USA öppnar för kött från Nederländerna

USA har deklarerat att de lyfter importstoppet på nötkött från Nederländerna, en restriktion som legat sedan utbrottet av galna kosjukan på 90-talet.

USA har börjat släppa på restriktionerna gällande import av nötkött från EU till USA. De i dag godkända importländerna är Irland, Litauen och nu Nederländerna. Restriktionerna har legat sedan utbrottet av galna kosjukan på 90-talet och förhoppningen om att fler länder snart godkänns är stort. Foto: Thinkstock

– Jag välkomnar detta och ser det som ett tecken på erkännande av våra omfattande och effektiva åtgärder för att utrota galna kosjukan i Europa. Jag hoppas att USA nu kommer att agera snabbt för att utvidga godkännandet till alla EU-länder, säger Vytenis Andriukaitis, EU:s kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, i ett pressmeddelande.

Nederländerna är det tredje landet som USA godkänner för import av nötkött efter att man införde restriktionerna i samband med utbrottet av galna kosjukan. Först ut att godkännas var Irland och därefter Litauen. Agerandet från USA sänder en positiv signal även till köttbönder i andra EU-länder som väntar på att importrestriktionerna lättas upp.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 01 mars 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

BORGEBY16 – Panelsamtal med tema stöld

Idag, onsdag, hölls ett panelsamtal på Borgeby Fältdagar angående internationella ligor och traktorstölder. Fenomenet är ett växande problem och i fjol stals 164 traktorer i Sverige. Ofta handlar det om välorganiserade ligor och polisen har inte alltid resurser för att prioritera detta område. Stölder av maskiner innebär kostnader till mångmiljonbelopp. Detta leder till kostnader för försäkringsbolagen, men också för lantbrukarna då försäkringspremierna växer för varje år.

Kommentera