Inloggad som

Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-03-09

EU ska ha bättre jordbruksforskning

På en konferens om forskning talade EU-kommissionär Dacian Cioloș om behoven inom Europas framtida jordbruksforskning. Mer komplexa utmaningar kräver nya angreppssätt och fler intressenter bör involveras mer, var några av budskapen.

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș talade på konferensen "Enhancing innovation and the delivery of research in EU agriculture" och han menade att man i förslaget till ny jordbrukspolitik har lagt en ambitiös plan för att utveckla forskningen inom området. Jordbruksproduktionen står inför en hel del utmaningar och han lyfte några av de osäkerhetsfaktorer som sektorn står inför: osäkerheten i ekonomin och den volatila marknaden, osäkerhet när det gäller klimat och miljö samt hälsorelaterade frågor som exempelvis förändrat smittotryck på grund av klimatförändringar.


Mer komplex utmaning
I sitt tal jämförde han utmaningarna som forskningen stod inför under 1960- och 1970-talen. Då handlade det om att producera tillräckligt men dagens utmaningar är mer komplexa vilket han menade kräver förändrade perspektiv. Han menar att forskningen från och med nu måste genomföras så att de politiska målen, livsmedelsförsörjning och förvaltning av naturresurser, samt aspekter relaterade till ekonomin i jordbruket uppnås.
– Vad som är en god idé för livsmedelsförsörjningen är bara en god idé om den också tar hänsyn till ekosystemet och naturens resurser, så att vi kan producera mat på ett uthålligt sätt åt oss, våra barn och våra barnbarn.

Förändrad arbetsmetod
Nya utmaningar kan kräva delvis ändrade arbetsmetoder menade han. En sak är att man behöver involvera fler intressenter i forskningen vilket bland annat ger ett bredare sätt att tänka. Han vill komma från en vertikal kunskapsöverföring och istället få in fler intressenter. Själva kunskapsöverföringen skulle också kunna bli mer effektiv menade han.
– Med hjälp av dagens kommunikationshjälpmedel kan kunskapen spridas häpnadsväckande snabbt. Varför inte utveckla ett ”JordbruksWikis”, som är lättåtkomligt på gårdarna, precis som Wikipedia?
Han lyfte också att forskning som genomförs, ska vara en långsiktig investering och att en utmaning är att man måste klara av att tänka mycket långsiktigt utan att tappa de kortsiktiga behoven hos intressenterna.

Tillämpad forskning
Dacian Cioloș menade att man nu kan fokusera på fyra områden, bland annat att förbättra identifieringen av de problem som man behöver satsa på med forskning. Det andra är att man behöver specificera behoven mer tydligt och att i högre grad inkludera lantbruket. Det tredje handlar om kunskapsöverföringen där man måste se till att goda idéer inte fastnar i publikationer utan också görs mer tillgängliga på gårdsnivå. Dessutom menade han att man inte bara ska satsa på ren forskning utan också satsa resurser på tillämpad forskning och innovationer.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se


Bookmark and Share
Utskriftsvänlig sida


Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Kommentarer till nyheten

Oscar Kjellberg skrev 2012-03-15 17:50
Om Cioloș har blivit rätt relaterad av redaktionen så har han lyckats prata om problemen lika bra som en slalomåkare som tar sig ner utan att snudda en enda käpp. Men i detta fall är det käpparna som är det intressanta.

Anmäl inlägget

 

Nilsengelbrekt skrev 2012-03-12 08:21
Varför inte göra en doktorsavhandling om lantbruk i Sverige. Namnförslag: Sverige - ett agralt skräckscenario.

Anmäl inlägget

Tipsa någon om denna artikel »


Nyheter från Entreprenadaktuellt Nyheter från Skogsaktuellt

 

Ägare och anställd i gemensamt bolag För att ett företag ska utvecklas positivt krävs att det har tillgång till rätt kompetens. Hur ska man behålla den kompetensen i företaget när man har hittat rätt person att driva det? På Badene egendoms smågrisproduktion bildade ägaren ett gemensamt företag med förmannen för att säkerställa den positiva utvecklingen. KommenteraPublicerad 2014-04-18 Undersöker mastit hos får För att ta reda på hur vanligt det är med mastit hos får pågår nu ett forskningsprojekt i ämnet, skriver SVA i sin tidning SVAvet.   KommenteraPublicerad 2014-04-17 LRF backar upp LRF Mjölks beslut Det är inte enbart i Mjölkdelegationen som GMO-frihetens vara eller icke vara har diskuterats under den senaste tiden. Köttdelegationen och LRF-styrelsens livsmedelsutskott har gjort detsamma. Nu presenterar LRF:s riksförbundsstyrelse en samlad position i frågan. KommenteraPublicerad 2014-04-16 Mejerierna står fast vid GMO-friheten

Efter LRF Mjölks besked att släppa GMO-frågan till marknaden, har flera mejeriföretag uttalar sina positioner. Nu har exempelvis Skånemejerier, Gefleortens Mejeri, Gäsene Mejeri och Falköpings Mejeri anslutit sig med Arla och Norrmejerier.

KommenteraPublicerad 2014-04-16
Nya regler kring integrerat växtskydd Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att ta fram nya regler för integrerat växtskydd. En av nyheterna som träder i kraft från nästa år är ett krav på att dokumentera bekämpningens syfte i sprutjournalen. KommenteraPublicerad 2014-04-16 Mer gurka men mindre sallat

Förra året var gurka den största växthusgrödan, med en skörd på 27 900 ton. Mest minskade odlingen av kryddväxter och kruksallat, enligt Jordbruksverket.
 

KommenteraPublicerad 2014-04-16
Höj kraven för att gynna aktiva lantbrukare I söder är spannmåls­odlare arga över att de måste dela med sig av gårdsstödsbeloppen till bland annat Norrland. Men Daniel och Elin Bergström på Nysäter lantbruk i Kovland utanför Sundsvall, är inte heller nöjda. KommenteraPublicerad 2014-04-16 ”Konsumenterna har redan visat vad de tycker om GMO” Enligt branschorganisationen Sveriges Grisföretagare, är LRF:s besked ett steg i rätt riktning. Styrelseordförande Ingemar Olsson lyfter kritik mot Arlas reaktion samt lägger till grisbranschens inställning till GMO-frågan. KommenteraPublicerad 2014-04-15 ”Det måste ske en harmonisering inom EU”

Kalmar Lantmän har precis invigt Europas modernaste foderfabrik. Vd:n Claes-Göran Nilsson menar att det finns två sidor av myntet när det gäller GMO-fritt foder. Svenska konsumenter tycker det är viktigt med GMO-fritt men sojan har också skenat ordentligt i pris, vilket försvårar konkurrensen.

KommenteraPublicerad 2014-04-15
Fortsatt GMO-fri mjölk i norr Efter LRF Mjölks besked att backa från sin branschpolicy rörande GMO-fritt foder, väljer även norrländska mejeriföretaget Norrmejerier att sitta stilla i båten. KommenteraPublicerad 2014-04-15 Mindre tramp med armeringsmattor Genom att lägga armeringsmatta i beteshagar kan man förebygga och undvika trampskador. Något som i sin tur är bra för djurvälfärden, lantbrukarens ekonomi och miljön, visar forskning från JTI och SLU. KommenteraPublicerad 2014-04-15 Oförändrat rörande GMO hos Arla

Trots LRF Mjölks beslut att ställa sig positiva till GMO-foder, håller Arla Sverige fast vid GMO-friheten. Enligt företaget byggs beslutet till stor del på efterfrågan från den svenska marknaden.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
1600 gårdsbutiker i en app

Att Sverige får fler och fler gårdsbutiker i och med ett ökat intresse för närproducerat är ett som är säkert. För att konsumenter ska hitta dit finns bland annat Gårdsbutiksappen.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
Fritt fram för GMO-foder enligt LRF Mjölk Efter en omfattande utredning har LRF Mjölk och Mjölkdelegationen under dagen beslutat att häva sin policy rörande GMO-fritt foder. Nu ligger bollen hos mejeriföretagen. KommenteraPublicerad 2014-04-14 Zetor Roadshow ger sig ut i Sverige

Tjeckiska traktortillverkaren Zetor har varit på framfart i Sverige under de senaste åren. För att möta lantbrukare i landet genomför företaget, med stöd av den svenska importören HCP Sverige, en Roadshowturné.

KommenteraPublicerad 2014-04-14
Havre på frammarsch för hälsan Under många år har havren varit en ”doldis” bland grödor som ofta hamnat i skuggan av vete och korn. Men havren är på frammarsch, inte bara som foder utan också som ett livsmedel med bevisade hälsoeffekter. Swedish Oat Fiber är ett halländskt företag som ser till att betaglukaner från skandinavisk havre finns i livsmedel världen över. KommenteraPublicerad 2014-04-14 Rullande grishus för varierat bete MOP, mobile organic piggery, är ett mobilt grishus som kan rullas till ett nytt bete varje dag med hjälp av traktor eller en drivenhet som drivs automatiskt med hjälp av solenergi. Grisar som får böka och beta naturligt är friska och växer bra och ger en bra ekonomi för bonden. KommenteraPublicerad 2014-04-13 Johan restaurerar mark för bete Johan Svantesson driver en stor betesbaserad och kravcertifierad nötköttsproduktion i Värmland. I takt med att företaget vuxit har han restaurerat 80 - 90 hektar åker, skog, salix och övrig mark till mer betesmark.  KommenteraPublicerad 2014-04-12 Kronan invigd av prinsen Trots kraftigt duggregn var det en glad hoper människor som samlats ute på Tjärhovet i Kalmar för att bevittna invigningen av Europas modernaste foderfabrik, Kronan. KommenteraPublicerad 2014-04-11 Butiken som bara säljer svenskt kött

En Tempo-butik i Härnösand har beslutat att sluta sälja utländskt kött. – Du kan få kött från svenska gårdar för 30 kronor mer per kilo, då kan man banne mig kosta på sig det, säger butiksägare Stig Wedin.

KommenteraPublicerad 2014-04-11
VIDEO - Fredagsmys med silo demolition

På youtube är "Silo demolition" ett begrepp som ger tusentals träffar. Hur man river en betong- eller plåtsilo på bästa sätt verkar vara en sport världen över.

KommenteraPublicerad 2014-04-11
Brasilien importerar etanol Världens näst största producent av etanol är i år också en importör av fordonsbränslet. Små lager och ökad efterfrågan skapar underlag för import. KommenteraPublicerad 2014-04-11 KRÖNIKA - Vem lyfter svensk animalieproduktion? Svensken, dansken eller kinesen? Jag är som alla andra svenskar, jag vill se kor på bete och grisar med knorr på svansen. Där upphör sedan likheten med de flesta, för jag är dessutom villig att betala för det. KommenteraPublicerad 2014-04-10 Handelns bojkott av burägg problematisk

I dagarna har det blivit klart att handelskedjorna Coop och Willys slutar sälja burägg. En utveckling som är problematisk då många äggföretag satsat på moderna bursystem och eftersom konsumenten inte får välja själv, det menar Svenska Ägg.

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Osäkert pris på blank diesel

Regeringen har lagt fram ett förslag om kvotplikt för biodrivmedel. Det innebär att en viss del av diesel och bensin måste vara förnybar. Vad detta kommer innebära för priset på så kallad "blank" diesel är fortfarande oklart, men en prishöjning kan vara på gång.  

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Pågen prisas för brödexport

Bageriföretaget Pågen har utsetts till Årets livsmedelsexportör 2014. De senaste två åren har Pågen haft en exporttillväxt på över elva procent och de största marknaderna är Danmark och Frankrike.

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Kina köper mer mjölk Den kinesiska importen av mjölk fortsätter att öka. Arlas kinesiska intressebolag Mengniu rapporterar stigande vinst samtidigt som nya zeeländska Fonterra halverade sin vinst. KommenteraPublicerad 2014-04-10 KRÖNIKA - Stora arealer majs och soja väntas i USA

Ni som läser här regelbundet har länge kunnat läsa om att det är torrt för det amerikanska höstvetet – och torrt är det fortfarande.

KommenteraPublicerad 2014-04-10
Mer ägg åt folket

För sjätte året i rad ökar äggkonsumtionen i landet. Förra året åt varje person i genomsnitt 222 stycken ägg jämfört med 197 stycken, 2008. Det visar statistik från Jordbruksverket.

KommenteraPublicerad 2014-04-09
Ett steg närmare grisexport till Kina

Så länge kinesiska myndigheterna godkänner svensk livsmedelskvalitet och livsmedelssäkerhet är export av gris till Kina inte längre långt borta. I höst kommer kinesiska tjänstemän till Sverige för att inspektera svenska chark- och slakteriföretag.

KommenteraPublicerad 2014-04-09
Fler nyheter i nyhetsarkviet »