Arla i skottgluggen igen

I kväll kommer Uppdrag Granskning att sända sitt tredje inslag på temat mjölk, och Arla blir hårt kritiserade för oansvarig hantering av representation. Samtidigt riktade Arla kritik mot programmet under gårdagen.

Programmet inleds med en snabb genomgång av ett par kvitton och fakturor som sticker ut. Bland annat handlar det om en bankett för anställda (enligt kvittot 84 stycken) som hållits på Grand Hotell för en summa av drygt 150 000 kronor. Foto: Uppdrag Granskning

I kvällens Uppdrag Granskning kommer man att få höra mer om den oansvariga kostnadskultur som präglat Arla Sverige under en längre tid. Enligt Henri de Sauvage, som är vd för Arla Foods Sverige, är det en kultur man åtgärdat när programmet sänds. Utöver det poängterar han att programmet är baserat på den internrevision han själv initierade under 2014. Arla kritiserar även Uppdrag Granskning för att de inte tar upp några av de åtgärder som man satt in för att strypa kostnader som tas upp i programmet.

Material som kommit fram i samband med internrevisionen är det som ligger till grund för programmet. Det håller både Uppdrag granskning och Arla med om. Någon har antagligen läckt information till SVT, som på så vis fått tag på ett stort antal kvitton och fakturor.

Kraftig överrepresentation

Dessa kvitton och fakturor vittnar om att ett antal personer använt sina företagskort till privata utgifter och man har även varit väldigt frikostig i kundevents, samt när det gäller presenter till personal som fyller 50 eller 60 år. Vidare tar programmet bland annat upp golftävlingar och kundevent, där Arla kommer upp i summor spenderad per person, som är så höga att man kan misstänka mutbrott. Det är dock något som Henri de Sauvage menar är inkorrekt då han har dubbelkollat det med sina jurister.

Henri håller dock med om att utgifterna för representation har varit oacceptabelt höga och att man nu åtgärdat det så att det inte ska upprepas. De privattransaktioner som utförts på företagskortet ska även vara återbetalda menar han.

Flygbiljett till frun

Utöver det hamnar Sauvage själv i skottgluggen när programmet belyser att han har låtit Arla betala en flygbiljett till Paris till sin fru i samband med en affärsrelaterad resa.

Reportern från SVT undrar vad frun skapade för nytta för Arlabönderna och Henri medger att han själv insett att det inte ser bra ut och att han återbetalt de pengarna. Dock först efter det att Uppdrag Granskning upptäckt utgiften.

Att Arla själva initierade en interrevision 2014 för att minska kostnaderna är bra. En diskussion som pågår i sociala medier är präglad av frågan:

Vad hade ägarna, det vill säga bönderna, fått reda på gällande den ansvarslösa kostnadskulturen, om informationen inte hade läckt till SVT?

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 februari 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste