▴ Annons

Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-02-23

Salmonella vanligt i importfoder

Riskerna med importerat salmonellasmittat sojafoder till de svenska bönderna är fortfarande stora. Det fick fodertillverkaren Teknosan AB i Vänersborg erfara. Trots löften om salmonellafri soja har bolaget nyligen upptäckt smittan i en sändning från Italien.

Teknosan tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. För att bli av med salmonella behandlas råvaran med syra och värme innan den används i fodertillverkningen. Foto: Teknosan

– Vi hittade salmonella överallt. Det var genominfekterat, säger Ruben Falk, platschef, Teknosan AB i Vänersborg.

Teknosan importerade 24 storsäckar, motsvarande 24 ton, med ekologisk sojakaka från en leverantör i Italien. Sojan använder bolaget i olika typer av foderprodukter som säljs till mjölk- och köttbönder runt om i landet. Den italienska leverantören skickade med intyg och förseglade prover som inte visade på någon smitta.
Men när Teknosan själva testade sändningen innan man tog in den i sin fabrik i Vänersborg blev resultatet ett helt annat. Samtliga säckar innehöll salmonella.
– Leverantörerna garanterar att det ska vara salmonellafritt. Men det är det inte. Därför litar vi aldrig på några intyg eller salmonella-analyser utifrån.

Syra och värme
Teknosan AB, med 12 anställda och en omsättning på 79 miljoner kronor, tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. Cirka 500 ton krav-godkänd sojakaka importeras årligen.
För att bli av med salmonellan har Teknosan låtit syrabehandla den aktuella salmonellasmittade sojan. Men för att vara på den säkra sidan måste sojan även gå igenom ett värmebehand-lingssteg, som man gör med allt annat foder.
Hur mycket extra kostar syrabehandlingen?
– Det är några ören per kilo som vi räknar med att det kostar, säger Ruben Falk.
Han berättar att salmonella är ett stort problem i Europa. Och bolaget är extra utsatt om det blir en tvist om vem som bär ansvaret till smittan.
– Vi har ett kontrakt som säger att sojan ska vara salmonellafri. Men det är ord mot ord. De skickar leveransprover plomberade med leveransen som är salmonellafria. Vi har inget att sätta emot. Vi kommer att byta leverantör.
Fanns det någon risk för att det salmonellasmittade fodret kunde ha nått svenska bönder?
– Nej, salmonellan kom inte in i vår fabrik ens. Så det har aldrig varit i närheten av någon bonde, säger Ruben Falk.
Vad tycker du om att svenska bönder är salmonellafria men att förekomsten är stor utomlands?
– Det är konkurrens på olika villkor, säger Ruben Falk.


Soja väldig utsatt

I Sverige är mindre än en procent av alla djur och livsmedel smittade med salmonella. Varje år upptäcks 3 000 till 4 000 fall av salmonellasmitta hos människa. Flera av dessa är utlandssmittade.
Enligt Jordbruksverket är soja fortfarande är stor riskråvara när det gäller salmonella.
– Sojan är väldigt utsatt. Många sändningar av soja är smittade. Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella. Soja och andra så kallade riskråvaror måste provtas för salmonella i samband med införsel till Sverige. Det hittas allt för ofta salmonella i importerade foderråvaror och då värmebehandlar man och syrar råvaran innan den används i fodertillverkningen, säger Klara Eskilsson,
handläggare på enheten för foder och hälsa, Jordbruksverket.

Enligt Klara Eskilsson är sojan är väldigt utsatt för salmonella. Många sändningar av soja är smittade.
– Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella, säger hon.
Foto: Jordbruksverket

Varför syrabehandlar man utöver att värmebehandla?

– Syrar gör man för att avdöda salmonellabakterierna. Efter det får man använda råvaran men enligt lagstiftningen krävs det även värmebehandling av den syrade varan, så det är lite hängslen och livrem. Tack vare provtagning och syrning samt värmebehandling är foder tillverkat i Sverige säkert trots att införd råvara ofta är smittad, säger Klara Eskilsson.
Enligt henne är ärenden som det aktuella med Teknosan vanliga.
– Det är ett typfall. Våra företag köper råvara från andra EU-länder som inte har samma salmonellastatus som vi. Problemet är att varje gång man tar in något som innehåller salmonella så blir det en dyr hantering för de svenska foderföretagarna, säger hon.

Larmar om smitta
Varje gång Jordbruksverket upptäcker salmonella i foder som importerats så skickar myndigheten ut ett europeiskt larm, ett RASFF.
– Vi får in mycket salmonellasmittad råvara. Vi har skyldighet att rapportera vidare till EU när det är något osäkert foder, säger Klara Eskilsson.
– Det här fallet med Teknosan kommer vi att rapportera vidare.

Hur farligt är salmonella för de svenska bönderna?
– Om djuren på gården blir smittade och gården blir ställd under spärrestriktioner så är det en oerhört stor process. Det är en katastrof att bli drabbad av salmonella via fodret. Sedan kan smittan också ta sig in i livsmedelsledet. Därför är det den svenska modellen är att stoppa salmonellan i varje led, säger Klara Eskilsson.



Håkan Frisell

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

VATTEN – Ett dråpslag mot landsbygden LRF i Värmland, Västra Götaland, Skåne och Halland har lämnat in ett yttrande kring vattenåtgärder i Västerhavets avrinningsdistrikt. Kritiken låter inte vänta på sig: förslaget är orealistiskt och stänger landsbygden. KommenteraPublicerad 2015-05-04 Miljöbelastning flyttar utomlands Svensk konsumtion orsakar i dag mer utsläpp av växthusgaser än för tjugo år sedan. Ökningen är störst när det gäller importerad mat, där utsläppen i andra länder har ökat med 90 procent mellan 1993 och 2012. KommenteraPublicerad 2015-05-04 VATTEN - "Många glömmer att vi behöver jordbruksmark för att producera mat och energi" Jordbruksverket ansluter sig till kritikerna mot det föreslagna Vattendirektivet. Bland annat menar man att föreslaget skulle få följden att flera svenska lantbruk skulle slås ut helt.  KommenteraPublicerad 2015-05-04 VATTEN – LRF riktar kritik mot vattenreglering Lantbrukarnas Riksförbund, LRF är starkt kritiska till vattenmyndigheternas åtgärdsförslag. Förslaget kommer att ställa stora krav på boende och företagare på landsbygden. KommenteraPublicerad 2015-05-04 Affär mellan Monsanto och Syngenta kan vara på gång Världens största utsädesföretag, Monsanto har återigen närmat sig Syngenta med ett erbjudande. KommenteraPublicerad 2015-05-04 Stor brand i grönsakslager I lördags började en brand i Sydgrönts lagerlokaler på Långeberga industriområde i Helsingborg. Lagret som blev totalförstört hanteras nu som en mordbrand av polisen. KommenteraPublicerad 2015-05-04 VATTEN – "Inte spikat att våra förslag är de rätta i slutändan" Den 30 april var sista dagen för att lämna in remissvar på Vattendirektivet. Från flera håll riktas nu skarp kritik mot det omfattande åtgärdsprogrammet, som många menar skulle leda till att hämma den svenska konkurrenskraften. KommenteraPublicerad 2015-05-04 Lusernbete intressant alternativ inom ekologisk grisuppfödning Proteinförsörjning är en ständigt aktuell fråga. Inom ramen för ICOPP* har man undersökt möjligheten att låta lusernbete stå för en del av proteinförsörjningen till grisar inom ekologisk uppfödning. Resultaten ses som lovande. KommenteraPublicerad 2015-05-04 Kupering ger neurom  Forskare vid universiteten i Aarhus och Köpenhamn konstaterar i en studie att det bildas neurom i svansstumpen på kuperade grisar. Det rapporterar Pig Progress. KommenteraPublicerad 2015-05-04 Kasserat ensilage kan bli energiresurs Överblivet och kasserat ensilage skulle kunna användas som substrat vid produktion av biogas.
 – Miljön skulle tjäna på det och lantbrukare är positiva till idén, säger forskaren Carina Gunnarsson.
KommenteraPublicerad 2015-05-03
Falköpings Mejeri satsar på Sverige och kan betala bättre till mjölkbonden Falköpings Mejeri är en liten, tajt organisation som rationaliserat genom nya förvärv och vuxit sig starka över tid. De satsar på hemmamarknaden istället för att ge sig ut i världen och kriga med världsmarknadspriserna, och kan därför betala ett bättre pris än Arla till sina leverantörer. KommenteraPublicerad 2015-05-02 Full koll på betet Beteskravet infördes 1988. Men sedan dess har produktionen förändrats på många sätt. Den senaste förändringen som gjordes av beteskravet var 2012 och innebar bland annat en ökad flexibilitet. KommenteraPublicerad 2015-05-01 Fler KRAV-bönder behövs I dag finns det totalt 3 800 KRAV-märkta lantbruk i Sverige. Efter­frågan på ekologiskt är stor, men fortfarande är det inte tillräckligt många som ställer om. KommenteraPublicerad 2015-05-01 Valtra revolutionerar powershift Den fjärde generationen av Valtras T-serie är resultatet av ett omfattande utvecklingsarbete och flertalet testtimmar. Spännande detaljer revolutionerar både körupplevelsen och styrningen av en traktor med växlar. KommenteraPublicerad 2015-05-01 Ny rektor för SLU är utsedd I dag  har regeringen beslutat vem som ska bli ny rektor för Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. KommenteraPublicerad 2015-04-30 Förändringar i Arlas topp Arla Sverige får en ny chef för ost, matfett och juice samt en ny finansdirektör. På Arla Foods råder även förändringar i toppen när ekonomidirektör Fredrik Lotz slutar. KommenteraPublicerad 2015-04-30 Potatis för 2 100 kronor kilot Det var Stefan Olsson från Grevie och Ted Ivarsson från Förslöv på Bjärehalvön som blev årets första på att plocka upp potatis. Längtan efter primörerna var uppenbarligen stor med tanke på priset. KommenteraPublicerad 2015-04-30 Kyckling utan antibiotika Amerikanska Tyson Foods planerar att utesluta antibiotika som är viktiga för människor i uppfödningen av kycklingar, skriver Brownfield ag News. KommenteraPublicerad 2015-04-30 Nya demonstrationer på Borgeby På årets Borgeby Fältdagar introduceras två nya maskindemonstrationer. Utöver de ordinarie demonstrationerna för maskiner till jordbearbetning och sådd, vallskörd och växtskyddssprutor, bjuder årets Borgeby på två nyheter. KommenteraPublicerad 2015-04-30 Reporäntan stannar på -0,25 I dag meddelade Riksbanken att man även fortsatt behåller reporäntan på -0,25 procent. Samtidigt flaggar man för att ytterligare sänkningar kan komma samt att en vändning är att vänta som tidigast till under andra halvan av 2016. KommenteraPublicerad 2015-04-29 Arla börjar med ursprungsmärkning I samband med att Arla fyller 100 år har man beslutat sig för att börja med ursprungsmärkning. Den blågula ”Sverigekannan” betyder att produkten är baserad på 100 procent svensk mjölk. KommenteraPublicerad 2015-04-29 Nya råd från Livsmedelsverket Livsmedelsverket har kommit med nya råd gällande bra matvanor. Mer grönsaker, mindre socker och mindre rött kött står på listan. Men att välja med omsorg är den röda tråden. KommenteraPublicerad 2015-04-29 Stölder av bekämpningsmedel i Östergötland Under våren har ett ökat antal stölder av bekämpningsmedel förekommit i Östergötland. Genom information hoppas nu en grupp aktörer inom de gröna näringarna gemensamt kunna minska antalet stölder genom att inte möjliggöra dem. KommenteraPublicerad 2015-04-29 Ett steg närmare växtnäring från avlopp Med ett nytt projekt tar Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI, nu ett nytt steg i arbetet kring källsorterande avlopp. Enligt beräkningar spolas nämligen växtnäring till en summa av 600 miljoner bort årligen. KommenteraPublicerad 2015-04-29 Kina ska producera mer mat Kina ska utveckla sin egen kornbod för att så småningom bli självförsörjande på huvudsakliga stapelgrödor. Detta görs då de räknar med att livsmedelssäkerheten blir allt skakigare i framtiden. KommenteraPublicerad 2015-04-29 SGF ansöker om att få starta kontrollprogram Strax innan påsk kunde Sveriges Grisföretagare (SGF) redovisa resultaten från det så kallade omsorgsprogrammets pilotstudie. Tanken med pilot­studien var att undersöka om den kontrollmall som upprättats fungerar för att säkerställa djurens välfärd. Med resultaten som grund ansöker man nu om tillstånd hos Jordbruksverket (SJV) om att få sjösätta det omdebatterade kontrollprogrammet på gård. KommenteraPublicerad 2015-04-29 DEBATT – Förenklingsresa för vem? Konkurrenskraftsutredningen har avslutat sitt arbete och konstaterar klart och tydligt att vi i Sverige måste sänka en hel del skatter och absolut inte införa produktionsmedelsskatter som är ett stort hinder för lantbrukets konkurrenskraft. KommenteraPublicerad 2015-04-28 Cypern siktar på Ryssland Cypern har inlett förhandlingar med Ryssland för att öka exporten av livsmedel efter att importstoppet hävs. På agendan strå bland anat mejeriprodukter som halloumi, skriver Dairyreporter. KommenteraPublicerad 2015-04-28 Vd-byte på Kalmar Lantmän Efter att den nya styrelsen tillträde under gårdagen, meddelar man nu att Kalmar Lantmäns tidigare vd Claes-Göran Nilsson får lämna sin post. Enligt styrelseordförande Sven Norup, ser man nu framåt. KommenteraPublicerad 2015-04-28 EU ökar köttproduktionen Efter ett par år med minskande köttproduktion i EU vände trenden förra året och produktionen förväntas att fortsätta öka i år och även under 2016. KommenteraPublicerad 2015-04-28 Fler nyheter i nyhetsarkviet »