▴ Annons

Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-02-23

Salmonella vanligt i importfoder

Riskerna med importerat salmonellasmittat sojafoder till de svenska bönderna är fortfarande stora. Det fick fodertillverkaren Teknosan AB i Vänersborg erfara. Trots löften om salmonellafri soja har bolaget nyligen upptäckt smittan i en sändning från Italien.

Teknosan tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. För att bli av med salmonella behandlas råvaran med syra och värme innan den används i fodertillverkningen. Foto: Teknosan

– Vi hittade salmonella överallt. Det var genominfekterat, säger Ruben Falk, platschef, Teknosan AB i Vänersborg.

Teknosan importerade 24 storsäckar, motsvarande 24 ton, med ekologisk sojakaka från en leverantör i Italien. Sojan använder bolaget i olika typer av foderprodukter som säljs till mjölk- och köttbönder runt om i landet. Den italienska leverantören skickade med intyg och förseglade prover som inte visade på någon smitta.
Men när Teknosan själva testade sändningen innan man tog in den i sin fabrik i Vänersborg blev resultatet ett helt annat. Samtliga säckar innehöll salmonella.
– Leverantörerna garanterar att det ska vara salmonellafritt. Men det är det inte. Därför litar vi aldrig på några intyg eller salmonella-analyser utifrån.

Syra och värme
Teknosan AB, med 12 anställda och en omsättning på 79 miljoner kronor, tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. Cirka 500 ton krav-godkänd sojakaka importeras årligen.
För att bli av med salmonellan har Teknosan låtit syrabehandla den aktuella salmonellasmittade sojan. Men för att vara på den säkra sidan måste sojan även gå igenom ett värmebehand-lingssteg, som man gör med allt annat foder.
Hur mycket extra kostar syrabehandlingen?
– Det är några ören per kilo som vi räknar med att det kostar, säger Ruben Falk.
Han berättar att salmonella är ett stort problem i Europa. Och bolaget är extra utsatt om det blir en tvist om vem som bär ansvaret till smittan.
– Vi har ett kontrakt som säger att sojan ska vara salmonellafri. Men det är ord mot ord. De skickar leveransprover plomberade med leveransen som är salmonellafria. Vi har inget att sätta emot. Vi kommer att byta leverantör.
Fanns det någon risk för att det salmonellasmittade fodret kunde ha nått svenska bönder?
– Nej, salmonellan kom inte in i vår fabrik ens. Så det har aldrig varit i närheten av någon bonde, säger Ruben Falk.
Vad tycker du om att svenska bönder är salmonellafria men att förekomsten är stor utomlands?
– Det är konkurrens på olika villkor, säger Ruben Falk.


Soja väldig utsatt

I Sverige är mindre än en procent av alla djur och livsmedel smittade med salmonella. Varje år upptäcks 3 000 till 4 000 fall av salmonellasmitta hos människa. Flera av dessa är utlandssmittade.
Enligt Jordbruksverket är soja fortfarande är stor riskråvara när det gäller salmonella.
– Sojan är väldigt utsatt. Många sändningar av soja är smittade. Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella. Soja och andra så kallade riskråvaror måste provtas för salmonella i samband med införsel till Sverige. Det hittas allt för ofta salmonella i importerade foderråvaror och då värmebehandlar man och syrar råvaran innan den används i fodertillverkningen, säger Klara Eskilsson,
handläggare på enheten för foder och hälsa, Jordbruksverket.

Enligt Klara Eskilsson är sojan är väldigt utsatt för salmonella. Många sändningar av soja är smittade.
– Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella, säger hon.
Foto: Jordbruksverket

Varför syrabehandlar man utöver att värmebehandla?

– Syrar gör man för att avdöda salmonellabakterierna. Efter det får man använda råvaran men enligt lagstiftningen krävs det även värmebehandling av den syrade varan, så det är lite hängslen och livrem. Tack vare provtagning och syrning samt värmebehandling är foder tillverkat i Sverige säkert trots att införd råvara ofta är smittad, säger Klara Eskilsson.
Enligt henne är ärenden som det aktuella med Teknosan vanliga.
– Det är ett typfall. Våra företag köper råvara från andra EU-länder som inte har samma salmonellastatus som vi. Problemet är att varje gång man tar in något som innehåller salmonella så blir det en dyr hantering för de svenska foderföretagarna, säger hon.

Larmar om smitta
Varje gång Jordbruksverket upptäcker salmonella i foder som importerats så skickar myndigheten ut ett europeiskt larm, ett RASFF.
– Vi får in mycket salmonellasmittad råvara. Vi har skyldighet att rapportera vidare till EU när det är något osäkert foder, säger Klara Eskilsson.
– Det här fallet med Teknosan kommer vi att rapportera vidare.

Hur farligt är salmonella för de svenska bönderna?
– Om djuren på gården blir smittade och gården blir ställd under spärrestriktioner så är det en oerhört stor process. Det är en katastrof att bli drabbad av salmonella via fodret. Sedan kan smittan också ta sig in i livsmedelsledet. Därför är det den svenska modellen är att stoppa salmonellan i varje led, säger Klara Eskilsson.



Håkan Frisell

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Arla värvar Åländska mjölkbönder med högre mjölkpris Från och med imorgon kommer åtta åländska mjölkbönder leverera mjölk till Arla Finland, istället för till det lokala Åländska mejeriet ÅCA. Enligt uppgift lockas de åländska bönderna med ett högre mjölkpris än det svenska mjölkpriset. KommenteraPublicerad 2015-07-31 Ett år efter skogsbranden i Västmanland Den 31 juli startade det som kom att bli den största skogsbranden i svensk modern tid. Efter två veckor när branden ansågs vara under kontroll hade ett område lika stort som 28 000 fotbollsplaner brunnit upp. En man omkom och skog för hundratals miljoner kronor brann upp. KommenteraPublicerad 2015-07-31 Sista dagen för att undvika höjd arbetsgivaravgift

Nu har du som arbetsgivare för unga, födda 1990 eller senare, en unik chans att undvika höjningen av arbetsgivaravgiften för unga. Den höjs med hela 150 procent den första augusti. 

KommenteraPublicerad 2015-07-30
Arla storsatsar för ekologiskt I en ny storsatsning väljer den bondeägda mejerijätten Arla att marknadsföra sin ekologiska mjölk. I annonser, TV-reklam och filmer på sociala medier framhäver Anja Pärson, hennes hustru Filippa samt parets nyfödde son "Landet Ekomjölk". KommenteraPublicerad 2015-07-30 DEBATT - "Upp till bevis, LRF-förtroendevalda!" Allt med en "LRF-logga" måste ha en tydlig medlemsprofil. Det får inte finnas tillstymmelse till frågetecken om vem en "LRF-märkt" organisation företräder; Den enskilda medlemmens intresse. KommenteraPublicerad 2015-07-30 Ny Case IH florerar på sociala medier Vid SIMA-mässan i Paris tidigare i våras utlovade Case IH att en ny traktorserie, som ska gå in mellan nuvarande Puma- och Magnum-serierna, kommer presenteras på Agritechnica i höst. Redan nu florerar dock bilder på sociala medier. KommenteraPublicerad 2015-07-30 Lagom komplext är bäst I och med en växande världsbefolkning måste produktionen av mat trappas upp. Men detta får ofta negativa konsekvenser för den biologisk mångfalden. En åtgärd är blommande kantzoner där naturliga fiender kan hitta föda och gömma sig. Nu har en grupp forskare kommit på att det är i medelkomplexa jordbrukslandskap som detta lönar sig bäst. KommenteraPublicerad 2015-07-30 Arla har stora ambitioner i Asien I dag öppnar Arlas kontor i Kuala Lumpor i Malaysia. Från det nya kontoret ska ett regionalt team lägga ut strategin för alla aktiviteter inom detaljhandel och foodservice i Asien. För invigningen står danska Kronprins Fredrik. KommenteraPublicerad 2015-07-30 Danmarks ryska exportförluster kan bli permanenta I och med den ryska bojkotten på västerländska livsmedel ökar den ryska självförsörjande graden allt mer. Nu varnar danska experter för att den danska grisbranschen kan ha tappat en av sina största kunder för gott. KommenteraPublicerad 2015-07-29 Mer kött nu än för 50 år sedan I en ny rapport publicerar Jordbruksverket statistik över den svenska livsmedelskonsumtionen över tid. Exempelvis visar rapporten att vi har ökat vår konsumtion av kött med närmare 70 procent under de senaste 50 åren. KommenteraPublicerad 2015-07-29 Nya tröskor från Deutz-Fahr För tredje året i rad lanserar maskintillverkaren Same Deutz-Fahr en ny uppdaterad serie tröskor. 2013 var det dags för C9000-serien, 2014 kom C7000-serien och nu lanseras den nya C6000-serien. KommenteraPublicerad 2015-07-29 Dispens för Movento 100 SC Efter en överklagan från LRF ändrar Mark- och miljödomstolen Kemikalieinspektionens beslut om avslag för användning av växtskyddsmedlet Movento 100 SC. Dock ges inte dispens för samtliga grödor LRF önskat. KommenteraPublicerad 2015-07-29 Skördeprognosen för Europa sänks På grund av ofördelaktiga väderförhållanden över Europa under den senaste månaden, sänker EU-kommissionen sin förväntning på skörden i EU-länderna, jämfört med förra månadens prognos. Nu förväntas en total avkastning under det femåriga snittet. KommenteraPublicerad 2015-07-28 "Vi ska ha Europas snabbast växande mjölksektor" Den irländska jordbruksministern Simon Coveney har stora planer för landets mjölksektor. I ett uttalande meddelar han att han förväntar sig att mjölksektorn i Irland skulle kunna nå hela 50 procents tillväxt inom en femårsperiod. KommenteraPublicerad 2015-07-28 Hallå där Marika Wärff... ...som är ny vd för Falköpings Mejeri KommenteraPublicerad 2015-07-28 4 engelska regioner får använda neonikotinoider Efter förra veckans godkännande av användning av neonikotinoider i England, har ytterligare information släppts i dag. Bland annat står det klart i vilka regioner som preparatet får användas. KommenteraPublicerad 2015-07-27 Lantmännen och DLG stärker position i Baltikum Scandagra, som ägs av Lantmännen och DLG, förvärvar det litauiska företaget Agrogimas. På Lantmännen ser man detta som ett viktigt led för att nå företagets mål att vara ledande inom handel med spannmål och oljeväxter i Östersjöområdet. KommenteraPublicerad 2015-07-27 Grönt ljus för neonikotinoider i England I onsdags gav de brittiska myndigheterna grönt ljus för användning av neonikotinoider. Lättnaderna ses som ett ”akut undantag”, där 5 procent av den engelska oljeväxtarealen nu ges möjlighet att försvara sig mot jordloppor och bladlöss. KommenteraPublicerad 2015-07-27 Bondeprotester i Frankrike och England

Låga kött- och mjölkpriser får bönder i Frankrike och England att tippa gödsel och blockera vägar i protest. Man kräver att regeringar hjälper till att lösa den svåra ekonomiska situationen.

KommenteraPublicerad 2015-07-27
Minska lustgas från marken Inom växtodlingen står utsläpp av lustgas för en mycket större del än både koldioxid och metangas. Då lustgas en 300 gånger kraftigare växthusgas än koldioxid, är det viktigt att minska utsläppen. Markstruktur och dränering kan göra detta skriver Greppa Näringen. KommenteraPublicerad 2015-07-27 ”Det är väldigt hett med bönor” Peter Wiström har odlat bruna bönor på sin gård på mellersta Öland sedan tidigt 70-tal. Förra året testodlade han svarta bönor till GoGreen. Det gick bra och nu är första kommersiella odlingen i full gång. KommenteraPublicerad 2015-07-26 Olika bearbetning – olika resultat Den 18 september förra året såddes höstvete med sju olika maskiner nere på Borgeby i Skåne. Etableringsmetoderna varierade från plöjt system till direktsådd. Vid en demonstration på Borgeby Fältdagar presenterade rådgivarna Camilla Persson och Marcus Willert ut resultaten. KommenteraPublicerad 2015-07-25 Arla sänker mjölkpriset igen Arlas mjölkleverantörer får än mindre betalt för mjölken i augusti. Skånemejeriers leverantörer likaså, eftersom deras betalning baseras på Arlas betalning plus en premie. Nytt mjölkpris blir 258,9 öre per kilo mjölk.  KommenteraPublicerad 2015-07-24 Alternativ till antibiotika mot klövspalt

Kan salicylsyra ersätta behandling med antibiotika vid inflammation av klövspalt hos mjölkkor? Allt fler rapporter tyder på det, och SVA leder därför en studie som utvärderar denna alternativa medicinering. 

KommenteraPublicerad 2015-07-24
Nytt ris kan minska växthusgaserna

En internationell grupp av forskare med representanter från Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala har lyckats ta fram ett ris som minskar mängden växthusgaser som avges vid odling av ris.

KommenteraPublicerad 2015-07-24
Tips på gröda till obrukade kantzoner På Borgeby Fältdagar passade många aktörer på att visa upp grödor lämpliga för obrukade kantzoner då kraven på dem som ekologisk fokusareal enligt jordbruksverket kommer att öka. KommenteraPublicerad 2015-07-24 Centrum för utveckling av havre Svensk Havrecentrum är en satsning som kombinerar havrens potential hos olika aktörer. Man ser en möjlighet i havre, både som gröda och som livsmedel och nu ska den utforskas på ett tvärvetenskapligt vis. KommenteraPublicerad 2015-07-23 DEBATT: Svenskt jordbruk måste vara lokalt

I den nyligen tillsatta landsbygdskommittén betonas vikten av att forma ett hållbart jord- och skogsbruk för att stärka landsbygden och Sverige. Jordbrukspolitiken verkar dock knalla på i sina gamla industrihjulspår och fokuserar på konkurrenskraft till varje pris. Men det är något helt annat än ett livskraftigt lantbruk och en levande landsbygd.

KommenteraPublicerad 2015-07-22
Hur mår värphönan? Ett av de bästa sätten att se hur värphönan mår är att titta på äggskalet. Det menar Malin Alm, som har jämfört olika välfärdsmetoder i sitt doktorsarbete vid SLU. KommenteraPublicerad 2015-07-22 Få koll på jordens näring och hälsa Genom att ta jordprover kan man få en bättre bild av jordens näringsbalans och eventuella jordburna sjukdomar. På så vis kan man bli mer precis i gödslingen och se till att rätt gröda står på rätt fält. KommenteraPublicerad 2015-07-21 Fler nyheter i nyhetsarkviet »