Inloggad som

Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-02-23

Salmonella vanligt i importfoder

Riskerna med importerat salmonellasmittat sojafoder till de svenska bönderna är fortfarande stora. Det fick fodertillverkaren Teknosan AB i Vänersborg erfara. Trots löften om salmonellafri soja har bolaget nyligen upptäckt smittan i en sändning från Italien.

Teknosan tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. För att bli av med salmonella behandlas råvaran med syra och värme innan den används i fodertillverkningen. Foto: Teknosan

– Vi hittade salmonella överallt. Det var genominfekterat, säger Ruben Falk, platschef, Teknosan AB i Vänersborg.

Teknosan importerade 24 storsäckar, motsvarande 24 ton, med ekologisk sojakaka från en leverantör i Italien. Sojan använder bolaget i olika typer av foderprodukter som säljs till mjölk- och köttbönder runt om i landet. Den italienska leverantören skickade med intyg och förseglade prover som inte visade på någon smitta.
Men när Teknosan själva testade sändningen innan man tog in den i sin fabrik i Vänersborg blev resultatet ett helt annat. Samtliga säckar innehöll salmonella.
– Leverantörerna garanterar att det ska vara salmonellafritt. Men det är det inte. Därför litar vi aldrig på några intyg eller salmonella-analyser utifrån.

Syra och värme
Teknosan AB, med 12 anställda och en omsättning på 79 miljoner kronor, tillverkar drygt 30 000 ton foderprodukter till den svenska marknaden per år. Cirka 500 ton krav-godkänd sojakaka importeras årligen.
För att bli av med salmonellan har Teknosan låtit syrabehandla den aktuella salmonellasmittade sojan. Men för att vara på den säkra sidan måste sojan även gå igenom ett värmebehand-lingssteg, som man gör med allt annat foder.
Hur mycket extra kostar syrabehandlingen?
– Det är några ören per kilo som vi räknar med att det kostar, säger Ruben Falk.
Han berättar att salmonella är ett stort problem i Europa. Och bolaget är extra utsatt om det blir en tvist om vem som bär ansvaret till smittan.
– Vi har ett kontrakt som säger att sojan ska vara salmonellafri. Men det är ord mot ord. De skickar leveransprover plomberade med leveransen som är salmonellafria. Vi har inget att sätta emot. Vi kommer att byta leverantör.
Fanns det någon risk för att det salmonellasmittade fodret kunde ha nått svenska bönder?
– Nej, salmonellan kom inte in i vår fabrik ens. Så det har aldrig varit i närheten av någon bonde, säger Ruben Falk.
Vad tycker du om att svenska bönder är salmonellafria men att förekomsten är stor utomlands?
– Det är konkurrens på olika villkor, säger Ruben Falk.


Soja väldig utsatt

I Sverige är mindre än en procent av alla djur och livsmedel smittade med salmonella. Varje år upptäcks 3 000 till 4 000 fall av salmonellasmitta hos människa. Flera av dessa är utlandssmittade.
Enligt Jordbruksverket är soja fortfarande är stor riskråvara när det gäller salmonella.
– Sojan är väldigt utsatt. Många sändningar av soja är smittade. Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella. Soja och andra så kallade riskråvaror måste provtas för salmonella i samband med införsel till Sverige. Det hittas allt för ofta salmonella i importerade foderråvaror och då värmebehandlar man och syrar råvaran innan den används i fodertillverkningen, säger Klara Eskilsson,
handläggare på enheten för foder och hälsa, Jordbruksverket.

Enligt Klara Eskilsson är sojan är väldigt utsatt för salmonella. Många sändningar av soja är smittade.
– Jag tycker det är angeläget att lyfta fram att det faktiskt är skillnad på foderprodukter som är från Sverige och sådant som importerats när det gäller salmonella, säger hon.
Foto: Jordbruksverket

Varför syrabehandlar man utöver att värmebehandla?

– Syrar gör man för att avdöda salmonellabakterierna. Efter det får man använda råvaran men enligt lagstiftningen krävs det även värmebehandling av den syrade varan, så det är lite hängslen och livrem. Tack vare provtagning och syrning samt värmebehandling är foder tillverkat i Sverige säkert trots att införd råvara ofta är smittad, säger Klara Eskilsson.
Enligt henne är ärenden som det aktuella med Teknosan vanliga.
– Det är ett typfall. Våra företag köper råvara från andra EU-länder som inte har samma salmonellastatus som vi. Problemet är att varje gång man tar in något som innehåller salmonella så blir det en dyr hantering för de svenska foderföretagarna, säger hon.

Larmar om smitta
Varje gång Jordbruksverket upptäcker salmonella i foder som importerats så skickar myndigheten ut ett europeiskt larm, ett RASFF.
– Vi får in mycket salmonellasmittad råvara. Vi har skyldighet att rapportera vidare till EU när det är något osäkert foder, säger Klara Eskilsson.
– Det här fallet med Teknosan kommer vi att rapportera vidare.

Hur farligt är salmonella för de svenska bönderna?
– Om djuren på gården blir smittade och gården blir ställd under spärrestriktioner så är det en oerhört stor process. Det är en katastrof att bli drabbad av salmonella via fodret. Sedan kan smittan också ta sig in i livsmedelsledet. Därför är det den svenska modellen är att stoppa salmonellan i varje led, säger Klara Eskilsson.



Håkan Frisell

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se


Bookmark and Share
Utskriftsvänlig sida


Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »


Nyheter från Entreprenadaktuellt Nyheter från Skogsaktuellt

 

VIDEO – Smidig balspridare från Nya Zeeland Hustler CH-2000 är en buren självmatande kedjelös balspridare som passar för såväl fyrkantsbalar som rundbalar. Enligt företaget maximeras spridningen med hjälp av maskinens unika utmatningssystem. KommenteraPublicerad 2014-04-23 Rekordtidig färskpotatis på auktion

I morgon torsdag kan den som vill vara med och buda hem årets första friodlade färskpotatis via en webbaserad auktion.

KommenteraPublicerad 2014-04-23
Det lönar sig att bekämpas ogräs varje år I projektet ”Strategi för växtskyddsmedel” har Jordbruksverket studerat effekterna av att bekämpa ogräs inom spannmåls och potatisodling varje år. Resultatet kan nu visa att en sådan strategi lönar sig såväl för lantbrukaren som för miljön. KommenteraPublicerad 2014-04-23 Rekordlåg andel av priset till bonden

Den svenska bondens andel av konsumentens matbudget har aldrig varit lägre än idag. För 20 år sedan gick nästan en fjärdedel av köpesumman till bonden, idag är den siffran nere på 13 procent.

KommenteraPublicerad 2014-04-23
Uppåt på den brittiska traktormarknaden

Inom den brittiska lantbruksbranschen har man sedan innan förväntat sig att 2014 skulle innebära en öka maskinförsäljning gentemot föregående år. Efter årets första kvartal verkar denna spådom vara sann.

KommenteraPublicerad 2014-04-23
HKScans nya strategi för gammalt varumärke

I början av året meddelade Scan att de integrerar importbolaget Annerstedt Flodin, som tidigare varit ett dotterbolag, fullt ut i verksamheten. Nu introducerar HKScan en ny inriktning för varumärket Flodins som går från importvarumärke till varumärke för köttprodukter från samtliga hemmamarknader.

KommenteraPublicerad 2014-04-22
1 000 självgående foderblandare från Kverneland Sedan den självgående foderblandaren Siloking Kverneland introducerades på lantbruksmässan Euro Tier i Hannover 2004, har maskintillverkaren nu passerat 1 000 sålda maskiner. KommenteraPublicerad 2014-04-22 VIDEO – Försenat vårbruk i USA United States Department of Agriculture, USDA, rapporterar om en försenad majssådd över större delen av det amerikanska majsbältet. På grund av regn, kyliga temperaturer och till och med snö i vissa områden har endast 6 procent av den planerade majsen ännu såtts. KommenteraPublicerad 2014-04-22 Vikentomater tog ett järngrepp om varumärket För andra året i rad ställde Vikentomater till med auktion på Facebook. Fem kilo av årets första tomater såldes för 13 000 kronor till en Ica-butik i Malmö. Pengarna gick direkt till barncancerfonden. Mats och Susanne Olofsson jobbar hårt med nya koncept för marknadsföring. Målet är att skapa ett starkt varumärke och kunna ta betalt för mervärden. KommenteraPublicerad 2014-04-21 LRF Mjölks Guldmedaljörer 2014 I år delades 31 guldmedaljörer ut till mjölkbönder som levererat mjölk av hög kvalitet under minst 23 år. Traditionsenligt delades priserna ut av Kung XVI Gustaf i Stockholm. I samband med prisutdelningen fick även Björn, Agneta och Aron Cedergren på Christinelunds Gård söder om Kalmar motta utmärkelsen Årets Mjölkbonde. KommenteraPublicerad 2014-04-20 Optimera klövern med fasta körspår Att köra med fasta körspår på vallen kan ge ökad avkastning räknat i kilo torrsubstans per hektar samtidigt som man kan öka kvaliteten. Genom ett minskat inköps­behov av kraftfoder kan här finnas pengar att hämta. KommenteraPublicerad 2014-04-19 Här produceras flest svenska påskägg Så här i påsktider är ägg ett vanligt inslag på middagsbordet. Men vet du var flest svenska hönor huserar? Se listan över de kommuner som producerar mer än hälften av de svenska äggen. KommenteraPublicerad 2014-04-19 Ägare och anställd i gemensamt bolag För att ett företag ska utvecklas positivt krävs att det har tillgång till rätt kompetens. Hur ska man behålla den kompetensen i företaget när man har hittat rätt person att driva det? På Badene egendoms smågrisproduktion bildade ägaren ett gemensamt företag med förmannen för att säkerställa den positiva utvecklingen. KommenteraPublicerad 2014-04-18 Undersöker mastit hos får För att ta reda på hur vanligt det är med mastit hos får pågår nu ett forskningsprojekt i ämnet, skriver SVA i sin tidning SVAvet.   KommenteraPublicerad 2014-04-17 LRF backar upp LRF Mjölks beslut Det är inte enbart i Mjölkdelegationen som GMO-frihetens vara eller icke vara har diskuterats under den senaste tiden. Köttdelegationen och LRF-styrelsens livsmedelsutskott har gjort detsamma. Nu presenterar LRF:s riksförbundsstyrelse en samlad position i frågan. KommenteraPublicerad 2014-04-16 Mejerierna står fast vid GMO-friheten

Efter LRF Mjölks besked att släppa GMO-frågan till marknaden, har flera mejeriföretag uttalar sina positioner. Nu har exempelvis Skånemejerier, Gefleortens Mejeri, Gäsene Mejeri och Falköpings Mejeri anslutit sig med Arla och Norrmejerier.

KommenteraPublicerad 2014-04-16
Nya regler kring integrerat växtskydd Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att ta fram nya regler för integrerat växtskydd. En av nyheterna som träder i kraft från nästa år är ett krav på att dokumentera bekämpningens syfte i sprutjournalen. KommenteraPublicerad 2014-04-16 Mer gurka men mindre sallat

Förra året var gurka den största växthusgrödan, med en skörd på 27 900 ton. Mest minskade odlingen av kryddväxter och kruksallat, enligt Jordbruksverket.
 

KommenteraPublicerad 2014-04-16
Höj kraven för att gynna aktiva lantbrukare I söder är spannmåls­odlare arga över att de måste dela med sig av gårdsstödsbeloppen till bland annat Norrland. Men Daniel och Elin Bergström på Nysäter lantbruk i Kovland utanför Sundsvall, är inte heller nöjda. KommenteraPublicerad 2014-04-16 ”Konsumenterna har redan visat vad de tycker om GMO” Enligt branschorganisationen Sveriges Grisföretagare, är LRF:s besked ett steg i rätt riktning. Styrelseordförande Ingemar Olsson lyfter kritik mot Arlas reaktion samt lägger till grisbranschens inställning till GMO-frågan. KommenteraPublicerad 2014-04-15 ”Det måste ske en harmonisering inom EU”

Kalmar Lantmän har precis invigt Europas modernaste foderfabrik. Vd:n Claes-Göran Nilsson menar att det finns två sidor av myntet när det gäller GMO-fritt foder. Svenska konsumenter tycker det är viktigt med GMO-fritt men sojan har också skenat ordentligt i pris, vilket försvårar konkurrensen.

KommenteraPublicerad 2014-04-15
Fortsatt GMO-fri mjölk i norr Efter LRF Mjölks besked att backa från sin branschpolicy rörande GMO-fritt foder, väljer även norrländska mejeriföretaget Norrmejerier att sitta stilla i båten. KommenteraPublicerad 2014-04-15 Mindre tramp med armeringsmattor Genom att lägga armeringsmatta i beteshagar kan man förebygga och undvika trampskador. Något som i sin tur är bra för djurvälfärden, lantbrukarens ekonomi och miljön, visar forskning från JTI och SLU. KommenteraPublicerad 2014-04-15 Oförändrat rörande GMO hos Arla

Trots LRF Mjölks beslut att ställa sig positiva till GMO-foder, håller Arla Sverige fast vid GMO-friheten. Enligt företaget byggs beslutet till stor del på efterfrågan från den svenska marknaden.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
1600 gårdsbutiker i en app

Att Sverige får fler och fler gårdsbutiker i och med ett ökat intresse för närproducerat är ett som är säkert. För att konsumenter ska hitta dit finns bland annat Gårdsbutiksappen.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
Fritt fram för GMO-foder enligt LRF Mjölk Efter en omfattande utredning har LRF Mjölk och Mjölkdelegationen under dagen beslutat att häva sin policy rörande GMO-fritt foder. Nu ligger bollen hos mejeriföretagen. KommenteraPublicerad 2014-04-14 Zetor Roadshow ger sig ut i Sverige

Tjeckiska traktortillverkaren Zetor har varit på framfart i Sverige under de senaste åren. För att möta lantbrukare i landet genomför företaget, med stöd av den svenska importören HCP Sverige, en Roadshowturné.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
Havre på frammarsch för hälsan Under många år har havren varit en ”doldis” bland grödor som ofta hamnat i skuggan av vete och korn. Men havren är på frammarsch, inte bara som foder utan också som ett livsmedel med bevisade hälsoeffekter. Swedish Oat Fiber är ett halländskt företag som ser till att betaglukaner från skandinavisk havre finns i livsmedel världen över. KommenteraPublicerad 2014-04-14 Rullande grishus för varierat bete MOP, mobile organic piggery, är ett mobilt grishus som kan rullas till ett nytt bete varje dag med hjälp av traktor eller en drivenhet som drivs automatiskt med hjälp av solenergi. Grisar som får böka och beta naturligt är friska och växer bra och ger en bra ekonomi för bonden. KommenteraPublicerad 2014-04-13 Johan restaurerar mark för bete Johan Svantesson driver en stor betesbaserad och kravcertifierad nötköttsproduktion i Värmland. I takt med att företaget vuxit har han restaurerat 80 - 90 hektar åker, skog, salix och övrig mark till mer betesmark.  KommenteraPublicerad 2014-04-12
Fler nyheter i nyhetsarkviet »