▴ Annons

Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-03-21

Nytt varumärke ska öka lönsamheten för de lokala grisbönderna

Konsumentföreningar gör gemensam sak för att lyfta grisbönderna i Dalsland och Bohuslän, nu skapas varumärket Bodalsgris.
– Vi vill hjälpa till att värna den bohuslänska och den dalsländska grisuppfödningen, säger Jesper Gunnarsson Berg, vd i Värmlands Chark AB som är ett dotterbolag till Konsum Värmland.

Köttet som ska säljas under varumärket Bodalsgrisen kommer från grisar i Dalsland och Bohuslän.                       Foto: Lasse Forsberg
– Vi satt ihop med Värmlands­ Chark i höstas och såg på möjlig­heten att ta från gårdar­ här i Dalsland och Bohuslän. Det var så det började. Nu lanserar vi Bodalsgrisen här om ett par veckor, säger Mikael Mattsson, marknadschef, Kon­su­ment­för­eningen Bohus­län Älvsborg.
Konsumentföreningen Bo­hus­län­ Älvsborg är en egen förening inom Coop med 28 butiker. Borträknat dotter­bolaget MaxiMat omsätter föreningen cirka 1,8 miljarder kronor per år. Konsumentföreningen Bohuslän Älvsborg köper redan idag köttprodukter från Värmlands Chark.
– De styckar och packar åt oss. Och kör ner från Karlstad till vår distributionsterminal­ utanför Trollhättan, säger Mikael Mattsson.

Varför namnet Bodalsgrisen?
– Vi ville fläta in de två olika områdena vi kommer att ta grisarna från, Bohuslän och Dalsland, säger Jesper Gunnarsson Berg.
En del av landskapet i Dalsland

 

Enligt honom är Dahlbergs slakteri i ­Brålanda en speciellt viktig faktor för Bodalsgrisens framgång.
– Vi värnar inte bara om uppfödarna utan vi värnar även om slakten. Slakten sker inom Dalsland. Vi vill kunna se att det finns en lokal förankring i varje led. Grisarna är uppfödda i Bohuslän och Dalsland, och slaktas i Dalsland, säger han.
Eftersom slakteriet ligger så centralt blir transporterna av grisarna korta.
– I den här mixen av bönder och grisar som vi får in under varumärket så kommer en väldigt stor volym från Dalsland. Det vilket innebär att transporttiden för en genomsnittlig gris inom Bodalsgrisen är väldigt kort, säger Jesper Gunnarson Berg.
14 grisbönder är med från starten i Bodalsgrisen. De ska leverera cirka 200 grisar per vecka till Dahlbergs slakteri i Brålanda.
Jesper Gunnarsson Berg hoppas att ännu fler grisbönder i området nappar på att bli leverantörer till Bodalsgrisen.
– Det finns utrymme för fler leverantörer till detta. Speciellt­ sådana som vill vara med och föra varumärket framåt och är med ute i butikerna och möter kunderna.
Hur kommer produktmixen för Bodalsgrisen att se ut?
– Man ska kunna köpa en grillprodukt eller en charkprodukt under varumärket Bodalsgris, säger Jesper Gunnarsson Berg och tillägger:
– Men till en början blir det ett begränsat charksortiment. Majoriteten kommer att ligga på köttsidan.

Extra för marknadsföring
Dahlbergs slakteri, med 54 anställda och en omsättning på runt 380 miljoner kronor, slaktar i genomsnitt cirka 2 000 grisar i veckan.
– Vår uppgift är att slakta de här grisarna och se till att det inte sker en sammanblandning. Att det finns en säkerhet i konceptet, säger Peter Gullin, marknadsansvarig, Dahlberg Slakteri AB.
– Jag skulle tippa på att det blir 200-300 djur i veckan som kommer att gå åt för att förse konceptet med de varor de vill ha. Den volymen har vi redan i systemet.
Enligt Peter Gullin får de grisbönder som levererar till Bodalsgrisen en extra peng. Enligt vad Jordbruksaktuellt erfar ligger den på cirka 50 öre per kilo sålda produkter. Det kan jämföras med 75 öre per kilo för Värmlandsgrisen.
– Jag tror väl kanske inte att det finns så jätte mycket pengar i själva konceptet i uppstarten. Men det skapar en bra avsättning i närområdet som kan generera avkastning i framtiden, säger Peter Gullin.
Men det är enbart de grisbönder som är med och hjälper till med marknads­föringen som får del av pengarna.­
– Det utgår en extra betalning, en marknadsföringspeng. De som ställer upp och marknadsför kommer att­ premieras i första hand.

Öka mervärdet
Peter Gullin uppskattar konsumföreningarnas satsningar på att öka mervärdet för det lokalproducerade grisköttet.
– Den stora utmaningen­ för branschen är att kommunicera­ mervärdena. Och vi får vara lite självkritiska. Vi har inte lyckats­ riktigt­ bra med det. Till exempel djurvälfärden. Att det finns halm i boxarna, att vi inte får klippa svansarna, att vi har större utrymmen, och korta transporter och­
salmonellafrihet. Det är det vi måste sälja på, säger han och tillägger:
– Problemet i dag är att vi ser en fallande marknad. Vi ser att antalet grisar minskar hela tiden i Sverige.
Susanne Borssén och hennes man Jan på Sallebyns Gård, Brålanda, är en av de utvalda profilbönderna som ska hjälpa till att marknadsföra varumärket genom att träffa konsumenterna ute i butiken. Foto: Lasse Forsberg
En av bönderna
Susanne Borssén och hennes man Jan har fött upp smågrisar på en gård i Brålanda sedan 2007. Hon är en av de utvalda profil­bönderna som är med från början i Bodalsgrisen. För henne som för många andra grisbönder var förra året ett katastrofår. Men Susanne Borssén valde att investera sig ur krisen.
– Ja, vi har kört för fullt hela tiden för vi har ändå trott på att någon gång ska det vända. Och då ska vi vara med. Vi har hela tiden rekryterat istället­ för att dra ner på suggantalet.
Och satsningen har lönat sig. Sedan årsskiftet råder det ett skriande behov av smågrisar­ i Sverige.
– Vi föder upp cirka 4 500 smågrisar om året ungefär. Och nu hade vi gärna kunnat ha det dubbla och hade blivit av med dem i alla fall.
Susanne Borssén tycker att upplägget med Bodals­grisen, och att det blir en extra betalning till de profilbönder som är med och marknadsför varumärket, är bra.
– Det är bra att någon tar initiativ. Man hoppas bara att förpackningarna blir så att det klart och tydligt framgår att det är svenskt och att köttet kommer från Bohuslän och Dalsland.

Hur känns det att vara en av de utvalda profilbönderna?
– Det är väldigt spännande och pirrigt. Vi som brukar gå i ladugården och skrapa gödsel större delen av vår tid ska helt plötsligt ut och prata i butik. De vill att vi ska göra minst tre dagar varje år som bonde i butik.
Tror du att det här kommer att lyfta grisproduktionen i området?
– Jag hoppas det i alla fall. Vi måste ju göra någonting. Vi får ta minsta halmstrå för att verkligen få folk att köpa svenskt. Annars kommer vi att försvinna till slut, säger Susanne Borssén.
 

 








Håkan Frisell
Frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Ryskt stopp bromsar exporten av griskött Under 2014 bröt EU:s grisproducenter de senaste årens produktionsminskningar och vände trenden uppåt. Detta trots den kraftiga prispress som uppstod när den ryska marknaden stängdes i början av året. KommenteraPublicerad 2015-04-27 Betesdrift ger möjligheter Det kan vara värt att lita på betet för en mjölkgård. Produktion, miljö och plånbok kan gynnas av betesdrift. Ett sätt att få betet att avkasta maximalt är att ha många fållor och därmed öka möjligheterna för bra betesstyrning.
 – För min gård betyder betet allt för ekonomin, säger Martin Johansson, mjölkproducent utanför Falkenberg.
KommenteraPublicerad 2015-04-26
”Jag har verkligen inte ångrat att vi satsade på mobila hyddor” I slutet av februari fick familjen Lundqvist sitt nya vinterstall godkänt av Länsstyrelsen i Kalmar. Men innan det är dags för grisarna att få prova de nya stallarna på riktigt blir det betessäsong i specialbyggda mobila hyddor. KommenteraPublicerad 2015-04-25 VIDEO – Vårbruk på nära håll I vissa delar av landet har fröna redan vaknat till liv och i andra ligger de fortfarande och väntar på vakna upp. Kolla in filmen för att se hur det ser ut på nära håll. Trevlig helg! KommenteraPublicerad 2015-04-24 Oförändrat mjölkpris i maj Under maj väljer Arla att hålla kvar mjölkpriset på 2,819 kronor per kilo mjölk. Samtidigt flaggar mejeriet för att utsikterna framöver är osäkra. KommenteraPublicerad 2015-04-24 Innovation underlättar vägning av nötkreatur Hencol OPV, ett obemannat system för vägning av nötkreatur, blev den produkt som kammade hem Elmia Lantbruk Innovation Award 2015. KommenteraPublicerad 2015-04-24 Kraftigt ökad export av nötkött En utökad produktionskapacitet och utslaktningar av mjölkkor har i kombination med en god efterfrågan i både EU och på exportmarknader gett en ökning av nötköttsproduktionen i EU under förra året. EU:s export av nötkött ökade under 2014 med 29 procent, trots stängning av den ryska marknaden under hösten. KommenteraPublicerad 2015-04-24 Vad är svensk vodka? Lantmännen Reppe är Sveriges näst största producent av vodka. De har ingen egen buteljering utan säljer produkten på bulk, bland annat till USA. Nu riskerar exporten en minskning om de inte längre kan kalla sin produkt för ”Svensk Vodka”. KommenteraPublicerad 2015-04-24 Fågelinfluensa på gård med 5,3 miljoner höns

En äggproducent i Iowa har fått fågelinfluensa i en besättning på 5,3 miljoner hönor. Detta är den största gården som drabbats av smittan i USA hittills i år, skriver Wall Street Journal.

KommenteraPublicerad 2015-04-23
Kommentar gällande rapport om neonikotinoider Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, SFO, har deltagit i projektet som mynnat ut i en ny rapport om effekterna av klotianidin (Elado). Uppfattningen är att rapporten är av vetenskaplig relevans, men att det behövs fler studier gällande vilda pollinatörers påverkan av ämnet. KommenteraPublicerad 2015-04-23 Varg ger inget undantag för bete Det kommer inte att finnas en generell möjlighet att avsluta åtagande för betesmarker eller slåtterängar, utan att krävas på återbetalning eller sanktioneras. Detta gäller även de djurägare som verkar i rovdjursområden, besvarar Jordbruksverket en skrivelse. KommenteraPublicerad 2015-04-23 HKScan positiva till TTIP I dag hålls en öppen utfrågning gällande TTIP i Sveriges riksdag. Göran Holm, som är vd för HKScan, var där under förmiddagen och skickade med företagets åsikter gällande ett transatlantiskt handelsavtal. KommenteraPublicerad 2015-04-23 Mer forskning om neonikotinoider För första gången har man i ett forskningsprojekt undersökt hur Neonikotinoider påverkar både honungsbin och vilda bin. Studien visar att honungsbin klarar av bekämpningen bättre, medan vilda bin drabbas hårdare. KommenteraPublicerad 2015-04-23 Avblåser amorteringskravet Idag kom beskedet att Finansinspektionen, FI, inte kommer införa ett ytterligare amorteringskrav från och med den första augusti. Trots att FI gärna skulle sätta ett amorteringskrav på plats, väljer man att backa i frågan på grund av att rättsläget är osäkert. KommenteraPublicerad 2015-04-23 EU: Nytt rekordår för kycklingkött Lägre foderpriser och god efterfrågan lyfte EU:s produktion av kycklingkött till en ny rekordnivå. Och det var inte bara produktionen som nådde rekordnivå, även exporten och konsumtionen nådde nya rekord. KommenteraPublicerad 2015-04-23 KRÖNIKA - Tackor tackar inte tacksamt Ibland misstänker jag, rent av är övertygad om, att jag bara är en höbalsbärare för mina djur.
Bräkanden när tackorna ser mig är antagligen utskällningar, där de undrar varför jag är två minuter senare än vanligt. Höet är faktiskt jättegammalt, det har legat fram sedan igår, byt!
KommenteraPublicerad 2015-04-23
Påverkan av framtidens klimat Klimatet kommer att blir varmare i Sverige i framtiden, det kommer att innebära möjligheter och hot för både odlingar och miljön. Effektiva strategier för att hantera detta är nödvändiga, visar resultatet av en doktorsavhandling. KommenteraPublicerad 2015-04-22 Tornum förvärvar Lidköpings Plåtteknik Tillverkaren av spannmålsanläggningar Tornum förvärvar hela ägandet i Lidköpings Plåtteknik, LPT. Tillsammans hoppas man kunna expandera Lidköpingsföretagets verksamhet i hela landet. KommenteraPublicerad 2015-04-22 Producentföreningen får namnet Glada Bonden Inför bildandet av den nya producentföreningen, har föreningen även tilldelats namnet ”Glada Bonden Ekonomisk Förening”. Därutöver, meddelar även föreningens interims-styrelse att sista dagen för medlemskap förlängs något. KommenteraPublicerad 2015-04-22 Debatt – Kommun och jordbrukare, lika inför lagen? Lantbrukare och skogsbrukare får knappt dika på sina ägor, utan har stränga restriktioner. Men en kommun får tillstånd att bortleda stora mängder vatten från ett naturreservat, som är Natura 2000 skyddad, där det finns habitatskyddade arter och biotoper. KommenteraPublicerad 2015-04-22 Större vind-, våg- och solkraftsanläggningar ska beskattas Regeringen föreslår nu att de större anläggningarna som producerar förnybar el ska åläggas en energiskatt från och med den 1 juli nästa år. Skatten beräknas uppgå till 30 öre per kilowatt. Nu höjs kritik från fler håll. KommenteraPublicerad 2015-04-22 LEDARE - Kreditgarantier och uppskjutna försämringar är inget att skryta om När detta skrivs så är inte regeringens vårbudget presenterad, men det står ganska klart vad den kommer att innehålla. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har förkunnat att det blir någon form av statlig kreditgaranti för mjölkbönder. Det är den största nyheten för jordbruket. KommenteraPublicerad 2015-04-22 Ryskt griskluster i öst Det ryska jordbruksföretaget RusAgro har fått sina första investeringar på 110 miljoner dollar, för att kunna bygga ett griskluster i den östra delen av Ryssland, skriver Pig Progress. KommenteraPublicerad 2015-04-21 Nya namn till Kalmar Lantmän På måndag den 27 april ska Kalmar Lantmän hålla ordinarie årsstämma. Bland annat ska en ny styrelse utses. Två gamla namn dyker upp i valberedningens lista och resten är nya. KommenteraPublicerad 2015-04-21 Jordgubbar för 3 576 kronor kilot Det blev priset för årets första jordgubbar. Jordgubbarna, som odlats i växthus, skördades av Lars Jacobsen på Kullabygdens Handelsträdgårds odling i Hjälmshult i Skåne. KommenteraPublicerad 2015-04-21 Förslag för enklare medicinering av mjölkor Jordbruksverket föreslår nya regler som ska underlätta för mjölkföretagare. Reglerna innebär att lantbrukaren ska kunna påbörja behandling av djuren vid vissa symtom. KommenteraPublicerad 2015-04-21 Arla höjer ekotillägget i Centraleuropa För att stimulera en ökad produktion av ekologisk mjölk har Arlas företagsledning beslutat att de ska höja ekotillägget med 2 eurocent, men bara i Centraleuropa. KommenteraPublicerad 2015-04-20 ATL ska möta våren i Stockholm LRF Media beslutade i mars, att Affärstidningen för Lantbrukare, ATL, skulle flyttas från Malmö till Stockholm. Det är endast två av 
femtiotalet medarbetare som valt att flytta med till huvudstaden, skriver Journalisten.
KommenteraPublicerad 2015-04-20
Inte säkert att dörren lämnas öppen Just nu är det öppet för alla svenska mjölkbönder att ansluta sig till den nya Producentföreningen. Det är inte säkert att denna möjlighet kvarstår efter föreningens bildande, berättar Jacob Olai, som är en av initiativtagarna bakom föreningen. KommenteraPublicerad 2015-04-20 VIDEO – Bioenergi för ett globalt hållbart lantbruk Runt om i världen finns det många lantbrukare som inte har grundläggande saker som elektricitet. Men innovationer och utbildning kan göra stor skillnad. KommenteraPublicerad 2015-04-20 Fler nyheter i nyhetsarkviet »