▴ Annons

Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-02-23

Salmonella vanligt i importfoder

Riskerna med importerat salmonellasmittat sojafoder till de svenska bönderna är fortfarande stora. Det fick fodertillverkaren Teknosan AB i Vänersborg erfara. Trots löften om salmonellafri soja har bolaget nyligen upptäckt smittan i en sändning från Italien.

Teknosan tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. För att bli av med salmonella behandlas råvaran med syra och värme innan den används i fodertillverkningen. Foto: Teknosan

– Vi hittade salmonella överallt. Det var genominfekterat, säger Ruben Falk, platschef, Teknosan AB i Vänersborg.

Teknosan importerade 24 storsäckar, motsvarande 24 ton, med ekologisk sojakaka från en leverantör i Italien. Sojan använder bolaget i olika typer av foderprodukter som säljs till mjölk- och köttbönder runt om i landet. Den italienska leverantören skickade med intyg och förseglade prover som inte visade på någon smitta.
Men när Teknosan själva testade sändningen innan man tog in den i sin fabrik i Vänersborg blev resultatet ett helt annat. Samtliga säckar innehöll salmonella.
– Leverantörerna garanterar att det ska vara salmonellafritt. Men det är det inte. Därför litar vi aldrig på några intyg eller salmonella-analyser utifrån.

Syra och värme
Teknosan AB, med 12 anställda och en omsättning på 79 miljoner kronor, tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. Cirka 500 ton krav-godkänd sojakaka importeras årligen.
För att bli av med salmonellan har Teknosan låtit syrabehandla den aktuella salmonellasmittade sojan. Men för att vara på den säkra sidan måste sojan även gå igenom ett värmebehand-lingssteg, som man gör med allt annat foder.
Hur mycket extra kostar syrabehandlingen?
– Det är några ören per kilo som vi räknar med att det kostar, säger Ruben Falk.
Han berättar att salmonella är ett stort problem i Europa. Och bolaget är extra utsatt om det blir en tvist om vem som bär ansvaret till smittan.
– Vi har ett kontrakt som säger att sojan ska vara salmonellafri. Men det är ord mot ord. De skickar leveransprover plomberade med leveransen som är salmonellafria. Vi har inget att sätta emot. Vi kommer att byta leverantör.
Fanns det någon risk för att det salmonellasmittade fodret kunde ha nått svenska bönder?
– Nej, salmonellan kom inte in i vår fabrik ens. Så det har aldrig varit i närheten av någon bonde, säger Ruben Falk.
Vad tycker du om att svenska bönder är salmonellafria men att förekomsten är stor utomlands?
– Det är konkurrens på olika villkor, säger Ruben Falk.


Soja väldig utsatt

I Sverige är mindre än en procent av alla djur och livsmedel smittade med salmonella. Varje år upptäcks 3 000 till 4 000 fall av salmonellasmitta hos människa. Flera av dessa är utlandssmittade.
Enligt Jordbruksverket är soja fortfarande är stor riskråvara när det gäller salmonella.
– Sojan är väldigt utsatt. Många sändningar av soja är smittade. Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella. Soja och andra så kallade riskråvaror måste provtas för salmonella i samband med införsel till Sverige. Det hittas allt för ofta salmonella i importerade foderråvaror och då värmebehandlar man och syrar råvaran innan den används i fodertillverkningen, säger Klara Eskilsson,
handläggare på enheten för foder och hälsa, Jordbruksverket.

Enligt Klara Eskilsson är sojan är väldigt utsatt för salmonella. Många sändningar av soja är smittade.
– Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella, säger hon.
Foto: Jordbruksverket

Varför syrabehandlar man utöver att värmebehandla?

– Syrar gör man för att avdöda salmonellabakterierna. Efter det får man använda råvaran men enligt lagstiftningen krävs det även värmebehandling av den syrade varan, så det är lite hängslen och livrem. Tack vare provtagning och syrning samt värmebehandling är foder tillverkat i Sverige säkert trots att införd råvara ofta är smittad, säger Klara Eskilsson.
Enligt henne är ärenden som det aktuella med Teknosan vanliga.
– Det är ett typfall. Våra företag köper råvara från andra EU-länder som inte har samma salmonellastatus som vi. Problemet är att varje gång man tar in något som innehåller salmonella så blir det en dyr hantering för de svenska foderföretagarna, säger hon.

Larmar om smitta
Varje gång Jordbruksverket upptäcker salmonella i foder som importerats så skickar myndigheten ut ett europeiskt larm, ett RASFF.
– Vi får in mycket salmonellasmittad råvara. Vi har skyldighet att rapportera vidare till EU när det är något osäkert foder, säger Klara Eskilsson.
– Det här fallet med Teknosan kommer vi att rapportera vidare.

Hur farligt är salmonella för de svenska bönderna?
– Om djuren på gården blir smittade och gården blir ställd under spärrestriktioner så är det en oerhört stor process. Det är en katastrof att bli drabbad av salmonella via fodret. Sedan kan smittan också ta sig in i livsmedelsledet. Därför är det den svenska modellen är att stoppa salmonellan i varje led, säger Klara Eskilsson.



Håkan Frisell

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

”Ett lyft som skapar rörelse på gården” Efter att driften av familjen Westmans lantbruk, utanför Skänninge i västra Östergötland, hade överlåtits till sönerna Henrik och Karl-Erik, kände Karl-Olof och Birgitta att de var redo att ta sig an en ny utmaning. I ett år har man nu drivit och utvecklat Gripenbergs gårdsbutik med framgång. KommenteraPublicerad 2015-03-29 Läraren som blev fårbonde Malin Lundqvist Gunnarsson jobbade tidigare som lärare men för tre år sedan la hon pekpinnen på hyllan och valde att satsa helhjärtat på lammen. Det pedagogiska tänket tar hon dock med sig i sin jordbrukaroll. KommenteraPublicerad 2015-03-28 VIDEO – När du får koväntat besök När man får oväntat besök kan man lätt bli lite ur balans. Men som reklamen säger, funkar en kaffe oftast för att rädda upp situationen. Det är dock något som denna tjej inte riktigt förstått. Trevlig helg! KommenteraPublicerad 2015-03-27 Regeringen väljer bort handelsgödselskatten I samband med de föreslagna skatterna inför 2016, berättar även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att regeringen nu valt bort handelsgödselskatten. Anledningen är att man ifrågasätter skattens miljöstyrande effekt. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Skatten på diesel och bensin höjs Under fredagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S), nya skatteförslag inför våren 2016. Den stora punkten var en ökad beskattning på drivmedel. Dock kompenseras jord- och skogsbruket. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Seminarium om landsbygdens tillväxt För att landsbygden ska leva behövs företagare, infrastruktur och service. Hur det ser ut i dag och vilka möjligheter och utmaningar som landsbygdens står inför diskuterades på seminariet. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Mjölkpris i fokus på kretsmöten Arla har nu avslutat årets 20 kretsmöten runt om i Sverige. Arlas strategi, råvarans ursprung och mjölkpriset har stått i centrum i diskussionerna. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Vill se billigare och enklare utformning av biogasstöd LRF konstaterar att biogasproduktionen inom lantbruket har stor potential att utvecklas vidare. Fortfarande finns dock hinder att övervinna, inte minst gällande dyra och krångliga tillståndsprocesser. Nu sätter man press regelfattarna. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Nästa vecka upphör mjölkkvoterna Efter att ha introducerats 1984, släpps mjölkkvoterna fria nu på onsdag, den 1 april, vilket innebär att man får producera hur mycket mjölk man vill i respektive land inom EU. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Sökes: grisar som är bra på att smälta fibrer Traditionellt sett avlas grisar för hög köttansättning och snabb tillväxt. Fodret innehåller ofta soja men relativt lite fibrer. Men nu undersöker forskare möjligheten att avla för grisar som är bra på att smälta fibrer. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Solceller har halverat hans elkostnader Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Jordbruksaktuellt har talat med några experter och besökt lantbrukaren Jörgen Johansson i Varberg, som monterat en solcellsanläggning om nära 300 kvadratmeter på taket till en ladugård. KommenteraPublicerad 2015-03-27 Solceller – byggtips och kostnader Vad är viktigt att tänka på vid installation av solenergi på lantbruk?
– Solceller i drift blir varma. En bra luftsjälvcirkulation under solcellspanelerna är viktig då verkningsgraden minskar med ökad solcellstemperatur, säger Jonas Oliv, vid Electrotec Energy i Varberg.
KommenteraPublicerad 2015-03-27
Dalsjöfors Kött investerar för att möta efterfrågan Den senaste investeringen på 22 miljoner kronor är en ny förpackningslinje för konsumentpackat kött för att möta konsumenternas efterfrågan.  KommenteraPublicerad 2015-03-26 Tecknad film för trafiksäkerhet I Danmark jobbar man med tecknad film för att öka förståelsen mellan trafikanter och lantbrukare på vägarna KommenteraPublicerad 2015-03-26 Nematodforskning i ny regi Nemetodlaboratoriet vid SLU i Alnarp har varit hotat av nedläggningen, men nu tar Hushållningssällskapet Skåne över och satsar på att utveckla verksamheten. KommenteraPublicerad 2015-03-26 Så fungerar producentföreningen På Sveriges Mjölkbönders årsmöte ställde sig branschorganisationens medlemmar positiva till fortsatt bildande av en ny producentförening. Så här fungerar konceptet. KommenteraPublicerad 2015-03-26 Kraft och Heinz går ihop De två jättarna inom livsmedel, Kraft och Heinz går samman och bildar Nordamerikas tredje största livsmedelsföretag. Tillsammans kommer man omsätta runt 28 miljarder dollar. KommenteraPublicerad 2015-03-26 Allt hetare med breda bönor Baljväxter blir ett allt vanligare inslag på konsumenternas tallrikar. I och med de nya kraven gällande förgröningsstödet ser det även ut att bli en ökad odlingsareal för olika typer av baljväxter kommande växtsäsong. KommenteraPublicerad 2015-03-26 Bondens del av eko-kakan minskar Tillväxten för försäljningen av ekologiska livsmedel har varit hög under de senaste åren. Men samtidigt som försäljningsvärdet av ekologiska produkter i butikerna har fördubblats så har merbetalningen till svenska lantbrukare stått stilla. Mervärdet för att producera ekologiska produkter har urholkats. KommenteraPublicerad 2015-03-26 Hallå där Thomas Perkiö... ...ny vd för Siljans Chark KommenteraPublicerad 2015-03-26 Nej till handelsgödselskatt i riksdagen Riksdagen röstade under dagen igenom en motion som säger nej till återinförandet av handelsgödselskatten. Bakom motionen står Centerpartiets representanter i Miljö- och Jordbruksutskottet, Kristina Yngwe, Lena Ek och Eskil Erlandsson. KommenteraPublicerad 2015-03-25 Hantoft om mjölkpris och producentförening Åke Hantoft som är styrelseordförande i Arla Foods vill inte spekulera i mjölkprisets framtida utveckling. Han kan förstå Sveriges Mjölkbönders frustration som bland annat visar sig genom dagens förslag på en producentförening, men han poängterar dock att han på lång sikt tror att Arla är böndernas bästa alternativ. KommenteraPublicerad 2015-03-25 Äntligen svarta siffror för KF KF-koncernen visar efter många års röda siffror, äntligen ett positivt resultat på 61 miljoner kronor, med en omsättning på dryga 37 miljarder. Det är en bit på vägen men fortfarande har KF en hel del att jobba på, skriver de i ett pressmeddelande. KommenteraPublicerad 2015-03-25 Mjölkpriset höjs i april Från och med april månad höjer Arla mjölkpriset med 17,3 öre, till att nu vara 281,9 öre per kilo. På grund av valutaeffekter höjs även ekotillägget från 94,1 till 95,2 öre per kilo. KommenteraPublicerad 2015-03-25 Negativt resultat för Coop – Årets resultat ligger helt i linje med vår strategiska plan. Vårt mål är att Coop Sverige ska redovisa vinst 2017, säger Sonat Burman-Olsson, vd och koncernchef Coop Sverige KommenteraPublicerad 2015-03-25 Optimera för ett lönsamt växtskydd Det finns både ekonomiska och miljömässiga incitament att jobba med integrerat växtskydd, IPM. Egentligen är det något de flesta lantbrukare gjort under en längre tid just av dessa anledningar, men nu blir det förordningar av odlingsråden. KommenteraPublicerad 2015-03-25 Glöm inte syftet Hantering av kemikalier ska tas på största möjliga allvar. Både för din egen säkerhet och för miljöns bästa. Nytt för i år är att anledningen till behandlingen måste skrivas ner i sprutjournalen. KommenteraPublicerad 2015-03-25 Oscarssons kamp fortsätter Politikern Magnus Oscarsson (KD), som blev invald i riksdagen efter valet, har redan hunnit få mycket positiv uppmärksamhet från branschen. Det var bland annat han som stod bakom mjölkmötet som arrangerades i riksdagen i januari. För att uppmuntra hans arbete stämde Hushållningssällskapet i Östergötland en träff med Magnus. KommenteraPublicerad 2015-03-25 Så mycket mer tjänar handlarna på EMV-mjölken I dag säljer alla de större mataffärskedjorna mejerivaror under eget varumärke, så kallat EMV. För Jordbruksaktuellt berättar en ICA-handlare att marginalen är betydligt större på EMV-mjölken än övrig mjölk. KommenteraPublicerad 2015-03-24 "Målet är att fler ska ta ställning" Landsbygdsupproret är en aktion med målet att lyfta blicken på de som ännu inte förstått den allvarliga situation som präglar det svenska lantbruket. Tillsammans kan vi göra skillnad, även det lilla bidraget betyder mycket, säger initiativtagaren Erika Sörengård. KommenteraPublicerad 2015-03-24 Fler nyheter i nyhetsarkviet »