Danish Agro kommer sälja Claas i Skandinavien

Efter att Claas avtal med Lantmännen Maskin går ut, tar Danish Agro över försäljningen av den tyska maskintillverkarens hela program i Sverige, Norge och Danmark.

Danish Agro tar över agenturen för Claas i Sverige, Norge och Danmark. Foto: Vilhelm Ektander
Jan-Hendrik Mohr, från Claas koncernledning tror startk på det nya samarbetet. Foto: Vilhelm Ektander

– Vi har ambitiösa mål i Skandinavien och vi fortsätter att implementera vår tillväxtstrategi inom försäljning. Jag är glad över att vi har hittat en partner i Danish Agro, som vi passar bra ihop med både kulturellt och strategiskt, säger Jan-Hendrik Mohr, ansvarig för försäljning och marknadsföring i Claas koncernledning

Även Danish Agro är nöjda med sin nya partner

– Vi är mycket nöjda med avtalet med Claas. Vi förutser en del väsentliga strukturella förändringar inom maskinhandeln i Skandinavien framöver. Vi är en stark, internationell koncern inom lantbrukssektorn i Skandinavien och Östersjöregionen och vi är övertygade om att vi kan bli en stark maskinpartner för lantbrukarna, säger Danish Agros vd Christian Junker, och fortsätter:

– Claas är ett familjeägt företag med en stark ledning och många års erfarenhet inom tillverkning av kvalitetsmaskiner. Båda våra företag delar samma värderingar och jag är säker på att vi kommer kunna skapa ett gynnsamt och förtroendefullt samarbete, säger han.

Vidare meddelar Danish Agro att man kommer att säkerställa ett omfattande försäljnings- och servicenätverk i Sverige, Norge och Danmark och kommer under denna process att förlita sig på befintliga och nya återförsäljare samt erfaren försäljnings- och servicepersonal. Claas kommer att stödja uppbyggnaden och uppstarten av import- och återförsäljarorganisationen tillsammans med Danish Agro.

Olika avtalstider

Tidshorisonten för när Danish Agros övertagande av Claas i Skandinavien påbörjar är beroende av när de existerande avtalen löper ut.

– Situationen är sådan att i dag har Claas avtal som löper på med olika tider på de olika marknaderna. I princip utlöper avtalet i Norge den första oktober i år, medan avtalen i Sverige och Danmark ligger kvar tills den första oktober 2018, säger Christian, och förklarar att han med uttrycket ”i princip” avser att Danish Agro i realiteten är inställda på att kunna ta över tidigare.

– Claas inleder troligen diskussioner med Lantmännen, men det är utanför vår kontroll. Vi vet vad vi har att förhålla oss till rent juridiskt och vi börjar nu förbereda oss för vad vi kan göra, så att vi är redo när kontraktet med oss väl träder i kraft, säger Christian.

Östersjö-strategi

För Danish Agro-koncernen som sådan, blir Claas totalt sett det fjärde märket man arbetar med. Utöver Sverige, Danmark och Norge, är man nämligen även verksamma inom maskinhandel i Finland, Polen, Estland och Tjeckien sedan tidigare. På dessa marknader representerar man bland annat John Deere, New Holland och Agco. Dock skiljer man märkena åt, så att man enbart arbetar med ett märke per marknad.

– Maskinerna är här för att stanna och vi tror på vår Östersjö-strategi, säger Christian.

Vidare vill Christian inte kommentera kring huruvida man har planer på att utvidga samarbetet med Claas till andra marknader eller ej.

– Jag kan endast säga att avtalet med Claas är omfattande och långsiktigt. Det är ett strategiskt samarbete som vi ingår i för att stanna.

Danish Agro koncernen har cirka 4 500 anställda och förväntar sig en omsättning för 2016 på cirka 44 miljarder svenska kronor. I Sverige är man i dag verksamma genom det svenska dotterbolaget Swedish Agro, som nyligen förvärvat Kalmar Lantmän.

Vilhelm Ektander
Vilhelm Ektander
Tel: 070 – 092 20 02
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 29 februari 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste