Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-05-21

Mjölkgård med 77 anställda

Med billig arbetskraft och med ett mjölkpris som återhämtat sig från sämre tider finns inte behovet av att investera i någon mjölkrobot. De 2 500 korna mjölkas i stället tre gånger per dygn i någon av gårdens två mjölkgropar.

 
Jamie Larson är en av tolv familjemedlemmar sin jobbar på gården. Förutom de tolv i familjen har de 65 anställda.

 

   
Det började med cirka 40 hektar och sex kor. Fem generationer senare bedrivs en omfattande mjölkproduktion, som efter en fördubbling av besättningen 2008 nu består av 2 500 är mjölkande kor. Förutom de tolv arbetande familjemedlemmarna har man dessutom 65 anställda. Jordbruksaktuellt har besökt mjölkgården Larson Acres Diary i Evansville utanför Madison i södra Wisconsin. En gård som varit i familjen Larsons ägor sedan 90 år tillbaka.

Åtta till tio dollar
Att vara mjölkbonde i USA är för tillfället ganska lönsamt, i alla fall om man får tro Jamie Larson som är en av delägarna på gården. Han erkänner dock att han inte är speciellt insatt i själva mjölkproduktionen. Han är i stället ansvarig för växtodlingen på nästan 2 000 hektar. En växtodling där man främst odlar majs och alfaalfa till foder åt gårdens totalt 2 900 djur.
Arbetet på gården sker dygnet runt i tre skift och när vi är på besök rullar de lastbilsburna fodervagnarna i skytteltrafik mellan plansilons olika fack och stallarna. För att täcka upp och klara av alla sysslor behövs totalt 77 personer på gården, av dessa är som ovan nämnt tolv medlemmar i familjen Larson.
Och att arbetskraften är billig gör att man kan ha många anställda i stället för att investera i automatisering som exempelvis i mjölkrobotar.
– Ingångslönen för våra anställda ligger mellan åtta och tio dollar i timmen samtidigt som mjölkpriset för tillfället är relativt bra. Så vi har inte haft något behov av att ändra produktion, säger Jaime Larson.
Mjölkpriset ligger just nu på cirka 17 dollar per 100 pound, vilket omräknat ger 2,52 kronor per kilo mjölk.

40 kilo per ko och dygn
 
Arbetet i gårdens två mjölkgropar pågår 21 av dygnets 24 timmar. På den tiden hinner de mjölka samtliga 2 500 kor tre gånger.

 

 
Mjölken skickas direkt till en ostfabrik som ligger längre ner på den väg som sträcker sig förbi gården.
Vid mjölkning leds korna, som är av rasen Holstein, från de frigående stallarna till någon av gårdens två mjölkgropar som har 40 respektive 42 platser. Det tar sju timmar att mjölka de 2 500 korna och mjölkning sker tre gånger per dygn. Det råder därmed febril aktivitet i mjölkgroparna under 21 av dygnets 24 timmar. Dygnssnittet ligger på 40 kilo mjölk per ko.
Samtidigt som mjölkningen sker skrapar annan personal rent gödselgångarna i det tomma stallet med en Bobcat. Stallarna har ingen automatiskt utgödsling det arbetet sker manuellt.
Som strömedel använder man sig av sand som separeras och tvättas regelbundet för att sedan återanvändas i stallarna. I separatorn delas gödseln upp i tre fraktioner, från en fast till en lättflytande del.

Majs och alfaalfa
Nästintill allt foder som djuren äter produceras på de cirka 2 000 hektaren som Larsons brukar. Halva arealen är i egen ägo medan den andra halvan är arrenderad. Att köpa en acre, som motsvarar 0,4 hektar, kostar enligt Jaime Larson 5 000 till 6 000 dollar. Omräknat ger det ett hektarpris på 84 000 till 100 000 svenska kronor. Att arrendera mark kostar mellan 2 500 och 3 300 kronor per hektar.
Fodret till djuren består till 60 procent av majs och 40 procent av hösilage i form av alfaalfa. Utöver det tillkommer ett protein- och vitamintillskott som blandas in i foderblandaren vid en speciell station på gården.
Under vårt besök gick Jaime Larson i startgroparna för att inleda skörden av alfaalfa.
– Mars var en ovanligt varm månad, så vi ligger nog tre veckor före det normala. Skörden av alfaalfa kommer därmed inledas inom de kommande veckorna, säger han.

Peter Wellander
Tel: 019-16 61 35
E-post: peter@ja.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Forskning för friska höns Koccidios är en parasitsjukdom som kan ha ödesdigra effekter om den drabbar en hönspopulation. Forskare på Royal Veterinary College har nu kommit ett steg närmare ett effektivt vaccin mot sjukdomen. KommenteraPublicerad 2014-07-29 MRSA hos grisar i Storbritannien Det första fallet av MRSA hos grisar i Storbritannien, har nu hittats på Nordirland. Staten ska nu genomföra en utredning i hela landets grisindustri för att se hur utbrett problemet är. KommenteraPublicerad 2014-07-29 Möjligheter för ökad import till Kina På grund av de knappa vattenresurserna i Kina vore det bättre om mer mat importerades. På så vis kan mer vatten användas till energiförsörjning och förbättra återhämtning av känsliga områden. KommenteraPublicerad 2014-07-29 Minskat köttsvinn – bra för ekonomi och miljö Genom att minska förlusterna inom nötköttsproduktion kan lönsamheten ökas och miljöpåverkan minskas. I dagsläget är det 9 procent av producerat kött som inte blir livsmedel. KommenteraPublicerad 2014-07-28 Köttprodukter återkallas på grund av kinesisk skandal I förra veckan avslöjades att företaget Shanghai Husi sålt kött som passerat bäst före datumet med ett år. De som köpt produkter från företaget är framförallt stora snabbmatskedjor, som McDonalds, KFC och Starbucks. KommenteraPublicerad 2014-07-28 Fortfarande mycket danskt i butikerna

Trots heta debatter om djurhållningen i Danmark ökade importen av grisköttet under årets första månader med över 13 procent. 

KommenteraPublicerad 2014-07-28
Stor skillnad mellan potatissorter På en gård i Östra Skåne, är skillnaden mellan olika potatissorters förmåga att stå emot mögel stor. Den ena sorten frodas, och blasten kan liknas vid en mindre djungel, den andra har för länge sedan vissnat ner och ligger som ett brunt torrt täcke över åkern. KommenteraPublicerad 2014-07-28 1,6 miljoner amerikanska hektar kan bli utan vatten I en ny studie från Nasa och University of California Irvine, kan forskare visa att vattenförlusterna som drabbat de torra områdena runt Colorado River i västra USA under det senaste decenniet, kan ha gjort ännu större skada än befarat. KommenteraPublicerad 2014-07-27 Virus leder till fläskbrist Den globala marknaden för fläsk närmar sig prisrekord, speciellt i de länder som drabbats av det dödliga viruset PEDv. I EU och Kina, kommer marknaderna att förbättras säsongsvis, men inte nå de nivåer som råder i andra länder, rapporterar Rabobank. KommenteraPublicerad 2014-07-26 DEBATT - Dags att sluta romantisera matens ursprung Att marknadsföra livsmedel genom kulliga landskap med betande kossor, gör inte mycket för att öka konsumentens förståelse för kedjan, ”från jord till bord”. KommenteraPublicerad 2014-07-26 Stort fall av svinpest i Litauen Efter att personalen noterat högre dödligheten än vanligt, konstaterades igår afrikansk svinpest på en av Litauens största grisgårdar. De 19 400 grisarna ska avlivas. KommenteraPublicerad 2014-07-25 Scan-Agro går i konkurs Importbolaget Scan-Agro som sålt maskiner på den svenska och danska marknaden har ansökt om konkurs. Bland företagets märken fanns bland andra engelska spruttillverkaren Knight, som nu söker ny importör. KommenteraPublicerad 2014-07-25 VIDEO - Öppna potatispåsen För alla som någon gång slitit upp en påse potatis. Såhär enkelt öppnar man en sydd påse, utan sax eller råstyrka. KommenteraPublicerad 2014-07-25 Centern – ursprungsmärk mejeriprodukter Trenden gällande ursprungsmärkning har slagit stort i köttdiskarna. Nu vill Centern se en liknande märkning för alla mejeriprodukter. KommenteraPublicerad 2014-07-25 Skydda djuren från värmen I den rådande sommarvärmen är det viktigt att se till att djur har skydd mot solen och god tillgång på vatten. Svaga djur kan behöva lite extra uppmärksamhet. KommenteraPublicerad 2014-07-25 Stort intresse för närproducerad mat och dryck I sommartider med fint väder ökar intresset att besöka gårdsbutiker, rapporterar söktjänsten Gårdsnära. Under senaste månaden har nämligen besökarantalet på hemsidan ökat med 200 procent mot förra året. KommenteraPublicerad 2014-07-25 Mer soja, mindre majs i USA Den senaste skördeprognosen från USA:s jordbruksdepartement (USDA) pekar på kraftigt ökad produktion av sojabönor samtidigt som majsproduktionen blir något lägre. KommenteraPublicerad 2014-07-25 DEBATT – Sommarbete pågår, än så länge Högsommaren är här och landsbygden visar sig från sin vackraste sida. Naturlig skönhet, javisst. Men faktum är att det krävs en trägen insats från åtskilliga mular för att Sommarsverige ska se ut just så som vi förväntar oss. KommenteraPublicerad 2014-07-24 Svinpest hos polska grisar

Den afrikanska svinpesten har nu spridit sig från vildsvin till tamgrisar i EU. Polen har fått sitt första fall av svinpest bland tamsvin på en gård med grisar för husbehov.

KommenteraPublicerad 2014-07-24
Sjuka höns är inte längre någon risk De övervakningsområden som infördes i Östergötland på grund av Newscastlesjukan hos höns, hävs nu på vissa ställen. Alltså är det tillåtet att flytta fåglar och fågelprodukter i området. KommenteraPublicerad 2014-07-24 Arla sänker mjölkpriset Arla sänker mjölkpriset i augusti med 10,9 öre per kilo. Det nya priset gäller från och med den 4e augusti. KommenteraPublicerad 2014-07-24 Olaglig antibiotika i foder – 50 000 grisar avlivas Minst 50 000 grisar på 97 nederländska gårdar, måste kanske avlivas på grund av att man funnit förbjuden antibiotika i deras foder. KommenteraPublicerad 2014-07-24 Se upp för traktortjuvar Under de sju senaste åren har antalet traktorer och entreprenadmaskiner som säljs i Sverige fördubblats. Nu riskerar lantbrukarna att bli allt mer utsatta för maskinstölder. KommenteraPublicerad 2014-07-24 Uppåt för vetepriset igen Under måndagen föll terminspriser på vete till det lägsta på fyra år. Det regniga vädret i Frankrike drog på tisdagen upp priset, men kvaliteten oroar fortfarande. KommenteraPublicerad 2014-07-23 Arlas ekomjölk säljer som smör Försäljningen av Arlas ekomjölk har ökat med 37 procent i handeln. Tidigare har ökningen skett i restaurang och storkök, som fortfarande ligger kvar på en hög nivå. KommenteraPublicerad 2014-07-23 VIDEO - Premiär för New Holland CR 10.90 Utanför Berlin premiärvisade New Holland sin nya toppmodell CR 10.90, som företaget själva benämner som "världens största tröska". Nu kan du få en första titt på den kraftfulla rotortröskan. KommenteraPublicerad 2014-07-23 Att tänka på inför betäckningen Att ha en välfungerande tjur är A och O om man ska få till bra betäckningar under sommarbetet. En god helhet med bra klövar, benställning och könsdelar på avelstjuren är av stor vikt. KommenteraPublicerad 2014-07-23 Forskning visar att utsläpp från boskap ökar Forskning som publicerades i dagarna visar att utsläpp av växthusgaser från boskap, har ökat de senaste 50 åren. Enligt forskningen är de stora bovarna kor. KommenteraPublicerad 2014-07-22 Ny vd på Yara Svein Richard Brandtzæg blir ny vd på växtskyddsbolaget, Yara International, han efterträder Jørgen Ole Haslestad i februari 2015. KommenteraPublicerad 2014-07-22 Mjölmask – nu ett godkänt livsmedel i Sydkorea Snart kan man köpa mjölmask på matmarknader i Sydkorea. Livsmedels- och läkemedelsdepartementet har nämligen godkänt masken som livsmedel. KommenteraPublicerad 2014-07-22 Fler nyheter i nyhetsarkviet »