Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-05-21

Mjölkgård med 77 anställda

Med billig arbetskraft och med ett mjölkpris som återhämtat sig från sämre tider finns inte behovet av att investera i någon mjölkrobot. De 2 500 korna mjölkas i stället tre gånger per dygn i någon av gårdens två mjölkgropar.

 
Jamie Larson är en av tolv familjemedlemmar sin jobbar på gården. Förutom de tolv i familjen har de 65 anställda.

 

   
Det började med cirka 40 hektar och sex kor. Fem generationer senare bedrivs en omfattande mjölkproduktion, som efter en fördubbling av besättningen 2008 nu består av 2 500 är mjölkande kor. Förutom de tolv arbetande familjemedlemmarna har man dessutom 65 anställda. Jordbruksaktuellt har besökt mjölkgården Larson Acres Diary i Evansville utanför Madison i södra Wisconsin. En gård som varit i familjen Larsons ägor sedan 90 år tillbaka.

Åtta till tio dollar
Att vara mjölkbonde i USA är för tillfället ganska lönsamt, i alla fall om man får tro Jamie Larson som är en av delägarna på gården. Han erkänner dock att han inte är speciellt insatt i själva mjölkproduktionen. Han är i stället ansvarig för växtodlingen på nästan 2 000 hektar. En växtodling där man främst odlar majs och alfaalfa till foder åt gårdens totalt 2 900 djur.
Arbetet på gården sker dygnet runt i tre skift och när vi är på besök rullar de lastbilsburna fodervagnarna i skytteltrafik mellan plansilons olika fack och stallarna. För att täcka upp och klara av alla sysslor behövs totalt 77 personer på gården, av dessa är som ovan nämnt tolv medlemmar i familjen Larson.
Och att arbetskraften är billig gör att man kan ha många anställda i stället för att investera i automatisering som exempelvis i mjölkrobotar.
– Ingångslönen för våra anställda ligger mellan åtta och tio dollar i timmen samtidigt som mjölkpriset för tillfället är relativt bra. Så vi har inte haft något behov av att ändra produktion, säger Jaime Larson.
Mjölkpriset ligger just nu på cirka 17 dollar per 100 pound, vilket omräknat ger 2,52 kronor per kilo mjölk.

40 kilo per ko och dygn
 
Arbetet i gårdens två mjölkgropar pågår 21 av dygnets 24 timmar. På den tiden hinner de mjölka samtliga 2 500 kor tre gånger.

 

 
Mjölken skickas direkt till en ostfabrik som ligger längre ner på den väg som sträcker sig förbi gården.
Vid mjölkning leds korna, som är av rasen Holstein, från de frigående stallarna till någon av gårdens två mjölkgropar som har 40 respektive 42 platser. Det tar sju timmar att mjölka de 2 500 korna och mjölkning sker tre gånger per dygn. Det råder därmed febril aktivitet i mjölkgroparna under 21 av dygnets 24 timmar. Dygnssnittet ligger på 40 kilo mjölk per ko.
Samtidigt som mjölkningen sker skrapar annan personal rent gödselgångarna i det tomma stallet med en Bobcat. Stallarna har ingen automatiskt utgödsling det arbetet sker manuellt.
Som strömedel använder man sig av sand som separeras och tvättas regelbundet för att sedan återanvändas i stallarna. I separatorn delas gödseln upp i tre fraktioner, från en fast till en lättflytande del.

Majs och alfaalfa
Nästintill allt foder som djuren äter produceras på de cirka 2 000 hektaren som Larsons brukar. Halva arealen är i egen ägo medan den andra halvan är arrenderad. Att köpa en acre, som motsvarar 0,4 hektar, kostar enligt Jaime Larson 5 000 till 6 000 dollar. Omräknat ger det ett hektarpris på 84 000 till 100 000 svenska kronor. Att arrendera mark kostar mellan 2 500 och 3 300 kronor per hektar.
Fodret till djuren består till 60 procent av majs och 40 procent av hösilage i form av alfaalfa. Utöver det tillkommer ett protein- och vitamintillskott som blandas in i foderblandaren vid en speciell station på gården.
Under vårt besök gick Jaime Larson i startgroparna för att inleda skörden av alfaalfa.
– Mars var en ovanligt varm månad, så vi ligger nog tre veckor före det normala. Skörden av alfaalfa kommer därmed inledas inom de kommande veckorna, säger han.

Peter Wellander
Tel: 019-16 61 35
E-post: peter@ja.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Lovande framtid för lupinodlare Tyska forskare har funnit ett sätt att framställa ett smakneutralt protein från lupinfrön. Det innebär att det är ett aktuellt protein till vegetariska livsmedel, vilket vore ett genombrott för lupinodlingen. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Ny ledare för Sveriges Mjölkbönder Birgitta Berndtsson kommer att bli föreningens nya verksamhetsledare från och med 1 januari 2015. Hon är husdjursagronom och har tidigare jobbat på Skånemejerier och Perstorp AB. KommenteraPublicerad 2014-11-24 De "stannar" Sverige i protest En förare från Makedonien åkte fast med falskt pass, falskt körkort och hade heller inte genomgått förarutbildning. Trots detta friades föraren i Sundsvalls tingsrätt. Domen har lett till otaliga överklaganden och nu visar svenska åkare sitt missnöje. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Bönder får betala dubbelt för politisk kris Det ryska importstoppet har fått priserna för griskött, mjölk och grönsaker att falla. Frukt- och grönsaks­odlarna får stöd av EU att minska utbudet, ett stöd som EU-kommissionen vill ­finansiera med ­minskade gårdsstöd. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Chipsens väg från jord till påse I Laholm tillverkar Rootfruit Scandinavia chips enligt ursprungsmetoden – friterade i gryta. Chipsproduktionen är ett exempel på lokalt samarbete som involverar lantbrukare. Jordbruksaktuellt följde potatisens resa från jord till chips. KommenteraPublicerad 2014-11-23 De skapar liv i Stora Skedvi Med ett genuint matintresse och en stor portion entreprenörskap skapar Anders Åkerberg och Malin Floridan ett matcentrum i byn Stora Skedvi i Dalarna. Det senaste projektet är återuppbyggandet av knäckebrödstillverkningen i Vika bröds gamla lokaler. KommenteraPublicerad 2014-11-22 VIDEO – Klassisk filmhistoria om en liten gris Grisar, ett hett debatterat ämne. Länge har de haft en roll i samhället och i denna video får man följa Grisknoens tur i Småland. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Smart, enkel och lätt att rengöra Kerbl har utvecklat en ny napp till kalvar som är enkel att ta av från kalvbaren. Nappen kan plockas av från hinken och diskas i tre delar. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Köttentreprenörer får pris Hälsingestintan, som i höst har presenterat lösningen med mobil slakt, har fått ytterligare ett pris. Nu är det grundaren och vd:n Britt-Marie Stegs som fått utmärkelsen ”årets entreprenör”. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Dansk gris upprör, glöm dock inte den tyska I gårdagens avsnitt av Plus pratade man om skillnaderna i svensk och dansk grisuppfödning. Reaktionerna på Twitter dröjde inte länge. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Aggressivare tallrikar från Väderstad Väderstad-verken erbjuder nu en ny aggressivare variant av tallrikar till kultivatorerna TopDown och Carrier X. De nya Truecut-tallrikarna har frästa urtag, vilket ger flera fördelar enligt Väderstad. KommenteraPublicerad 2014-11-21 KRÖNIKA - Oro för ryskt höstvete Spannmålspriserna har återigen fallit tillbaka något efter tidigare uppgång. Vädret i viktiga regioner för majs och sojabönor i USA har blivit bättre och nu återstår endast en liten del av skördearbetet. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Det lossnar för eko i Storbritannien Den brittiska ekomarknaden har under flera år dragits med svårigheter och vikande marknad. Men nu verkar trenden vara på väg uppåt. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Fler fall av fågelinfluensan Fågelinfluensan har konstaterats på ytterligare en gård i Nederländerna. De 43 000 kycklingarna kommer att avlivas och transportrestriktioner gäller för hela landet. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Svenska och danska grisar jämförs i TV ikväll Tv-programmet Plus var i våras och hälsade på Madde och Elin som driver Facebooksidan "Mitt liv som svensk gris". I programmet jämförs svensk grisuppfödning med dansk. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Skånemejeriers bönder får mer för sin mjölk Skånemejerier ekonomisk förening har beslutat sig för att höja mjölkpristillägget för sina medlemmar från och med januari. KommenteraPublicerad 2014-11-20 MinFarm – mot storstaden Anna och Stephen Lynam ville att konsumenter skulle kunna köpa bra mat från bönder i närheten på ett enkelt sätt. Resultatet blev onlinefarmen MinFarm som i dagsläget finns i Jämtland och Västerbotten. Men efter årsskiftet kommer de att ta ännu ett steg och etablera sig i Stockholmsregionen. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Oidentifierat kött dras tillbaka På Axfood har man beslutat att dra tillbaka kött som sålts som oxfilé men vid närmare granskning inte visade sig vara just oxfilé. Det är heller inte häst- eller griskött. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Nytt avtal bra för Australiens bönder Kina och Australien har skrivit under en avsiktsförklaring gällande ett frihandelsavtal som kommer innebära att nästan 95 procent av tullarna tas bort. Innan avtalet är helt implementerat kommer det att ta ett par år men enligt Australiens premiärminister, Tony Abbott är detta en stor framgång för landet. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Långsammare tillväxt för utlåning till jordbruk Landshypotek Bank visar ett rörelseresultat för tredje kvartalet på 301 miljoner kronor, 50 miljoner mer än förra året. Ett ökat räntenetto täcker den högre kostnadsnivå som satsningen på bankverksamheten har fört med sig. KommenteraPublicerad 2014-11-20 DEBATT – Dags för svenska djurskyddsregler i upphandlingar Det är dags att bevaka den svenska implementeringen av EU:s nya upphandlingsdirektiv så att upphandlare kan ställa specifika krav kring hur köttet de köper har framställts. På så vis får svenska uppfödare en ärlig chans att konkurrera mot de europeiska kollegor som har ett sämre djurskydd och i många fall dessutom bryter mot EU-lagstiftning. KommenteraPublicerad 2014-11-19 Bucht är beredd att agera Under tisdagen hade Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ett samtal med SJV, SLV och SVA för att diskutera MRSA-frågan. Efter mötet ser Bucht positivt på arbetet som sker, samt meddelar att man är beredda att agera även från politiskt håll, om så skulle krävas. KommenteraPublicerad 2014-11-19 DEBATT – Dags att lyfta blicken och sluta slåss Så är debatten om eko kontra konventionellt igång igen, skriver riksdagsledamoten och agronomen Kristina Yngwe på sin blogg. Genom att ställa produktionsgrenar mot varandra missar man den riktiga utmaningen. KommenteraPublicerad 2014-11-19 SLU:s framtid klarnar Hittills har det varit många frågor och få svar gällande vilket departement Sveriges Lantbruksuniversitet kommer att ligga under i framtiden. Nu verkar det som att svaret är klubbat och SLU följer med till näringsdepartementet. KommenteraPublicerad 2014-11-19 De arbetar tillsammans mot MRSA I ett debattinlägg konstaterar generaldirektörerna för Jordbruksverket, Livsmedelsverket och SVA att det kan vara en tidsfråga innan MRSA-smittan även finns bland grisarna här i Sverige. Om så är fallet, är det viktigt att man är redo och har en strategi för att hantera den. KommenteraPublicerad 2014-11-19 LEDARE – Svenska Köttföretagen ett steg på rätt väg Nyligen presenterades bildandet av en ny samverkansorganisation i den svenska köttbranschen, Svenska Köttföretagen. Syftet beskrivs som att branschens intressen ska kraftsamlas ända från konsument till producent. Som huvudmän står sju ­slakteriföretag. KommenteraPublicerad 2014-11-19 KRÖNIKA – Har konkurrenskraftutredningen för smalt fokus? Efterfrågan på svenska livsmedel med svenska mervärden och svenska ekologiska livsmedel ökar. Det bekräftar Jordbruksverkets enkät och statistiken kring import och svensk produktion. Svensk kycklingproduktion ökar och importen av kött minskar till förmån för svenskt kött i butikerna. Det är angeläget att landsbygdsministern och konkurrenskraftutredningen förses med ett sakligt underlag och en aktuell omvärldsanalys. KommenteraPublicerad 2014-11-19 Förhöjd skyddsnivå mot fågelinfluensan Smittkällan till fågelinfluensan H5N8 som drabbat Tyskland, Holland och Storbritannien är fortfarande okänt. Men nu höjer Jordbruksverket skyddsnivån i Sverige. KommenteraPublicerad 2014-11-18 Höjda elpriser på ingång Elmarknaden är känslig för ändrade väderprognoser och de kommande tio dagarna verkar bjuda på torrare och kallare väder, något som enligt Sweco kan leda till höja elpriser. KommenteraPublicerad 2014-11-18 STATISTIK – Europas förändrade förbrukning av antibiotika Många av Europas länder har lyckats minska sin förbrukning av antibiotika. Men ännu finns det länder där förbrukningen ökar. Spannet mellan landet som använder minst respektive mest är skrämmande stort. KommenteraPublicerad 2014-11-18 Fler nyheter i nyhetsarkviet »