Case IH scannar av marken

CNH Industrial har inlett ett samarbete med österrikiska Geoprospectors GmbH som bland annat tillverkat en markscanner till traktorer.

Den frontmonterade markscannern skickar information till traktorns dator i realtid. Foto: Case IH

Teknologin ska enligt tillverkaren kunna optimera och anpassa styrningen av hydrauliska jordbearbetningsredskap via Isobus. Detta ska bland annat ge en lägre bränsleförbrukning och effektivare jordbearbetning, skriver tidningen Agrarheute.

Analyserar jorden

Variationerna i jordbruksmark kräver maskiner som kan anpassa arbetsdjupet vid jordbearbetning för ett jämnt resultat. Enligt Geoprospectors kan deras scanner ”Topsoiler” som sitter monterad fram på traktorn, läsa av viktiga parametrar om jorden i realtid och skicka informationen till traktorns dator. Informationen kan sen användas för att styra redskapens inställningar.

Med Topsoil mapper är Case IH först ut med att erbjuda en komplett Isobusstyrd lösning för jordbearbetning, en Isobus dator till traktorn kan levereras för eftermontering till alla hydrauliska jordbearbetningsredskap. Topsoil mapper kan monteras antingen som enbart sensor eller som en integrerad frontvikt.

Markkartor direkt

Systemet går snabbt att installera och kräver ingen kalibrering. Föraren kan välja mellan tre förinställda standardprogram för grund och djup jordbearbetning samt uppluckring. Styrningen sker endast via Case IH AFS 700 Monitorn i traktorn. Istället för att göra markkartor separat kan samma information samlas in under arbete, därefter kan informationen användas till andra arbeten på fältet.

Topsoil mapper kan användas oavsett väderlek, växtlighet eller markförhållanden. Informationen som scannern samlar in kan överföras i form av shapefiler, vilket enligt Case IH möjliggör en integration i redan befintliga farmmanagement system.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Vad får man tjäna pengar på och inte?

En sak som mer och mer har slagit mig och som gör mig uppriktigt konfunderad och bekymrad, är att det inom de gröna näringarna finns någon slags inofficiell men ändå jättetydlig åsiktskorridor, gällande vad som är ”okej” att tjäna pengar på och vad som är en ”riktig” lant- och/eller skogsbrukare. Personer som brukar sin mark på lite alternativa sätt blir ofta ifrågasatta, inte tagna på allvar och beskylls ibland för att bara hålla på med en ”hobby”. 

Kommentera