▴ Annons

Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-03-05

Var är Matlandet Sverige?

Det svenska deltagandet på BioFach var i år historiskt lågt. Exportrådets svenska samlingsmonter gav inte företagen tillräckliga förutsättningar vilket ledde till att flera svenska företag istället letade sig till den danska montern. Och från grannlandet Danmark dömer man ut den svenska satsningen fullständigt:
– Det är hopplöst med Sverige och BioFach. Ni tar inte tillvara på affären,­ säger Klaus Bentzen, Organic Denmark.

Wiveca Almgren från Magnhill gör affärer på BioFach. – Det är oerhört viktigt att vara med här och visa upp sig.             Foto: Cecilia Ryegård

Den 15-18 februari var det så återigen dags för BioFach i Nürnberg, den årliga fackmässan för den ekologiska branschen. Mässan lockar 2 500 utställare och 45 000 besökare från världens alla hörn. Här kan man trendspana, träffa affärspartners, möta nya kunder och kontakter. Men av satsningen på Matlandet Sverige syns inte mycket. I år var det svenska deltagandet historiskt lågt i samlingsmontern där svenska företag skulle kunna visa upp sina produkter under Exportrådets vingar.

– Företagen kommer inte eftersom de förutsättningar som erbjuds är för dåliga, trots att det är en marknad med jättepotential, säger Bertil Quist, BioFach-veteran från Olle Svensson AB/Finnerödja.

Fyra företag
Endast fyra svenska företag ville i år visa upp sig inför världspubliken på BioFach.
– Men positivt är att det är företag som har alla möjligheter att verkligen slå igenom på exportmarknaden, säger Mona Hedenskog som fått uppdraget att göra bästa möjliga av Exportrådets satsning på BioFach.
Det första de 45 000 besökarna på BioFach ser är den danska montern. Foto: Cecilia Ryegård

Den svenska montern för en minst sagt tynande tillvaro i skuggan av ett storsatsande Danmark, som ökade antalet­ utställande företag från 14 förra året till 25 i år. Danmark, Finland och Sverige satsade under ett par år på Nordic Organics, ett koncept för att med gemensamma krafter öka intresset för de nordiska ekoprodukterna. Av detta blev det ingenting av i år.

Fel fokus
Från danskt håll är man inte nådig när man bedömer den svenska hanteringen av BioFach.
– Det är hopplöst med Sverige och BioFach. Fokus på debatten läggs på om ekologiskt är något som ska finnas och man ska satsa på överhuvudtaget. Matlandet Sverige, var är det? Vilka konkreta satsningar görs? Här finns en marknad som skriker efter råvaror och produkter och här kan Sverige vara med och slåss om affärerna lika väl som vi danskar, säger Klaus Bentzen som är exportchef hos Organic Denmark och ansvarig för den danska satsningen på BioFach.

Dansk uppbackning
Flera företag med svenskanknytning valde att ställa ut i sina respektive affärspartners landsmontrar i stället för i den svenska montern. Till exempel Oatly, Arla Foods och Magnihill.
– Vi har ett danskt dotter­kontor och därför har vi möjligheten att få delta i den danska montern. Här är uppbackningen en helt annan och kostnaden är lägre. Organic Denmark tar också fram ett jättefint marknadsföringsmaterial åt varje företag. Min förhoppning är att man tar tag i detta från ledande håll och gör en ordentlig svensk satsning på BioFach, Det är oerhört­ viktigt att vara med här och visa upp sig säger Wiveca Almgren på Magnihill, ett svenskt grönsaksföretag med basen i Skåne.
Den danska marknadsföringen syns överallt i mässans åtta utställningshallar. Den svenska satsningen lyser blekt i jämförelse.
150 000 kronor
– I dagsläget läggs det cirka 150 000 kronor på satsningen från Exportrådet. För att kunna hänga med på danskarnas satsning behöver vi 300 000 kronor. Inga stora pengar kan tyckas. Men konkurrensen om pengarna är hård. Det ska räcka till andra mässor, Kock VM och Bocuse dÓr, säger Mona Hedenskog från Exportrådet.
– Det är kul att Sverige satsar­ på Bocus d´Or och annat. Men ärligt talat, på det säljer man inga livsmedel, det gör man däremot här, säger Bertil Quist från Olle Svensson AB/Finnerödja.

Cecilia Ryegård
Frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentarer till nyheten

Viktoria skrev 2012-03-05 19:58
I matlandet Sverige äter varg, upp, älg, rådjur och säkert snart varje renkalv. Förövrigt ser våra politiker till, att bedriva jordbruk i Sverige sakta men säkert går i graven. Matlandet Sverige, ett hån mot bönder. Här är landet som importerar all mat, det miljövänligaste i hela världen, är en mycket bättre slogan.

Anmäl inlägget

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Lean ska bidra till säkrare arbetsmiljö Ett av de 17 forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa, som AFA Försäkring har beviljat medel till, handlar om hur man genom Lean kan få en säkrare arbetsmiljö i sitt lantbruk. KommenteraPublicerad 2015-05-26 Stor export av levande djur En betydande del av ­Australiens export består av levande djur. Får är det djur som i högsta grad lämnar landet per båt, därefter kommer nötkreatur. Alla djur når dock inte sin slutdestination utan stannar i havets djup. KommenteraPublicerad 2015-05-26 Hallå där Linda Segerblom... ...ny kommunikationschef på LRF KommenteraPublicerad 2015-05-26 De är Årets Spjutspets 2015 Företaget Naturskog AB har utsetts som årets vinnare av LRFs utmärkelse Årets spjutspets inom de gröna näringarna. Priset delas ut under LRFs riksförbundsstämma den 27 maj. KommenteraPublicerad 2015-05-25 Kaliforniens bönder ger upp vatten Ända sedan guldrushen har bönderna i Kalifornien hållit hårt i sina vattenrättigheter. Men den kraftiga torka som råder i staten har lett till att bönderna ger upp en fjärdedel av sitt vatten denna säsong, skriver New York Times. KommenteraPublicerad 2015-05-25 Förbjudet att slänga mat I Frankrike förbjuds nu dagligvaruhandeln att slänga mat. Den ska istället skänkas till behövande, blir djurfoder, eller komposteras och användas som gödsel inom jordbruket. KommenteraPublicerad 2015-05-25 Elhybridtraktor under utveckling Tillsammans med Valtra, SSAB, Atlas Copco, Ålö och Lighthaus Industrial Design ska Institutet för Jordbruks- och miljöteknik, JTI, hålla i utvecklingen av ett koncept till en elhybridtraktor som kan fungera både på landet och i staden. KommenteraPublicerad 2015-05-25 Allt fler vill ha svenskt Fler konsumenter säger att de väljer svenskt framför utländska livsmedel, det är även fler än förra året som säger att de kan tänka sig att betala mer för svenska varor. Det visar en undersökning som ICA och LRF låtit göra. KommenteraPublicerad 2015-05-25 Amerikanska företag ökar arbetssäkerheten Nyligen höll den amerikanska branschorganisationen North American Meat Institute, NAMI, sin årliga konferens för arbetssäkerhet inom kött- och fågelindustrin. Enligt NAMI har stora förbättringar skett under de senaste åren. KommenteraPublicerad 2015-05-25 Forskare spår glada grisar i Danmark – i framtiden En grupp forskare på Köpenhamns och Århus universitet har gjort en studie om marknadsdriven djurvälfärd.  De menar att framtidens konsumenter kommer att kräva ökad djurväldfärd. Så även i Danmark, men det kommer att ta tid. KommenteraPublicerad 2015-05-25 Företaget som ser möjligheter i det mesta På Norups gård i Skåne driver Sven, Anne och Paulina Norup ett framgångsrikt familjeföretag inom biodiesel, biogas och containerlösningar för livsmedelsproduktion, bland annat Mitt Mejeri. I somras drabbades gårdens produktionslokal av en brand, men nu är man i full gång med att bygga nytt och större. KommenteraPublicerad 2015-05-24 Stoppa olyckan innan den är framme Att arbeta som lantbrukare innebär ofta en arbetsmiljö som inkluderar hantering av tunga maskiner, redskap och djur. Detta är en miljö som kräver riskmedvetenhet, annars är olyckan snabbt framme. Jordbruksaktuellt har pekat ut de riskzoner som finns på gården. KommenteraPublicerad 2015-05-23 Bucht efter mjölkmötet Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är positiv efter dagens mjölkmöte. Härnäst lämnas ansvaret över till LRF Mjölk, men Bucht meddelar även att regeringen är beredda att tillföra medel för att bistå i processen. KommenteraPublicerad 2015-05-22 ”Handlingsplanen måste bli verklighet på gårdsnivå” Sveriges Mjökbönders ordförande Stefan Gård var med under dagens mjölkmöte. Enligt honom är det positivt att branschen samlas kring handlingsplanen, men han under stryker även att läget är akut så åtgärderna behöver snabbt bli verklighet. KommenteraPublicerad 2015-05-22 Handlingsplan ska vända mjölkkrisen Under dagens mjölkmöte i Rosenbad presenterade arbetsgrupperna sin handlingsplan för att motverka   mjölkkrisen i Sverige. Totalt presenteras 87 åtgärdsförslag. KommenteraPublicerad 2015-05-22 Axfood tror på ursprung för mjölk Axfood stödjer den branschgemensamma handlingsplan som enligt dem ska presenteras för Sven-Erik Bucht på mjölkmötet i dag. KommenteraPublicerad 2015-05-22 Sänkt mjölkpris i juni Från och med den 25 maj sänker Arla mjölkpriset med 8,9 öre. Det nya priset blir där med 2,73 kronor per kilo. Samtidigt höjs ekotillägget med 17,9 öre. KommenteraPublicerad 2015-05-22 Ny ordförande för Svensk Vindenergi På Svensk Vindenergis stämma valdes Matilda Afzelius till ny ordförande, hon ersätter Stefan Karlsson som suttit på posten sedan 2012. KommenteraPublicerad 2015-05-22 Förhoppningar om stor skörd Lantmännen är positiva i sin skördeprognos för året. En stor höstsådd, bra övervintring och generellt gynnsamt väder ligger till grund för deras spaning. KommenteraPublicerad 2015-05-22 Press på vetepriserna Goda odlingsbetingelser runt om i världen pressar priserna på årets spannmålsskörd. Terminskontrakten för europeiskt kvarnvete är nu på den lägsta nivån sedan sju månader. KommenteraPublicerad 2015-05-22 ”Jordbruket bör väga tyngre i vattenarbetet” Jordbruksverket var inte sena att ansluta sig till kritikerna bakom Vattenmyndigheternas förslag till hur Sverige ska leva upp till EU:s vattendirektiv.
 – Alla förstår värdet av rent vatten, men många glömmer att vi behöver jordbruksmark för att producera mat och energi, säger Tomas Johansson, som är chef för Jordbruksverkets vattenenhet.
KommenteraPublicerad 2015-05-22
Fältvandring med precision lockade

När Varaslättens Lagerhus bjöd in till fältvandring med tema precisions-gödsling och -sprutning gav det en god uppslutning. 170 besökare tog del av hur den senaste precisionstekniken kan användas i praktiken.

KommenteraPublicerad 2015-05-21
EMV ökar kraftigt 2025 kommer EMV-produkter att stå för en tredjedel av den svenska livsmedelsmarknaden. Det spår konsultbolaget Macklean i en ny rapport.  KommenteraPublicerad 2015-05-21 Han odlar ekologisk chipspotatis Per-Johan Påhlstorp ska på uppdrag av Estrella försöka odla ekologiska chipspotatis. Om försöket lyckas ska det finnas ekologiska chips i handeln i september. KommenteraPublicerad 2015-05-21 Ny efterharv till Väderstad Spirit Väderstad-verken lanserar en ny centralupphängda efterharv till såmaskinen Spirit. Harven lägger an mot jorden med sin egenvikt. KommenteraPublicerad 2015-05-21 Omval i Arlas styrelse Vid Arlas representantskapsmöte valdes Åke Hantoft om som styrelseordförande för Arla. Likaså sitter danska Jan Toft Nørgaard kvar på sin post som vice ordförande. KommenteraPublicerad 2015-05-21 Mycket fosforläckage i hästhagar Masud Parvage har i sin avhandling undersökt hur mycket Sveriges hästhagar läcker. Störst risk var det vid platsen för utfodring och där mycket gödsel samlas. Men träflis kan hjälpa till att minska läckage, skriver Greppa Näringen. KommenteraPublicerad 2015-05-21 Keenan öppnar svenskt rådgivningscenter Det Irländska företaget Keenan, som tillverkar foderblandare, stärker nu sin närvaro i Sverige. Med den nya tjänsten InTouch hoppas Keenan kunna bistå lantbrukaren med att förebygga foderrelaterade hälsoproblem. KommenteraPublicerad 2015-05-21 KRÖNIKA - Svensken vill inte betala för svenskt djurskydd För tjugo år sedan gick vi med i EU. På den tiden täckte svensk köttproduktion upp 95 procent av den svenska köttkonsumtionen.
I dag räcker svensk köttproduktion till 54 procent av svenskarnas köttkonsumtion och har minskat 27 procent sedan 1995 i ton räknat.
KommenteraPublicerad 2015-05-21
Antalet suggor i Kina minskar - ger möjligheter för EU Försämrad lönsamhet får de kinesiska grisproducenterna att minska suggantalet. Minskningen i Kina motsvarar det totala antalet suggor i USA och Kanada. Samtidigt ökar Kina importen av griskött. KommenteraPublicerad 2015-05-21 Fler nyheter i nyhetsarkviet »