Forskare har hittat sätt att förädla skalet på vetekärnan till miljövänligt emballage som skulle kunna ersätta oljebaserad plastfilm. Foto: Vilhelm Ektander
Andrea Ruthes, postdoktoral forskare på KTH. Foto: Peter Ardell.

Vetekli är skalet på vetekärnan och varje år produceras runt 300 000 ton vetekli, bara i Sverige. Vetekli består av fibrer som är svåra för människan att ta upp. Men en del av kliet går in i fiberrika livsmedel och resten hamnar ofta i foder.

Nu har forskaren Andrea Ruthes och universitetslektorn Francisco Vilaplana, båda på avdelningen för glykovetenskap vid KTH, hittat ett sett att vidareförädla det fiberrika skalet till något mer värdefullt, nämligen olika typer av emballage som kan ersätta den oljebaserade plasten.

Francisco Vilaplana, universitetslektor på KTH. Foto: Peter Ardell.

– Det vi nu har gjort är att använda vatten och enzymer för att under högt tryck och värme extrahera bioaktiva polysackarider från just vetekli, säger forskarna i ett pressmeddelande.

De poängterar även att det är vatten som används som lösningsmedel. Annars är det vanligt att man inom industrin, använder en mer miljöbelastande kemi i processen.

– Att använda enzymer som biokatalysatorer, ja mer hållbart kan det inte vara. De biomolekyler vi extraherar har för övrigt antioxidanta egenskaper. Vårt främsta forskningsbidrag är nog att vi använder vatten tillsammans med enzymerna, för vattnet förstör inte detta antioxidanta särdrag. Då får vi antioxidanta biopolymerer.

De bioaktiva polysackariderna, hemicellulosa och oligosackarider ska även ha positiv inverkan på bakterierna.

Forskningen har publicerats i tidskriften Green Chemistry och forskarna har fått anslag från Formas om tio miljoner kronor för att utveckla tekniken. Detta sker i samarbete mellan KTH, Lantmännen, Novozymes samt Chalmers.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Senaste