OK med såpa i eko-odling

I sommar är det okej för ekologiska odlare att skydda sin gröda mot insekter genom att använda växtskyddsmedlet Neudosan Neu som innehåller såpa. Kemikalieinspektionen har beviljat LRF:s ansökan om dispens. 

Ekologiska odlare får använda Neudosan Neu i flera typer av odling i sommar. Dispensen har beviljats av KemI. Foto: Katarina Johnsson

– Många människor använder såpa i sin vardag och det får väl ändå ses som ett medel förknippat med låga risker. När det även kan fungera för att bekämpa insektsangrepp och skydda skördar är det en möjlighet som samhället behöver ta tillvara så vi är väldigt glada att KemI beviljade vår ansökan, säger Johanna Eén, växtskyddsexpert på LRF, i ett pressmeddelande.

Preparatet får användas vid angrepp av kvalster och insekter i ekologiska bär, grönsaker, prydnadsväxter och lantbruksgrödor. Som brukligt med dispenser, gäller det ett visst antal dagar, i detta fall 106.

– Företagarna och odlingen behöver såklart ha långsiktiga lösningar. Det måste också bli betydligt enklare för såpa och andra vanliga medel, som ändå får anses vara väldigt snälla, att få klartecken för att användas i både ekologisk och konventionell odling, säger Johanna Eén.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 maj 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste