Artikeln publicerades måndag den 21 maj 2012

Mjölkgård med 77 anställda

Med billig arbetskraft och med ett mjölkpris som återhämtat sig från sämre tider finns inte behovet av att investera i någon mjölkrobot. De 2 500 korna mjölkas i stället tre gånger per dygn i någon av gårdens två mjölkgropar.

 
Jamie Larson är en av tolv familjemedlemmar sin jobbar på gården. Förutom de tolv i familjen har de 65 anställda.

 

   
Det började med cirka 40 hektar och sex kor. Fem generationer senare bedrivs en omfattande mjölkproduktion, som efter en fördubbling av besättningen 2008 nu består av 2 500 är mjölkande kor. Förutom de tolv arbetande familjemedlemmarna har man dessutom 65 anställda. Jordbruksaktuellt har besökt mjölkgården Larson Acres Diary i Evansville utanför Madison i södra Wisconsin. En gård som varit i familjen Larsons ägor sedan 90 år tillbaka.

Åtta till tio dollar
Att vara mjölkbonde i USA är för tillfället ganska lönsamt, i alla fall om man får tro Jamie Larson som är en av delägarna på gården. Han erkänner dock att han inte är speciellt insatt i själva mjölkproduktionen. Han är i stället ansvarig för växtodlingen på nästan 2 000 hektar. En växtodling där man främst odlar majs och alfaalfa till foder åt gårdens totalt 2 900 djur.
Arbetet på gården sker dygnet runt i tre skift och när vi är på besök rullar de lastbilsburna fodervagnarna i skytteltrafik mellan plansilons olika fack och stallarna. För att täcka upp och klara av alla sysslor behövs totalt 77 personer på gården, av dessa är som ovan nämnt tolv medlemmar i familjen Larson.
Och att arbetskraften är billig gör att man kan ha många anställda i stället för att investera i automatisering som exempelvis i mjölkrobotar.
– Ingångslönen för våra anställda ligger mellan åtta och tio dollar i timmen samtidigt som mjölkpriset för tillfället är relativt bra. Så vi har inte haft något behov av att ändra produktion, säger Jaime Larson.
Mjölkpriset ligger just nu på cirka 17 dollar per 100 pound, vilket omräknat ger 2,52 kronor per kilo mjölk.

40 kilo per ko och dygn
 
Arbetet i gårdens två mjölkgropar pågår 21 av dygnets 24 timmar. På den tiden hinner de mjölka samtliga 2 500 kor tre gånger.

 

 
Mjölken skickas direkt till en ostfabrik som ligger längre ner på den väg som sträcker sig förbi gården.
Vid mjölkning leds korna, som är av rasen Holstein, från de frigående stallarna till någon av gårdens två mjölkgropar som har 40 respektive 42 platser. Det tar sju timmar att mjölka de 2 500 korna och mjölkning sker tre gånger per dygn. Det råder därmed febril aktivitet i mjölkgroparna under 21 av dygnets 24 timmar. Dygnssnittet ligger på 40 kilo mjölk per ko.
Samtidigt som mjölkningen sker skrapar annan personal rent gödselgångarna i det tomma stallet med en Bobcat. Stallarna har ingen automatiskt utgödsling det arbetet sker manuellt.
Som strömedel använder man sig av sand som separeras och tvättas regelbundet för att sedan återanvändas i stallarna. I separatorn delas gödseln upp i tre fraktioner, från en fast till en lättflytande del.

Majs och alfaalfa
Nästintill allt foder som djuren äter produceras på de cirka 2 000 hektaren som Larsons brukar. Halva arealen är i egen ägo medan den andra halvan är arrenderad. Att köpa en acre, som motsvarar 0,4 hektar, kostar enligt Jaime Larson 5 000 till 6 000 dollar. Omräknat ger det ett hektarpris på 84 000 till 100 000 svenska kronor. Att arrendera mark kostar mellan 2 500 och 3 300 kronor per hektar.
Fodret till djuren består till 60 procent av majs och 40 procent av hösilage i form av alfaalfa. Utöver det tillkommer ett protein- och vitamintillskott som blandas in i foderblandaren vid en speciell station på gården.
Under vårt besök gick Jaime Larson i startgroparna för att inleda skörden av alfaalfa.
– Mars var en ovanligt varm månad, så vi ligger nog tre veckor före det normala. Skörden av alfaalfa kommer därmed inledas inom de kommande veckorna, säger han.

Peter Wellander
Tel: 019-16 61 35
E-post: peter@ja.se

Senaste