Wermlands mejeri dubblar kapaciteten

På bara fyra månader har Wermlands mejeri gjort succé med sin lokalproducerade mjölk. Nu tar man nästa steg och börjar ökningen av kapaciteten mot det dubbla.

Det går bra för Wermlands mejeri och vd Yngve Gustafsson. Nu satsar man på att utöka kapaciteten och ta in fler mjölkleverantörer. Foto: Carolina Wahlberg

– Här går det undan. Vi har varit i gång i fyra månader och nu är det dags att börja öka, säger Yngve Gustafsson, vd för Wermlands mejeri.

Det var vid ett strategimöte den 22 februari som styrelsen diskuterade hur man skulle leva upp till den enorma efterfrågan som finns bland konsument och butik.

– Vi kan i dagsläget inte tillfredställa marknaden så vi behöver få till lite mer volym, fortsätter han.

Mejeriet producerar i dag runt 19 000 liter mjölk per dag och maxkapaciteten, som det skulle kunna gå att ta fram, är runt 40 000 liter.

– Planen är att öka succesivt med ett par tusen liter åt gången, för att se hur mycket marknaden tål. Så det är inte en fördubbling direkt, säger Yngve.

Fler leverantörer

För att klara det behöver man investera i en större produkttank, i en andra förpackningsmaskin och i en utbyggnad av kylrummet. Samt självklart fler leverantörer och anställda.

– Vi har pratat med en del bönder om de är intresserade av att börja med splittleverans. Det var inga problem! berättar Yngve.

Men i och med Arlas nya regler kring splittleveranser, kommer de nya leverantörerna inte börja leverera mjölk direkt. Förut räckte det att lämna sex veckors besked som splittleverans, men nu är det fyra månader som gäller. Fyra månader från och med nu blir mitt i semesterperioden, därför är planen att de nya leverantörerna ska börja först i augusti.

– Nu har vi pratat med fyra stycken leverantörer, men det är möjligt att vi behöver ännu fler. Men planeringen är inte riktigt klar ännu.

För att klara en ökad kapacitet ska mejeriet bland annat investera i en till förpackningsmaskin. Foto: Carolina Wahlberg

Ett skift

I och med de nya maskinerna, det utökade kylutrymmet samt genom att anställa ett par personer till i mejeriet är tanken att man ska klara den ökade volymen på fortsatt ett skift, eventuellt ett förskjutet skift.

Blir det några nya produkter framöver?

– Vi har pratat om en Wermlandsfil ända sedan vi startade. Men vi har inte haft mjölk så att det räcker till att göra fil också. När vi kommer upp i en volym när marknaden är mättad på konsumtionsmjölk, då kommer vi att titta på att ta fram en fil.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 04 mars 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste