USA öppnar för kött från Nederländerna

USA har deklarerat att de lyfter importstoppet på nötkött från Nederländerna, en restriktion som legat sedan utbrottet av galna kosjukan på 90-talet.

USA har börjat släppa på restriktionerna gällande import av nötkött från EU till USA. De i dag godkända importländerna är Irland, Litauen och nu Nederländerna. Restriktionerna har legat sedan utbrottet av galna kosjukan på 90-talet och förhoppningen om att fler länder snart godkänns är stort. Foto: Thinkstock

– Jag välkomnar detta och ser det som ett tecken på erkännande av våra omfattande och effektiva åtgärder för att utrota galna kosjukan i Europa. Jag hoppas att USA nu kommer att agera snabbt för att utvidga godkännandet till alla EU-länder, säger Vytenis Andriukaitis, EU:s kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, i ett pressmeddelande.

Nederländerna är det tredje landet som USA godkänner för import av nötkött efter att man införde restriktionerna i samband med utbrottet av galna kosjukan. Först ut att godkännas var Irland och därefter Litauen. Agerandet från USA sänder en positiv signal även till köttbönder i andra EU-länder som väntar på att importrestriktionerna lättas upp.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 01 mars 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste