▴ Annons

Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-02-20

Odlad hamburgare snart på tallriken

I höst räknar en holländsk forskargrupp ha den första laboratorieframställda hamburgaren klar. Redan nu har ett par hundra små bitar av kött kunnat odlas fram i ett holländskt laboratorium, skriver SR Ekot.

Forskarna har odlat fram småbitar av muskelceller från kor. Bitarna är i storleksordningen en och en halv gånger tre centimeter stora och en halv millimeter tjocka, skriver Ekot. Enligt professor Mark Post professor i fysiologi vid universitetet i Maastricht i Nederländerna, är motivet för att försöka odla kött att dagens köttproduktion utgör en stor belastning för miljön. Han menar att vi är på väg in i en köttkris där mer än hälften av den odlingsbara marken används till köttproduktion och köttkonsumtionen förväntas fördubblas inom 40 år. Därför är behoven av alternativ stort.

Om några månader kommer forskarna ha finputsat tekniken för att odla köttbitarna och de räknar då med att kunna producera ungefär en köttbulle. Men det är också många saker förutom själva odlandet som ska fungera. De ska testa hur det odlade materialet reagerar på värme och salt. Dessutom måste färgen på vävnaden förbättras och bli mer köttlik. Nu är bitarna som odlas vitrosa eller ibland gulrosa, eftersom vävnaden inte innehåller några blodkärl.

För att få detta att fungera framöver behövs stora satsningar och Mark Post bedömer att det kommer att ta mellan tio och tjugo år innan det odlade köttet kan nå någon storskalighet.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Alger - den nya sojan? Forskare från Nederländerna undersöker möjligheterna att använda alger som proteinfodermedel. Förbättrad tillväxt hos smågrisar är en effekt som de hoppas att algerna kan ge. KommenteraPublicerad 2015-03-31 SGF vill starta omsorgsprogram Sveriges Grisföretagare (SGF) meddelar att man lämnat in ansökan till Jordbruksverket om att få starta upp ett kontrollprogram för svensk grisuppfödning. KommenteraPublicerad 2015-03-30 Yara har hittat en vd Svein Tore Holsether blir Yaras nya vd och koncernchef, han var tidigare vd på Sapa Group och efterträder Torgeir Kvidal i oktober. KommenteraPublicerad 2015-03-30 Försök med fixerade suggor godkänns I Alnarp har man fått klartecken att genomföra försök med fixerade suggor. Syftet är att se om smågrisdödligheten minskar genom att fixera suggan de första levnadsdagarna, rapporterar Ekot. KommenteraPublicerad 2015-03-30 Avslag för ansökan om dispens gällande betat utsäde SFO har ansökt om dispens för betat utsäde gällande vårraps, men fått nej från Kemikalieinspektionen. Samtidigt har dispens erhållits i både Finland och Estland. KommenteraPublicerad 2015-03-30 Siljans chark växer Nu kommer man att öka produktionen av nötkött vid anläggningen i Ickholmen då verksamheten från Bertil Erikssons slakteri överförs till Siljans. I höstas ökade produktionen av gris och nu har investeringar och nyanställningar genomförts för att klara de ökade volymerna. KommenteraPublicerad 2015-03-30 Öl ger ökad köttkvalitet De senaste tre åren har Simon Renström på Strömsholms lantbruk i Bureå testat att ge sina köttdjur öl och drank från ett lokalt bryggeri för att få till ett kvalitetskött med bra marmorering. I slutet av mars ska de första köttbitarna nå konsumenterna. KommenteraPublicerad 2015-03-30 ”Ett lyft som skapar rörelse på gården” Efter att driften av familjen Westmans lantbruk, utanför Skänninge i västra Östergötland, hade överlåtits till sönerna Henrik och Karl-Erik, kände Karl-Olof och Birgitta att de var redo att ta sig an en ny utmaning. I ett år har man nu drivit och utvecklat Gripenbergs gårdsbutik med framgång. KommenteraPublicerad 2015-03-29 Läraren som blev fårbonde Malin Lundqvist Gunnarsson jobbade tidigare som lärare men för tre år sedan la hon pekpinnen på hyllan och valde att satsa helhjärtat på lammen. Det pedagogiska tänket tar hon dock med sig i sin jordbrukaroll. KommenteraPublicerad 2015-03-28 VIDEO – När du får koväntat besök När man får oväntat besök kan man lätt bli lite ur balans. Men som reklamen säger, funkar en kaffe oftast för att rädda upp situationen. Det är dock något som denna tjej inte riktigt förstått. Trevlig helg! KommenteraPublicerad 2015-03-27 Regeringen väljer bort handelsgödselskatten I samband med de föreslagna skatterna inför 2016, berättar även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att regeringen nu valt bort handelsgödselskatten. Anledningen är att man ifrågasätter skattens miljöstyrande effekt. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Skatten på diesel och bensin höjs Under fredagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S), nya skatteförslag inför våren 2016. Den stora punkten var en ökad beskattning på drivmedel. Dock kompenseras jord- och skogsbruket. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Seminarium om landsbygdens tillväxt För att landsbygden ska leva behövs företagare, infrastruktur och service. Hur det ser ut i dag och vilka möjligheter och utmaningar som landsbygdens står inför diskuterades på seminariet. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Mjölkpris i fokus på kretsmöten Arla har nu avslutat årets 20 kretsmöten runt om i Sverige. Arlas strategi, råvarans ursprung och mjölkpriset har stått i centrum i diskussionerna. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Vill se billigare och enklare utformning av biogasstöd LRF konstaterar att biogasproduktionen inom lantbruket har stor potential att utvecklas vidare. Fortfarande finns dock hinder att övervinna, inte minst gällande dyra och krångliga tillståndsprocesser. Nu sätter man press regelfattarna. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Nästa vecka upphör mjölkkvoterna Efter att ha introducerats 1984, släpps mjölkkvoterna fria nu på onsdag, den 1 april, vilket innebär att man får producera hur mycket mjölk man vill i respektive land inom EU. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Sökes: grisar som är bra på att smälta fibrer Traditionellt sett avlas grisar för hög köttansättning och snabb tillväxt. Fodret innehåller ofta soja men relativt lite fibrer. Men nu undersöker forskare möjligheten att avla för grisar som är bra på att smälta fibrer. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Solceller har halverat hans elkostnader Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Jordbruksaktuellt har talat med några experter och besökt lantbrukaren Jörgen Johansson i Varberg, som monterat en solcellsanläggning om nära 300 kvadratmeter på taket till en ladugård. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Solceller – byggtips och kostnader Vad är viktigt att tänka på vid installation av solenergi på lantbruk?
– Solceller i drift blir varma. En bra luftsjälvcirkulation under solcellspanelerna är viktig då verkningsgraden minskar med ökad solcellstemperatur, säger Jonas Oliv, vid Electrotec Energy i Varberg.
KommenteraPublicerad 2015-03-27
Dalsjöfors Kött investerar för att möta efterfrågan Den senaste investeringen på 22 miljoner kronor är en ny förpackningslinje för konsumentpackat kött för att möta konsumenternas efterfrågan.  KommenteraPublicerad 2015-03-26 Tecknad film för trafiksäkerhet I Danmark jobbar man med tecknad film för att öka förståelsen mellan trafikanter och lantbrukare på vägarna KommenteraPublicerad 2015-03-26 Nematodforskning i ny regi Nemetodlaboratoriet vid SLU i Alnarp har varit hotat av nedläggningen, men nu tar Hushållningssällskapet Skåne över och satsar på att utveckla verksamheten. KommenteraPublicerad 2015-03-26 Så fungerar producentföreningen På Sveriges Mjölkbönders årsmöte ställde sig branschorganisationens medlemmar positiva till fortsatt bildande av en ny producentförening. Så här fungerar konceptet. KommenteraPublicerad 2015-03-26 Kraft och Heinz går ihop De två jättarna inom livsmedel, Kraft och Heinz går samman och bildar Nordamerikas tredje största livsmedelsföretag. Tillsammans kommer man omsätta runt 28 miljarder dollar. KommenteraPublicerad 2015-03-26 Allt hetare med breda bönor Baljväxter blir ett allt vanligare inslag på konsumenternas tallrikar. I och med de nya kraven gällande förgröningsstödet ser det även ut att bli en ökad odlingsareal för olika typer av baljväxter kommande växtsäsong. KommenteraPublicerad 2015-03-26 Bondens del av eko-kakan minskar Tillväxten för försäljningen av ekologiska livsmedel har varit hög under de senaste åren. Men samtidigt som försäljningsvärdet av ekologiska produkter i butikerna har fördubblats så har merbetalningen till svenska lantbrukare stått stilla. Mervärdet för att producera ekologiska produkter har urholkats. KommenteraPublicerad 2015-03-26 Hallå där Thomas Perkiö... ...ny vd för Siljans Chark KommenteraPublicerad 2015-03-26 Nej till handelsgödselskatt i riksdagen Riksdagen röstade under dagen igenom en motion som säger nej till återinförandet av handelsgödselskatten. Bakom motionen står Centerpartiets representanter i Miljö- och Jordbruksutskottet, Kristina Yngwe, Lena Ek och Eskil Erlandsson. KommenteraPublicerad 2015-03-25 Hantoft om mjölkpris och producentförening Åke Hantoft som är styrelseordförande i Arla Foods vill inte spekulera i mjölkprisets framtida utveckling. Han kan förstå Sveriges Mjölkbönders frustration som bland annat visar sig genom dagens förslag på en producentförening, men han poängterar dock att han på lång sikt tror att Arla är böndernas bästa alternativ. KommenteraPublicerad 2015-03-25 Äntligen svarta siffror för KF KF-koncernen visar efter många års röda siffror, äntligen ett positivt resultat på 61 miljoner kronor, med en omsättning på dryga 37 miljarder. Det är en bit på vägen men fortfarande har KF en hel del att jobba på, skriver de i ett pressmeddelande. KommenteraPublicerad 2015-03-25 Fler nyheter i nyhetsarkviet »