Utveckla ditt företag med en mentor

På uppdrag av Jordbruksverket för att höja kompetensen inom lantbruk och trädgårdsnäringen startar i höst mentorsprogram runt om i landet. Bland annat ett program som rör Västra Götaland, Värmland och Halland. Fredag den 15 september är sista anmälningsdagen.  

Erika Ekesbo Andrén, är ansvarig för Mentor Hållbara Ledare, ett ettårigt mentorsprogram i Västra Götaland, Värmland och Halland, och annars jobbar på UTSIKT affärsutveckling AB. Foto: Matilda Engdahl

I stort är det hela ett tre-årigt projekt, där de olika programmen runt om i landet har olika starter. Men den 24 oktober går startskottet för mentorsprogrammet som rör Västra Götaland, Värmland och Halland.

– Det här tycker jag är en väldigt viktig satsning. Det handlar om att man får hjälp och stöd av en annan företagare som har gjort resan tidigare och som med fördel kommer från en annan bransch. Det som är uttalat från Jordbruksverket är att man ska öka sin konkurrenskraft och då behöver man utveckla sig som företagare, berättar Erika Ekesbo Andrén, som är ansvarig för programmet i Västra Götaland, Värmland och Halland, och annars jobbar på UTSIKT affärsutveckling AB.

– Det handlar helt enkelt om att öka sin kompetens inom de här bitarna. Man är väldigt duktig på produktion och man kan till viss del ekonomi, men kan kanske behöva mer kompetens inom frågor av mer strategisk art.

Supermentorer

Alla mentorsprogrammen har ett eget upplägg. Ett par av dem, bland annat det om Erika håller i har ett upplägg med gemensamma träffar med alla adapter och mentorer.

– Jag har jobbat väldigt mycket med ledarskap och utveckling av unga lantbruksföretag i 20 års tid. Och jag ser hur oerhört värdefullt det är för dem att ta del av en grupp.

En sak som sticker ut med det program som Erika håller i är att det även finns något som kallas för supermentorer.

– Det är extremt skickliga entreprenörer eller ledare inom olika kompetensområden. Bland dem finns det personer från IT-branschen, restaurangägare, hålbarhetskunniga personer som tror på småskalighet, traditionella jordbrukare. En stor bredd av persontyper och kompetens. Men gemensamt för alla är att man vill boosta den här näringen och man är engagerad i frågor som rör lokalproducerat och att vi ska ha svensk mat.

Supermentorerna är med på de gemensamma träffarna och även med i styrgruppen. Programstarten är den 24 oktober på Gothia Science park i Skövde. Där en av supermentorerna som brinner för de gröna näringarna driver en restaurang.

Förutom vanliga mentorer kommer även ett gäng supermentorer att delta under kursens gemensamma träffar. Foto: Privat

Matchas ihop

För att göra en intresseanmälan om att delta i programmet behöver du antingen ha viljan att starta eller driver i dag ett företag inom jordbruk eller trädgård, med målet om att utvecklas och bli bättre. Ålder spelar ingen roll varken på adapter eller mentorer.

Beroende på vad du har för mål med ditt företag matchas du ihop med en mentor. Ofta från en annan bransch. Mentorsprogrammet sträcker sig över ett kalenderår.

Mellan oktober och mars kommer sex gemensamma träffar att hållas. Utöver det bestämmer adept och mentor själva över sin kontakt.

Ett exempel på en deltagare är en kvinna som är ingift i en traditionell gård. I maj började hon sälja köttlådor, vilket har blivit en succé och nu vill hon utveckla detta mer.

– Hon har hittat en egen nisch på något som hon vill utveckla, som ingår i makens gamla traditionella familjeföretag. Då behöver hon stöttning för hur hon ska utveckla detta till sitt eget.

Ställer frågor

I och med att Erika jobbat länge i många olika branscher har hon ett brett kontaktnät med passande mentorer av olika slag. Men flaggar för att det alltid är välkommet med fler om någon är intresserad av ett ideellt uppdrag som mentor.

– Om man brinner för att utveckla andra människor inom de gröna näringarna och vässa deras konkurrenskraft.

Enligt Erika är det viktigt att mentorerna coachar och inte går in i rollen som rådgivare.

– En coach ställer frågor, en rådgivare ger svar. All förändring startar med att man själv förstår att man behöver en förändring. Och genom frågorna kommer man till insikt om ett förändringsbehov. 

Mentorsprogrammet är finansierat av landsbygdsprogrammet och där med kostnadsfritt. Du gör din intresseanmälan senast 15 september här.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Vad får man tjäna pengar på och inte?

En sak som mer och mer har slagit mig och som gör mig uppriktigt konfunderad och bekymrad, är att det inom de gröna näringarna finns någon slags inofficiell men ändå jättetydlig åsiktskorridor, gällande vad som är ”okej” att tjäna pengar på och vad som är en ”riktig” lant- och/eller skogsbrukare. Personer som brukar sin mark på lite alternativa sätt blir ofta ifrågasatta, inte tagna på allvar och beskylls ibland för att bara hålla på med en ”hobby”. 

Kommentera