Max jobbar mot antibiotikaresistens

Max är en hamburgerkedja som uteslutande använder sig av svenskt nötkött, svensk fågel och svenskt bacon. Detta får de nu beröm för av Sveriges Konsumenter, som har granskat hur fyra snabbmatskedjor jobbar mot antibiotikaresistens. 

Sveriges Konsumenter har frågat fyra snabbmatskedjor hur de jobbar för att minska antibiotikaresistensen. Tre av dem fick kritik för att de gör för lite och Max fick beröm för att de bara använder svenskt kött från en djurhållning med låg antibiotikaanvändning. Foto: Max

– Antibiotika i djurhållningen är en mycket viktig fråga ur hållbarhetssynpunkt. Max är den enda rikstäckande hamburgerkedjan som bara serverar garanterat svenskt kött och fågel och det har vi gjort sedan starten. En viktig anledning är att svenska djur har lägst antibiotikaförbrukning inom EU, säger Christoffer Bergfors, Max Sverigechef, i ett pressmeddelande.

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, menar att snabbmatskedjorna har ett stort ansvar i och med att de är stora säljare av köttprodukter. En del kedjor har höga ambitioner och andra har ännu inte vaknat.

– Vi är glada över att frågan om ökad antibiotikaresistens nu får mer uppmärksamhet. En annan nyligen utkommen rapport från branschorganisationen Svenskt kött visar att kännedomen hos konsumenter ökat om att svenska bönder använder mindre antibiotika än uppfödare i andra EU-länder. Nu hoppas vi att ännu fler vill stötta de svenska bönderna, säger Christoffer Bergfors.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 24 mars 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste