Dansk djurskyddsmärkning ska guida

I Danmark ska man införa en trestjärnig märkning för att kommunicera hur bra grisen har haft det. Märkningen är inspirerad av ett liknande koncept man använder i Nederländerna.

Beter Leven, betyder bättre liv på holländska och är den märkning som danskarna har blivit inspirerade av. Bild: Beterleven

Den danska staten satsar drygt 21 miljoner kronor i fyra år på att införa märkningen som förhoppningsvis kommer att pryda danskt fläsk under 2016 eller i början av 2017.

Konsumenternas ansvar

Målet är att konsumenterna ska köpa mer fläskkött från grisar som har en högre djurvälfärd. På så sätt vill man låta marknaden styra utvecklingen och inte pressa fram en bättre djurvälfärd genom lagar och regler.

– Konsumenterna tar ett allt större ansvar för att köpa produkter med bättre djurvälfärd. Vi har inspirerats av en märkning som används i Nederländerna som kallas ”Bättre liv”. Det är en kategorisering som bygger på tre stjärnor som visar hur bra djuret haft det. På så sätt kan konsumenten själv besluta var de vill lägga sig och betala för, säger Per Henriksen, veterinärdirektör på danska Miljø- och Fødevarestyrelsen.

Per Henriksen från danska Miljø- och Fødevarestyrelsen. Foto: Katarina Johnsson

Bakom märkningen står danska staten, slakterier, detaljhandeln och djurskyddsorganisationer.

– Sedan märkningen infördes i Holland för tre år sedan, har konsumtionen av trestjärnigt kött ökat från en procent till åtta. Det är mycket. Vi hoppas på en liknande utveckling i Danmark, säger Per.

Ökade krav på djurhållning

För att uppnå första nivån, enstjärnig, ska man ha frigående suggor i hela produktionsledet, knorr på grisen, mer utrymme än standard, halm som sysselsättning och transporten till slakteriet får max vara åtta timmar.

Enligt Per, ligger den svenska grisuppfödningen på två stjärnor och den trestjärniga ligger över standarden för konventionell svensk uppfödning.

Priset för enstjärnigt kött väntas bli runt tio procent högre än för vanligt kött, med en prishöjning på mellan 30 och 40 procent för det trestjärniga

Märkningen kommer i första hand att introduceras på gris men kan senare utvidgas till andra djurslag.             

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 januari 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste