Broccoli kan hjälpa typ två diabetiker

Att broccoli är nyttigt kommer kanske inte som någon nyhet. Men nu har forskare hittat ett ämne som kan vara extra bra för typ två diabetiker.

En antioxidant som finns i broccoli kan hjälpa personer med typ två diabetes. Nu vill forskarna hitta ett sätt att extrahera ämnet och skapa livsmedelstillskott. Foto: Carolina Wahlberg

Den nya upptäckten visar på en antioxidant som kan hjälpa till att sänka blodsockernivån hos typ två diabetiker genom att det motverkar leverns förhöjda produktion av glukos. Nu vill forskarna hitta ett sätt att extrahera ämnet för att kunna använda det i framtida livsmedelstillskott. Detta för att det annars skulle krävas fyra till fem-broccoli om dagen för att få i sig den önskvärda mängden.

– Mycket talar för att det här kan bli ett värdefullt tillägg till existerande läkemedel, säger Anders Rosengren, docent vid Sahlgrenska akademien, i ett pressmeddelande från Lantmännen.

Forskningsprojektet finansierades av Lantmännens forskningsstiftelse och genomfördes av Lunds universitet och Sahlgrenska akademien. 100 personer med diabetes deltog och projektet löpte över tolv veckor.

Martina Ljungdahl

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 19 juni 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste