Ökad säkerhet på gården

Lantbruk är en av de mest olycksdrabbade arbetsmiljöerna i Sverige. Förutom anställda finns ofta familjen på plats och säkerheten är A och O för att stoppa olyckan. 

Tänk över riskerna på gården och minimera dem för att stoppa plyckan innan den är framme. Foto: Emma Sonesson

Det som inte får hända har hänt. En sexårig flicka avled efter att ha blivit påbackad av en lastmaskin på en gård i gävletrakten. Det är den fjärde personen i år som dör i lantbruksmiljö. Vi har här samlat ett par tips gällande ökad säkerhet på gården.  

Skilj på hem och jobb

Att hålla lantbruket som en strikt arbetsplats är inte alltid det lättaste men det är ett måste enligt Peter Lundqvist, som är professor på SLU. Hemmet ska vara en trygg miljö där man ska koppla av från jobbet och ska inte kombineras med farliga maskiner och djur, menar han.

– Det kan vara åtskilt med ett riktigt staket eller ett symboliskt. När man går ut för att jobba tar man på sig västen eller hjälmen, vad som nu behövs. Det ska vara en tydlig skillnad på när man är hemma och när man är på jobbet.

Anmäl skada

Varje år är det många som skadar sig när man jobbar på lantbruk men mörkertalen är stora. Den missvisande statistiken gör det svårare att förebygga skador. För att anmäla en arbetsskada går man in på anmal­arbetsskada.se, på så sätt kommer en anmälan både till arbetsmiljöverket och försäkringskassa.

För att förebygga att olyckan händer på just din gård gäller det att se över alla risker och sedan minimera dem. Läs mer om det här.

Fler artiklar på ämnet säkerhet:

Bygg på ett säkert sätt

Se till att överleva

Stoppa olyckan innan den är framme

Lösgående tjur - med livet som insats

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 11 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste