”Vi måste tala mer om mervärden”

I början av maj åkte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Hongkong för att fortsätta jobba för en ökad export av svenska livsmedel till Asien. Responsen var god och näst på tur kan export av viltkött stå. 

När landsbygdsminister Sven-Erik Bucht besökte Hofex-mässan i Hongkong passade han bland annat på att visa sina kokkonster och stekte köttbullar med Honkongs vice finansminister i Try Swedish monter. Foto: Terence Shum
Ett exportgodkännande av viltkött är under diskussion just nu. Här får livsmedelsministern smaka på svenskt renkött. Foto: Maria Soläng

Under besöket träffade Sven-Erik Bucht bland andra Hongkongs vice finansminister och livsmedelsministern. Han upplever att mottagandet är väldigt bra och att dialogen är öppen.

– Vi har en väldigt fin dialog med dem och det är viktigt att man kommer överens politiskt så att våra svenska företag kan exportera dit, säger Sven-Erik

Hur gick det för de svenska aktörerna, är det någon som är närmare ett exportgodkännande?

– Vi har diskuterat exportgodkännande av viltkött och de är väldigt intresserade av det. Jag hade med mig både rökt och torkat renkött för att bjuda livsmedelsministern på. Han och hans medarbetare smakad på det med glädje och ville ha mer, säger han glatt och fortsätter:

– Vi har provsändningar på fågel och det ska vi ha permanentat. Sedan var vi på Hofex-mässan där vi hade flera svenska företag. Det är en stor inköpsmässa och riktar sig till inköpare från hela Asien, där var det väldigt många som jag talade med sedan som fått väldigt positiv respons.

Vad händer nu?

– Vi ser vilken skjuts i exporten till Kina ett permanent lantbruksråd i Peking har inneburit och vi tittar nu på att placera ut fler. Exakt var vill jag inte gå ut med i dag, men vi har vissa tankar kring det och Asien är väldigt intressant. Det finns stora grupper som är väldigt köpstarka och de vill ha högkvalitativa varor och tittar inte så mycket på pris.

– De vet att Sverige har världens bästa livsmedelssäkerhet. Att Sverige har en god djurhälsa, djurhållning på topp, miljötänk på topp och en låg användning av antibiotika, detta känner de till och det är dessa fördelar som Sverige måste tala ännu mer om och framhålla dem. Man kan bli lite hemmablind men mervärdena uppskattas därute och de måste fram.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 maj 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste