Ingen svensk mat på Jordbruksverkets konferens

Inte ens lantbrukets egen myndighet, Jordbruksverket, lyckades upphandla svensk mat på djurskyddskonferensen.

Inför djurskyddskonferensen som Jordbruksverket anordnade inkom kritik mot valet av lunchmeny som bestod av röding och ett veganskt alternativ som var en biff på smörböna.

Inget svenskt kött stod på menyn, trots att temat på konferensen handlade om det goda svenska djurhälsoläget och den unika konkurrenskraft som svenska animalieprodukter har.  Kritik gällande detta har inkommit från lantbrukare som önskat sig svenskt kött på menyn.

Men visst är det så, att Jordbruksverket arbetar med både växtodling och fiskerinäringen. Därmed vore svensk fisk och svenskodlade bönor inget konstigt på menyn. Men maten som serverades var inte svensk.  

Kammarkollegiet upphandlar

Det är dock inte Jordbruksverket som har upphandlat de konferensanläggningar som är aktuella att använda som myndighet, utan det har Kammarkollegiet gjort. Jordbruksverket förklarar närmare:

– Jordbruksverket kan ha önskemål om till exempel närproducerad mat vid dessa kursgårdar och konferenshotell men det är inget vi kan kräva om inte Kammarkollegiet upphandlat detta. Vilka krav Kammarkollegiet ställer på hotell och konferensanläggningar framgår av den upphandling de gjorde 2012 med deras diarienr 96-59-2012, skriver Thomas Dalkvist som är upphandlare på Jordbruksverket, i ett mail till Jordbruksaktuellt.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 januari 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste