"Svensk mjölk i glaset"

I februari fick jag åka till Stockholm med ett gäng mjölkbönder från Västra Götaland, som själva tagit initiativet till ett möte om mjölkpriset med nyckelpersoner på LRF. Det kom att bli startskottet för en våg av initiativ för att ta saken i egna händer för att göra något åt rådande mjölkkris.

På bussen träffade jag bland annat Bibbi Johansson som varit väldigt aktiv i debatten under året, vid mjölkdemonstrationerna i Stockholm och även i Uppdrag granskning, som gjort två program om mjölkkrisen.

Bibbi Johansson vid mjölkmanifestationen i Stockholm. Foto: Carolina Wahlberg

Efter det har mjölkmöten avlöst varandra, initiativ som ”Till vilket pris” och ”Mjölkkronan” syns i affärerna och gårdsmejerier och mjölkautomater på gårdarna har ploppat upp som svampar. Allt för att försöka göra mjölkböndernas situation bättre.

Det finns ett intresse bland konsumenter för svensk mjölk. Men finns det intresse bland de stora mejeriföretagen att ta hand om sina bönder?

Vem som ska lösa krisen är fortfarande ett mysterium och frågan om hur länge den stretande bonden står ut är överhängande. Men jag hoppas och vill att mjölkglaset ska fortsätta att fyllas med svensk mjölk. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 30 december 2015

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste