Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-05-21

Danska tips om att bygga för mjölkproduktion

Ett bra underlag för byggbeslut är viktigt vare sig det slutar med att man bygger nytt eller ej. Förutom att planera och räkna är ett gott råd också att provjobba hos någon annan producent.

Helge Kroman, dansk byggrådgivare, gav goda råd till lantbrukare inom satsningen MjölkGreppeT som funderade på att bygga nytt.

Den danske byggrådgivaren Helge Kroman har lång erfarenhet av lantbruksbyggen. Han berättar att man i Danmark under en tioårsperiod har haft en byggboom där hälften av landets kor har fått ny bostad.

– År 1988 var 80 procent av korna i Danmark uppbundna, år 2002 var det bara 8 procent.
Byggboomen tappade dock helt luft år 2009 efter att byggkostnaderna skjutit i höjden under 2008.
– En del av de som byggde under 2008 har nu stora ekonomiska problem, säger Helge Kroman. Men nu är byggpriserna i Danmark nere på ungefär samma nivå som 2006 och vi ser att aktiviteten så sakteliga börjar att öka igen.

Att tänka på inför bygget
Helge Kroman föreläste nyligen för ett antal lantbrukare inom satsningen MjölkGreppeT och gav lite tips om vad man behöver tänka på när man funderar på att bygga nytt. Att tänka igenom på vilket sätt man själv och familjen vill jobba är en viktig del. När man har bestämt sig för omfånget av produktionen och vilken typ av produktion man vill ha kan man göra en råskiss. Ett viktigt beslut som måste tas innan dess är hur man vill mjölka och hur man vill fodra.
– Det påverkar väldigt mycket hur ladugården ska disponeras, säger Helge Kroman. Antalet kor kan påverka vilken teknik som passar bäst och vilken teknik man väljer har stor inverkan på byggandet.
Ett tips är att testa olika system innan man bestämmer sig.
– Sök upp andra som har byggt för att testa hur deras system funkar. Trivs jag till exempel med att mjölka mellan bakbenen.
När man noggrant har gått igenom sina egna målsättningar, skissat och gjort kalkyler så har man ett underlag för att ta ett beslut om idén håller eller ej.
– Det kanske inte blir något bygge men då har man en bra grund för det beslut man har tagit, säger Helge Kroman.
 
Logistiken är viktig
En bra logistik är viktig och påverkar arbetsbördan och kostnaderna i driften. Som exempel på logistikens betydelse visar han siffror på de volymer som man behöver hantera om man har cirka 150 kor: 2 900 kubikmeter foder, 495 ton inköpt foder, 3 450 kubik gödsel och så vidare.
– Det är viktigt, för om det till exempel tar fem sekunder för lång tid att mjölka varje ko blir det många timmar under ett år, säger han.
Han lyfter också idén om att ha satellitbrunnar för att få en bättre logistik kring gödselhanteringen.
– Vi kan gott pumpa gödsel 400 till 500 meter för att få en bra placering på gödselbrunnarna.


Bygg inte för trångt
Inne i en robotladugård menar Helge Kroman att det är viktigt att tänka på utrymmet­ för korna så att det inte blir för trångt. Som exempel nämner han utgången från roboten där han menar att det ofta brister i svenska ladugårdar.
– Från roboten till första liggbåset ska det vara minst sju meter och det har jag bara sett på ett enda ställe i Sverige.
Däremot menar han att robotens kapacitet inte påverkas­ av om korna går ut mot en liggyta eller foderbordet, förutsatt att det finns gott om plats.
– Jag vet att det kostar per kvadratmeter men se till att ha gott om plats där det behövs.

Rena kor för bra mjölk
En annan aspekt som han lyfter fram är att det är viktigt att ha rena kor i ett robotstall. Skälet är att drygt tio procent av de gånger juvret ska rengöras så misslyckas roboten antingen genom att spenen viker undan eller att roboten helt missar en spene. Detta har Helge Kroman nyligen undersökt i danska besättningar.
En annan viktig aspekt att tänka på är klövhälsan och där är torra rena gångar viktiga. En bidragande orsak till problemen är vad Helge Kroman skämtsamt kallar gödseltsunamis, det vill säga en ansamling av gödsel framför skrapan. En lösning som Helge Kroman tro kommer att bli vanligare i framtiden är ett fast golv med en smal dränering i mitten.
– Jag tror att skraprobotar för gödsel är något som kommer mer framöver. Att man bygger fasta golv med en smal dränering i mitten av gången.

Bara ett avhämtningsrum
Andra tips som Helge Kroman ger är att tänka på att mjölkrummet egentligen bara ska vara ett avhämtningsrum.
– Mjölkrummet ska innehålla så lite grejer som möjligt, det ska bara vara ett avhämtningsrum, säger han.
Ett annat tips för avhämtningsrummet är att ha liknande en kattlucka för slangen från tankbilen och på det sättet kan dörren in vara stängd under tömningen av mjölktanken.
– Tömningen kan ta lång tid och dörren står då öppen. Det kan ge problem med frost om det är kallt ute.

Försiktigare i Sverige
En fråga som Helge Kroman fick under dagen om att bygga var vilken den största skillnaden han upplever mellan byggena i Sverige och Danmark.
– Det är utrymmet i stallet där man har större yta i Danmark, svarar Helge Kroman.­ Sedan har ni nog mer eget kapital i Sverige. I Danmark är 80–90 procent lånade pengar och det gör oss sårbara.­

Helena Högberg Åkerhielm
Tel: 019-16 61 41
E-post: helena@ja.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Vindkraftsföretag tror på ökad vinst Det danska vindkraft­bolaget Vestas Danska höjer sin helårsprognos för årets resultat. KommenteraPublicerad 2014-11-27 Samverkan ska gynna alla Konkurrens, kostsamma investeringar och ett yrke som många gånger präglas av ensamföretagande. För flera lantbrukare kan en möjlighet som företagare vara att samverka.
 – Att samarbeta istället för att konkurrera är smart, men det är viktigt att se till att alla gynnas, säger Pauliina Jonsson, rådgivare på Växa Sverige.
KommenteraPublicerad 2014-11-27
De vill ta klustersuccén vidare Det förberedande arbetet kring etablerandet av kluster för gröna näringen i både Örebro och Södermanlands län är igång. Kanske ska det framgångsrika Vreta Kluster i Östergötland snart få två grannar. KommenteraPublicerad 2014-11-27 868 miljoner euro till lantbrukare EU-kommissionen har beslutat att återföra de pengar som drogs från gårdsstödet förra året. Pengarna avsattes i en krisfond som inte använts och nu ska pengarna betalas tillbaka. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Coca-Cola satsar på mjölk Coca-Cola planerar att lansera sin nya dryck, mjölk. Den kommer att innehålla mer protein, mindre socker och vara laktosfri, enligt företaget kommer drycken bli så populär att det kommer regna pengar, skriver brittiska The Telegraph. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Ökat sug för svenskt märks i industrin Majoriteten av livsmedelsföretagen ser ett ökat intresse hos konsumenter för produkter med svensk råvara. Nio av tio företag ser svensk råvara som en konkurrensfördel jämfört med importerade produkter, visar Livsmedelsföretagens konjunkturenkät för tredje kvartalet. KommenteraPublicerad 2014-11-26 DEBATT – Därför protesterar vi lastbilschaufförer ”Skulle ni vilja möta de på vintervägen med däck som ingen svensk chaufför skulle drömma om att ens köra på sommaren med? Tyvärr, det har ni troligtvis redan gjort någon gång.” skriver Göran Cederfjäll, i  en debattartikel på SVT Opinion. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Rysk grisuppfödning växer rekordsnabbt De första nio månaderna 2014 ökade Ryssland sin produktion av griskött med nära 17 procent jämfört med samma period 2013 rapp­orterar Pig progress. Importstoppet för livsmedel uppges vara en starkt bidragande faktor och ökningen förväntas fortsätta. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Kraftsamling i köttbranschen Köttföretagen i Sverige kraftsamlar genom att bilda en gemensam branschorganisation – Svenska Köttföretagen. Syftet är att stärka konkurrenskraften inom den svenska animalieproduktionen. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Föreningar delägare i nytt rådgivningsbolag I samband med bildandet av Svenska Köttföretagen bildas även ett dotterbolag vars uppgift blir att förse animalieproduktionen med rådgivning, bland annat på djurhälsoområdet. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Etiskt kött prisas av Allt om Mat Hälsingestintan och vd:n Britt-Marie Stegs har vunnit Allt om Mat:s stora matpris 2014. Med ett mobilt slakteri direkt på gården visar Hälsingestintan att det går att få fram etiskt kött av hög kvalitet som kunder vill betala för. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Baltisk mjölk får extra stöd från EU

EU-kommissionen satsar 260 miljoner kronor på ett stödpaket till baltiska mjölkproducenter. Stödet ges för att mildra effekterna av det ryska importstoppet.

KommenteraPublicerad 2014-11-25
Stort intresse för lokal upphandling Örebro län har inlett den långa processen om att få till lokala upphandlingar. Vid tre möten i slutet av november träffades personer från kommunerna och företagare i området för att diskutera möjliga samarbeten. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Litar mest på svenskt och minst på danskt En ny undersökning som ICA gjort visar att nio av tio har större förtroende för svensk djurhållning än den i andra europeiska länder. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Sjätte prissänkningen från Arla

Arla sänker priset för sjätte gången i år. Denna gång med  2,0 eurocent vilket innebär att aktuellt pris i Sverige sänks med 17,6 öre till 284,1 öre. Det nya priset gäller från den 1 december.

KommenteraPublicerad 2014-11-25
Lugnt på elmarknaden inför vintern Det ser bra ut på el-fronten inför vintern. Tillgången på vattenkraft ser lovande ut då vattenläget är bra och när det gäller reaktorerna, är alla klara att köra, förutom Oskarshamn två. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Växande mjölk- och smörlager Handelskriget mellan Ryssland och EU får de offentligt finansierade lagren av mjölkprodukter att börja växa. Nivåerna är dock på en låg nivå jämfört med tidigare år. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Projekt kring antibiotikaanvändning och resistens inom mjölkproduktion Finns det någon skillnad mellan ekologisk och konventionell uppfödning när det gäller antibiotika? Genom att undersöka tarmbakterier från kalvar hoppas forskare få fram svar som bekräftar att problemen gällande antibiotika och resistensen inom mjölkproduktion är små. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Hund spårar brunstiga kor Att som mjölkbonde missa en brunst kan få negativa effekter. I ­Finland testas nu hundar  som ett verktyg för att spåra brunstiga kor. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Lugnet före stormen på Agromek I morgon öppnar norra Europas största lantbruksmässa, Agromek. I fyra dagar förväntas de 13 hallarna med 500 utställare fyllas av entusiastiska besökare från hela Europa. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Lovande framtid för lupinodlare Tyska forskare har funnit ett sätt att framställa ett smakneutralt protein från lupinfrön. Det innebär att det är ett aktuellt protein till vegetariska livsmedel, vilket vore ett genombrott för lupinodlingen. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Ny ledare för Sveriges Mjölkbönder Birgitta Berndtsson kommer att bli föreningens nya verksamhetsledare från och med 1 januari 2015. Hon är husdjursagronom och har tidigare jobbat på Skånemejerier och Perstorp AB. KommenteraPublicerad 2014-11-24 De "stannar" Sverige i protest En förare från Makedonien åkte fast med falskt pass, falskt körkort och hade heller inte genomgått förarutbildning. Trots detta friades föraren i Sundsvalls tingsrätt. Domen har lett till otaliga överklaganden och nu visar svenska åkare sitt missnöje. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Bönder får betala dubbelt för politisk kris Det ryska importstoppet har fått priserna för griskött, mjölk och grönsaker att falla. Frukt- och grönsaks­odlarna får stöd av EU att minska utbudet, ett stöd som EU-kommissionen vill ­finansiera med ­minskade gårdsstöd. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Chipsens väg från jord till påse I Laholm tillverkar Rootfruit Scandinavia chips enligt ursprungsmetoden – friterade i gryta. Chipsproduktionen är ett exempel på lokalt samarbete som involverar lantbrukare. Jordbruksaktuellt följde potatisens resa från jord till chips. KommenteraPublicerad 2014-11-23 De skapar liv i Stora Skedvi Med ett genuint matintresse och en stor portion entreprenörskap skapar Anders Åkerberg och Malin Floridan ett matcentrum i byn Stora Skedvi i Dalarna. Det senaste projektet är återuppbyggandet av knäckebrödstillverkningen i Vika bröds gamla lokaler. KommenteraPublicerad 2014-11-22 VIDEO – Klassisk filmhistoria om en liten gris Grisar, ett hett debatterat ämne. Länge har de haft en roll i samhället och i denna video får man följa Grisknoens tur i Småland. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Smart, enkel och lätt att rengöra Kerbl har utvecklat en ny napp till kalvar som är enkel att ta av från kalvbaren. Nappen kan plockas av från hinken och diskas i tre delar. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Köttentreprenörer får pris Hälsingestintan, som i höst har presenterat lösningen med mobil slakt, har fått ytterligare ett pris. Nu är det grundaren och vd:n Britt-Marie Stegs som fått utmärkelsen ”årets entreprenör”. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Dansk gris upprör, glöm dock inte den tyska I gårdagens avsnitt av Plus pratade man om skillnaderna i svensk och dansk grisuppfödning. Reaktionerna på Twitter dröjde inte länge. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Fler nyheter i nyhetsarkviet »