Salmonella på kycklinggård

Utbrott av salmonella är relativt ovanligt i Sverige. Men på bara ett par månader har två fall förekommit i Västra Götalandsregionen.
 

22 000 slaktkycklingar måste avlivas till följd av ett salmonellautbrott i Skövde kommun. Foto: Arkivbild/Carolina Wahlberg

Under vecka fyra upptäcktes smittan på en av Kronfågels gårdar i Skövde kommun. Alla kycklingar i besättningen har avlivats, enligt Jordbruksverkets beslut som togs den 27 januari. Totalt handlar det om 22 000 kycklingar, skriver Skövdenyheter.

– Till gården kom den troligen med leveransen av de dagsgamla kycklingarna. Men hur de fick smittan går inte att ge svar på. Vi gör utredningar för att utesluta fodret men det kan även handla om att smågnagare eller någon fågel kan ha kommit in på fel ställe och spridit smittan med sin avföring, säger Tomasz Dzieciolowski, veterinär på Kronfågel och ansvarig för smittskyddsutredningen, till Skaraborgs Allehanda.

Den aktuella smittan på gården i Skövde upptäcktes i samband med ett salmonellaprov vid ett slakttillfälle. Den aktuella avdelningen stängdes av och djuren har avlivats. Avdelningen är fortfarande avspärrad och en besiktning kommer att ske i slutet av veckan, enligt Skaraborgs Allehanda.

En väldigt liten del av livsmedel från Sverige är som sagt smittade av salmonella.

– Men det förekommer, före jul upptäcktes salmonella hos kycklingar och hos värphöns i Vara, säger Ulf Lövdahl, länsveterinär, till Skövdenyheter.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 februari 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste