Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-05-21

Danska tips om att bygga för mjölkproduktion

Ett bra underlag för byggbeslut är viktigt vare sig det slutar med att man bygger nytt eller ej. Förutom att planera och räkna är ett gott råd också att provjobba hos någon annan producent.

Helge Kroman, dansk byggrådgivare, gav goda råd till lantbrukare inom satsningen MjölkGreppeT som funderade på att bygga nytt.

Den danske byggrådgivaren Helge Kroman har lång erfarenhet av lantbruksbyggen. Han berättar att man i Danmark under en tioårsperiod har haft en byggboom där hälften av landets kor har fått ny bostad.

– År 1988 var 80 procent av korna i Danmark uppbundna, år 2002 var det bara 8 procent.
Byggboomen tappade dock helt luft år 2009 efter att byggkostnaderna skjutit i höjden under 2008.
– En del av de som byggde under 2008 har nu stora ekonomiska problem, säger Helge Kroman. Men nu är byggpriserna i Danmark nere på ungefär samma nivå som 2006 och vi ser att aktiviteten så sakteliga börjar att öka igen.

Att tänka på inför bygget
Helge Kroman föreläste nyligen för ett antal lantbrukare inom satsningen MjölkGreppeT och gav lite tips om vad man behöver tänka på när man funderar på att bygga nytt. Att tänka igenom på vilket sätt man själv och familjen vill jobba är en viktig del. När man har bestämt sig för omfånget av produktionen och vilken typ av produktion man vill ha kan man göra en råskiss. Ett viktigt beslut som måste tas innan dess är hur man vill mjölka och hur man vill fodra.
– Det påverkar väldigt mycket hur ladugården ska disponeras, säger Helge Kroman. Antalet kor kan påverka vilken teknik som passar bäst och vilken teknik man väljer har stor inverkan på byggandet.
Ett tips är att testa olika system innan man bestämmer sig.
– Sök upp andra som har byggt för att testa hur deras system funkar. Trivs jag till exempel med att mjölka mellan bakbenen.
När man noggrant har gått igenom sina egna målsättningar, skissat och gjort kalkyler så har man ett underlag för att ta ett beslut om idén håller eller ej.
– Det kanske inte blir något bygge men då har man en bra grund för det beslut man har tagit, säger Helge Kroman.
 
Logistiken är viktig
En bra logistik är viktig och påverkar arbetsbördan och kostnaderna i driften. Som exempel på logistikens betydelse visar han siffror på de volymer som man behöver hantera om man har cirka 150 kor: 2 900 kubikmeter foder, 495 ton inköpt foder, 3 450 kubik gödsel och så vidare.
– Det är viktigt, för om det till exempel tar fem sekunder för lång tid att mjölka varje ko blir det många timmar under ett år, säger han.
Han lyfter också idén om att ha satellitbrunnar för att få en bättre logistik kring gödselhanteringen.
– Vi kan gott pumpa gödsel 400 till 500 meter för att få en bra placering på gödselbrunnarna.


Bygg inte för trångt
Inne i en robotladugård menar Helge Kroman att det är viktigt att tänka på utrymmet­ för korna så att det inte blir för trångt. Som exempel nämner han utgången från roboten där han menar att det ofta brister i svenska ladugårdar.
– Från roboten till första liggbåset ska det vara minst sju meter och det har jag bara sett på ett enda ställe i Sverige.
Däremot menar han att robotens kapacitet inte påverkas­ av om korna går ut mot en liggyta eller foderbordet, förutsatt att det finns gott om plats.
– Jag vet att det kostar per kvadratmeter men se till att ha gott om plats där det behövs.

Rena kor för bra mjölk
En annan aspekt som han lyfter fram är att det är viktigt att ha rena kor i ett robotstall. Skälet är att drygt tio procent av de gånger juvret ska rengöras så misslyckas roboten antingen genom att spenen viker undan eller att roboten helt missar en spene. Detta har Helge Kroman nyligen undersökt i danska besättningar.
En annan viktig aspekt att tänka på är klövhälsan och där är torra rena gångar viktiga. En bidragande orsak till problemen är vad Helge Kroman skämtsamt kallar gödseltsunamis, det vill säga en ansamling av gödsel framför skrapan. En lösning som Helge Kroman tro kommer att bli vanligare i framtiden är ett fast golv med en smal dränering i mitten.
– Jag tror att skraprobotar för gödsel är något som kommer mer framöver. Att man bygger fasta golv med en smal dränering i mitten av gången.

Bara ett avhämtningsrum
Andra tips som Helge Kroman ger är att tänka på att mjölkrummet egentligen bara ska vara ett avhämtningsrum.
– Mjölkrummet ska innehålla så lite grejer som möjligt, det ska bara vara ett avhämtningsrum, säger han.
Ett annat tips för avhämtningsrummet är att ha liknande en kattlucka för slangen från tankbilen och på det sättet kan dörren in vara stängd under tömningen av mjölktanken.
– Tömningen kan ta lång tid och dörren står då öppen. Det kan ge problem med frost om det är kallt ute.

Försiktigare i Sverige
En fråga som Helge Kroman fick under dagen om att bygga var vilken den största skillnaden han upplever mellan byggena i Sverige och Danmark.
– Det är utrymmet i stallet där man har större yta i Danmark, svarar Helge Kroman.­ Sedan har ni nog mer eget kapital i Sverige. I Danmark är 80–90 procent lånade pengar och det gör oss sårbara.­

Helena Högberg Åkerhielm
Tel: 019-16 61 41
E-post: helena@ja.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Lovande framtid för lupinodlare Tyska forskare har funnit ett sätt att framställa ett smakneutralt protein från lupinfrön. Det innebär att det är ett aktuellt protein till vegetariska livsmedel, vilket vore ett genombrott för lupinodlingen. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Ny ledare för Sveriges Mjölkbönder Birgitta Berndtsson kommer att bli föreningens nya verksamhetsledare från och med 1 januari 2015. Hon är husdjursagronom och har tidigare jobbat på Skånemejerier och Perstorp AB. KommenteraPublicerad 2014-11-24 De "stannar" Sverige i protest En förare från Makedonien åkte fast med falskt pass, falskt körkort och hade heller inte genomgått förarutbildning. Trots detta friades föraren i Sundsvalls tingsrätt. Domen har lett till otaliga överklaganden och nu visar svenska åkare sitt missnöje. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Bönder får betala dubbelt för politisk kris Det ryska importstoppet har fått priserna för griskött, mjölk och grönsaker att falla. Frukt- och grönsaks­odlarna får stöd av EU att minska utbudet, ett stöd som EU-kommissionen vill ­finansiera med ­minskade gårdsstöd. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Chipsens väg från jord till påse I Laholm tillverkar Rootfruit Scandinavia chips enligt ursprungsmetoden – friterade i gryta. Chipsproduktionen är ett exempel på lokalt samarbete som involverar lantbrukare. Jordbruksaktuellt följde potatisens resa från jord till chips. KommenteraPublicerad 2014-11-23 De skapar liv i Stora Skedvi Med ett genuint matintresse och en stor portion entreprenörskap skapar Anders Åkerberg och Malin Floridan ett matcentrum i byn Stora Skedvi i Dalarna. Det senaste projektet är återuppbyggandet av knäckebrödstillverkningen i Vika bröds gamla lokaler. KommenteraPublicerad 2014-11-22 VIDEO – Klassisk filmhistoria om en liten gris Grisar, ett hett debatterat ämne. Länge har de haft en roll i samhället och i denna video får man följa Grisknoens tur i Småland. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Smart, enkel och lätt att rengöra Kerbl har utvecklat en ny napp till kalvar som är enkel att ta av från kalvbaren. Nappen kan plockas av från hinken och diskas i tre delar. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Köttentreprenörer får pris Hälsingestintan, som i höst har presenterat lösningen med mobil slakt, har fått ytterligare ett pris. Nu är det grundaren och vd:n Britt-Marie Stegs som fått utmärkelsen ”årets entreprenör”. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Dansk gris upprör, glöm dock inte den tyska I gårdagens avsnitt av Plus pratade man om skillnaderna i svensk och dansk grisuppfödning. Reaktionerna på Twitter dröjde inte länge. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Aggressivare tallrikar från Väderstad Väderstad-verken erbjuder nu en ny aggressivare variant av tallrikar till kultivatorerna TopDown och Carrier X. De nya Truecut-tallrikarna har frästa urtag, vilket ger flera fördelar enligt Väderstad. KommenteraPublicerad 2014-11-21 KRÖNIKA - Oro för ryskt höstvete Spannmålspriserna har återigen fallit tillbaka något efter tidigare uppgång. Vädret i viktiga regioner för majs och sojabönor i USA har blivit bättre och nu återstår endast en liten del av skördearbetet. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Det lossnar för eko i Storbritannien Den brittiska ekomarknaden har under flera år dragits med svårigheter och vikande marknad. Men nu verkar trenden vara på väg uppåt. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Fler fall av fågelinfluensan Fågelinfluensan har konstaterats på ytterligare en gård i Nederländerna. De 43 000 kycklingarna kommer att avlivas och transportrestriktioner gäller för hela landet. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Svenska och danska grisar jämförs i TV ikväll Tv-programmet Plus var i våras och hälsade på Madde och Elin som driver Facebooksidan "Mitt liv som svensk gris". I programmet jämförs svensk grisuppfödning med dansk. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Skånemejeriers bönder får mer för sin mjölk Skånemejerier ekonomisk förening har beslutat sig för att höja mjölkpristillägget för sina medlemmar från och med januari. KommenteraPublicerad 2014-11-20 MinFarm – mot storstaden Anna och Stephen Lynam ville att konsumenter skulle kunna köpa bra mat från bönder i närheten på ett enkelt sätt. Resultatet blev onlinefarmen MinFarm som i dagsläget finns i Jämtland och Västerbotten. Men efter årsskiftet kommer de att ta ännu ett steg och etablera sig i Stockholmsregionen. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Oidentifierat kött dras tillbaka På Axfood har man beslutat att dra tillbaka kött som sålts som oxfilé men vid närmare granskning inte visade sig vara just oxfilé. Det är heller inte häst- eller griskött. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Nytt avtal bra för Australiens bönder Kina och Australien har skrivit under en avsiktsförklaring gällande ett frihandelsavtal som kommer innebära att nästan 95 procent av tullarna tas bort. Innan avtalet är helt implementerat kommer det att ta ett par år men enligt Australiens premiärminister, Tony Abbott är detta en stor framgång för landet. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Långsammare tillväxt för utlåning till jordbruk Landshypotek Bank visar ett rörelseresultat för tredje kvartalet på 301 miljoner kronor, 50 miljoner mer än förra året. Ett ökat räntenetto täcker den högre kostnadsnivå som satsningen på bankverksamheten har fört med sig. KommenteraPublicerad 2014-11-20 DEBATT – Dags för svenska djurskyddsregler i upphandlingar Det är dags att bevaka den svenska implementeringen av EU:s nya upphandlingsdirektiv så att upphandlare kan ställa specifika krav kring hur köttet de köper har framställts. På så vis får svenska uppfödare en ärlig chans att konkurrera mot de europeiska kollegor som har ett sämre djurskydd och i många fall dessutom bryter mot EU-lagstiftning. KommenteraPublicerad 2014-11-19 Bucht är beredd att agera Under tisdagen hade Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ett samtal med SJV, SLV och SVA för att diskutera MRSA-frågan. Efter mötet ser Bucht positivt på arbetet som sker, samt meddelar att man är beredda att agera även från politiskt håll, om så skulle krävas. KommenteraPublicerad 2014-11-19 DEBATT – Dags att lyfta blicken och sluta slåss Så är debatten om eko kontra konventionellt igång igen, skriver riksdagsledamoten och agronomen Kristina Yngwe på sin blogg. Genom att ställa produktionsgrenar mot varandra missar man den riktiga utmaningen. KommenteraPublicerad 2014-11-19 SLU:s framtid klarnar Hittills har det varit många frågor och få svar gällande vilket departement Sveriges Lantbruksuniversitet kommer att ligga under i framtiden. Nu verkar det som att svaret är klubbat och SLU följer med till näringsdepartementet. KommenteraPublicerad 2014-11-19 De arbetar tillsammans mot MRSA I ett debattinlägg konstaterar generaldirektörerna för Jordbruksverket, Livsmedelsverket och SVA att det kan vara en tidsfråga innan MRSA-smittan även finns bland grisarna här i Sverige. Om så är fallet, är det viktigt att man är redo och har en strategi för att hantera den. KommenteraPublicerad 2014-11-19 LEDARE – Svenska Köttföretagen ett steg på rätt väg Nyligen presenterades bildandet av en ny samverkansorganisation i den svenska köttbranschen, Svenska Köttföretagen. Syftet beskrivs som att branschens intressen ska kraftsamlas ända från konsument till producent. Som huvudmän står sju ­slakteriföretag. KommenteraPublicerad 2014-11-19 KRÖNIKA – Har konkurrenskraftutredningen för smalt fokus? Efterfrågan på svenska livsmedel med svenska mervärden och svenska ekologiska livsmedel ökar. Det bekräftar Jordbruksverkets enkät och statistiken kring import och svensk produktion. Svensk kycklingproduktion ökar och importen av kött minskar till förmån för svenskt kött i butikerna. Det är angeläget att landsbygdsministern och konkurrenskraftutredningen förses med ett sakligt underlag och en aktuell omvärldsanalys. KommenteraPublicerad 2014-11-19 Förhöjd skyddsnivå mot fågelinfluensan Smittkällan till fågelinfluensan H5N8 som drabbat Tyskland, Holland och Storbritannien är fortfarande okänt. Men nu höjer Jordbruksverket skyddsnivån i Sverige. KommenteraPublicerad 2014-11-18 Höjda elpriser på ingång Elmarknaden är känslig för ändrade väderprognoser och de kommande tio dagarna verkar bjuda på torrare och kallare väder, något som enligt Sweco kan leda till höja elpriser. KommenteraPublicerad 2014-11-18 STATISTIK – Europas förändrade förbrukning av antibiotika Många av Europas länder har lyckats minska sin förbrukning av antibiotika. Men ännu finns det länder där förbrukningen ökar. Spannet mellan landet som använder minst respektive mest är skrämmande stort. KommenteraPublicerad 2014-11-18 Fler nyheter i nyhetsarkviet »