Artikeln publicerades onsdag den 09 februari 2011

Frysta grönsaker nyttigare än färska

Enligt en undersökning utförd av Institutet för matforskning i Storbritannien bevarar frysta grönsaker mer näringsämnen än färska grönsaker. Det gäller också frysta bär och fryst frukt.

Anledningen till att det är mer näringsämnen kvar är att de plockas färska och fryses ned direkt genom snabbfrysning. Färska grönsaker kan ligga upp till två veckor innan den hamnar på tallriken. Från grönsaksdisken till middagsbordet kan gröna bönor ha tappat upp till 45 procent av sina näringsämnen, broccoli och blomkål 25 procent och ärter upp till 15 procent enligt livsmedelsforskarna.
Att näringsämnen bevaras när grönsaker snabbt fryses ned är egentligen ingen ny kunskap skriver nyttigt.eu, för en svensk forskare konstaterade detta redan på 1950-talet. Den allra nyttigaste grönsaken är den som plockas och äts färsk.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommenterarer till artikeln

Leif skrev 2011-02-16 12:38:09:

Ärtor och ärter är båda korrekta pluralformer. Tekniskt sett är ärter pluralformen av ärt, medan ärtor är pluralen av ärta. Ärter används främst som en kollektivbeteckning, därav ärter och fläsk. Man tänker då inte på varje enskild ärta utan på mängden. Ärtor används ofta om man kan räkna ärtorna, t.ex. kan man säga att det ligger en ärta eller tre ärtor på ett fat. Man säger vidare många ärtor men oftast mycket ärter. Men i talspråk uttalar många pluraländelsen -or som -er. Man skiljer i tal då inte mellan pappor och papper, och inte heller mellan ärtor och ärter. Det kan sedan göra det svårare att avgöra om det i skrift skall vara ärter eller ärtor, och ofta skriver man ärtor för att man tror att ärter är slarvigt.


richarD skrev 2011-02-16 12:25:56:

Hur länge kan grönsaker/frukt o bär vara djupfrysta innan de tappar i näringsvärde? Språkpolisen observerar: ÄRTER!? ja vi prater på dä vise, men skriver...njae...


Johan skrev 2011-02-10 17:27:09:

Finns nagon undersokning hur gamla tiders konservering forhaller sig till frysta produkter vad galler naringsvarde och smak?

Senaste