Växer med lök

Almhaga grönsaker utanför Höllviken har valt att specialisera sig på en enda gröda: lök. Och det går bra. Under perioden 2006 till 2009 ökade företagets tillväxt med 569 procent, enligt Dagens Industri.
– Vi jobbar efter mottot att kvalitet är viktigare än kvantitet, säger Mattias Petersson, vd för Almhaga grönsaker.

Månar om bra lök. – Kvalité är viktigare än kvantitet. Det är ute på
fältet man bygger kvalitet och där ska man inte dra ner på folk för
att försöka effektivisera, säger Mattias Petersson. 
Foto: Almhaga grönsake

Doften av lök är söt och påtaglig inne i de nybyggda lokalerna hos Almhaga grönsaker. På lagret är det fullt av packlådor med lök och inne i huvudlokalen pågår sortering och packning.

Varje dag levereras lök till de två stora kunderna Ica och Axfoods.
– Gul och röd lök är våra specialiteter. Lök används till mycket och vid jul, påsk och midsommar fördubblar vi vår försäljning, säger Mattias Petersson.

Kvalitet kräver människor
Almhaga Grönsaker har ända sedan företaget startades 1965 haft lök i sina odlingar. I början­
 
Mattias Petersson, vd i Almhaga Grönsaker framför de lådor i vilka löken kommer in till lagret från fälten.

 
FAKTA: Almhaga grönsaker

Vad:
Almhaga Grönsaker odlar gul och röd lök på cirka 160 hektar samt har rådgivningsansvar på ytterligare 90 hektar. Löken lagras och packas till livsmedelskedjorna Ica och Axfood.

Lökodlingens yta:
totalt 250 ha

Antal anställda:
22, med lantbruket inräknat.

Omsättning:
83 miljoner kronor (2011)

Resultat:
”Har gjort flera investeringar i maskiner och byggnader,­ det mesta utan lån. Men ett lågt prisläge på löken gör att det inte blir så positivt resultat”.
var lök en extremt tidskrävande gröda. Den odlades ungefär som i dag, men skördearbetet var helt manuellt.
Löken lossades från jorden med en maskin och handplockades upp i trälådor som rymde 12-15 kilo. Lådorna ställdes i staplar på fältet för att torka innan de kördes in och hälldes för hand i harpan.
– Vi vill förstås effektivisera­ verksamheten. Därför är skördearbetet nu helt maskinellt. Men vi tummar inte på vår viktigaste grundpelare, kvaliteten. I sorteringen och packningen är det möjligt att med hjälp av ny teknik hitta nya lösningar, men ute på­ fältet är det äkta hantverk som gäller. Det är bara människor som kan göra den uppgiften och därför är det viktigt att inte dra ned på den delen och försöka automatisera, menar Mattias Petersson. Han fortsätter:
– Vi ger alla våra lökodlingar 100 procent kontroll och uppmärksamhet. Inget är viktigare än denna fas av produktionen. Kontrollen är det viktigaste jobbet på hela året, då ingen sorterings- eller packmaskin kan rädda en dåligt skött och skördad lök.

Prövar schalottenlök och vitlök
Mattias Petersson äger Almhaga Grönsaker tillsammans med Bo Ralvert. Efter att under många år haft flera olika grödor tog de 2005 beslutet att enbart satsa på lök.
– Vi ville specialisera oss för att kunna bli specialister på en produkt. Lök är roligt och har en lång säsong. Dessutom är vi mest intresserade av lök, säger Mattias Petersson.
Nu odlar företaget 11 000 ton gul lök och 3 000 ton röd lök under ett år. Prov görs också med schalottenlök samt vitlök, men de båda sorterna­ kräver lite annorlunda odlingsteknik.
– Lök är en väldigt krävande gröda. Den kräver omsorg, man måste ta hand om den, och den måste få sitt vatten. Den är väldigt känslig, särskilt om våren då det finns risk för skorpbildningar. Lök gillar medellätta jordar, där det inte finns så mycket sten, och här mellan Vellinge och Trelleborg är det perfekta förhållanden för lök.

Tillväxt 569 procent
Trots att satsningen på lök inte har särskilt många år på nacken, har Almhaga grönsaker gått som en raket. Enligt Dagens Industri har Almhaga Grönsaker haft en tillväxt på 569 procent under perioden 2006 till 2009.
– Bakom detta ligger ingen stor hemlighet. Vi har växt mycket med våra kunder, så är det. Vi gör allt för att få kunderna nöjda, både gällande­ kvalitet samt pris. Vi har ett mycket skarpt kvalitetsfokus,­ det tror jag skiljer oss från våra konkurrenter, säger­
Mattias Petersson.
Förutom att företaget växt med sina kunder Ica och Axfood, har de funnit en ny marknad: riven lök till charkindustrin. Tillsammans med Svenska Foteviks i Skåne har Almhaga grönsaker utvecklat­ en metod för att riva lök som håller sig färsk i hela sex månader, helt utan tillsatser.
Dessutom har lökföretaget fokuserat mycket på automatisering inne i packeri­avdelningen.
– Vi har räknat på alla moment­ och möjliga tidsbesparingar. På våra en- respektive tio kilos förpackningar med lök, har vi dragit ner personalstyrkan från fem till tre man till förmån för automatisering. De två anställda som då blev över kan vi nu använda till andra moment i stället, berättar ­Mattias Petersson.

Planerar för expansion
Produktionsanläggningen låg tidigare på Almhaga Gård, utanför Vellinge, där företaget­ grundades. Men i takt med expansionen blev det snart trångt på gården och beslut togs därför om att bygga en ny anläggning.
Vid bygget fokuserades det på att skapa ett bättre och effektivare flöde för produktionen. Resultatet blev en anläggning, slimmad för sitt ändamål. Haga Gård blev namnet på den nya produktionsanläggningen.
– Vi köpte 30 000 kvadratmeter tomt år 2005 och bygget­ startades i maj. I augusti samma år stod anläggningen klar. Och vi var redo, minns Mattias Petersson.
Flödet genom byggnaden­ fungerade som det var planerat,­ och tack vare det har planering av maskin­layout och restproduktsortering reducerat interntransporterna radikalt.­
– Haga Gård är planerad­ för Almhaga Grönsakers framtida expansion. Det är därför tomten är tilltagen så att man lätt kan bygga till och integrera nya torkhallar­ till anläggningen. All vår planering för framtiden strävar efter att ge så kostnadseffektiva lösningar som bara är möjligt.

Odlaren fixar kvaliteten
Tio procent av odlingsmarken är för sättlök. Metoden används som komplement för att företaget ska kunna komma igång med försäljningen i början av augusti. Resterande odling är frösådd lök, som är mer lagringsduglig.­
Sådd sker om våren, ungefär vid påsk. Löken skördas sedan i augusti-september, och lagras hela vintern. Från det 5 700 kvadratmeter stora lagret hämtas dagligen lök för leverans till kunderna.
– Lök är ungefär som socker­betor. Vi sår, bekämpar under våren, och till mid­sommar hackar vi jorden. Mycket vatten under sommaren och på hösten lossar vi löken när den är mogen och låter den ligga i rader på fälten.­ Sedan tas den in när den är torr och prasslig.
Förutom harv, handlar det mest om specialmaskiner när det gäller lök. Så- och skördemaskinen kommer från Holland, där lökbranschen är betydligt större än i Sverige – och påminner om en potatis­upptagare, men utan rensverk.
– Det allra viktigaste att tänka på när man jobbar med lök, är som med allt annat: kvalitet. Man måste få det fina skalet, utseendet. Inga maskiner kan fixa det, utan bara odlaren, understryker Mattias Petersson.

Micael Goth, frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades lördag den 31 mars 2012

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste