Hallå där Ingrid Sommar...

...som tillsammans med sin man Henrik utsetts till Årets mest jämställda gröna företag

 

Ingrid och Henrik Sommar driver ett mjölkföretag på Svånö utanför Västerås. I slutet av november fick de LRF och Land Lantbruks nya jämställdhetspris. Foto: Veronica Einarsson/LRF

Hur känns det?

– Det är naturligtvis roligt att bli uppmärksammad, men samtidigt lite förvånande. Vi har har ju inte gjort något speciellt, utan bara varit så som vi alltid har varit och gjort som vi alltid har gjort.  

På vilket sätt är ni ett jämställt företag?

– Vi kommunicerar alltid beslut och strategier med varandra. Vi har samma inflytande i företaget båda två. Samma med vår son och våra anställda som vi också lyssnar på. 

Är det något ni jobbar aktivt med eller faller det sig naturligt?

– Det har nog fallit sig naturligt. Vi har varit lantbrukare i 32 år. Jag har ibland fått vinka ivrigt för att tala om att jag också är företagare, inte bara min man. Folk som inte jobbar med lantbruk vet inte vad kvinnorna i lantbruksföretagen gör, de tror att jag går inne med förklädde och bakar bullar. Emil i Lönneberga och Bullerbyn barnen har satt sig fast. De kom aldrig till Pippi Långstrump, där rollerna inte är som man tror att de ska vara.

– Så det kanske är en del att jag har varit bra på att föra ut vad jag gör. Vid kosläpp försöker jag berätta så mycket jag kan den korta stunden man har deras uppmärksamhet. Har man 3  00 personer där, lyssnar väl några i alla fall.

Hur har det sett ut i din familj?

– Jag har sett hur både min mamma och min mormor har fått kämpa. De hade helt andra förutsättningar. Jag lever i en tid där jag kan sätta foten i dörrspringan och säga hallå, jag finns också! Min mamma var med i Centerpartiet på 70-talet, då hade centeravdelningen och centerkvinnorna möte samtidigt. Så kvinnorna fick inte vara med på lokalavdelningsmötet. Det gjorde henne arg och var något hon försökte ändra på. 

– Gården köpte jag av mina föräldrar 1983. När vi gifte oss var det flera som sa, du måste ha äktenskapsförord. Då sa jag att jag tror på det här förhållandet, vi ska ha barn ihop och vi ska driva det här ihop. Varför skulle jag vara så misstänksam mot honom?

– Jag äger fastigheten och om vi skulle skilja oss så måste jag dela den med honom.

– Jag är trött på bondsöner som får gården som enskild egendom, föräldrarna bestämmer att det inte ska vara giftorättsgods. Sedan blir det en ständig slitning i hela deras äktenskap. Att hon äger ingenting och han äger hela fastigheten. I synnerlighet om båda arbetar på den. Det är en stor kvinnofälla.

Hur tror du att det står till på andra jordbruksföretag i dag?

– Det blir bättre hela tiden. Men tyvärr är det så att en del män känner sig påhoppade så fort man säger något om jämställdhet. Det är så synd att de direkt får taggarna utåt.

Vad har du för tips till andra företag som vill bli mer jämställda?

– Alla ska ha insyn i allt. Man ska veta vad pengar kommer ifrån och var pengar tar vägen. Man ska lägga sig i det om man inte har gjort det innan. Män har en förkärlek för maskiner, behöver vi alla dyra maskiner just nu? Eller kan vi köra ett varv till? Eller behöver vi verkligen byta kök? Jämställdhet handlar mycket om att man får vara med att besluta och påverka. Att man gör det hand i hand och att man drar lika och tar samma ansvar. Kvinnorna ska inte heller vara rädda att sticka ut hakan och säga vad de tycker och tänker. Både mannen och kvinnan är delaktiga i allt. Inte olika nivåer på arbete man gör. Det är inte viktigare att tröska än att sköta korna.

Jordbruksaktuellt

Frilansjournalist

Artikeln publicerades måndag den 04 januari 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste