Ukrainska kycklingar med sikte på EU

Tullfria kvoter har fått Ukrainas kycklingindustri att fokusera på exporten till EU. 

Ukrainska kycklingproducenter slår i taket för den tullfria importkvoten till EU för styckade kyckling. Nu satsar man för att bättre nyttja kvoten för hela kycklingar. Foto: Thinkstock

Efter handelsavtalet 2014 mellan EU och Ukraina fick Ukraina möjlighet till att exportera 18 400 ton styckade kycklingdetaljer per år tullfritt till EU. I år förväntas Ukraina exportera 44 000 ton kycklingdetaljer till EU vilket innebär att den tullfria kvoten är fullt utnyttjad, och mer därtill.

Det finns dock ytterligare en tullfri kvot för kycklingkött och det är för 20 000 ton hela kycklingar. Vilket har fått den ukrainska kycklingindustrin att börja investera i EU för att stycka tullfria kycklingar på plats.

Nederländerna och Slovakien

Ukrainska MHP startade förra året ett samarbete med nederländska Jan Zandbergen för att stycka ukrainsk kyckling i Nederländerna.

Och i början av 2017 öppnade MHP en fabrik i Slovakien för styckning av kyckling. Transporten från ett ukrainsk slakteri till slovakisk styckning ska gå på en dag med kylbil.

Tyskland nästa

Enligt USDA är det nu Tyskland som är intressantas för ytterligare ukrainska investering i EU.

Nyhetssidan Agrimoney skriver att investeringarna i EU innebär att de ukrainska förädlarna bättre kan anpassa utbudet efter den lokala efterfrågan, kan märka sina produkter med att de är producerade i EU samt att de får tillgång till tullfria kvoten för hela kycklingar.

I USDA:s rapport om kycklingproduktionen konstateras att i Tyskland har produktionsökningar avstannat på grund av ökad krav på djurvälfärd och miljöfrågor. Och att konsumtionsökningarna nu kan komma att mättas med kyckling från Ukraina.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste