Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-02-23

Salmonella vanligt i importfoder

Riskerna med importerat salmonellasmittat sojafoder till de svenska bönderna är fortfarande stora. Det fick fodertillverkaren Teknosan AB i Vänersborg erfara. Trots löften om salmonellafri soja har bolaget nyligen upptäckt smittan i en sändning från Italien.

Teknosan tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. För att bli av med salmonella behandlas råvaran med syra och värme innan den används i fodertillverkningen. Foto: Teknosan

– Vi hittade salmonella överallt. Det var genominfekterat, säger Ruben Falk, platschef, Teknosan AB i Vänersborg.

Teknosan importerade 24 storsäckar, motsvarande 24 ton, med ekologisk sojakaka från en leverantör i Italien. Sojan använder bolaget i olika typer av foderprodukter som säljs till mjölk- och köttbönder runt om i landet. Den italienska leverantören skickade med intyg och förseglade prover som inte visade på någon smitta.
Men när Teknosan själva testade sändningen innan man tog in den i sin fabrik i Vänersborg blev resultatet ett helt annat. Samtliga säckar innehöll salmonella.
– Leverantörerna garanterar att det ska vara salmonellafritt. Men det är det inte. Därför litar vi aldrig på några intyg eller salmonella-analyser utifrån.

Syra och värme
Teknosan AB, med 12 anställda och en omsättning på 79 miljoner kronor, tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. Cirka 500 ton krav-godkänd sojakaka importeras årligen.
För att bli av med salmonellan har Teknosan låtit syrabehandla den aktuella salmonellasmittade sojan. Men för att vara på den säkra sidan måste sojan även gå igenom ett värmebehand-lingssteg, som man gör med allt annat foder.
Hur mycket extra kostar syrabehandlingen?
– Det är några ören per kilo som vi räknar med att det kostar, säger Ruben Falk.
Han berättar att salmonella är ett stort problem i Europa. Och bolaget är extra utsatt om det blir en tvist om vem som bär ansvaret till smittan.
– Vi har ett kontrakt som säger att sojan ska vara salmonellafri. Men det är ord mot ord. De skickar leveransprover plomberade med leveransen som är salmonellafria. Vi har inget att sätta emot. Vi kommer att byta leverantör.
Fanns det någon risk för att det salmonellasmittade fodret kunde ha nått svenska bönder?
– Nej, salmonellan kom inte in i vår fabrik ens. Så det har aldrig varit i närheten av någon bonde, säger Ruben Falk.
Vad tycker du om att svenska bönder är salmonellafria men att förekomsten är stor utomlands?
– Det är konkurrens på olika villkor, säger Ruben Falk.


Soja väldig utsatt

I Sverige är mindre än en procent av alla djur och livsmedel smittade med salmonella. Varje år upptäcks 3 000 till 4 000 fall av salmonellasmitta hos människa. Flera av dessa är utlandssmittade.
Enligt Jordbruksverket är soja fortfarande är stor riskråvara när det gäller salmonella.
– Sojan är väldigt utsatt. Många sändningar av soja är smittade. Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella. Soja och andra så kallade riskråvaror måste provtas för salmonella i samband med införsel till Sverige. Det hittas allt för ofta salmonella i importerade foderråvaror och då värmebehandlar man och syrar råvaran innan den används i fodertillverkningen, säger Klara Eskilsson,
handläggare på enheten för foder och hälsa, Jordbruksverket.

Enligt Klara Eskilsson är sojan är väldigt utsatt för salmonella. Många sändningar av soja är smittade.
– Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella, säger hon.
Foto: Jordbruksverket

Varför syrabehandlar man utöver att värmebehandla?

– Syrar gör man för att avdöda salmonellabakterierna. Efter det får man använda råvaran men enligt lagstiftningen krävs det även värmebehandling av den syrade varan, så det är lite hängslen och livrem. Tack vare provtagning och syrning samt värmebehandling är foder tillverkat i Sverige säkert trots att införd råvara ofta är smittad, säger Klara Eskilsson.
Enligt henne är ärenden som det aktuella med Teknosan vanliga.
– Det är ett typfall. Våra företag köper råvara från andra EU-länder som inte har samma salmonellastatus som vi. Problemet är att varje gång man tar in något som innehåller salmonella så blir det en dyr hantering för de svenska foderföretagarna, säger hon.

Larmar om smitta
Varje gång Jordbruksverket upptäcker salmonella i foder som importerats så skickar myndigheten ut ett europeiskt larm, ett RASFF.
– Vi får in mycket salmonellasmittad råvara. Vi har skyldighet att rapportera vidare till EU när det är något osäkert foder, säger Klara Eskilsson.
– Det här fallet med Teknosan kommer vi att rapportera vidare.

Hur farligt är salmonella för de svenska bönderna?
– Om djuren på gården blir smittade och gården blir ställd under spärrestriktioner så är det en oerhört stor process. Det är en katastrof att bli drabbad av salmonella via fodret. Sedan kan smittan också ta sig in i livsmedelsledet. Därför är det den svenska modellen är att stoppa salmonellan i varje led, säger Klara Eskilsson.



Håkan Frisell

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

DEBATT - Det behövs fler småskaliga producenter Det debatteras ofta om lönsamheten i svenskt jordbruk och i samband med det behovet av ytterligare strukturrationaliseringar. Fokus läggs ofta i ytterligare sänkta omkostnader för att uppnå ökad nettointäkt till producentled. På vägen dit så nämns uteslutande större produktionsenheter som den främsta lösningen. Men det finns ytterligare vägar att välja. KommenteraPublicerad 2014-12-18 Ökad export av svenska livsmedel Enligt ny statistik från Kommerskollegium är den svenska livsmedelsexporten på stadig uppgång. Enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen är detta ett styrkebesked för svensk livsmedelsindustri. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Skövde köper mer svenskt I Skövde kommun har man tagit beslut att höja andelen svenskt kött på kommunens tallrikar. 500 000 kronor ska avsättas för att få in mer svenskt kött i offentliga kök, skriver Skövde nyheter. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Sälar smittade av fågelinfluensa I år har 3000 sälar dött i danska och svenska vatten, troligen på grund av fågelinfluensan H10N7. Även i Tyskland har man hittat fler döda sälar än normalt. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Rekryteringen av ny SLU-rektor är igång Den första juli nästa år kommer en ny rektor för SLU att tillträda. Efter senaste mötet rapporterar SLU:s styrelse att rekryteringsprocessen löper på enligt plan. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Kontroversiellt fett måste skrivas ut Nya regler kräver att det tydligt måste framgå om en produkt innehåller det kontroversiella fettet, palmolja. Den ökande odlingen av palmolja sker allt som oftast på bekostnad av regnskogen och de som lever i den. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Gödselåtervinning vann pris Företaget Agriolgik vann södra Sveriges Venture cup med sin gödselseparator som kan göra gårdar självförsörjande på strö. Det betyder att deras affärsplan utsetts till den bästa i södra Sverige och att de nu är klara för Sverigefinalen. KommenteraPublicerad 2014-12-17 LEDARE - Omtumlande år att lära av År 2014 ska snart arkiveras. Det har varit ett omtumlande år för svenskt jordbruk. Det finns både saker att glädjas över, lärdomar av året att ta till sig och saker att förfäras över. Mitt i all marknadsturbulens, politisk turbulens och säkerhetspolitisk turbulens gäller det att ta sig tid att stänga ute informationsstressen en stund, för att ta till sig lärdomarna och se möjligheterna. De finns där. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Lägsta oljepriset på fem år Marknadsnoteringar för råolja på världens börser har efter ett prisfall på nästan 45 procent nu nått sin lägsta nivå på fem år. Nordsjöoljan betalas under 60 dollar per fat. Ökat utbud och frågetecken kring den framtida tillväxten i Kina ligger bakom sjunkande priser. KommenteraPublicerad 2014-12-17 KRÖNIKA - Stort fokus på Ryssland Spannmålspriserna har på senare tid gått upp en hel del, i mångas ögon omotiverat mycket. Viss oro har funnits för kallt och nederbördsfattigt väder för de höstsådda grödorna i främst USA och Ryssland – och således ökad risk för utvintring. I båda dessa regioner har det dock fallit en del skyddande snö samtidigt som temperaturerna stigit – risken har därmed minskat senaste veckan och snart är grödorna helt i vintervila. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Nya kompakta traktorer når Sverige Importbolaget Trejon lanserar en ytterligare serie av den kompakta traktorn Flexitrac till den svenska marknaden. Enligt företaget riktar sig den nya 10-serien till de som har behov av en liten maskin. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Super-Coop bildas i norr För att stärka regional konkurrenskraft och effektivisera har Coop Malmfälten och Coop Norrbotten beslutat att de ska gå samman till en förening. Tillsammans har de 44 butiker, en omsättning på 2,9 miljarder kronor och täcker en fjärdedel av Sveriges yta. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Seminstationen i Hörby läggs ner Den nybildade branschorganisationen Svenska Köttföretagen förändrar strukturen och avvecklar den arrenderade seminstationen i Hörby. Kvar blir de egenägda seminstationerna i Hållsta och Hudaryd. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Belgiska lantbrukare får uppskov med avgift Belgiska lantbrukare kan vänta med att betala arbetsgivaravgifterna i upp till ett år. Det rapporterar Varkensbedrijf i sitt nyhetsbrev. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Reporäntan låg tills mitten av 2016 Idag gick riksbanken ut med att reporäntan fortsatt ska ligga på noll procent. Man berättade även om förväntningar gällande hur länge ränteläget kan väntas ligga kvar vid dagens låga värde. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Krav på danskt akutpaket Om ingenting görs kommer 4 500 jobb inom lantbruket försvinna och man kan vänta sig ett exporttapp på 8 miljarder danska kronor skriver danska motsvarigheten till LRF, Landbrug & Fødevarer om den rådande situationen i landets lantbruk. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Utbrott av fågelinfluensa i Japan I Japan har man avlivat 4000 kycklingar efter att det konstaterats att ett antal djur dött på grund av fågelinfluensan H5. Detta är det första utbrottet på åtta månader i landet, enligt det japanska departementet för jordbruk, fiske och skog. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Nytt stöd för gödselgas Nu kan de som har en biogasanläggning och rötar gödsel ansöka om att få delta i ett gödselgasprojekt med ett särskilt stöd. Syftet är att dubbla miljö- och klimatnyttan. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Eldriven med sänkbart tak Weideman presenterade en ny eldriven lastare med sänkbart tak på EuroTier. Hittills finns det inga liknande alternativ på marknaden när det gäller att hydrauliskt sänka taket på maskinen utan att lämna sin förarplats, innovationen vann en av EuroTiers silvermedaljer. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Rekordhög avkastning för vete

God övervintring av de höstsådda grödorna bidrog i år till höga skördenivåer av höstvete och rågvete i flera län. Den genomsnittliga avkastningen för höstvete i Sverige nådde rekordnivåer.

KommenteraPublicerad 2014-12-15
Tyskland, Danmark och Holland kräver skärpt djurvälfärd i EU De danska, tyska och holländska jordbruksministrarna har undertecknat ett gemensamt uttalande där man pressar EU-kommissionen till skärpta djurvälfärdskrav. Bland kraven finns både svanskupering, näbbtrimning och antibiotika inkluderat. KommenteraPublicerad 2014-12-15 Danskt centrum ska minska PRRS I Danmark ska man anlägga ett övervakningscentrum för att forska om den smittsamma sjukdomen PRRS som innebär stora kostnader för grisnäringen i Danmark och internationellt. KommenteraPublicerad 2014-12-15 Skövde slakteri satsar på logistik Skövde slakteri inleder ett nytt samarbete med Bring för att förbättra logistiken och sänka kostnaderna. Tidigare har logistiken legat på olika aktörer med begränsad räckvidd. KommenteraPublicerad 2014-12-15 Beslut om räntan tas i dag Under dagen ska riksbanksdirektionen sammanträda för att besluta om räntan och under morgondagen skall besked ges. Den sänkning som skedde i oktober var historisk och signalerar att riksbanken tar hotet om deflation på allvar. KommenteraPublicerad 2014-12-15 Elpriset det lägsta sedan 2012 Höstens milda väder har bidragit till det låga elpriset och det rörliga elpriset verkar landa 15 procent lägre än förra året. Därmed är årets elpriser de lägsta sedan 2012. KommenteraPublicerad 2014-12-15 Nya rön om effektivt foder Rörflen som foder till dikor har visat sig vara resurseffektivt. Tack vare det höga fiberinnehållet och ett lågt energivärde kan dikor äta fodret fritt utan att bli överutfodrade, visar en ny studie från SLU. KommenteraPublicerad 2014-12-15 Hallå där Camilla Persson... ...på EMP Lantbruk som utsetts till Årets Nötköttsföretag KommenteraPublicerad 2014-12-15 Redo att hjälpa dig om krisen kommer LRF:s omsorgsgrupp finns till för lantbrukare i nöd. Omsorgsgruppen finns över hela landet, men jobbar på olika vis.
 – Här i Halland har vi valt att jobba med fokus på både lantbrukare och djur. Hur lantbrukaren mår påverkar även djuren, säger Christina Nilsson, ansvarig för omsorgsgruppen i Halland.
KommenteraPublicerad 2014-12-14
EU-medlemskapet ett lyft för Rumäniens jordbruk Rumäniens jordbruk har utvecklats snabbt efter diktatorn Ceaușescus spektakulära fall 1990. Utvecklingen har accelererat efter ­Rumäniens medlemskap i EU 2007.  KommenteraPublicerad 2014-12-13 Smaka Sverige ska öka kunskapen om mat Genom kunskapsbanken ”Smaka Sverige” hoppas Jordbruksverket på att ge de verktyg som behövs för att utveckla svensk matproduktion, visa regionala specialiteter och öka turismen. KommenteraPublicerad 2014-12-13 Fler nyheter i nyhetsarkviet »