Norrländska ekobönder får mer betalt

Norrmejerier vill ha fler ekologiska mjölkbönder. Som ett steg i detta har de från och med årsskiftet höjt tillägget för ekologisk mjölkråvara med tio öre per kilo, vilket maximalt ger 1,30 kronor.

Norrmejerier har höjt ekotillägget med tio öre per kilo. Foto: Patrik Degerman

Målet är att Norrmejerier ska öka sin ekologiska mjölkmängd med ytterligare 10 miljoner kilo till 2020. Förra sommaren startade en grupp mjölkbönder sin omställning till eko och nu i vår kommer fler att börja ställa om.

Den nya prishöjningen på tio öre per kilo ska ses som en förstärkning av det stimulanspaket som lanserades för ett år sedan, säger Henrik Wahlberg, Norrmejeriers ordförande, i ett pressmeddelande.

Stimulanspaketet är till för dem som vill gå från konventionell till eko och innebär utbildning, rådgivning och ett tillägg på den konventionella mjölken med tio öre under tiden man ställer om, vilket är två växtodlingssäsonger. LRF Konsult och Växa Sverige deltar i arbetet med utbildning och information.

– Vi vill ta tillvara intresset bland våra medlemmar att ställa om till ekologisk mjölkproduktion och med den här satsningen vill vi ge dem hjälp och stöd att ta steget, säger Lars Westman, medlemschef Norrmejerier, i ett uttalande.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 januari 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste