Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-03-21

Nytt varumärke ska öka lönsamheten för de lokala grisbönderna

Konsumentföreningar gör gemensam sak för att lyfta grisbönderna i Dalsland och Bohuslän, nu skapas varumärket Bodalsgris.
– Vi vill hjälpa till att värna den bohuslänska och den dalsländska grisuppfödningen, säger Jesper Gunnarsson Berg, vd i Värmlands Chark AB som är ett dotterbolag till Konsum Värmland.

Köttet som ska säljas under varumärket Bodalsgrisen kommer från grisar i Dalsland och Bohuslän.                       Foto: Lasse Forsberg
– Vi satt ihop med Värmlands­ Chark i höstas och såg på möjlig­heten att ta från gårdar­ här i Dalsland och Bohuslän. Det var så det började. Nu lanserar vi Bodalsgrisen här om ett par veckor, säger Mikael Mattsson, marknadschef, Kon­su­ment­för­eningen Bohus­län Älvsborg.
Konsumentföreningen Bo­hus­län­ Älvsborg är en egen förening inom Coop med 28 butiker. Borträknat dotter­bolaget MaxiMat omsätter föreningen cirka 1,8 miljarder kronor per år. Konsumentföreningen Bohuslän Älvsborg köper redan idag köttprodukter från Värmlands Chark.
– De styckar och packar åt oss. Och kör ner från Karlstad till vår distributionsterminal­ utanför Trollhättan, säger Mikael Mattsson.

Varför namnet Bodalsgrisen?
– Vi ville fläta in de två olika områdena vi kommer att ta grisarna från, Bohuslän och Dalsland, säger Jesper Gunnarsson Berg.
En del av landskapet i Dalsland

 

Enligt honom är Dahlbergs slakteri i ­Brålanda en speciellt viktig faktor för Bodalsgrisens framgång.
– Vi värnar inte bara om uppfödarna utan vi värnar även om slakten. Slakten sker inom Dalsland. Vi vill kunna se att det finns en lokal förankring i varje led. Grisarna är uppfödda i Bohuslän och Dalsland, och slaktas i Dalsland, säger han.
Eftersom slakteriet ligger så centralt blir transporterna av grisarna korta.
– I den här mixen av bönder och grisar som vi får in under varumärket så kommer en väldigt stor volym från Dalsland. Det vilket innebär att transporttiden för en genomsnittlig gris inom Bodalsgrisen är väldigt kort, säger Jesper Gunnarson Berg.
14 grisbönder är med från starten i Bodalsgrisen. De ska leverera cirka 200 grisar per vecka till Dahlbergs slakteri i Brålanda.
Jesper Gunnarsson Berg hoppas att ännu fler grisbönder i området nappar på att bli leverantörer till Bodalsgrisen.
– Det finns utrymme för fler leverantörer till detta. Speciellt­ sådana som vill vara med och föra varumärket framåt och är med ute i butikerna och möter kunderna.
Hur kommer produktmixen för Bodalsgrisen att se ut?
– Man ska kunna köpa en grillprodukt eller en charkprodukt under varumärket Bodalsgris, säger Jesper Gunnarsson Berg och tillägger:
– Men till en början blir det ett begränsat charksortiment. Majoriteten kommer att ligga på köttsidan.

Extra för marknadsföring
Dahlbergs slakteri, med 54 anställda och en omsättning på runt 380 miljoner kronor, slaktar i genomsnitt cirka 2 000 grisar i veckan.
– Vår uppgift är att slakta de här grisarna och se till att det inte sker en sammanblandning. Att det finns en säkerhet i konceptet, säger Peter Gullin, marknadsansvarig, Dahlberg Slakteri AB.
– Jag skulle tippa på att det blir 200-300 djur i veckan som kommer att gå åt för att förse konceptet med de varor de vill ha. Den volymen har vi redan i systemet.
Enligt Peter Gullin får de grisbönder som levererar till Bodalsgrisen en extra peng. Enligt vad Jordbruksaktuellt erfar ligger den på cirka 50 öre per kilo sålda produkter. Det kan jämföras med 75 öre per kilo för Värmlandsgrisen.
– Jag tror väl kanske inte att det finns så jätte mycket pengar i själva konceptet i uppstarten. Men det skapar en bra avsättning i närområdet som kan generera avkastning i framtiden, säger Peter Gullin.
Men det är enbart de grisbönder som är med och hjälper till med marknads­föringen som får del av pengarna.­
– Det utgår en extra betalning, en marknadsföringspeng. De som ställer upp och marknadsför kommer att­ premieras i första hand.

Öka mervärdet
Peter Gullin uppskattar konsumföreningarnas satsningar på att öka mervärdet för det lokalproducerade grisköttet.
– Den stora utmaningen­ för branschen är att kommunicera­ mervärdena. Och vi får vara lite självkritiska. Vi har inte lyckats­ riktigt­ bra med det. Till exempel djurvälfärden. Att det finns halm i boxarna, att vi inte får klippa svansarna, att vi har större utrymmen, och korta transporter och­
salmonellafrihet. Det är det vi måste sälja på, säger han och tillägger:
– Problemet i dag är att vi ser en fallande marknad. Vi ser att antalet grisar minskar hela tiden i Sverige.
Susanne Borssén och hennes man Jan på Sallebyns Gård, Brålanda, är en av de utvalda profilbönderna som ska hjälpa till att marknadsföra varumärket genom att träffa konsumenterna ute i butiken. Foto: Lasse Forsberg
En av bönderna
Susanne Borssén och hennes man Jan har fött upp smågrisar på en gård i Brålanda sedan 2007. Hon är en av de utvalda profil­bönderna som är med från början i Bodalsgrisen. För henne som för många andra grisbönder var förra året ett katastrofår. Men Susanne Borssén valde att investera sig ur krisen.
– Ja, vi har kört för fullt hela tiden för vi har ändå trott på att någon gång ska det vända. Och då ska vi vara med. Vi har hela tiden rekryterat istället­ för att dra ner på suggantalet.
Och satsningen har lönat sig. Sedan årsskiftet råder det ett skriande behov av smågrisar­ i Sverige.
– Vi föder upp cirka 4 500 smågrisar om året ungefär. Och nu hade vi gärna kunnat ha det dubbla och hade blivit av med dem i alla fall.
Susanne Borssén tycker att upplägget med Bodals­grisen, och att det blir en extra betalning till de profilbönder som är med och marknadsför varumärket, är bra.
– Det är bra att någon tar initiativ. Man hoppas bara att förpackningarna blir så att det klart och tydligt framgår att det är svenskt och att köttet kommer från Bohuslän och Dalsland.

Hur känns det att vara en av de utvalda profilbönderna?
– Det är väldigt spännande och pirrigt. Vi som brukar gå i ladugården och skrapa gödsel större delen av vår tid ska helt plötsligt ut och prata i butik. De vill att vi ska göra minst tre dagar varje år som bonde i butik.
Tror du att det här kommer att lyfta grisproduktionen i området?
– Jag hoppas det i alla fall. Vi måste ju göra någonting. Vi får ta minsta halmstrå för att verkligen få folk att köpa svenskt. Annars kommer vi att försvinna till slut, säger Susanne Borssén.
 

 








Håkan Frisell
Frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

VIDEO – God jul önskar redaktionen på Jordbruksaktuellt! För att önska er alla en riktigt god jul har vi på redaktionen övat in en juldans under hela hösten. God jul och Gott nytt år! KommenteraPublicerad 2014-12-19 Liknande situation i hela EU Resultatet av den senaste EU-barometern, visar att hela Europas lantbrukarkår står inför lönsamhetsutmaningar för tillfället. Unikt för Sverige är det positiva trendbrottet inom grisbranschen. KommenteraPublicerad 2014-12-19 Skarpare tag mot djurrättsaktivister Under torsdagskvällen fattade riksdagen beslut att godkänna Cecilia Widegrens (M) motion om en hårdare straffskala mot djurrättsaktivister. Fallen ska även prioriteras och stödet till drabbade näringsidkare ska öka. KommenteraPublicerad 2014-12-19 Lantbrukets framtid med Alliansens budget För första gången sedan 1958 står Sverige inför ett nyval som kommer att gå av stapeln den 22 mars. Regeringens budget föll till fördel för Alliansens och därmed är det deras budget som gäller från och med årsskiftet. KommenteraPublicerad 2014-12-19 KRÖNIKA - Och vad händer nu? Vi alla medborgare berörs av politiska beslut. Bönder som i stor omfattning är beroende av regelverk och långsiktighet kanske mer än många andra. KommenteraPublicerad 2014-12-19 Farliga bakterier i import I 13 procent av det testade importerade nötköttet fann Livsmedelsverket bakterier som orsakar Ehec hos människor. I provtagna grönsaker hittade men inte några farliga bakterier. KommenteraPublicerad 2014-12-18 16 miljarder till regional tillväxt EU-kommissionen har godkänt Sveriges regionalfondsprogram, vilket innebär att 16 miljarder kronor ska satsas på hållbar tillväxt och sysselsättning fram till 2020. KommenteraPublicerad 2014-12-18 Läget för jordbruksstöden 2015 Nästa år kommer den nya jordbrukspolitiken som ska gälla fram till 2020 att sättas i verket. Men ännu är inte alla detaljer klara. KommenteraPublicerad 2014-12-18 SLU gör inlägg om livsmedelsstrategin SLU har skrivit en rapport som har till syfte att utveckla diskussioner gällande en utveckling av en livsmedelsstrategi. Bakom inlägget står forskningsplattformen Framtidens lantbruk. KommenteraPublicerad 2014-12-18 DEBATT - Det behövs fler småskaliga producenter Det debatteras ofta om lönsamheten i svenskt jordbruk och i samband med det behovet av ytterligare strukturrationaliseringar. Fokus läggs ofta i ytterligare sänkta omkostnader för att uppnå ökad nettointäkt till producentled. På vägen dit så nämns uteslutande större produktionsenheter som den främsta lösningen. Men det finns ytterligare vägar att välja. KommenteraPublicerad 2014-12-18 Ökande export och import av mat Enligt ny statistik från Kommerskollegium är den svenska livsmedelsexporten på stadig uppgång. Samma trend syns på importen av livsmedel. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Skövde köper mer svenskt I Skövde kommun har man tagit beslut att höja andelen svenskt kött på kommunens tallrikar. 500 000 kronor ska avsättas för att få in mer svenskt kött i offentliga kök, skriver Skövde nyheter. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Sälar smittade av fågelinfluensa I år har 3000 sälar dött i danska och svenska vatten, troligen på grund av fågelinfluensan H10N7. Även i Tyskland har man hittat fler döda sälar än normalt. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Rekryteringen av ny SLU-rektor är igång Den första juli nästa år kommer en ny rektor för SLU att tillträda. Efter senaste mötet rapporterar SLU:s styrelse att rekryteringsprocessen löper på enligt plan. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Kontroversiellt fett måste skrivas ut Nya regler kräver att det tydligt måste framgå om en produkt innehåller det kontroversiella fettet, palmolja. Den ökande odlingen av palmolja sker allt som oftast på bekostnad av regnskogen och de som lever i den. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Gödselåtervinning vann pris Företaget Agriolgik vann södra Sveriges Venture cup med sin gödselseparator som kan göra gårdar självförsörjande på strö. Det betyder att deras affärsplan utsetts till den bästa i södra Sverige och att de nu är klara för Sverigefinalen. KommenteraPublicerad 2014-12-17 LEDARE - Omtumlande år att lära av År 2014 ska snart arkiveras. Det har varit ett omtumlande år för svenskt jordbruk. Det finns både saker att glädjas över, lärdomar av året att ta till sig och saker att förfäras över. Mitt i all marknadsturbulens, politisk turbulens och säkerhetspolitisk turbulens gäller det att ta sig tid att stänga ute informationsstressen en stund, för att ta till sig lärdomarna och se möjligheterna. De finns där. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Lägsta oljepriset på fem år Marknadsnoteringar för råolja på världens börser har efter ett prisfall på nästan 45 procent nu nått sin lägsta nivå på fem år. Nordsjöoljan betalas under 60 dollar per fat. Ökat utbud och frågetecken kring den framtida tillväxten i Kina ligger bakom sjunkande priser. KommenteraPublicerad 2014-12-17 KRÖNIKA - Stort fokus på Ryssland Spannmålspriserna har på senare tid gått upp en hel del, i mångas ögon omotiverat mycket. Viss oro har funnits för kallt och nederbördsfattigt väder för de höstsådda grödorna i främst USA och Ryssland – och således ökad risk för utvintring. I båda dessa regioner har det dock fallit en del skyddande snö samtidigt som temperaturerna stigit – risken har därmed minskat senaste veckan och snart är grödorna helt i vintervila. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Nya kompakta traktorer når Sverige Importbolaget Trejon lanserar en ytterligare serie av den kompakta traktorn Flexitrac till den svenska marknaden. Enligt företaget riktar sig den nya 10-serien till de som har behov av en liten maskin. KommenteraPublicerad 2014-12-17 Super-Coop bildas i norr För att stärka regional konkurrenskraft och effektivisera har Coop Malmfälten och Coop Norrbotten beslutat att de ska gå samman till en förening. Tillsammans har de 44 butiker, en omsättning på 2,9 miljarder kronor och täcker en fjärdedel av Sveriges yta. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Seminstationen i Hörby läggs ner Den nybildade branschorganisationen Svenska Köttföretagen förändrar strukturen och avvecklar den arrenderade seminstationen i Hörby. Kvar blir de egenägda seminstationerna i Hållsta och Hudaryd. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Belgiska lantbrukare får uppskov med avgift Belgiska lantbrukare kan vänta med att betala arbetsgivaravgifterna i upp till ett år. Det rapporterar Varkensbedrijf i sitt nyhetsbrev. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Reporäntan låg tills mitten av 2016 Idag gick riksbanken ut med att reporäntan fortsatt ska ligga på noll procent. Man berättade även om förväntningar gällande hur länge ränteläget kan väntas ligga kvar vid dagens låga värde. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Krav på danskt akutpaket Om ingenting görs kommer 4 500 jobb inom lantbruket försvinna och man kan vänta sig ett exporttapp på 8 miljarder danska kronor skriver danska motsvarigheten till LRF, Landbrug & Fødevarer om den rådande situationen i landets lantbruk. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Utbrott av fågelinfluensa i Japan I Japan har man avlivat 4000 kycklingar efter att det konstaterats att ett antal djur dött på grund av fågelinfluensan H5. Detta är det första utbrottet på åtta månader i landet, enligt det japanska departementet för jordbruk, fiske och skog. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Nytt stöd för gödselgas Nu kan de som har en biogasanläggning och rötar gödsel ansöka om att få delta i ett gödselgasprojekt med ett särskilt stöd. Syftet är att dubbla miljö- och klimatnyttan. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Eldriven med sänkbart tak Weideman presenterade en ny eldriven lastare med sänkbart tak på EuroTier. Hittills finns det inga liknande alternativ på marknaden när det gäller att hydrauliskt sänka taket på maskinen utan att lämna sin förarplats, innovationen vann en av EuroTiers silvermedaljer. KommenteraPublicerad 2014-12-16 Rekordhög avkastning för vete

God övervintring av de höstsådda grödorna bidrog i år till höga skördenivåer av höstvete och rågvete i flera län. Den genomsnittliga avkastningen för höstvete i Sverige nådde rekordnivåer.

KommenteraPublicerad 2014-12-15
Tyskland, Danmark och Holland kräver skärpt djurvälfärd i EU De danska, tyska och holländska jordbruksministrarna har undertecknat ett gemensamt uttalande där man pressar EU-kommissionen till skärpta djurvälfärdskrav. Bland kraven finns både svanskupering, näbbtrimning och antibiotika inkluderat. KommenteraPublicerad 2014-12-15 Fler nyheter i nyhetsarkviet »