Obärgad potatis på grund av regn

Höstens regnande har gjort att totalskörden av matpotatis har minskat. Fyra procent

Höstens regnväder har gjort att totaltskörden av matpotatis har minskat. Foto: Carolina Wahlberg

Potatisskörden beräknas till 528 000 ton, vilket är fyra procent lägre än 2016 och tre procent lägre än femårssnittet. Senaste 2015 hade vi samma låga nivå, skriver Jordbruksverket.

Östergötland sticker ut då de fick 21 procent högre totalskörd, till följd av ökad areal och bättre skörd per hektar.

Obärgad potatis

Men ett exempel på ett område med extra stor minskning var Västerbottens län, där totalskörden minskade med 24 procent. Halland och Skåne minskade också till följd av att stora arealer inte kunde bärgas.

Fakta: Totalskörd matpotatis

Totalt: 528 000 ton

Västerbotten: - 24 procent

Halland: - 15 procent

Skåne: - 6 procent

Östergötland: + 21 procent

Totalt i landet beräknas fyra procent eller 630 hektar matpotatis finnas kvar i backen. Vilket drabbat enskilda brukare hårt, och anledningen är stora mängder regn innan skörden var klar. I Halland är hela 230 hektar oskördat och i Skåne 160 hektar.

När det gäller stärkelsepotatis beräknas två procent eller 180 hektar vara obärgad. Här är det främst Blekinge och Skåne som drabbats.

Mer stärkelsepotatis

Skörden av stärkelsepotatis fortsätter dock att öka, till följd av ökade arealer. Odlingen har gått upp med 600 hektar till 7 480 hektar 2017. Skörden per hektar beräknas till 44 100 kilo och totalt beräknas skörden till 330 000 ton, sex procent mer än förra året. I denna statistik ingår även utsädesodlingar.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera