Låga vetepriser sänker areal

Det låga spannmålspriset är en faktor som gör att USDA sänker prognosen gällande planerad veteareal 2016/2017. Utöver det förutspår de fortsatt låga priser för vete.

USDA förutspår fortsatt låga priser för spannmål och säker prognosen gällande den odlade arealen 2016/2017. Foto: Thinkstock

Förra veckans låga priser, fick länder som Jordanien och Saudi Arabien att köpa vete, och Egypten gjorde sitt största köp på nästan ett år i torsdags, då de köpte 300 000 ton vete. Detta i kombination med USDA:s prognos om minskad veteareal, bidrog till en blygsam uppgång av vetepriserna på Chicagobörsen i slutet av förra veckan, medan Parisbörsen sjönk hela veckan.

USA:s minsta veteareal på 46 år

I torsdags förra veckan gick det internationella spannmålsrådet ut med informationen att veteproduktionen 2015/2016 blir en miljon ton större än prognosen. Detta pressar priserna ytterligare och enligt USDA:s prognos kommer vetearealen i USA att sjunka rejält kommande period.

Totalt förväntar sig USDA en areal på 21 miljoner hektar vete, vilket är en minskning på 6,6 procent jämfört med året innan.

Majsarealen förutspås öka för första gången på fyra år. Lägre priser på drivmedel och gödsel, gör majs mer attraktivt, säger USDA:s chefsekonom Robert Johansson, i ett tal och berättar mer om den förändrade situationen på världsmarknaden:

– Sedan prognosen i december, har en hel del ändrats. Dollarn har stärkts jämfört med den brasilianska och argentinska valutan. Argentina har utfört åtgärder för att bli mer konkurrenskraftiga på världsmarknaden, bland annat förändrade exportskatter och en deprecierad valuta som nu flyter fritt. Oljepriset har även fortsatt sjunka, liksom priset på gödning.

Produktion större än konsumtion

Produktionen har varit större än konsumtionen när det gäller många typer av gryn och oljeväxter de senaste tre åren. De tidigare relativt höga prisnivåerna, ledde till en ökad produktion i USA och resten av världen. Nu spår USDA att mark som togs i bruk 2012, i samband med höga priser, kommer att läggas av. Detsamma gäller för marker som inte avkastar bra.

Inför säsongen 2016/2017 förutspår USDA priser på 4,2 dollar per bushel vete, vilket motsvarar drygt 1300 kronor per ton.

När det gäller majs tror de på 3,45 dollar per bushel, vilket med dagens växelkurs motsvarar drygt 1 150 kronor per ton.  

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 29 februari 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste