Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-03-05

Var är Matlandet Sverige?

Det svenska deltagandet på BioFach var i år historiskt lågt. Exportrådets svenska samlingsmonter gav inte företagen tillräckliga förutsättningar vilket ledde till att flera svenska företag istället letade sig till den danska montern. Och från grannlandet Danmark dömer man ut den svenska satsningen fullständigt:
– Det är hopplöst med Sverige och BioFach. Ni tar inte tillvara på affären,­ säger Klaus Bentzen, Organic Denmark.

Wiveca Almgren från Magnhill gör affärer på BioFach. – Det är oerhört viktigt att vara med här och visa upp sig.             Foto: Cecilia Ryegård

Den 15-18 februari var det så återigen dags för BioFach i Nürnberg, den årliga fackmässan för den ekologiska branschen. Mässan lockar 2 500 utställare och 45 000 besökare från världens alla hörn. Här kan man trendspana, träffa affärspartners, möta nya kunder och kontakter. Men av satsningen på Matlandet Sverige syns inte mycket. I år var det svenska deltagandet historiskt lågt i samlingsmontern där svenska företag skulle kunna visa upp sina produkter under Exportrådets vingar.

– Företagen kommer inte eftersom de förutsättningar som erbjuds är för dåliga, trots att det är en marknad med jättepotential, säger Bertil Quist, BioFach-veteran från Olle Svensson AB/Finnerödja.

Fyra företag
Endast fyra svenska företag ville i år visa upp sig inför världspubliken på BioFach.
– Men positivt är att det är företag som har alla möjligheter att verkligen slå igenom på exportmarknaden, säger Mona Hedenskog som fått uppdraget att göra bästa möjliga av Exportrådets satsning på BioFach.
Det första de 45 000 besökarna på BioFach ser är den danska montern. Foto: Cecilia Ryegård

Den svenska montern för en minst sagt tynande tillvaro i skuggan av ett storsatsande Danmark, som ökade antalet­ utställande företag från 14 förra året till 25 i år. Danmark, Finland och Sverige satsade under ett par år på Nordic Organics, ett koncept för att med gemensamma krafter öka intresset för de nordiska ekoprodukterna. Av detta blev det ingenting av i år.

Fel fokus
Från danskt håll är man inte nådig när man bedömer den svenska hanteringen av BioFach.
– Det är hopplöst med Sverige och BioFach. Fokus på debatten läggs på om ekologiskt är något som ska finnas och man ska satsa på överhuvudtaget. Matlandet Sverige, var är det? Vilka konkreta satsningar görs? Här finns en marknad som skriker efter råvaror och produkter och här kan Sverige vara med och slåss om affärerna lika väl som vi danskar, säger Klaus Bentzen som är exportchef hos Organic Denmark och ansvarig för den danska satsningen på BioFach.

Dansk uppbackning
Flera företag med svenskanknytning valde att ställa ut i sina respektive affärspartners landsmontrar i stället för i den svenska montern. Till exempel Oatly, Arla Foods och Magnihill.
– Vi har ett danskt dotter­kontor och därför har vi möjligheten att få delta i den danska montern. Här är uppbackningen en helt annan och kostnaden är lägre. Organic Denmark tar också fram ett jättefint marknadsföringsmaterial åt varje företag. Min förhoppning är att man tar tag i detta från ledande håll och gör en ordentlig svensk satsning på BioFach, Det är oerhört­ viktigt att vara med här och visa upp sig säger Wiveca Almgren på Magnihill, ett svenskt grönsaksföretag med basen i Skåne.
Den danska marknadsföringen syns överallt i mässans åtta utställningshallar. Den svenska satsningen lyser blekt i jämförelse.
150 000 kronor
– I dagsläget läggs det cirka 150 000 kronor på satsningen från Exportrådet. För att kunna hänga med på danskarnas satsning behöver vi 300 000 kronor. Inga stora pengar kan tyckas. Men konkurrensen om pengarna är hård. Det ska räcka till andra mässor, Kock VM och Bocuse dÓr, säger Mona Hedenskog från Exportrådet.
– Det är kul att Sverige satsar­ på Bocus d´Or och annat. Men ärligt talat, på det säljer man inga livsmedel, det gör man däremot här, säger Bertil Quist från Olle Svensson AB/Finnerödja.

Cecilia Ryegård
Frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Kommentarer till nyheten

Viktoria skrev 2012-03-05 19:58
I matlandet Sverige äter varg, upp, älg, rådjur och säkert snart varje renkalv. Förövrigt ser våra politiker till, att bedriva jordbruk i Sverige sakta men säkert går i graven. Matlandet Sverige, ett hån mot bönder. Här är landet som importerar all mat, det miljövänligaste i hela världen, är en mycket bättre slogan.

Anmäl inlägget

Tipsa någon om denna artikel »



 

Rysk grisuppfödning växer rekordsnabbt De första nio månaderna 2014 ökade Ryssland sin produktion av griskött med nära 17 procent jämfört med samma period 2013 rapp­orterar Pig progress. Importstoppet för livsmedel uppges vara en starkt bidragande faktor och ökningen förväntas fortsätta. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Kraftsamling i köttbranschen Köttföretagen i Sverige kraftsamlar genom att bilda en gemensam branschorganisation – Svenska Köttföretagen. Syftet är att stärka konkurrenskraften inom den svenska animalieproduktionen. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Föreningar delägare i nytt rådgivningsbolag I samband med bildandet av Svenska Köttföretagen bildas även ett dotterbolag vars uppgift blir att förse animalieproduktionen med rådgivning, bland annat på djurhälsoområdet. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Etiskt kött prisas av Allt om Mat Hälsingestintan och vd:n Britt-Marie Stegs har vunnit Allt om Mat:s stora matpris 2014. Med ett mobilt slakteri direkt på gården visar Hälsingestintan att det går att få fram etiskt kött av hög kvalitet som kunder vill betala för. KommenteraPublicerad 2014-11-26 Baltisk mjölk får extra stöd från EU

EU-kommissionen satsar 260 miljoner kronor på ett stödpaket till baltiska mjölkproducenter. Stödet ges för att mildra effekterna av det ryska importstoppet.

KommenteraPublicerad 2014-11-25
Stort intresse för lokal upphandling Örebro län har inlett den långa processen om att få till lokala upphandlingar. Vid tre möten i slutet av november träffades personer från kommunerna och företagare i området för att diskutera möjliga samarbeten. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Litar mest på svenskt och minst på danskt En ny undersökning som ICA gjort visar att nio av tio har större förtroende för svensk djurhållning än den i andra europeiska länder. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Sjätte prissänkningen från Arla

Arla sänker priset för sjätte gången i år. Denna gång med  2,0 eurocent vilket innebär att aktuellt pris i Sverige sänks med 17,6 öre till 284,1 öre. Det nya priset gäller från den 1 december.

KommenteraPublicerad 2014-11-25
Lugnt på elmarknaden inför vintern Det ser bra ut på el-fronten inför vintern. Tillgången på vattenkraft ser lovande ut då vattenläget är bra och när det gäller reaktorerna, är alla klara att köra, förutom Oskarshamn två. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Växande mjölk- och smörlager Handelskriget mellan Ryssland och EU får de offentligt finansierade lagren av mjölkprodukter att börja växa. Nivåerna är dock på en låg nivå jämfört med tidigare år. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Projekt kring antibiotikaanvändning och resistens inom mjölkproduktion Finns det någon skillnad mellan ekologisk och konventionell uppfödning när det gäller antibiotika? Genom att undersöka tarmbakterier från kalvar hoppas forskare få fram svar som bekräftar att problemen gällande antibiotika och resistensen inom mjölkproduktion är små. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Hund spårar brunstiga kor Att som mjölkbonde missa en brunst kan få negativa effekter. I ­Finland testas nu hundar  som ett verktyg för att spåra brunstiga kor. KommenteraPublicerad 2014-11-25 Lugnet före stormen på Agromek I morgon öppnar norra Europas största lantbruksmässa, Agromek. I fyra dagar förväntas de 13 hallarna med 500 utställare fyllas av entusiastiska besökare från hela Europa. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Lovande framtid för lupinodlare Tyska forskare har funnit ett sätt att framställa ett smakneutralt protein från lupinfrön. Det innebär att det är ett aktuellt protein till vegetariska livsmedel, vilket vore ett genombrott för lupinodlingen. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Ny ledare för Sveriges Mjölkbönder Birgitta Berndtsson kommer att bli föreningens nya verksamhetsledare från och med 1 januari 2015. Hon är husdjursagronom och har tidigare jobbat på Skånemejerier och Perstorp AB. KommenteraPublicerad 2014-11-24 De "stannar" Sverige i protest En förare från Makedonien åkte fast med falskt pass, falskt körkort och hade heller inte genomgått förarutbildning. Trots detta friades föraren i Sundsvalls tingsrätt. Domen har lett till otaliga överklaganden och nu visar svenska åkare sitt missnöje. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Bönder får betala dubbelt för politisk kris Det ryska importstoppet har fått priserna för griskött, mjölk och grönsaker att falla. Frukt- och grönsaks­odlarna får stöd av EU att minska utbudet, ett stöd som EU-kommissionen vill ­finansiera med ­minskade gårdsstöd. KommenteraPublicerad 2014-11-24 Chipsens väg från jord till påse I Laholm tillverkar Rootfruit Scandinavia chips enligt ursprungsmetoden – friterade i gryta. Chipsproduktionen är ett exempel på lokalt samarbete som involverar lantbrukare. Jordbruksaktuellt följde potatisens resa från jord till chips. KommenteraPublicerad 2014-11-23 De skapar liv i Stora Skedvi Med ett genuint matintresse och en stor portion entreprenörskap skapar Anders Åkerberg och Malin Floridan ett matcentrum i byn Stora Skedvi i Dalarna. Det senaste projektet är återuppbyggandet av knäckebrödstillverkningen i Vika bröds gamla lokaler. KommenteraPublicerad 2014-11-22 VIDEO – Klassisk filmhistoria om en liten gris Grisar, ett hett debatterat ämne. Länge har de haft en roll i samhället och i denna video får man följa Grisknoens tur i Småland. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Smart, enkel och lätt att rengöra Kerbl har utvecklat en ny napp till kalvar som är enkel att ta av från kalvbaren. Nappen kan plockas av från hinken och diskas i tre delar. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Köttentreprenörer får pris Hälsingestintan, som i höst har presenterat lösningen med mobil slakt, har fått ytterligare ett pris. Nu är det grundaren och vd:n Britt-Marie Stegs som fått utmärkelsen ”årets entreprenör”. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Dansk gris upprör, glöm dock inte den tyska I gårdagens avsnitt av Plus pratade man om skillnaderna i svensk och dansk grisuppfödning. Reaktionerna på Twitter dröjde inte länge. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Aggressivare tallrikar från Väderstad Väderstad-verken erbjuder nu en ny aggressivare variant av tallrikar till kultivatorerna TopDown och Carrier X. De nya Truecut-tallrikarna har frästa urtag, vilket ger flera fördelar enligt Väderstad. KommenteraPublicerad 2014-11-21 KRÖNIKA - Oro för ryskt höstvete Spannmålspriserna har återigen fallit tillbaka något efter tidigare uppgång. Vädret i viktiga regioner för majs och sojabönor i USA har blivit bättre och nu återstår endast en liten del av skördearbetet. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Det lossnar för eko i Storbritannien Den brittiska ekomarknaden har under flera år dragits med svårigheter och vikande marknad. Men nu verkar trenden vara på väg uppåt. KommenteraPublicerad 2014-11-21 Fler fall av fågelinfluensan Fågelinfluensan har konstaterats på ytterligare en gård i Nederländerna. De 43 000 kycklingarna kommer att avlivas och transportrestriktioner gäller för hela landet. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Svenska och danska grisar jämförs i TV ikväll Tv-programmet Plus var i våras och hälsade på Madde och Elin som driver Facebooksidan "Mitt liv som svensk gris". I programmet jämförs svensk grisuppfödning med dansk. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Skånemejeriers bönder får mer för sin mjölk Skånemejerier ekonomisk förening har beslutat sig för att höja mjölkpristillägget för sina medlemmar från och med januari. KommenteraPublicerad 2014-11-20 MinFarm – mot storstaden Anna och Stephen Lynam ville att konsumenter skulle kunna köpa bra mat från bönder i närheten på ett enkelt sätt. Resultatet blev onlinefarmen MinFarm som i dagsläget finns i Jämtland och Västerbotten. Men efter årsskiftet kommer de att ta ännu ett steg och etablera sig i Stockholmsregionen. KommenteraPublicerad 2014-11-20 Fler nyheter i nyhetsarkviet »