Odlad hamburgare snart på tallriken

I höst räknar en holländsk forskargrupp ha den första laboratorieframställda hamburgaren klar. Redan nu har ett par hundra små bitar av kött kunnat odlas fram i ett holländskt laboratorium, skriver SR Ekot.

Forskarna har odlat fram småbitar av muskelceller från kor. Bitarna är i storleksordningen en och en halv gånger tre centimeter stora och en halv millimeter tjocka, skriver Ekot. Enligt professor Mark Post professor i fysiologi vid universitetet i Maastricht i Nederländerna, är motivet för att försöka odla kött att dagens köttproduktion utgör en stor belastning för miljön. Han menar att vi är på väg in i en köttkris där mer än hälften av den odlingsbara marken används till köttproduktion och köttkonsumtionen förväntas fördubblas inom 40 år. Därför är behoven av alternativ stort.

Om några månader kommer forskarna ha finputsat tekniken för att odla köttbitarna och de räknar då med att kunna producera ungefär en köttbulle. Men det är också många saker förutom själva odlandet som ska fungera. De ska testa hur det odlade materialet reagerar på värme och salt. Dessutom måste färgen på vävnaden förbättras och bli mer köttlik. Nu är bitarna som odlas vitrosa eller ibland gulrosa, eftersom vävnaden inte innehåller några blodkärl.

För att få detta att fungera framöver behövs stora satsningar och Mark Post bedömer att det kommer att ta mellan tio och tjugo år innan det odlade köttet kan nå någon storskalighet.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Artikeln publicerades måndag den 20 februari 2012

Senaste

GrainSense ger proteinhalten direkt i fält

Det finska teknikföretaget GrainSense är på väg att släppa en ny handhållen maskin, som bland annat mäter proteinhalten i grödorna direkt på fältet. I Sverige kommer maskinen säljas via Gullviks.

Kommentera

Stora investeringar på sockerfabriken

Nordic Sugar investerar 190 miljoner för att uppföra en ytterligare sockersilo vid sin anläggning i Örtofta. I och med detta nästintill fördubblas silokapaciteten på sockerfabriken.

Kommentera

Kronfågel utökar produktionen

Under gårdagen invigde Kronfågel en ny förädlingsanläggning i Valla utanför Katrineholm. I och med detta ökar kapaciteten med 800 kilo kycklingråvara per timme.

Kommentera

Familjen Berg är Årets Mjölkbönder

Priset Årets Mjölkbonde delas varje år ut till en mjölkföretagare som på ett föredömligt sätt utvecklat sitt företag, är en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklar mjölksektorn. I år står familjen berg från Västra Götaland högst upp på pallen.

Kommentera