Inloggad som

Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-03-05

Var är Matlandet Sverige?

Det svenska deltagandet på BioFach var i år historiskt lågt. Exportrådets svenska samlingsmonter gav inte företagen tillräckliga förutsättningar vilket ledde till att flera svenska företag istället letade sig till den danska montern. Och från grannlandet Danmark dömer man ut den svenska satsningen fullständigt:
– Det är hopplöst med Sverige och BioFach. Ni tar inte tillvara på affären,­ säger Klaus Bentzen, Organic Denmark.

Wiveca Almgren från Magnhill gör affärer på BioFach. – Det är oerhört viktigt att vara med här och visa upp sig.             Foto: Cecilia Ryegård

Den 15-18 februari var det så återigen dags för BioFach i Nürnberg, den årliga fackmässan för den ekologiska branschen. Mässan lockar 2 500 utställare och 45 000 besökare från världens alla hörn. Här kan man trendspana, träffa affärspartners, möta nya kunder och kontakter. Men av satsningen på Matlandet Sverige syns inte mycket. I år var det svenska deltagandet historiskt lågt i samlingsmontern där svenska företag skulle kunna visa upp sina produkter under Exportrådets vingar.

– Företagen kommer inte eftersom de förutsättningar som erbjuds är för dåliga, trots att det är en marknad med jättepotential, säger Bertil Quist, BioFach-veteran från Olle Svensson AB/Finnerödja.

Fyra företag
Endast fyra svenska företag ville i år visa upp sig inför världspubliken på BioFach.
– Men positivt är att det är företag som har alla möjligheter att verkligen slå igenom på exportmarknaden, säger Mona Hedenskog som fått uppdraget att göra bästa möjliga av Exportrådets satsning på BioFach.
Det första de 45 000 besökarna på BioFach ser är den danska montern. Foto: Cecilia Ryegård

Den svenska montern för en minst sagt tynande tillvaro i skuggan av ett storsatsande Danmark, som ökade antalet­ utställande företag från 14 förra året till 25 i år. Danmark, Finland och Sverige satsade under ett par år på Nordic Organics, ett koncept för att med gemensamma krafter öka intresset för de nordiska ekoprodukterna. Av detta blev det ingenting av i år.

Fel fokus
Från danskt håll är man inte nådig när man bedömer den svenska hanteringen av BioFach.
– Det är hopplöst med Sverige och BioFach. Fokus på debatten läggs på om ekologiskt är något som ska finnas och man ska satsa på överhuvudtaget. Matlandet Sverige, var är det? Vilka konkreta satsningar görs? Här finns en marknad som skriker efter råvaror och produkter och här kan Sverige vara med och slåss om affärerna lika väl som vi danskar, säger Klaus Bentzen som är exportchef hos Organic Denmark och ansvarig för den danska satsningen på BioFach.

Dansk uppbackning
Flera företag med svenskanknytning valde att ställa ut i sina respektive affärspartners landsmontrar i stället för i den svenska montern. Till exempel Oatly, Arla Foods och Magnihill.
– Vi har ett danskt dotter­kontor och därför har vi möjligheten att få delta i den danska montern. Här är uppbackningen en helt annan och kostnaden är lägre. Organic Denmark tar också fram ett jättefint marknadsföringsmaterial åt varje företag. Min förhoppning är att man tar tag i detta från ledande håll och gör en ordentlig svensk satsning på BioFach, Det är oerhört­ viktigt att vara med här och visa upp sig säger Wiveca Almgren på Magnihill, ett svenskt grönsaksföretag med basen i Skåne.
Den danska marknadsföringen syns överallt i mässans åtta utställningshallar. Den svenska satsningen lyser blekt i jämförelse.
150 000 kronor
– I dagsläget läggs det cirka 150 000 kronor på satsningen från Exportrådet. För att kunna hänga med på danskarnas satsning behöver vi 300 000 kronor. Inga stora pengar kan tyckas. Men konkurrensen om pengarna är hård. Det ska räcka till andra mässor, Kock VM och Bocuse dÓr, säger Mona Hedenskog från Exportrådet.
– Det är kul att Sverige satsar­ på Bocus d´Or och annat. Men ärligt talat, på det säljer man inga livsmedel, det gör man däremot här, säger Bertil Quist från Olle Svensson AB/Finnerödja.

Cecilia Ryegård
Frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se


Bookmark and Share
Utskriftsvänlig sida


Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Kommentarer till nyheten

Viktoria skrev 2012-03-05 19:58
I matlandet Sverige äter varg, upp, älg, rådjur och säkert snart varje renkalv. Förövrigt ser våra politiker till, att bedriva jordbruk i Sverige sakta men säkert går i graven. Matlandet Sverige, ett hån mot bönder. Här är landet som importerar all mat, det miljövänligaste i hela världen, är en mycket bättre slogan.

Anmäl inlägget

Tipsa någon om denna artikel »


Nyheter från Entreprenadaktuellt Nyheter från Skogsaktuellt

 

LRF Mjölks Guldmedaljörer 2014 I år delades 31 guldmedaljörer ut till mjölkbönder som levererat mjölk av hög kvalitet under minst 23 år. Traditionsenligt delades priserna ut av Kung XVI Gustaf i Stockholm. I samband med prisutdelningen fick även Björn, Agneta och Aron Cedergren på Christinelunds Gård söder om Kalmar motta utmärkelsen Årets Mjölkbonde. KommenteraPublicerad 2014-04-20 Glad påsk!

Glad påsk önskar vi på Jordbruksaktuellt!

KommenteraPublicerad 2014-04-19
Optimera klövern med fasta körspår i vallodlingen Att tillämpa fasta körspår på vallen kan bidra till en ökad avkastning räknat i kilo torrsubstans per hektar samtidigt som man kan öka kvaliteten. Genom ett minskat inköps­behov av kraftfoder kan här finnas pengar att hämta. KommenteraPublicerad 2014-04-19 Här produceras flest svenska påskägg Så här i påsktider är ägg ett vanligt inslag på middagsbordet. Men vet du var flest svenska hönor huserar? Se listan över de kommuner som producerar mer än hälften av de svenska äggen. KommenteraPublicerad 2014-04-19 Ägare och anställd i gemensamt bolag För att ett företag ska utvecklas positivt krävs att det har tillgång till rätt kompetens. Hur ska man behålla den kompetensen i företaget när man har hittat rätt person att driva det? På Badene egendoms smågrisproduktion bildade ägaren ett gemensamt företag med förmannen för att säkerställa den positiva utvecklingen. KommenteraPublicerad 2014-04-18 Undersöker mastit hos får För att ta reda på hur vanligt det är med mastit hos får pågår nu ett forskningsprojekt i ämnet, skriver SVA i sin tidning SVAvet.   KommenteraPublicerad 2014-04-17 LRF backar upp LRF Mjölks beslut Det är inte enbart i Mjölkdelegationen som GMO-frihetens vara eller icke vara har diskuterats under den senaste tiden. Köttdelegationen och LRF-styrelsens livsmedelsutskott har gjort detsamma. Nu presenterar LRF:s riksförbundsstyrelse en samlad position i frågan. KommenteraPublicerad 2014-04-16 Mejerierna står fast vid GMO-friheten

Efter LRF Mjölks besked att släppa GMO-frågan till marknaden, har flera mejeriföretag uttalar sina positioner. Nu har exempelvis Skånemejerier, Gefleortens Mejeri, Gäsene Mejeri och Falköpings Mejeri anslutit sig med Arla och Norrmejerier.

KommenteraPublicerad 2014-04-16
Nya regler kring integrerat växtskydd Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att ta fram nya regler för integrerat växtskydd. En av nyheterna som träder i kraft från nästa år är ett krav på att dokumentera bekämpningens syfte i sprutjournalen. KommenteraPublicerad 2014-04-16 Mer gurka men mindre sallat

Förra året var gurka den största växthusgrödan, med en skörd på 27 900 ton. Mest minskade odlingen av kryddväxter och kruksallat, enligt Jordbruksverket.
 

KommenteraPublicerad 2014-04-16
Höj kraven för att gynna aktiva lantbrukare I söder är spannmåls­odlare arga över att de måste dela med sig av gårdsstödsbeloppen till bland annat Norrland. Men Daniel och Elin Bergström på Nysäter lantbruk i Kovland utanför Sundsvall, är inte heller nöjda. KommenteraPublicerad 2014-04-16 ”Konsumenterna har redan visat vad de tycker om GMO” Enligt branschorganisationen Sveriges Grisföretagare, är LRF:s besked ett steg i rätt riktning. Styrelseordförande Ingemar Olsson lyfter kritik mot Arlas reaktion samt lägger till grisbranschens inställning till GMO-frågan. KommenteraPublicerad 2014-04-15 ”Det måste ske en harmonisering inom EU”

Kalmar Lantmän har precis invigt Europas modernaste foderfabrik. Vd:n Claes-Göran Nilsson menar att det finns två sidor av myntet när det gäller GMO-fritt foder. Svenska konsumenter tycker det är viktigt med GMO-fritt men sojan har också skenat ordentligt i pris, vilket försvårar konkurrensen.

KommenteraPublicerad 2014-04-15
Fortsatt GMO-fri mjölk i norr Efter LRF Mjölks besked att backa från sin branschpolicy rörande GMO-fritt foder, väljer även norrländska mejeriföretaget Norrmejerier att sitta stilla i båten. KommenteraPublicerad 2014-04-15 Mindre tramp med armeringsmattor Genom att lägga armeringsmatta i beteshagar kan man förebygga och undvika trampskador. Något som i sin tur är bra för djurvälfärden, lantbrukarens ekonomi och miljön, visar forskning från JTI och SLU. KommenteraPublicerad 2014-04-15 Oförändrat rörande GMO hos Arla

Trots LRF Mjölks beslut att ställa sig positiva till GMO-foder, håller Arla Sverige fast vid GMO-friheten. Enligt företaget byggs beslutet till stor del på efterfrågan från den svenska marknaden.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
1600 gårdsbutiker i en app

Att Sverige får fler och fler gårdsbutiker i och med ett ökat intresse för närproducerat är ett som är säkert. För att konsumenter ska hitta dit finns bland annat Gårdsbutiksappen.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
Fritt fram för GMO-foder enligt LRF Mjölk Efter en omfattande utredning har LRF Mjölk och Mjölkdelegationen under dagen beslutat att häva sin policy rörande GMO-fritt foder. Nu ligger bollen hos mejeriföretagen. KommenteraPublicerad 2014-04-14 Zetor Roadshow ger sig ut i Sverige

Tjeckiska traktortillverkaren Zetor har varit på framfart i Sverige under de senaste åren. För att möta lantbrukare i landet genomför företaget, med stöd av den svenska importören HCP Sverige, en Roadshowturné.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
Havre på frammarsch för hälsan Under många år har havren varit en ”doldis” bland grödor som ofta hamnat i skuggan av vete och korn. Men havren är på frammarsch, inte bara som foder utan också som ett livsmedel med bevisade hälsoeffekter. Swedish Oat Fiber är ett halländskt företag som ser till att betaglukaner från skandinavisk havre finns i livsmedel världen över. KommenteraPublicerad 2014-04-14 Rullande grishus för varierat bete MOP, mobile organic piggery, är ett mobilt grishus som kan rullas till ett nytt bete varje dag med hjälp av traktor eller en drivenhet som drivs automatiskt med hjälp av solenergi. Grisar som får böka och beta naturligt är friska och växer bra och ger en bra ekonomi för bonden. KommenteraPublicerad 2014-04-13 Johan restaurerar mark för bete Johan Svantesson driver en stor betesbaserad och kravcertifierad nötköttsproduktion i Värmland. I takt med att företaget vuxit har han restaurerat 80 - 90 hektar åker, skog, salix och övrig mark till mer betesmark.  KommenteraPublicerad 2014-04-12 Kronan invigd av prinsen Trots kraftigt duggregn var det en glad hoper människor som samlats ute på Tjärhovet i Kalmar för att bevittna invigningen av Europas modernaste foderfabrik, Kronan. KommenteraPublicerad 2014-04-11 Butiken som bara säljer svenskt kött

En Tempo-butik i Härnösand har beslutat att sluta sälja utländskt kött. – Du kan få kött från svenska gårdar för 30 kronor mer per kilo, då kan man banne mig kosta på sig det, säger butiksägare Stig Wedin.

KommenteraPublicerad 2014-04-11
VIDEO - Fredagsmys med silo demolition

På youtube är "Silo demolition" ett begrepp som ger tusentals träffar. Hur man river en betong- eller plåtsilo på bästa sätt verkar vara en sport världen över.

KommenteraPublicerad 2014-04-11
Brasilien importerar etanol Världens näst största producent av etanol är i år också en importör av fordonsbränslet. Små lager och ökad efterfrågan skapar underlag för import. KommenteraPublicerad 2014-04-11 KRÖNIKA - Vem lyfter svensk animalieproduktion? Svensken, dansken eller kinesen? Jag är som alla andra svenskar, jag vill se kor på bete och grisar med knorr på svansen. Där upphör sedan likheten med de flesta, för jag är dessutom villig att betala för det. KommenteraPublicerad 2014-04-10 Handelns bojkott av burägg problematisk

I dagarna har det blivit klart att handelskedjorna Coop och Willys slutar sälja burägg. En utveckling som är problematisk då många äggföretag satsat på moderna bursystem och eftersom konsumenten inte får välja själv, det menar Svenska Ägg.

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Osäkert pris på blank diesel

Regeringen har lagt fram ett förslag om kvotplikt för biodrivmedel. Det innebär att en viss del av diesel och bensin måste vara förnybar. Vad detta kommer innebära för priset på så kallad "blank" diesel är fortfarande oklart, men en prishöjning kan vara på gång.  

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Pågen prisas för brödexport

Bageriföretaget Pågen har utsetts till Årets livsmedelsexportör 2014. De senaste två åren har Pågen haft en exporttillväxt på över elva procent och de största marknaderna är Danmark och Frankrike.

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Fler nyheter i nyhetsarkviet »