Gårdsglass föll många i smaken

Landshypotek Banks tävling "Din gård, din möjlighet" har nu avgjorts och det blev Grinda Gårdsglass som tog hem första priset. 

Grinda Gårdglass vann tävlingen "Din gård, din möjlighet". Foto: Rasmus Ledin

Grinda Gårdsglass är ett företag som tillverkar glass av mjölken från det egna gårdsmejeriet som ligger utanför Malmköping, Sörmland. Företaget drivs av bröderna Claes och Magnus Lundblad med familjer.

– Vår revisor trodde först inte på idén med egen glassproduktion, men jag är glad att vi stod på oss. Ett halvt år efter invigningen kan vi se tillbaka på en framgångsrik start, bättre än vi vågat hoppas på. Verksamheten har faktiskt gått med vinst redan första året, säger Claes Lundberg i ett pressmeddelande.

Sommaren innebär högsäsong, med omkring 400-500 gäster i caféet per dag. Men de håller även öppet under helgerna året runt. Under året har de i snitt två heltidsanställda som arbetar med glassen och under sommaren tar de in extrapersonal.

Planerar utbyggnad

Första pris är 50 000 kronor och tio rådgivningstimmar av LRF Konsult.

– Prissumman är ett välkommet bidrag när vi nu ska bygga ut caféet med en övervåning som kan ta emot betydligt fler gäster. Vi ser även en efterfrågan på att lägga lokala konferenser här och utöka sortimentet med andra närproducerade varor. Det är bra att ta in råd utifrån för att bolla vidare alla idéer som vi har. För vi ser med tillförsikt på framtiden och ser stora möjligheter att växa ytterligare, säger Elisabeth Lundblad som ansvarar för glassverksamheten, i ett pressmeddelande.

Bäst av 92 bidrag

Tävlingen "Din gård, din möjlighet" lanserades den 21 oktober och hade som mål att lyfta fram entreprenörskap på gårdar runt om i landet. Lantbruksföretagare fick skicka in sina affärsidéer som publicerades på Landshypotek Banks hemsida, där folk kunde rösta på den bästa affärsidéen. I december valde juryn ut fem finalister av de 50 bidrag som fått flest röster (totalt kom det in 92 bidrag). Sedan var det upp till allmänheten att rösta om pallplatserna.

Grinda Gårdsglass tog hem en klar seger med 1 810 röster. På andra plats kom Vackra Värmland med 591 röster. Totalt i hela tävlingen röstade 12 470 personer.

Juryns motivering:

”Bröderna Claes och Magnus Lundblad har tagit vara på familjegårdens läge mellan två riksvägar. Efter att de tagit över mjölkgården som funnits i familjens ägo sedan generationer har en ny verksamhet med närproducerad glass vuxit fram i familjens regi. Gårdsmejeri och glasscafé bland kossorna i naturlig lantlig miljö har blivit en succé och glassen säljs även i livsmedelsbutiker och lokala gårdsbutiker. Nya produkter är under utveckling och tillsammans med en ny större pastöriseringsmaskin och fler gästplatser finns goda expansionsmöjligheter.”

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 januari 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste