Rapsolja i ny plåtfärg

En ny patenterad plåtfärg där mineraloljan har bytts ut till produkter utvunna från raps. Det är ett resultat av ett forskningsprojekt som SSAB, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Akzo Nobel, och Lantmännen har tillsammans.

I Europa används årligen 150 000 ton färg för bandlackering av plåt och färgen framställs traditionellt med kemikalier från fossila oljor, skriver processnet.se. I SSABs nya patenterade plåtfärg, Prelaq Green Coat, har de fossila oljorna till stor del bytts ut mot produkter utvunna från raps.

Mats Johansson, professor vid KTH i Stockholm, var med och utvecklade idén och ledde forskningsprojektet.
– Prelaq Green Coat är betydligt mer miljövänlig än traditionell färg. Vi har tagit ett stort kliv framåt i och med att vi ersätter en stor del av de fossila lösningsmedlen med förnyelsebara ämnen, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt plåtslagaren Arne Jonaeson som har testat SSABs nya bandlackerade plåt sedan 2007 är den lika mjuk och enkel att jobba med som traditionell plåt. Han tycker också att den behåller glansen och har samma reptålighet.

Hos SSAB märker man en stor efterfrågan på den nya plåten.
– För våra kunder inom byggbranschen blir miljöprofilering en allt viktigare konkurrensfördel, därför vet vi att Prelaq Green Coat är efterlängtad, säger Magdalena Nillius som är produktchef.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 22 mars 2012

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste