Inloggad som

Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-02-23

Salmonella vanligt i importfoder

Riskerna med importerat salmonellasmittat sojafoder till de svenska bönderna är fortfarande stora. Det fick fodertillverkaren Teknosan AB i Vänersborg erfara. Trots löften om salmonellafri soja har bolaget nyligen upptäckt smittan i en sändning från Italien.

Teknosan tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. För att bli av med salmonella behandlas råvaran med syra och värme innan den används i fodertillverkningen. Foto: Teknosan

– Vi hittade salmonella överallt. Det var genominfekterat, säger Ruben Falk, platschef, Teknosan AB i Vänersborg.

Teknosan importerade 24 storsäckar, motsvarande 24 ton, med ekologisk sojakaka från en leverantör i Italien. Sojan använder bolaget i olika typer av foderprodukter som säljs till mjölk- och köttbönder runt om i landet. Den italienska leverantören skickade med intyg och förseglade prover som inte visade på någon smitta.
Men när Teknosan själva testade sändningen innan man tog in den i sin fabrik i Vänersborg blev resultatet ett helt annat. Samtliga säckar innehöll salmonella.
– Leverantörerna garanterar att det ska vara salmonellafritt. Men det är det inte. Därför litar vi aldrig på några intyg eller salmonella-analyser utifrån.

Syra och värme
Teknosan AB, med 12 anställda och en omsättning på 79 miljoner kronor, tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. Cirka 500 ton krav-godkänd sojakaka importeras årligen.
För att bli av med salmonellan har Teknosan låtit syrabehandla den aktuella salmonellasmittade sojan. Men för att vara på den säkra sidan måste sojan även gå igenom ett värmebehand-lingssteg, som man gör med allt annat foder.
Hur mycket extra kostar syrabehandlingen?
– Det är några ören per kilo som vi räknar med att det kostar, säger Ruben Falk.
Han berättar att salmonella är ett stort problem i Europa. Och bolaget är extra utsatt om det blir en tvist om vem som bär ansvaret till smittan.
– Vi har ett kontrakt som säger att sojan ska vara salmonellafri. Men det är ord mot ord. De skickar leveransprover plomberade med leveransen som är salmonellafria. Vi har inget att sätta emot. Vi kommer att byta leverantör.
Fanns det någon risk för att det salmonellasmittade fodret kunde ha nått svenska bönder?
– Nej, salmonellan kom inte in i vår fabrik ens. Så det har aldrig varit i närheten av någon bonde, säger Ruben Falk.
Vad tycker du om att svenska bönder är salmonellafria men att förekomsten är stor utomlands?
– Det är konkurrens på olika villkor, säger Ruben Falk.


Soja väldig utsatt

I Sverige är mindre än en procent av alla djur och livsmedel smittade med salmonella. Varje år upptäcks 3 000 till 4 000 fall av salmonellasmitta hos människa. Flera av dessa är utlandssmittade.
Enligt Jordbruksverket är soja fortfarande är stor riskråvara när det gäller salmonella.
– Sojan är väldigt utsatt. Många sändningar av soja är smittade. Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella. Soja och andra så kallade riskråvaror måste provtas för salmonella i samband med införsel till Sverige. Det hittas allt för ofta salmonella i importerade foderråvaror och då värmebehandlar man och syrar råvaran innan den används i fodertillverkningen, säger Klara Eskilsson,
handläggare på enheten för foder och hälsa, Jordbruksverket.

Enligt Klara Eskilsson är sojan är väldigt utsatt för salmonella. Många sändningar av soja är smittade.
– Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella, säger hon.
Foto: Jordbruksverket

Varför syrabehandlar man utöver att värmebehandla?

– Syrar gör man för att avdöda salmonellabakterierna. Efter det får man använda råvaran men enligt lagstiftningen krävs det även värmebehandling av den syrade varan, så det är lite hängslen och livrem. Tack vare provtagning och syrning samt värmebehandling är foder tillverkat i Sverige säkert trots att införd råvara ofta är smittad, säger Klara Eskilsson.
Enligt henne är ärenden som det aktuella med Teknosan vanliga.
– Det är ett typfall. Våra företag köper råvara från andra EU-länder som inte har samma salmonellastatus som vi. Problemet är att varje gång man tar in något som innehåller salmonella så blir det en dyr hantering för de svenska foderföretagarna, säger hon.

Larmar om smitta
Varje gång Jordbruksverket upptäcker salmonella i foder som importerats så skickar myndigheten ut ett europeiskt larm, ett RASFF.
– Vi får in mycket salmonellasmittad råvara. Vi har skyldighet att rapportera vidare till EU när det är något osäkert foder, säger Klara Eskilsson.
– Det här fallet med Teknosan kommer vi att rapportera vidare.

Hur farligt är salmonella för de svenska bönderna?
– Om djuren på gården blir smittade och gården blir ställd under spärrestriktioner så är det en oerhört stor process. Det är en katastrof att bli drabbad av salmonella via fodret. Sedan kan smittan också ta sig in i livsmedelsledet. Därför är det den svenska modellen är att stoppa salmonellan i varje led, säger Klara Eskilsson.



Håkan Frisell

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se


Bookmark and Share
Utskriftsvänlig sida


Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »


Nyheter från Entreprenadaktuellt Nyheter från Skogsaktuellt

 

LRF backar upp LRF Mjölks beslut Det är inte enbart i Mjölkdelegationen som GMO-frihetens vara eller icke vara har diskuterats under den senaste tiden. Köttdelegationen och LRF-styrelsens livsmedelsutskott har gjort detsamma. Nu presenterar LRF:s riksförbundsstyrelse en samlad position i frågan. KommenteraPublicerad 2014-04-16 Mejerierna står fast vid GMO-friheten

Efter LRF Mjölks besked att släppa GMO-frågan till marknaden, har flera mejeriföretag uttalar sina positioner. Nu har exempelvis Skånemejerier, Gefleortens Mejeri, Gäsene Mejeri och Falköpings Mejeri anslutit sig med Arla och Norrmejerier.

KommenteraPublicerad 2014-04-16
Nya regler kring integrerat växtskydd Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att ta fram nya regler för integrerat växtskydd. En av nyheterna som träder i kraft från nästa år är ett krav på att dokumentera bekämpningens syfte i sprutjournalen. KommenteraPublicerad 2014-04-16 Mer gurka men mindre sallat

Förra året var gurka den största växthusgrödan, med en skörd på 27 900 ton. Mest minskade odlingen av kryddväxter och kruksallat, enligt Jordbruksverket.
 

KommenteraPublicerad 2014-04-16
Höj kraven för att gynna aktiva lantbrukare I söder är spannmåls­odlare arga över att de måste dela med sig av gårdsstödsbeloppen till bland annat Norrland. Men Daniel och Elin Bergström på Nysäter lantbruk i Kovland utanför Sundsvall, är inte heller nöjda. KommenteraPublicerad 2014-04-16 ”Konsumenterna har redan visat vad de tycker om GMO” Enligt branschorganisationen Sveriges Grisföretagare, är LRF Mjölks besked ett steg i rätt riktning. Styrelseordförande Ingemar Olsson lyfter kritik mot Arlas reaktion samt lägger till grisbranschens inställning till GMO-frågan. KommenteraPublicerad 2014-04-15 ”Det måste ske en harmonisering inom EU”

Kalmar Lantmän har precis invigt Europas modernaste foderfabrik. Vd:n Claes-Göran Nilsson menar att det finns två sidor av myntet när det gäller GMO-fritt foder. Svenska konsumenter tycker det är viktigt med GMO-fritt men sojan har också skenat ordentligt i pris, vilket försvårar konkurrensen.

KommenteraPublicerad 2014-04-15
Fortsatt GMO-fri mjölk i norr Efter LRF Mjölks besked att backa från sin branschpolicy rörande GMO-fritt foder, väljer även norrländska mejeriföretaget Norrmejerier att sitta stilla i båten. KommenteraPublicerad 2014-04-15 Mindre tramp med armeringsmattor Genom att lägga armeringsmatta i beteshagar kan man förebygga och undvika trampskador. Något som i sin tur är bra för djurvälfärden, lantbrukarens ekonomi och miljön, visar forskning från JTI och SLU. KommenteraPublicerad 2014-04-15 Oförändrat rörande GMO hos Arla

Trots LRF Mjölks beslut att ställa sig positiva till GMO-foder, håller Arla Sverige fast vid GMO-friheten. Enligt företaget byggs beslutet till stor del på efterfrågan från den svenska marknaden.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
1600 gårdsbutiker i en app

Att Sverige får fler och fler gårdsbutiker i och med ett ökat intresse för närproducerat är ett som är säkert. För att konsumenter ska hitta dit finns bland annat Gårdsbutiksappen.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
Fritt fram för GMO-foder enligt LRF Mjölk Efter en omfattande utredning har LRF Mjölk och Mjölkdelegationen under dagen beslutat att häva sin policy rörande GMO-fritt foder. Nu ligger bollen hos mejeriföretagen. KommenteraPublicerad 2014-04-14 Zetor Roadshow ger sig ut i Sverige

Tjeckiska traktortillverkaren Zetor har varit på framfart i Sverige under de senaste åren. För att möta lantbrukare i landet genomför företaget, med stöd av den svenska importören HCP Sverige, en Roadshowturné.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
Havre på frammarsch för hälsan Under många år har havren varit en ”doldis” bland grödor som ofta hamnat i skuggan av vete och korn. Men havren är på frammarsch, inte bara som foder utan också som ett livsmedel med bevisade hälsoeffekter. Swedish Oat Fiber är ett halländskt företag som ser till att betaglukaner från skandinavisk havre finns i livsmedel världen över. KommenteraPublicerad 2014-04-14 Rullande grishus för varierat bete MOP, mobile organic piggery, är ett mobilt grishus som kan rullas till ett nytt bete varje dag med hjälp av traktor eller en drivenhet som drivs automatiskt med hjälp av solenergi. Grisar som får böka och beta naturligt är friska och växer bra och ger en bra ekonomi för bonden. KommenteraPublicerad 2014-04-13 Johan restaurerar mark för bete Johan Svantesson driver en stor betesbaserad och kravcertifierad nötköttsproduktion i Värmland. I takt med att företaget vuxit har han restaurerat 80 - 90 hektar åker, skog, salix och övrig mark till mer betesmark.  KommenteraPublicerad 2014-04-12 Kronan invigd av prinsen Trots kraftigt duggregn var det en glad hoper människor som samlats ute på Tjärhovet i Kalmar för att bevittna invigningen av Europas modernaste foderfabrik, Kronan. KommenteraPublicerad 2014-04-11 Butiken som bara säljer svenskt kött

En Tempo-butik i Härnösand har beslutat att sluta sälja utländskt kött. – Du kan få kött från svenska gårdar för 30 kronor mer per kilo, då kan man banne mig kosta på sig det, säger butiksägare Stig Wedin.

KommenteraPublicerad 2014-04-11
VIDEO - Fredagsmys med silo demolition

På youtube är "Silo demolition" ett begrepp som ger tusentals träffar. Hur man river en betong- eller plåtsilo på bästa sätt verkar vara en sport världen över.

KommenteraPublicerad 2014-04-11
Brasilien importerar etanol Världens näst största producent av etanol är i år också en importör av fordonsbränslet. Små lager och ökad efterfrågan skapar underlag för import. KommenteraPublicerad 2014-04-11 KRÖNIKA - Vem lyfter svensk animalieproduktion? Svensken, dansken eller kinesen? Jag är som alla andra svenskar, jag vill se kor på bete och grisar med knorr på svansen. Där upphör sedan likheten med de flesta, för jag är dessutom villig att betala för det. KommenteraPublicerad 2014-04-10 Handelns bojkott av burägg problematisk

I dagarna har det blivit klart att handelskedjorna Coop och Willys slutar sälja burägg. En utveckling som är problematisk då många äggföretag satsat på moderna bursystem och eftersom konsumenten inte får välja själv, det menar Svenska Ägg.

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Osäkert pris på blank diesel

Regeringen har lagt fram ett förslag om kvotplikt för biodrivmedel. Det innebär att en viss del av diesel och bensin måste vara förnybar. Vad detta kommer innebära för priset på så kallad "blank" diesel är fortfarande oklart, men en prishöjning kan vara på gång.  

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Pågen prisas för brödexport

Bageriföretaget Pågen har utsetts till Årets livsmedelsexportör 2014. De senaste två åren har Pågen haft en exporttillväxt på över elva procent och de största marknaderna är Danmark och Frankrike.

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Kina köper mer mjölk Den kinesiska importen av mjölk fortsätter att öka. Arlas kinesiska intressebolag Mengniu rapporterar stigande vinst samtidigt som nya zeeländska Fonterra halverade sin vinst. KommenteraPublicerad 2014-04-10 KRÖNIKA - Stora arealer majs och soja väntas i USA

Ni som läser här regelbundet har länge kunnat läsa om att det är torrt för det amerikanska höstvetet – och torrt är det fortfarande.

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Mer ägg åt folket

För sjätte året i rad ökar äggkonsumtionen i landet. Förra året åt varje person i genomsnitt 222 stycken ägg jämfört med 197 stycken, 2008. Det visar statistik från Jordbruksverket.

KommenteraPublicerad 2014-04-09
Ett steg närmare grisexport till Kina

Så länge kinesiska myndigheterna godkänner svensk livsmedelskvalitet och livsmedelssäkerhet är export av gris till Kina inte längre långt borta. I höst kommer kinesiska tjänstemän till Sverige för att inspektera svenska chark- och slakteriföretag.

KommenteraPublicerad 2014-04-09
Gates brinner för kor och utsäde

Microsoftgrundaren Bill Gates, som numera ägnar sig åt bekämpa fattigdom och sjukdomar, var nyligen på besök i Sverige. Det blev då extra tydligt att världens rikaste man tror att ko-vaccin och utsäde är två viktiga nyckar till en bättre framtid.

KommenteraPublicerad 2014-04-09
LEDARE - Därför betyder du så mycket

För en månad sedan skrev jag ledaren ”Ursprungsmärk skolmatsedeln”. Tack vare återkoppling från er läsare har det blivit väldigt tydligt hur varierande frågan om matkvalitet hanteras i olika kommuner och hur stor betydelse enskilda individer har för vad som serveras i skolan.

KommenteraPublicerad 2014-04-09
Fler nyheter i nyhetsarkviet »