Han vill lyfta nya norrländska aromer

Skogen i Norrland är full med växter och bär som skulle passa i livsmedelsindustrin. Men vi saknar en industri för detta, något som Roger Uddståhl, affärsutvecklare på RISE vill ändra på. 

Roger Uddstål på RISE vill utveckla en ny typ av trädgårdsodling i fjällkommuner av bland annat Kvanne. Han menar att många växter kan fungera som livsmedelsingredienser och ge doft och smak, med möjlighet att förädlas till bra produkter för en global marknad. Foto: Kvanne 

Det började för några år sedan när ingrediensföretag från Skåne och Danmark hörde av sig till småföretagare i Jokkmokk. Det fanns ett intresse, men det fanns ingen teknisk kunskap om framställningen, vilket Roger ville råda bot på.

I Jokkmokk har man nu börjat plocka växter som kvanne, älgört, blåbär och svarta vinbärsknoppar och försökt framställa doftextrakt av dessa. I sommar ska en förstudie om möjligheten att odla växter i fjällnära områden genomföras. Ängssyra och vårbrodd är andra växter som kan vara aktuella för odling här.

– Sedan ska jag tillsammans med forskare vid RISE skala upp den pågående extraheringen av aromämnen från olika växtdelar med hjälp av alkohol, ånga och superkritisk CO2-extraktion, och testa hur användbara extrakten kan vara för livsmedels- och kosmetikaprodukter, säger Roger Uddståhl på RISE enhet Jordbruk och livsmedel i Umeå, i ett pressmeddelande.

Roger har också anordnat en seminarieserie om aromkemi, sensorik, tekniker för utvinning av aromämnen samt hur man kan bygga upp sitt företagande kring detta.

– Livsmedelstillverkare inom till exempel mejeri-, dryckes- och konfektyrindustrin kan dra nytta av att utveckla en lokal aromprofil. Ta bara alla konkurrerande mikrobryggerier som skulle kunna spetsa sin öl med äkta smak och arom, och använda både äkthet och kulturhistoria i marknadsföringen. Eller ett norrländskt mejeri som skulle kunna producera yoghurt med norrländska smaker som tallbarr, älgört eller åkerbär, säger Roger Uddstål.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 19 juni 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste