi vill bli ännu bättre” På Visätter gård har det funnits kalkoner sedan 60-talet. I dag drivs företaget av Daniel och Minire Hildebrandt. De har fyrdubblat uppfödningen sedan de tog över gården och efter att ha varit med i tv-­programmet ”Sveriges skönaste gårdar” fick de blodad tand och vill utveckla förädlingen ytterligare. KommenteraPublicerad 2014-12-21 ”Vi drivs av att ständigt vilja utvecklas” Familjen Ottersten i Lidköping kombinerar storskalig kycklinguppfödning med att köpa gamla hus som renoveras för att sedan hyra ut. Just nu håller de på att bygga ut en fastighet som ska innehålla 13 lägenheter. Deras företagande har nyligen belönat dem med LRF:s pris ”Årets landsbygdsföretag i Lidköping”. KommenteraPublicerad 2014-12-20 VIDEO – God jul önskar redaktionen på Jordbruksaktuellt! För att önska er alla en riktigt god jul har vi på redaktionen övat in en juldans under hela hösten. God jul och Gott nytt år! KommenteraPublicerad 2014-12-19 Liknande situation i hela EU Resultatet av den senaste EU-barometern, visar att hela Europas lantbrukarkår står inför lönsamhetsutmaningar för tillfället. Unikt för Sverige är det positiva trendbrottet inom grisbranschen. KommenteraPublicerad 2014-12-19 Skarpare tag mot djurrättsaktivister Under torsdagskvällen fattade riksdagen beslut att godkänna Cecilia Widegrens (M) motion om en hårdare straffskala mot djurrättsaktivister. Fallen ska även prioriteras och stödet till drabbade näringsidkare ska öka. KommenteraPublicerad 2014-12-19 Lantbrukets framtid med Alliansens budget För första gången sedan 1958 står Sverige inför ett nyval som kommer att gå av stapeln den 22 mars. Regeringens budget föll till fördel för Alliansens och därmed är det deras budget som gäller från och med årsskiftet. KommenteraPublicerad 2014-12-19 KRÖNIKA - Och vad händer nu? Vi alla medborgare berörs av politiska beslut. Bönder som i stor omfattning är beroende av regelverk och långsiktighet kanske mer än många andra. KommenteraPublicerad 2014-12-19 Farliga bakterier i import I 13 procent av det testade importerade nötköttet fann Livsmedelsverket bakterier som orsakar Ehec hos människor. I provtagna grönsaker hittade men inte några farliga bakterier. KommenteraPublicerad 2014-12-18 16 miljarder till regional tillväxt EU-kommissionen har godkänt Sveriges regionalfondsprogram, vilket innebär att 16 miljarder kronor ska satsas på hållbar tillväxt och sysselsättning fram till 2020. KommenteraPublicerad 2014-12-18 Läget för jordbruksstöden 2015 Nästa år kommer den nya jordbrukspolitiken som ska gälla fram till 2020 att sättas i verket. Men ännu är inte alla detaljer klara. KommenteraPublicerad 2014-12-18 Fler nyheter i nyhetsarkviet »