Odlad hamburgare snart på tallriken

I höst räknar en holländsk forskargrupp ha den första laboratorieframställda hamburgaren klar. Redan nu har ett par hundra små bitar av kött kunnat odlas fram i ett holländskt laboratorium, skriver SR Ekot.

Forskarna har odlat fram småbitar av muskelceller från kor. Bitarna är i storleksordningen en och en halv gånger tre centimeter stora och en halv millimeter tjocka, skriver Ekot. Enligt professor Mark Post professor i fysiologi vid universitetet i Maastricht i Nederländerna, är motivet för att försöka odla kött att dagens köttproduktion utgör en stor belastning för miljön. Han menar att vi är på väg in i en köttkris där mer än hälften av den odlingsbara marken används till köttproduktion och köttkonsumtionen förväntas fördubblas inom 40 år. Därför är behoven av alternativ stort.

Om några månader kommer forskarna ha finputsat tekniken för att odla köttbitarna och de räknar då med att kunna producera ungefär en köttbulle. Men det är också många saker förutom själva odlandet som ska fungera. De ska testa hur det odlade materialet reagerar på värme och salt. Dessutom måste färgen på vävnaden förbättras och bli mer köttlik. Nu är bitarna som odlas vitrosa eller ibland gulrosa, eftersom vävnaden inte innehåller några blodkärl.

För att få detta att fungera framöver behövs stora satsningar och Mark Post bedömer att det kommer att ta mellan tio och tjugo år innan det odlade köttet kan nå någon storskalighet.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 20 februari 2012

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste