Ett nytt svenskt återförsäljarnät

Till skillnad från i Norge och Danmark, står Danish Agro med ett tomt blad på återförsäljarsidan i Sverige. Företagets vd, Christian Junker, är dock övertygad om att bitarna kommer falla på plats framöver.

Christian Junker, är vd för Danish Agro. Foto: Danish Agro

– I Danmark finns det redan ett välfungerande nätverk av återförsäljare, representerade i hela landet. Därmed kommer vi mer koncentrera oss på importörrollen samt att stötta våra återförsäljare genom hela kedjan, säger Christian Junker, som är vd för Danish Agro.

En liknande situation råder i Norge. Där finns i dag ett nätverk av Claas-återförsäljare, utöver de anläggningar som drivs av Lantmännen Maskin själva. Framöver är Danish Agros ambition att fylla dessa hålrum i nätverket.

– I Sverige övertar vi inget återförsäljarnät, utan det ligger i dag helt hos Lantmännen Maskin. Därmed ska vi skapa något helt nytt i Sverige.

Tomt svenskt blad

Som det ser ut i dag kommer det svenska avtalet mellan Claas och Lantmännen Maskin löpa på till och med oktober 2018. På kort sikt blir det därmed ingen konkret skillnad på den svenska marknaden. Däremot berättar Christian att man kommer bygga upp ett eget svenskt nätverk tills då man tar över.

– Vi kommer att etablera ett eget svenskt återförsäljarnätverk. Detta kan göras dels genom samarbeten med existerande återförsäljare som redan finns på marknaden, alternativt genom att öppna upp egna anläggningar, säger Christian, och poängterar att man härnäst kommer vara lyhörd efter signaler från aktörerna på marknaden.

Avtalet som Danish Agro har slutit med Claas innebär att man inte kommer att ta in något ytterligare konkurrerande märke vid sidan av Claas sortiment i Sverige. Däremot är Christian öppen för att samarbeten med tillverkare inom kompletterande segment, såsom exempelvis jordbearbetning, växtskydd och sådd, kan komma framöver.

– Vi har idéer och tankar om var vi ska finnas och vilka områden vi ska täcka, men detta kan också komma att påverkas beroende på vilka möjligheter som uppkommer framöver, säger Christian.

Vilhelm Ektander
Vilhelm Ektander
Tel: 070 – 092 20 02
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 29 februari 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste