20 procent upp för irländsk mjölk i januari

Irländska mjölkbönder producerade nära 20 procent mer mjölk i januari 2016 jämfört med förra året. Att irländska bönder gnäller över priset, visar på lite eftertanke i den ökade produktionen, menar en marknadsexpert.

Irland har växlat upp sin mjölkproduktion rejält efter att kvoterna släpptes för snart ett år sedan. Foto: Carolina Wahlberg

I januari tog mejerierna in 137,1 miljoner liter mjölk från irländska bönder.

Konsumtionen å andra sidan, minskade med 1,7 procent i januari och uppgick till 42,2 miljoner liter. Smörproduktionen gick upp med 43,7 procent till drygt 5 000 ton. Även produktionen av skummjölkspulver ökade, från 1 700 ton till 4 000 ton.

Ostproduktionen ökade med 300 ton, till totalt 2 300 ton.

Växlade upp produktionen

Irland hade sedan länge förberett sig på att mjölkkvoterna skulle släppas och har sedan dess ökat sin produktion med 30 till 40 procent, säger Barry Wilsson, redaktör och ägare av nyhetsbrevet Dairy Industry Letter, till NZFarmer.

– De gnäller över priset och säger, ”det kan inte vara vi som bidrar till överskottet, vi är bara en liten producent – precis så säger Nya Zeeland också”, säger Wilson och fortsätter:

– På Nya Zeeland har man snabbt ökat mjölkproduktionen de senaste 20 åren. Australien har knappt ökat allas. Så till viss del kan man skylla på Nya Zeeland, de har antagit att marknaden är oändlig. De ser sig som en liten aktör och fortsätter "utan att påverka marknaden".

Wilson säger även att mjölkbönder tenderar att skylla på sina kooperativ när tiderna är dåliga.

– Men en lantbrukare ökar säkerligen inte sin produktion enbart för att Fonterra säger till dem att göra det. De är företagare och kan läsa tidningen, säger han och avslutar:

– Jag har gett upp att försöka göra prognoser. Om du är en lanrbukare, så måste du ta dina egna beslut och sedan kunna stå för dem.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 01 mars 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste