Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-02-23

Salmonella vanligt i importfoder

Riskerna med importerat salmonellasmittat sojafoder till de svenska bönderna är fortfarande stora. Det fick fodertillverkaren Teknosan AB i Vänersborg erfara. Trots löften om salmonellafri soja har bolaget nyligen upptäckt smittan i en sändning från Italien.

Teknosan tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. För att bli av med salmonella behandlas råvaran med syra och värme innan den används i fodertillverkningen. Foto: Teknosan

– Vi hittade salmonella överallt. Det var genominfekterat, säger Ruben Falk, platschef, Teknosan AB i Vänersborg.

Teknosan importerade 24 storsäckar, motsvarande 24 ton, med ekologisk sojakaka från en leverantör i Italien. Sojan använder bolaget i olika typer av foderprodukter som säljs till mjölk- och köttbönder runt om i landet. Den italienska leverantören skickade med intyg och förseglade prover som inte visade på någon smitta.
Men när Teknosan själva testade sändningen innan man tog in den i sin fabrik i Vänersborg blev resultatet ett helt annat. Samtliga säckar innehöll salmonella.
– Leverantörerna garanterar att det ska vara salmonellafritt. Men det är det inte. Därför litar vi aldrig på några intyg eller salmonella-analyser utifrån.

Syra och värme
Teknosan AB, med 12 anställda och en omsättning på 79 miljoner kronor, tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. Cirka 500 ton krav-godkänd sojakaka importeras årligen.
För att bli av med salmonellan har Teknosan låtit syrabehandla den aktuella salmonellasmittade sojan. Men för att vara på den säkra sidan måste sojan även gå igenom ett värmebehand-lingssteg, som man gör med allt annat foder.
Hur mycket extra kostar syrabehandlingen?
– Det är några ören per kilo som vi räknar med att det kostar, säger Ruben Falk.
Han berättar att salmonella är ett stort problem i Europa. Och bolaget är extra utsatt om det blir en tvist om vem som bär ansvaret till smittan.
– Vi har ett kontrakt som säger att sojan ska vara salmonellafri. Men det är ord mot ord. De skickar leveransprover plomberade med leveransen som är salmonellafria. Vi har inget att sätta emot. Vi kommer att byta leverantör.
Fanns det någon risk för att det salmonellasmittade fodret kunde ha nått svenska bönder?
– Nej, salmonellan kom inte in i vår fabrik ens. Så det har aldrig varit i närheten av någon bonde, säger Ruben Falk.
Vad tycker du om att svenska bönder är salmonellafria men att förekomsten är stor utomlands?
– Det är konkurrens på olika villkor, säger Ruben Falk.


Soja väldig utsatt

I Sverige är mindre än en procent av alla djur och livsmedel smittade med salmonella. Varje år upptäcks 3 000 till 4 000 fall av salmonellasmitta hos människa. Flera av dessa är utlandssmittade.
Enligt Jordbruksverket är soja fortfarande är stor riskråvara när det gäller salmonella.
– Sojan är väldigt utsatt. Många sändningar av soja är smittade. Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella. Soja och andra så kallade riskråvaror måste provtas för salmonella i samband med införsel till Sverige. Det hittas allt för ofta salmonella i importerade foderråvaror och då värmebehandlar man och syrar råvaran innan den används i fodertillverkningen, säger Klara Eskilsson,
handläggare på enheten för foder och hälsa, Jordbruksverket.

Enligt Klara Eskilsson är sojan är väldigt utsatt för salmonella. Många sändningar av soja är smittade.
– Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella, säger hon.
Foto: Jordbruksverket

Varför syrabehandlar man utöver att värmebehandla?

– Syrar gör man för att avdöda salmonellabakterierna. Efter det får man använda råvaran men enligt lagstiftningen krävs det även värmebehandling av den syrade varan, så det är lite hängslen och livrem. Tack vare provtagning och syrning samt värmebehandling är foder tillverkat i Sverige säkert trots att införd råvara ofta är smittad, säger Klara Eskilsson.
Enligt henne är ärenden som det aktuella med Teknosan vanliga.
– Det är ett typfall. Våra företag köper råvara från andra EU-länder som inte har samma salmonellastatus som vi. Problemet är att varje gång man tar in något som innehåller salmonella så blir det en dyr hantering för de svenska foderföretagarna, säger hon.

Larmar om smitta
Varje gång Jordbruksverket upptäcker salmonella i foder som importerats så skickar myndigheten ut ett europeiskt larm, ett RASFF.
– Vi får in mycket salmonellasmittad råvara. Vi har skyldighet att rapportera vidare till EU när det är något osäkert foder, säger Klara Eskilsson.
– Det här fallet med Teknosan kommer vi att rapportera vidare.

Hur farligt är salmonella för de svenska bönderna?
– Om djuren på gården blir smittade och gården blir ställd under spärrestriktioner så är det en oerhört stor process. Det är en katastrof att bli drabbad av salmonella via fodret. Sedan kan smittan också ta sig in i livsmedelsledet. Därför är det den svenska modellen är att stoppa salmonellan i varje led, säger Klara Eskilsson.



Håkan Frisell

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Kinesisk gris till Ryssland Världens största grisköttsföretag, kinesiska WH Group, kommer att börja exportera fläsk till Ryssland, efter Putins livsmedelssanktioner mot bland annat EU. KommenteraPublicerad 2014-09-02 Potentiell skördeökning med hybrid De första resultaten från den nya höstkornhybriden SY LEOO är nu klara efter skörden. Avkastning per hektar blev till slut över 12 ton, vilket överträffade förväntningarna. KommenteraPublicerad 2014-09-02 KRÖNIKA - Landsbygden ska bara finnas där! Stadsborna vill ha en levande landsbygd – speciellt nu när det är semestertid. Det ska finnas ett vackert öppet landskap, betande djur, gårdsbutiker, Bo på Lantgård, lanthandlare och kanske också vårdcentraler när man blir sjuk på semestern. KommenteraPublicerad 2014-09-02 Road trip genom potatissverige Från Skåne till polcirkeln.  När det är sommar tar Christer och Marie Munke husbilen och beger sig ut på en lång resa för att studera hur utsädet fungerar hos kunderna.
 – Våra personliga besök uppskattas av lantbrukarna, säger Christer Munke.
KommenteraPublicerad 2014-09-02
VikingGenetics blir störst i världen VikingGenetics ska samarbeta med nordtyska NOG och får därmed världens största avelsprogram för Holstein. Samarbetet kommer att leda till ett mer effektivt urval av de bästa tjurarna. KommenteraPublicerad 2014-09-01 Hur vill ditt parti arbeta för landsbygden? Ett drygt femtiotal deltagare kunde på en debatt lyssna till hur riksdagskandidater tänker om landsbygdens frågor. Det var LRF Bokenäset, LRF Orust och LRF:s kommunkrets i Uddevalla som bjöd in till politikerutfrågning med temat: ”Hur vill du och ditt parti arbeta för att utveckla landsbygden? KommenteraPublicerad 2014-09-01 STATISTIK - Allt tätare i toppen Efter att åtta månader har passerat tätnar striden på topplistan för mest sålda traktorer 2014. Efter att marknadsledaren Valtra saktat in, knappar tvåan John Deere in rejält. KommenteraPublicerad 2014-09-01 Efterfrågar mer stöd till mjölkbönder Under förra veckan beslutade EU-kommissionen att avsätta 10-20 miljoner euro i stöd till mjölkbranschen, till följd av det ryska importstoppet på livsmedelsprodukter. Enligt LRF Mjölk kommer dock ännu fler åtgärder att behövas för att stötta de svenska mjölkbönderna. KommenteraPublicerad 2014-09-01 Ny traktorserie från Massey Ferguson Massey Fergusons nya ”globala serie” ska kunna tillverkas på vilken som helst av företagets anläggningar runt om i världen samt passa för alla marknader. Traktorn är kompakt, robust samt enkel att använda och underhålla. KommenteraPublicerad 2014-09-01 En nordisk Spirit från Väderstad Nya Väderstad Spirit Nordic är utvecklad för att möta våra nordiska förhållanden. Maskinen är utrustad med en enkel skivbill som möjliggör exakt nedmyllning av gödning mellan varannan sårad. KommenteraPublicerad 2014-09-01 LRF ger sig in i fikabranschen I mitten av sommaren öppnade LRF sitt första café ”By: fiket” i Stockholm. Det är tänkt att ingå i deras nya koncept där svensk mat ska lyftas fram på caféer runt om i landet. KommenteraPublicerad 2014-09-01 KRÖNIKA - Rekordskörd av vete, majs och soja Skörden av det amerikanska höstvetet är nu i stort sett helt avklarad, med ett resultat något över förväntan efter en hård vinter. Skörden av vårvete har nästan precis börjat och även där är resultatet lovande med avkastning nära rekordnivåer. KommenteraPublicerad 2014-09-01 LRF ger sig in i fikabranschen Den 3 juli öppnade LRF sitt första café ”By: fiket” i Stockholm. Det är tänkt att ingå i deras nya koncept där svensk mat ska lyftas fram på caféer runt om i landet. KommenteraPublicerad 2014-09-01 DEBATT Hur kommer värdet på åkermarken att påverkas av ett utjämnat gårdsstöd?

Det är nu i stort sett fastslaget hur utjämningen av gårdsstödet kommer se ut. Region 1 och 2 får ett minskat stöd, region 4 och 5 ett höjt stöd och för region 3 ett, i princip, oförändrat stöd. Det kan sägas mycket om huruvida det är rätt eller fel med utjämnat gårdsstöd men det är en annan diskussion.

KommenteraPublicerad 2014-08-31
Röda, gula och randiga – Bertil har grönsaker för alla smaker

Hans rödbetor är efter­traktade både inom restaurang och bland konsumenter. Enligt grossisten, Bondens Skafferi, tar betorna slut så fort de har kommit in i lager.

KommenteraPublicerad 2014-08-30
VIDEO - Dansande traktorer och tröskor Vid Massey Fergusons event i Beauvais utanför Paris i Frankrike, valde företaget att presentera sitt produktprogram på ett något annorlunda sätt. KommenteraPublicerad 2014-08-29 Vd utsedd för Hushållningssällskapet Skåne Sven Fajerson blir vd för Hushållningssällskapet Skåne. Han börjad den första januari då Hushållningssällskapet Malmöhus och Hushållningssällskapet Kristianstad går ihop till ett bolag. KommenteraPublicerad 2014-08-29 Mjölksektorn ska få EU-stöd EU beslutade under gårdagen att man ska ge stöd åt mejerimarknaden. Produkter som kommer att omfattas av stödet är mjölkpulver, smör och ost. KommenteraPublicerad 2014-08-29 ”GMO har blivit som en symbol för att leka Gud”

Genmodifiering är ett ämne som väcker heta känslor. Ämnet har aktualiserats de senaste åren i och med skenande kostnader för GMO-frihetspremien på soja. De flesta har en åsikt, men vad är egentligen genmodifiering och hur farligt är det? Jordbruksaktuellt kontaktade Jan Eksvärd, expert på energieffektivisering, klimat och hållbarhet på LRF, för att försöka reda ut begreppen.

KommenteraPublicerad 2014-08-29
”Vi kör vårt eget race”

I de djupa jämtländska skogarna ligger en av Sveriges kändaste avelsbesättningar av köttrasen Aberdeen angus. Genom privat import och exklusiva linjer ökar även andrahandsvärdet.

KommenteraPublicerad 2014-08-29
VIDEO – Det hemliga vapnet inom matig marknadsföring ”Konsumenternas medvetna okunnighet är det bästa vapnet en marknadsförare kan ha”. Kate Cooper som är marknadsföringskonsult inom livsmedelsbranschen berättar i en Youtube-föreläsning om hemligheterna som får oss konsumenter att köpa, i stort sett allt. KommenteraPublicerad 2014-08-28 ”Vi är först i världen” Sveriges kobesättningar är nu helt fria från sjukdomen BVD. Det uppmärksammades under årets Djurhälso- och Utfodringskonferens i Linköping under gårdagen. KommenteraPublicerad 2014-08-28 Danska skolbarn får inte träffa grisar Den danska hälsoministern sätter stopp för att barn ska få besöka gårdar med grisuppfödning. Detta är på grund av rädsla att barnen ska bära med sig MRSA bakterier från besöket. KommenteraPublicerad 2014-08-28 Entreprenad Live gör debut på Stora Holm

Den 4-6 september arrangeras för första gången Entreprenad Live, en mässa som kommer att äga rum i Göteborg.

KommenteraPublicerad 2014-08-28
En aktiv sommar för vargen

Under året har många lantbrukares boskap utsatts för vargattacker runt om i Sverige. Vissa har tur och blir endast av med ett par djur och andra besättningar utplånas i stort sett.

KommenteraPublicerad 2014-08-28
”Man har rätt att kunna gå till jobbet utan att riskera att bli sjuk” Djurskötare som arbetar i besättningar där grisarna bär på MRSA har rätt att få veta att de riskerar att bli smittade. Det kräver den danska fackföreningen 3F i sitt medlemsblad Fagbladet 3F. KommenteraPublicerad 2014-08-27 2500 hektar åker ska bli natur igen Den danska regeringen vill göra om 2500 hektar lågt belägen åkermark till natur igen. Tillsammans med bidrag från EU och skattefinansiering, ska man motivera lantbrukare att låta plogen stå. KommenteraPublicerad 2014-08-27 SLU i Skara – Hur går det? I maj beslutade Västra Götalandsregionen och SLU:s rektor tillsammans, att de skulle utveckla SLU i Skara till ett nationellt center för de gröna näringarna. Den 29e augusti bjuder de in till informationsträff i Skara. KommenteraPublicerad 2014-08-27 Högre priser på olivolja Efter torka, svampangrepp och hagel ser skörden för oliver ut att bli liten. Det minskade utbudet kan leda till att priset på olivoljan kommer att stiga. KommenteraPublicerad 2014-08-27 LEDARE Kraften i medveten förnekelse

Kraften i medveten förnekelse kan inte överskattas. Psykologi är inte min kärnkompetens, men idag ska ledaren ändå ta upp ett väldigt viktigt psykologiskt fenomen; Medveten förnekelse. Det låter lite tyngre på engelska; Willful ignorence.

KommenteraPublicerad 2014-08-27
Fler nyheter i nyhetsarkviet »