Storstaden Lima deklarerar sig som GMO-fri zon

Perus huvudstad Lima har deklarerat sig som en GMO-fri zon som en respons på ett kritiserat beslut av landets regering.

Enligt motståndarna kan regeringens beslut innebära en risk för att landet översvämmas av genmodifierade organismer, skriver Organic Monitor. Enligt landets jordbruksminister var förordningen endast  tänkt att reglera införselrutinerna för gmo mellan de olika myndigheterna.

Borgmästaren Susana Vilaran deklarerade staden med åtta miljoner innevånare som ett område fritt från transgenetiska och genetiskt modifierade organismer med skälet att det ska skydda innevånarnas hälsa och den biologiska diversiteten och miljön.
Borgmästarens uttalande kom endast en vecka efter att man beslutat om en lag som gäller ett tio år långt moratorium för import av genmodifierade plantor och frön in i Peru om de inte är tänkta för forskningssyfte. Men moratoriumet måste fortfarande godkännas av president Alan Garcia som också kan skicka tillbaka det till kongressen för ändringar innan han avgår 28 juli.
Enligt jordbruksdepartementet är Peru en av de störst exportörerna av ekologiskt odlat mat som kaffe och kakao.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 23 juni 2011

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Ett kliv in i EU-bubblan

Det känns som jag hamnat i Bryssel i en tid av förändring, det ska beslutas om ny CAP-reform, ny budget och om Brexit. 
Nästa år är det val till EU-parlamentet och ny EU-kommission ska tillsättas. Mycket som påverkar det svenska jordbruket och i skrivande stund, efter snart två månader av mitt internship på LRF:s Brysselkontor, har jag fortfarande svårt att förstå att jag är en del av det arbete som till så stor del påverkar mina val hemma på gårdsplanen. 

Kommentera