Krävde ensamrätt på leveranser av gödsel

Det är inte lätt för mindre aktörer att slå sig in på den svenska mineralgödselmarknaden. Vill man leverera till Lantmännen får man foga sig i leden.

Gustaf Banér har under att antal år importerat och sålt gödsel från Ryssland. De första åren levererade hans bolag både till Lantmännen och till Spannex. Men efter hand kom Lantmännen och krävde att de inte fick leverera till någon annan. På överenskommelsen skrevs inga papper men att leverera till någon annan i Sverige vågade de inte göra eftersom det handlade om stora volymer.
Enligt Gustaf Banér är det omöjligt att göra gödselaffärer utan att Lantmännen vet om det.
– Lantmännen har bra kontroll på hamnarna och vet direkt om det kommer in en båt som inte är en leverans till dem.
När Jordbruksaktuellt frågar Lantmännen Lantbruks chef för handel, Mikael Jeppsson om det händer att de kräver exklusivitet från sina leverantörer säger han att Lantmännens generella hållning är att inte diskutera innehållet i sina avtal officiellt.

Gick förbi till fabrik

Idag har Gustaf Banér ingen gödselverksamhet i Sverige. Ett skäl är att Lantmännen valde att gå förbi det ryska bolaget som Gustaf Banér representerar och skrev ett avtal direkt med fabriken. Han berättar att den ryska fabriken hävdar att det var Lantmännen som tog kontakt med dem men Lantmännen menar att det var fabriken som initierade kontakten. Det muntliga avtalet med exklusivitet blev i alla fall inte så mycket värt.
– Vi höll vår del av avtalet och levererade bara till Lantmännen. Lantmännen gjorde inte det och gick förbi oss och direkt till fabriken, säger Gustaf Banér. Jag vet att svenska lantbrukare inte fick ett bättre pris för det utan tvärtom fick betala ett högre pris.
Att kräva exklusivitet är inget som gynnar de svenska bönderna menar han.
– De kan hävda att de får ett bättre pris men det blev inte så. Deras synsätt är ett monopoltänkande men konkurrens är alltid bättre.

I dagsläget har Gustaf Banérs bolag gått över till en annan rysk fabrik och levererar gödsel till andra delar av Europa.
Har du upplevt liknande problem med krav på ensamrätt på andra håll?
Nej, vi jobbar på andra marknader nu och där känner vi inte av något sådant här.

Helena Högberg Åkerhielm
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 02 september 2010

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Kommenterarer till artikeln

Bengt Jonsson skrev 2010-09-04 22:50:33:

Det första som JA borde kollat upp om han har F-Skatt. Har peronen i fråga något företag som betalar F-skatt. De talade ju om vad mannen heter Namn rätt ut på en företagare som inte har F-skatt Dåligt av JA Tänk nästa gång innan ni namnger en företagare. Det är hur lätt som hellst att kolla upp när det står namn i artickeln JA hade ej något Uppdrag granskning utan skrev rätt ut. Ja nog hade det blivit billig gödsel . Dålig artickel.


grannen skrev 2010-09-04 07:25:41:

Benga J. Du vet inte något hur bra eller dåligt underbyggd artikeln är . Sen passar nog din syn på konkurens bäst i forna DDR, ja även du passar där! Dina visioner sträcker sig över köksbordet nätt och jämt.


Bengt Jonsson skrev 2010-09-02 23:21:16:

Nu när jag är igång så skriver jag när ingen annan vill kommentera detta dåligt underbyggda artickeln från JA Ursäkta vad menar Helena Högberg Åkerhielm . Tel: 019-16 61 41 019-16 61 41 E-post: helena@ja.se Nu får ni ge er. Tänk vad synd det är om alla som vill ta marknad av stora stygga Lantmännen. Alla gråter när de ser alla båtar komma in hamnen med gödsel till Lantmännen. BM Agri AB står på stranden och gråter. Tänk vad synd det är om alla finns det inte någon EU lag? Kanske staten eller LRF eller SPMO kan få ordning på Lantmännen. Vad synd det är om om alla med nystartbidrag att komma igång. Kanske något bidrag från jordbruksverket kan användas från arealstödet som alla bönder får . 30 i norra Sverige. Lär er hur det måste gå till i handeln Ring Krister Stark på Väderstad hur han väljer återförsäljare . Ring Svenska John Deere hur de väljer återförsäljare. Om 2 st säljer samma märke på en marknad kommer ingen av återförsäljaren tjäna pengar. Får två bönder möjlighet att lämna pris på snöröjning på en parkeringsplats kommer ingen av bönderna tjäna pengar. Därför finns åkericentraler typ Närke Frakt fattar ni inget av handel Det här är värsta sorten articklar på felaktiga påhopp på Lantmännen. Kolla upp hur det går till i handeln. Innan ni skriver Jag skriver inte speciellt om Gustav Baners företag nedan. Har ingen aning om detta företag Fabriker försöker att få återförsäljare som kan sälja i stora volymer. För om fabriken skriver ett avtal på ett eller 2 år och personer med nystart bidrag och i fråga inte säljer en volym som avtalats . Förlorar fabriken 2 eller flera år på att inte sälja den volym som man önskar. Som återförsäljare måste man satsa mycket pengar och vara aktiv att sälja. Ordna reklam i massmedja och försäljningsträffar. Vara på mässor och mycket annat. Ofta är det inte möjligt för ett litet nystartat företag . Men om man redan är igång och redan har en kundlista är det ofta mycket mer chans att kunna sälja och få ha kvar varumärket.. Varför säljer inte Väderstad till små nystart företagare med nystart bidrag och med firman i fickan ock få samma rabatter som Lantmännen . Varför säljs hemelektronik i stora varuhus kedjor och inte till källarföretag med samma rabatter som Media Markt har. Varför säljs Volvo bilar hos stora bilföretag. Varför säljer John Deere fabriken inte till nyföretagare med nystart bidrag . Google eller sök på allabolag.se på ”Gustaf Banér” vilka förutsättningar han har att sälja mer än Lantmännen. Vad vet jag kanske? Ja det är inte lätt att vara liten och sälja mer än Lantmännen och John Deeres redan utsedda återförsäljare. Men pröva att få samma rabatt som återförsäljarna när ni köper nästa traktor från John deere God lycka till. Tror ni att gödselfabriken ångrar att de har Lantmännen som återförsäljare eller ? Det händer att fabriker bryter med återförsäljare så Gustaf Banér har nog möjlighet att ta tillbaka märket igen tips ring igen

Senaste