Nyhet från Jordbruksaktuellt 2011-02-09

Frysta grönsaker nyttigare än färska

Enligt en undersökning utförd av Institutet för matforskning i Storbritannien bevarar frysta grönsaker mer näringsämnen än färska grönsaker. Det gäller också frysta bär och fryst frukt.

Anledningen till att det är mer näringsämnen kvar är att de plockas färska och fryses ned direkt genom snabbfrysning. Färska grönsaker kan ligga upp till två veckor innan den hamnar på tallriken. Från grönsaksdisken till middagsbordet kan gröna bönor ha tappat upp till 45 procent av sina näringsämnen, broccoli och blomkål 25 procent och ärter upp till 15 procent enligt livsmedelsforskarna.
Att näringsämnen bevaras när grönsaker snabbt fryses ned är egentligen ingen ny kunskap skriver nyttigt.eu, för en svensk forskare konstaterade detta redan på 1950-talet. Den allra nyttigaste grönsaken är den som plockas och äts färsk.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Kommentarer till nyheten

Leif skrev 2011-02-16 12:38
Ärtor och ärter är båda korrekta pluralformer. Tekniskt sett är ärter pluralformen av ärt, medan ärtor är pluralen av ärta. Ärter används främst som en kollektivbeteckning, därav ärter och fläsk. Man tänker då inte på varje enskild ärta utan på mängden. Ärtor används ofta om man kan räkna ärtorna, t.ex. kan man säga att det ligger en ärta eller tre ärtor på ett fat. Man säger vidare många ärtor men oftast mycket ärter. Men i talspråk uttalar många pluraländelsen -or som -er. Man skiljer i tal då inte mellan pappor och papper, och inte heller mellan ärtor och ärter. Det kan sedan göra det svårare att avgöra om det i skrift skall vara ärter eller ärtor, och ofta skriver man ärtor för att man tror att ärter är slarvigt.

Anmäl inlägget

 

richarD skrev 2011-02-16 12:25
Hur länge kan grönsaker/frukt o bär vara djupfrysta innan de tappar i näringsvärde? Språkpolisen observerar: ÄRTER!? ja vi prater på dä vise, men skriver...njae...

Anmäl inlägget

 

Johan skrev 2011-02-10 17:27
Finns nagon undersokning hur gamla tiders konservering forhaller sig till frysta produkter vad galler naringsvarde och smak?

Anmäl inlägget

Tipsa någon om denna artikel »



 

Stort tapp för vårrapsen Som en följd av förbudet för betning mot jordloppor på vårrapsutsädet sjönk arealen vårraps kraftigt under förra året. Nu påbörjas ett nytt år och förväntningarna på framtiden är stora. KommenteraPublicerad 2015-01-28 Bra resultat av stöd till strukturkalkning Minskat fosforläckage och en ökad dialog mellan kommuner och lantbrukare är resultat av stödet till strukturkalkning, visar en rapport där Riksdagens Miljö- och jordbruksutskott har utvärderat LOVA-stödet. KommenteraPublicerad 2015-01-28 ”2015 kommer påverka näringens framtid” Enligt LRF:s vd och koncernchef Anders Källström finns det inget land i Europa som har bättre förutsättningar att öka sin livsmedelsproduktion, som Sverige. Om man ser till att göra rätt saker, är han därmed övertygad om att en livsmedelsstrategi är rätt väg att gå. KommenteraPublicerad 2015-01-28 Mejeriernas hemliga priser Efter att ha ringt runt till olika mejerier har Jordbruksaktuellt insett att avräkningspriset för de flesta är en så kallad affärshemlighet. Vad primärproducenterna får betalt är inget man vill kommunicera. KommenteraPublicerad 2015-01-27 VIDEO – Pedagogiskt om kalvning och mjölkning av vattenbuffel Ängsholmens Gårdsmejeri har släppt en film om hur det går till när deras vattenbufflar kalvar, hur man börjar mjölka och hur kalven lär sig ta flaskan. KommenteraPublicerad 2015-01-27 Miljövänliga fordon tack vare spannmål Lantmännen Agroetanol ska börja leverera etanol för dieselfordon under februari månad. Etanolen tillverkas av närproducerad spannmål och minskar koldioxidutsläppen med 90 procent. KommenteraPublicerad 2015-01-27 John Deere minskar arbetsstyrkan Tack vare en sänkt efterfrågan på marknaden tvingas John Deere skära ner på sin amerikanska arbetsstyrka. I februari kommer 900 tjänster försvinna från företagets anläggningar i Illinois och Iowa. KommenteraPublicerad 2015-01-27 USA:s mest sålda bil blir lättare Till 2015 års modell har USA:s mest sålda bil, Ford F-150, har förnyats. Jämfört med sin föregångare, som vägde närmare två och ett halvt ton, har nya Ford F-150 tappat cirka 300 kilo. Enligt Ford innebär detta att bränsleförbrukningen sänks med upp till 20 procent. KommenteraPublicerad 2015-01-27 USA: Billigare bensin ökar efterfrågan på etanol Under det senaste halvåret har de amerikanska drivmedelspriserna sjunkit vecka för vecka. Även priset på etanol har sjunkit, men nu talas det om en ökad amerikansk efterfrågan på etanol som en följd av en ökad drivmedelsförbrukning när bensinen blir billig. KommenteraPublicerad 2015-01-27 #Pluggahållbart på SLU För att öka ansökningarna till utbildningar som efterfrågas av de gröna näringarna kör Sveriges lantbruksuniversitet en kampanj på sociala medier som går under taggen ”Plugga hållbart”. På detta sätt vill man att fler ska få upp ögonen för de olika utbildningar som finns på SLU. KommenteraPublicerad 2015-01-26 Prisade leverantörer och transportörer Nu har HKScan Agri avslöjat vilka duktiga djuruppfödare som tagit hem priset årets leverantör för lamm, nöt och gris. Även en duktig djurtransportör har prisats.  KommenteraPublicerad 2015-01-26 Svenskt lantbruksråd öppnar dörren till Kina Då den kinesiska medelklassen växer, samtidigt som intresset för hälsosamma och säkra livsmedel ökar, vänds allt fler blickar mot landet i öst. Som ett led i en framtida exportsatsning, besökte Lantmännens ledning Kina förra veckan. KommenteraPublicerad 2015-01-26 Gunnars Maskiner växer Det västgötska återförsäljarföretaget Gunnars Maskiner AB, växer allt längre väster ut. Från och med den första maj förvärvar man hela ägandet i Gillholms Maskiner AB i Kungälv. KommenteraPublicerad 2015-01-26 Hallå där Christina Möller... ...ny hedersledamot i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien KommenteraPublicerad 2015-01-26 "Vi satsar på ett bättre mjölkpris" I stället för att satsa på att bygga ett nytt stall och öka antalet kor, valde familjen Andersson att gå baklänges och försöka få till ett bättre mjölkpris genom att förädla sin egen mjölk under namnet Ölands mjölk. I början av december stod mejeriet klart. KommenteraPublicerad 2015-01-25 Debatt – Det behövs fler andelsjordbruk i Sverige CSA, Community Supported Agriculture, är ett begrepp i hela den engelskspråkiga världen. Några få grundprinciper förenar företag runt om i världen; Förskottsbetalning, delad risk för både konsument och producent samt en direktkontakt mellan den som producerar och den som äter maten. Sverige är nästan en vit fläck på CSA-kartan, vi har cirka fem företag idag, varav de flesta är nystartade. KommenteraPublicerad 2015-01-24 Så mycket betalar handlarna för mjölken Den senaste prisnivån innebär att de svenska mjölkbönderna i genomsnitt förlorar 1,56 kronor per liter mjölk de producerar. Tidigare avslöjade vi på Jordbruksaktuellt vad en Ica-handlare betalar för Arlas mjölk i inköpspris. Nu har ytterligare två handlare låtit oss ta del av deras prisuppgifter. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Oförändrat mjölkpris i februari Idag meddelar Arla att man behåller mjölkpriset på 2,646 kronor per kilo även i februari. Obalansen mellan tillgång och efterfrågan fortsätter enligt företaget. KommenteraPublicerad 2015-01-23 VIDEO–Ökad medvetenhet med smart och effektfull kommunikation Kanske skulle även svenskt jordbruk gynnas av kommunikation av denna typ. Det skulle kunna mynna ut i en illustration av Sverige utan bönder. Eller kanske ett scenario med utbredd MRSA hos både djur och människor, det finns många saker som skulle kunna lyftas och som skulle behöva nå en bredare publik än de som redan är insatta i frågor som rör svenskt jordbruk. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Debatt - ” Utan vårat Arla vore garanterat läget för oss mjölkproducenter ännu värre” Efter att ha läst om handelns prissättning av mjölk i senaste Jordbruksaktuellt, som kom ut i veckan, ville Bengt-Erik Berglund föra fram sin syn på det hela. Bengt-Erik är mjölkbonde och förtroendevald i Arla. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Ekologisk mat som terapi En ny avhandling från SLU visar att unga vuxna som väljer ekologisk mat kan göra det som en självterapeutisk handling för att må bra. De använder kroppens relation till mat för att bättre kunna hantera de påfrestningar och osäkerheter som råder i det skedet av livet. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Mjölköverskott i Kina Småskaliga mjölkbönder i Kina har börjat dumpa mjölken och sälja sina djur. Efterfrågan på mjölk har avtagit, bland annat i samband med en stor import av mjölkpulver förra året. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Vad tänker regeringen göra för den svenska mjölken? Under torsdagen var det frågestund i Riksdagen och finansminister Magdalena Andersson (S) frågades då ut om vad regeringen kan göra för att förbättra situationen för de svenska mjölkbönderna. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Mälarens reglering avgjord i dom Med stor besvikelse mottogs domen i det så kallade slussenmålet som innebär en reglering av Mälarens vattennivå. LRF Konsult företräder de 200 lantbrukare som kommer påverkas av ändrade vattennivåer. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Kronan tappar mot dollar och euro Den svenska kronan har tappat i värde mot både amerikanska dollar och mot euro. Och marknadsanalytiker tror att fallet kan fortsätta. KommenteraPublicerad 2015-01-23 Centern uppmanar handeln att stötta mjölkbönderna Idag lanserar Centerpartiet kampanjen #Mjölklöftet, som går ut på att man uppmanar handeln att frivilligt ta ut en extra krona för mjölken, som sedan går oavkortat till de lokala mjölkbönderna. I spetsen för kampanjen står förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson. KommenteraPublicerad 2015-01-22 Mycket stort intresse för svensk humle Intresset för att odla humle i Sverige växer allt starkare. När Länsstyrelsen Västra Götaland anordnar Humlekurs i helgen väntas över 100 intresserade odlare. Möjligen är storskalig produktion av helsvenskt öl inte allt för långt borta. KommenteraPublicerad 2015-01-22 Kina ska fokusera på landsbygd och jordbruk Den ökade urbaniseringen har lett till att städer på  landsbygden i Kina blir allt mer öde och utan fungerande infrastruktur. Jordbruket behöver också moderniseras för att inte fortsätta tära på miljö och vattenresurser. KommenteraPublicerad 2015-01-22 KRÖNIKA - Återupprättat totalförsvar - en möjlighet för jordbruket Inte bara det militära försvaret har lagts ner i Sverige. Hela totalförsvarsidén har skrotats och svenska beredskapslager har avvecklats och dumpats till låga priser. Tanken är att marknadens osynliga hand ska ordna eventuell brist på mat och drivmedel i händelse av krig eller blockad. KommenteraPublicerad 2015-01-22 DEBATT–Mjölkkrisen handlar om landsbygdens överlevnad! Hallands drygt 250 mjölkgårdar befinner sig i akut ekonomisk kris. Lönsamheten är borta och bönderna betalar nu för att producera mjölk. Priset har gått ner en krona det senaste året. KommenteraPublicerad 2015-01-21 Fler nyheter i nyhetsarkviet »