Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-05-18

En bra möjlighet, bara man har ett öppet sinne

På Mosjö golfbana utanför Örebro har Bille Mohammed Ahmed instegsjobb sedan tre veckor. Med vårvärmen kommer säsongen igång, och det är mycket att göra.

Säsongen har precis dragit igång på golfbanan, och det är mycket att göra för Bille Mohammed Ahmed och Annica Lundström. Foto: Katarina Hanslep

Erbjudandet om att ta emot en instegsjobbare dök upp när företaget Competensia hörde av sig. Competensia jobbar med jobbcoachning på uppdrag av Arbetsförmedlingen och söker aktivt upp företag som kan tänkas vara intresserade.

– De undrade om vi var intresserad av att ta emot två instegsjobbare. Gräset växer alltid, så behovet av arbetskraft fanns förstås, säger Annica Lundström som är klubbchef på Örebro City Golf & CC.

Företaget har tidigare tagit emot säsongsanställda via Arbetsförmedlingen, ibland med olika funktionshinder. Men det här var första gången instegsjobb blev aktuellt.
– Vi såg det som en bra möjlighet. Vi behövde mer personal.­
Det började med flera möten och två veckors praktik.­ Bille Mohammed Ahmed var en av två som erbjöds anställning och han har sin arbetsplats på Mosjöbanan.
– Jag trivdes med det samma. Jag ville gärna jobba här, berättar Bille.
– Det viktiga var att känna att det verkligen fanns en vilja att jobba, och det gjorde det verkligen, säger Annica.

Bille har varit i Sverige i 18 månader. I Somalia och Saudi­arabien hade Bille jobbat­ som lastbilschaufför och truckförare. Jobbet som fastighetsskötare på golfbanan­ var nytt, men Bille lärde sig snabbt.
– Bille tar inte någon annans jobb, men hade vi inte haft honom hade vi inte heller­ haft möjlighet att anställa någon mer, berättar Annica.
Arbetsuppgifterna varierar.­ De handlar om att klippa gräs, städa ute, sopa och hålla snyggt runt klubbhuset.
– Jag gillar jobbet. Det är trevligt att träffa folk, och så får jag möjlighet att träna på svenskan, säger Bille som tillsammans med Annica bestämt att försöka att bara prata svenska på jobbet. Fast ett och annat ord på engelska slinker också igenom.
Han ser också instegsjobbet som en bra chans att få andra jobb i framtiden. Parallellt med jobbet, som är 50 procent, studerar Bille svenska C på SFI.

Annica rekommenderar­ andra företag att anställsa instegsjobbare.
– Man måste ha en förståelse för deras situation som nyanlända, och lägga en hel del resurser på handläggning. Att ta emot en person som nyss kommit till Sverige innebär ett möte med en annan kultur. Visst har det uppstått kulturkrockar, men är man bara öppen för det så går det alltid att lösa, säger Annica.
– Det här är duktiga, starka människor som vill göra ett bra jobb, och det här är en chans för dem. Och det är inte speciellt komplicerat, bara man har ett öppet sinne.

Katarina Hanslep

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Lugnet för stormen på Agromek I morgon öppnar norra Europas största lantbruksmässa, Agromek. I fyra dagar förväntas de 13 hallarna med 500 utställare fyllas av entusiastiska besökare från hela Europa. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Lovande framtid för lupinodlare Tyska forskare har funnit ett sätt att framställa ett smakneutralt protein från lupinfrön. Det innebär att det är ett aktuellt protein till vegetariska livsmedel, vilket vore ett genombrott för lupinodlingen. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Ny ledare för Sveriges Mjölkbönder Birgitta Berndtsson kommer att bli föreningens nya verksamhetsledare från och med 1 januari 2015. Hon är husdjursagronom och har tidigare jobbat på Skånemejerier och Perstorp AB. KommenteraPublicerad 2014-11-24 De "stannar" Sverige i protest En förare från Makedonien åkte fast med falskt pass, falskt körkort och hade heller inte genomgått förarutbildning. Trots detta friades föraren i Sundsvalls tingsrätt. Domen har lett till otaliga överklaganden och nu visar svenska åkare sitt missnöje. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Bönder får betala dubbelt för politisk kris Det ryska importstoppet har fått priserna för griskött, mjölk och grönsaker att falla. Frukt- och grönsaks­odlarna får stöd av EU att minska utbudet, ett stöd som EU-kommissionen vill ­finansiera med ­minskade gårdsstöd. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Chipsens väg från jord till påse I Laholm tillverkar Rootfruit Scandinavia chips enligt ursprungsmetoden – friterade i gryta. Chipsproduktionen är ett exempel på lokalt samarbete som involverar lantbrukare. Jordbruksaktuellt följde potatisens resa från jord till chips. KommenteraPublicerad 2014-11-23 De skapar liv i Stora Skedvi Med ett genuint matintresse och en stor portion entreprenörskap skapar Anders Åkerberg och Malin Floridan ett matcentrum i byn Stora Skedvi i Dalarna. Det senaste projektet är återuppbyggandet av knäckebrödstillverkningen i Vika bröds gamla lokaler. KommenteraPublicerad 2014-11-22 VIDEO – Klassisk filmhistoria om en liten gris Grisar, ett hett debatterat ämne. Länge har de haft en roll i samhället och i denna video får man följa Grisknoens tur i Småland. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Smart, enkel och lätt att rengöra Kerbl har utvecklat en ny napp till kalvar som är enkel att ta av från kalvbaren. Nappen kan plockas av från hinken och diskas i tre delar. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Köttentreprenörer får pris Hälsingestintan, som i höst har presenterat lösningen med mobil slakt, har fått ytterligare ett pris. Nu är det grundaren och vd:n Britt-Marie Stegs som fått utmärkelsen ”årets entreprenör”. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Dansk gris upprör, glöm dock inte den tyska I gårdagens avsnitt av Plus pratade man om skillnaderna i svensk och dansk grisuppfödning. Reaktionerna på Twitter dröjde inte länge. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Aggressivare tallrikar från Väderstad Väderstad-verken erbjuder nu en ny aggressivare variant av tallrikar till kultivatorerna TopDown och Carrier X. De nya Truecut-tallrikarna har frästa urtag, vilket ger flera fördelar enligt Väderstad. KommenteraPublicerad 2014-11-21 KRÖNIKA - Oro för ryskt höstvete Spannmålspriserna har återigen fallit tillbaka något efter tidigare uppgång. Vädret i viktiga regioner för majs och sojabönor i USA har blivit bättre och nu återstår endast en liten del av skördearbetet. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Det lossnar för eko i Storbritannien Den brittiska ekomarknaden har under flera år dragits med svårigheter och vikande marknad. Men nu verkar trenden vara på väg uppåt. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Fler fall av fågelinfluensan Fågelinfluensan har konstaterats på ytterligare en gård i Nederländerna. De 43 000 kycklingarna kommer att avlivas och transportrestriktioner gäller för hela landet. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Svenska och danska grisar jämförs i TV ikväll Tv-programmet Plus var i våras och hälsade på Madde och Elin som driver Facebooksidan "Mitt liv som svensk gris". I programmet jämförs svensk grisuppfödning med dansk. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Skånemejeriers bönder får mer för sin mjölk Skånemejerier ekonomisk förening har beslutat sig för att höja mjölkpristillägget för sina medlemmar från och med januari. KommenteraPublicerad 2014-11-20 MinFarm – mot storstaden Anna och Stephen Lynam ville att konsumenter skulle kunna köpa bra mat från bönder i närheten på ett enkelt sätt. Resultatet blev onlinefarmen MinFarm som i dagsläget finns i Jämtland och Västerbotten. Men efter årsskiftet kommer de att ta ännu ett steg och etablera sig i Stockholmsregionen. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Oidentifierat kött dras tillbaka På Axfood har man beslutat att dra tillbaka kött som sålts som oxfilé men vid närmare granskning inte visade sig vara just oxfilé. Det är heller inte häst- eller griskött. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Nytt avtal bra för Australiens bönder Kina och Australien har skrivit under en avsiktsförklaring gällande ett frihandelsavtal som kommer innebära att nästan 95 procent av tullarna tas bort. Innan avtalet är helt implementerat kommer det att ta ett par år men enligt Australiens premiärminister, Tony Abbott är detta en stor framgång för landet. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Långsammare tillväxt för utlåning till jordbruk Landshypotek Bank visar ett rörelseresultat för tredje kvartalet på 301 miljoner kronor, 50 miljoner mer än förra året. Ett ökat räntenetto täcker den högre kostnadsnivå som satsningen på bankverksamheten har fört med sig. KommenteraPublicerad 2014-11-20 DEBATT – Dags för svenska djurskyddsregler i upphandlingar Det är dags att bevaka den svenska implementeringen av EU:s nya upphandlingsdirektiv så att upphandlare kan ställa specifika krav kring hur köttet de köper har framställts. På så vis får svenska uppfödare en ärlig chans att konkurrera mot de europeiska kollegor som har ett sämre djurskydd och i många fall dessutom bryter mot EU-lagstiftning. KommenteraPublicerad 2014-11-19 Bucht är beredd att agera Under tisdagen hade Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ett samtal med SJV, SLV och SVA för att diskutera MRSA-frågan. Efter mötet ser Bucht positivt på arbetet som sker, samt meddelar att man är beredda att agera även från politiskt håll, om så skulle krävas. KommenteraPublicerad 2014-11-19 DEBATT – Dags att lyfta blicken och sluta slåss Så är debatten om eko kontra konventionellt igång igen, skriver riksdagsledamoten och agronomen Kristina Yngwe på sin blogg. Genom att ställa produktionsgrenar mot varandra missar man den riktiga utmaningen. KommenteraPublicerad 2014-11-19 SLU:s framtid klarnar Hittills har det varit många frågor och få svar gällande vilket departement Sveriges Lantbruksuniversitet kommer att ligga under i framtiden. Nu verkar det som att svaret är klubbat och SLU följer med till näringsdepartementet. KommenteraPublicerad 2014-11-19 De arbetar tillsammans mot MRSA I ett debattinlägg konstaterar generaldirektörerna för Jordbruksverket, Livsmedelsverket och SVA att det kan vara en tidsfråga innan MRSA-smittan även finns bland grisarna här i Sverige. Om så är fallet, är det viktigt att man är redo och har en strategi för att hantera den. KommenteraPublicerad 2014-11-19 LEDARE – Svenska Köttföretagen ett steg på rätt väg Nyligen presenterades bildandet av en ny samverkansorganisation i den svenska köttbranschen, Svenska Köttföretagen. Syftet beskrivs som att branschens intressen ska kraftsamlas ända från konsument till producent. Som huvudmän står sju ­slakteriföretag. KommenteraPublicerad 2014-11-19 KRÖNIKA – Har konkurrenskraftutredningen för smalt fokus? Efterfrågan på svenska livsmedel med svenska mervärden och svenska ekologiska livsmedel ökar. Det bekräftar Jordbruksverkets enkät och statistiken kring import och svensk produktion. Svensk kycklingproduktion ökar och importen av kött minskar till förmån för svenskt kött i butikerna. Det är angeläget att landsbygdsministern och konkurrenskraftutredningen förses med ett sakligt underlag och en aktuell omvärldsanalys. KommenteraPublicerad 2014-11-19 Förhöjd skyddsnivå mot fågelinfluensan Smittkällan till fågelinfluensan H5N8 som drabbat Tyskland, Holland och Storbritannien är fortfarande okänt. Men nu höjer Jordbruksverket skyddsnivån i Sverige. KommenteraPublicerad 2014-11-18 Höjda elpriser på ingång Elmarknaden är känslig för ändrade väderprognoser och de kommande tio dagarna verkar bjuda på torrare och kallare väder, något som enligt Sweco kan leda till höja elpriser. KommenteraPublicerad 2014-11-18 Fler nyheter i nyhetsarkviet »