Så fungerar full spårbarhet av kött

En av de aktörer som ligger i bräschen när det kommer till spårbarhet av förpackat kött, är Hälsingestintan. Men hur funkar det egentligen?

Allt kött från Hälsingestintan är spårbart till individnivå. Vill man veta mer om gården, bonden och djuret kan man scanna QR-koden och ta del av informationen. Foto: Hälsingestintan

Att kunna märka varje konsumentpackad köttbit, med information om djuret och gården som det kommer ifrån är Hälsingestintan unika med. Diskussionen gällande om detta överhuvudtaget är möjligt att göra i större skala, har pågått under en längre tid och många har hävdat att det inte kommer att vara ekonomiskt eller praktiskt görbart. Men skam den som ger sig, såhär jobbar Hälsingestintan för att få till spårningen.
 

  • Djur som är märkta med en elektronisk öronmärkning, med så kallad RFID-teknik, har den individuella informationen lagrad i en databas via en molntjänst. Informationen om djuret kan nås trådlöst och innehåller allt från ålder, ras, gårdstillhörighet och så vidare. Med hjälp av RFID-tekniken kan information om djuret registreras trådlöst. RFID har flera fördelar och underlättar kontrollen av djuren, bland annat kan man följa viktutvecklingen med en trådlös våglösning.
     
  • När djuren slaktas i Hälsingestintans mobila slakteri förs varje djurs unika id in i databasen. Information gällande slaktbesiktningens resultatet fylls då på. Om djuren inte är elektroniskt märkta vid slakt så görs detta av Hälsingestintan via en streckkodsetikett som följer med djurkroppen till hängmörningen.
     
  • Vid styckning, läses streckkoden av och när det är dags för packning och leverans följer etiketten med informationen med och klistras på i form av en QR-kod.
     
  • I butiken kan konsumenten sedan läsa om varje köttbits bakgrund gällande djurets ålder, kön, ras, och vilken gård det fötts upp på. Via QR- koden kan man få fördjupad information om gården och djuret, recept och information om Hälsingestintan.

Kolla in filmen när grundaren Britt-Marie Stegs förklarar hur spårningen går till.

>

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 januari 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste