▴ Annons

Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-03-21

Nytt varumärke ska öka lönsamheten för de lokala grisbönderna

Konsumentföreningar gör gemensam sak för att lyfta grisbönderna i Dalsland och Bohuslän, nu skapas varumärket Bodalsgris.
– Vi vill hjälpa till att värna den bohuslänska och den dalsländska grisuppfödningen, säger Jesper Gunnarsson Berg, vd i Värmlands Chark AB som är ett dotterbolag till Konsum Värmland.

Köttet som ska säljas under varumärket Bodalsgrisen kommer från grisar i Dalsland och Bohuslän.                       Foto: Lasse Forsberg
– Vi satt ihop med Värmlands­ Chark i höstas och såg på möjlig­heten att ta från gårdar­ här i Dalsland och Bohuslän. Det var så det började. Nu lanserar vi Bodalsgrisen här om ett par veckor, säger Mikael Mattsson, marknadschef, Kon­su­ment­för­eningen Bohus­län Älvsborg.
Konsumentföreningen Bo­hus­län­ Älvsborg är en egen förening inom Coop med 28 butiker. Borträknat dotter­bolaget MaxiMat omsätter föreningen cirka 1,8 miljarder kronor per år. Konsumentföreningen Bohuslän Älvsborg köper redan idag köttprodukter från Värmlands Chark.
– De styckar och packar åt oss. Och kör ner från Karlstad till vår distributionsterminal­ utanför Trollhättan, säger Mikael Mattsson.

Varför namnet Bodalsgrisen?
– Vi ville fläta in de två olika områdena vi kommer att ta grisarna från, Bohuslän och Dalsland, säger Jesper Gunnarsson Berg.
En del av landskapet i Dalsland

 

Enligt honom är Dahlbergs slakteri i ­Brålanda en speciellt viktig faktor för Bodalsgrisens framgång.
– Vi värnar inte bara om uppfödarna utan vi värnar även om slakten. Slakten sker inom Dalsland. Vi vill kunna se att det finns en lokal förankring i varje led. Grisarna är uppfödda i Bohuslän och Dalsland, och slaktas i Dalsland, säger han.
Eftersom slakteriet ligger så centralt blir transporterna av grisarna korta.
– I den här mixen av bönder och grisar som vi får in under varumärket så kommer en väldigt stor volym från Dalsland. Det vilket innebär att transporttiden för en genomsnittlig gris inom Bodalsgrisen är väldigt kort, säger Jesper Gunnarson Berg.
14 grisbönder är med från starten i Bodalsgrisen. De ska leverera cirka 200 grisar per vecka till Dahlbergs slakteri i Brålanda.
Jesper Gunnarsson Berg hoppas att ännu fler grisbönder i området nappar på att bli leverantörer till Bodalsgrisen.
– Det finns utrymme för fler leverantörer till detta. Speciellt­ sådana som vill vara med och föra varumärket framåt och är med ute i butikerna och möter kunderna.
Hur kommer produktmixen för Bodalsgrisen att se ut?
– Man ska kunna köpa en grillprodukt eller en charkprodukt under varumärket Bodalsgris, säger Jesper Gunnarsson Berg och tillägger:
– Men till en början blir det ett begränsat charksortiment. Majoriteten kommer att ligga på köttsidan.

Extra för marknadsföring
Dahlbergs slakteri, med 54 anställda och en omsättning på runt 380 miljoner kronor, slaktar i genomsnitt cirka 2 000 grisar i veckan.
– Vår uppgift är att slakta de här grisarna och se till att det inte sker en sammanblandning. Att det finns en säkerhet i konceptet, säger Peter Gullin, marknadsansvarig, Dahlberg Slakteri AB.
– Jag skulle tippa på att det blir 200-300 djur i veckan som kommer att gå åt för att förse konceptet med de varor de vill ha. Den volymen har vi redan i systemet.
Enligt Peter Gullin får de grisbönder som levererar till Bodalsgrisen en extra peng. Enligt vad Jordbruksaktuellt erfar ligger den på cirka 50 öre per kilo sålda produkter. Det kan jämföras med 75 öre per kilo för Värmlandsgrisen.
– Jag tror väl kanske inte att det finns så jätte mycket pengar i själva konceptet i uppstarten. Men det skapar en bra avsättning i närområdet som kan generera avkastning i framtiden, säger Peter Gullin.
Men det är enbart de grisbönder som är med och hjälper till med marknads­föringen som får del av pengarna.­
– Det utgår en extra betalning, en marknadsföringspeng. De som ställer upp och marknadsför kommer att­ premieras i första hand.

Öka mervärdet
Peter Gullin uppskattar konsumföreningarnas satsningar på att öka mervärdet för det lokalproducerade grisköttet.
– Den stora utmaningen­ för branschen är att kommunicera­ mervärdena. Och vi får vara lite självkritiska. Vi har inte lyckats­ riktigt­ bra med det. Till exempel djurvälfärden. Att det finns halm i boxarna, att vi inte får klippa svansarna, att vi har större utrymmen, och korta transporter och­
salmonellafrihet. Det är det vi måste sälja på, säger han och tillägger:
– Problemet i dag är att vi ser en fallande marknad. Vi ser att antalet grisar minskar hela tiden i Sverige.
Susanne Borssén och hennes man Jan på Sallebyns Gård, Brålanda, är en av de utvalda profilbönderna som ska hjälpa till att marknadsföra varumärket genom att träffa konsumenterna ute i butiken. Foto: Lasse Forsberg
En av bönderna
Susanne Borssén och hennes man Jan har fött upp smågrisar på en gård i Brålanda sedan 2007. Hon är en av de utvalda profil­bönderna som är med från början i Bodalsgrisen. För henne som för många andra grisbönder var förra året ett katastrofår. Men Susanne Borssén valde att investera sig ur krisen.
– Ja, vi har kört för fullt hela tiden för vi har ändå trott på att någon gång ska det vända. Och då ska vi vara med. Vi har hela tiden rekryterat istället­ för att dra ner på suggantalet.
Och satsningen har lönat sig. Sedan årsskiftet råder det ett skriande behov av smågrisar­ i Sverige.
– Vi föder upp cirka 4 500 smågrisar om året ungefär. Och nu hade vi gärna kunnat ha det dubbla och hade blivit av med dem i alla fall.
Susanne Borssén tycker att upplägget med Bodals­grisen, och att det blir en extra betalning till de profilbönder som är med och marknadsför varumärket, är bra.
– Det är bra att någon tar initiativ. Man hoppas bara att förpackningarna blir så att det klart och tydligt framgår att det är svenskt och att köttet kommer från Bohuslän och Dalsland.

Hur känns det att vara en av de utvalda profilbönderna?
– Det är väldigt spännande och pirrigt. Vi som brukar gå i ladugården och skrapa gödsel större delen av vår tid ska helt plötsligt ut och prata i butik. De vill att vi ska göra minst tre dagar varje år som bonde i butik.
Tror du att det här kommer att lyfta grisproduktionen i området?
– Jag hoppas det i alla fall. Vi måste ju göra någonting. Vi får ta minsta halmstrå för att verkligen få folk att köpa svenskt. Annars kommer vi att försvinna till slut, säger Susanne Borssén.
 

 








Håkan Frisell
Frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Elhybridtraktor under utveckling Tillsammans med Valtra, SSAB, Atlas Copco, Ålö och Lighthaus Industrial Design ska Institutet för Jordbruks- och miljöteknik, JTI, hålla i utvecklingen av ett koncept till en elhybridtraktor som kan fungera både på landet och i staden. KommenteraPublicerad 2015-05-25 Allt fler vill ha svenskt Fler konsumenter säger att de väljer svenskt framför utländska livsmedel, det är även fler än förra året som säger att de kan tänka sig att betala mer för svenska varor. Det visar en undersökning som ICA och LRF låtit göra. KommenteraPublicerad 2015-05-25 Amerikanska företag ökar arbetssäkerheten Nyligen höll den amerikanska branschorganisationen North American Meat Institute, NAMI, sin årliga konferens för arbetssäkerhet inom kött- och fågelindustrin. Enligt NAMI har stora förbättringar skett under de senaste åren. KommenteraPublicerad 2015-05-25 Forskare spår glada grisar i Danmark – i framtiden En grupp forskare på Köpenhamns och Århus universitet har gjort en studie om marknadsdriven djurvälfärd.  De menar att framtidens konsumenter kommer att kräva ökad djurväldfärd. Så även i Danmark, men det kommer att ta tid. KommenteraPublicerad 2015-05-25 Företaget som ser möjligheter i det mesta På Norups gård i Skåne driver Sven, Anne och Paulina Norup ett framgångsrikt familjeföretag inom biodiesel, biogas och containerlösningar för livsmedelsproduktion, bland annat Mitt Mejeri. I somras drabbades gårdens produktionslokal av en brand, men nu är man i full gång med att bygga nytt och större. KommenteraPublicerad 2015-05-24 Stoppa olyckan innan den är framme Att arbeta som lantbrukare innebär ofta en arbetsmiljö som inkluderar hantering av tunga maskiner, redskap och djur. Detta är en miljö som kräver riskmedvetenhet, annars är olyckan snabbt framme. Jordbruksaktuellt har pekat ut de riskzoner som finns på gården. KommenteraPublicerad 2015-05-23 Bucht efter mjölkmötet Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är positiv efter dagens mjölkmöte. Härnäst lämnas ansvaret över till LRF Mjölk, men Bucht meddelar även att regeringen är beredda att tillföra medel för att bistå i processen. KommenteraPublicerad 2015-05-22 ”Handlingsplanen måste bli verklighet på gårdsnivå” Sveriges Mjökbönders ordförande Stefan Gård var med under dagens mjölkmöte. Enligt honom är det positivt att branschen samlas kring handlingsplanen, men han under stryker även att läget är akut så åtgärderna behöver snabbt bli verklighet. KommenteraPublicerad 2015-05-22 Handlingsplan ska vända mjölkkrisen Under dagens mjölkmöte i Rosenbad presenterade arbetsgrupperna sin handlingsplan för att motverka   mjölkkrisen i Sverige. Totalt presenteras 87 åtgärdsförslag. KommenteraPublicerad 2015-05-22 Axfood tror på ursprung för mjölk Axfood stödjer den branschgemensamma handlingsplan som enligt dem ska presenteras för Sven-Erik Bucht på mjölkmötet i dag. KommenteraPublicerad 2015-05-22 Sänkt mjölkpris i juni Från och med den 25 maj sänker Arla mjölkpriset med 8,9 öre. Det nya priset blir där med 2,73 kronor per kilo. Samtidigt höjs ekotillägget med 17,9 öre. KommenteraPublicerad 2015-05-22 Ny ordförande för Svensk Vindenergi På Svensk Vindenergis stämma valdes Matilda Afzelius till ny ordförande, hon ersätter Stefan Karlsson som suttit på posten sedan 2012. KommenteraPublicerad 2015-05-22 Förhoppningar om stor skörd Lantmännen är positiva i sin skördeprognos för året. En stor höstsådd, bra övervintring och generellt gynnsamt väder ligger till grund för deras spaning. KommenteraPublicerad 2015-05-22 Press på vetepriserna Goda odlingsbetingelser runt om i världen pressar priserna på årets spannmålsskörd. Terminskontrakten för europeiskt kvarnvete är nu på den lägsta nivån sedan sju månader. KommenteraPublicerad 2015-05-22 ”Jordbruket bör väga tyngre i vattenarbetet” Jordbruksverket var inte sena att ansluta sig till kritikerna bakom Vattenmyndigheternas förslag till hur Sverige ska leva upp till EU:s vattendirektiv.
 – Alla förstår värdet av rent vatten, men många glömmer att vi behöver jordbruksmark för att producera mat och energi, säger Tomas Johansson, som är chef för Jordbruksverkets vattenenhet.
KommenteraPublicerad 2015-05-22
Fältvandring med precision lockade

När Varaslättens Lagerhus bjöd in till fältvandring med tema precisions-gödsling och -sprutning gav det en god uppslutning. 170 besökare tog del av hur den senaste precisionstekniken kan användas i praktiken.

KommenteraPublicerad 2015-05-21
EMV ökar kraftigt 2025 kommer EMV-produkter att stå för en tredjedel av den svenska livsmedelsmarknaden. Det spår konsultbolaget Macklean i en ny rapport.  KommenteraPublicerad 2015-05-21 Han odlar ekologisk chipspotatis Per-Johan Påhlstorp ska på uppdrag av Estrella försöka odla ekologiska chipspotatis. Om försöket lyckas ska det finnas ekologiska chips i handeln i september. KommenteraPublicerad 2015-05-21 Ny efterharv till Väderstad Spirit Väderstad-verken lanserar en ny centralupphängda efterharv till såmaskinen Spirit. Harven lägger an mot jorden med sin egenvikt. KommenteraPublicerad 2015-05-21 Omval i Arlas styrelse Vid Arlas representantskapsmöte valdes Åke Hantoft om som styrelseordförande för Arla. Likaså sitter danska Jan Toft Nørgaard kvar på sin post som vice ordförande. KommenteraPublicerad 2015-05-21 Mycket fosforläckage i hästhagar Masud Parvage har i sin avhandling undersökt hur mycket Sveriges hästhagar läcker. Störst risk var det vid platsen för utfodring och där mycket gödsel samlas. Men träflis kan hjälpa till att minska läckage, skriver Greppa Näringen. KommenteraPublicerad 2015-05-21 Keenan öppnar svenskt rådgivningscenter Det Irländska företaget Keenan, som tillverkar foderblandare, stärker nu sin närvaro i Sverige. Med den nya tjänsten InTouch hoppas Keenan kunna bistå lantbrukaren med att förebygga foderrelaterade hälsoproblem. KommenteraPublicerad 2015-05-21 KRÖNIKA - Svensken vill inte betala för svenskt djurskydd För tjugo år sedan gick vi med i EU. På den tiden täckte svensk köttproduktion upp 95 procent av den svenska köttkonsumtionen.
I dag räcker svensk köttproduktion till 54 procent av svenskarnas köttkonsumtion och har minskat 27 procent sedan 1995 i ton räknat.
KommenteraPublicerad 2015-05-21
Antalet suggor i Kina minskar - ger möjligheter för EU Försämrad lönsamhet får de kinesiska grisproducenterna att minska suggantalet. Minskningen i Kina motsvarar det totala antalet suggor i USA och Kanada. Samtidigt ökar Kina importen av griskött. KommenteraPublicerad 2015-05-21 Kalmar Lantmän ser över nya samarbeten I ett pressmeddelande berättar Kalmar Lantmäns nya styrelse att man är i full gång med ett omfattande förändringsarbete av organisationen. Bland annat har man kontakt med fyra möjliga samarbetspartners. KommenteraPublicerad 2015-05-20 HKScan ny aktör på fodermarknaden Det finskägda HKScan Sweden tar efter kollegorna i Finland och ger sig in i fodermarknaden. Inledningsvis består produktportföljen av drank från North European Oil Trade Oy i Göteborg. KommenteraPublicerad 2015-05-20 Kunskapen om drönarens potential i lantbruket ska öka SLU och Naturbruksskolan Sötåsen inleder ett samarbetsprojekt kring obemannade farkoster, så kallade UAV. Ambitionen är att utveckla kurser och utbildningar för användning av den nya tekniken. KommenteraPublicerad 2015-05-20 Notan för fågelinfluensa nära 300 miljoner dollar Enligt en ny ekonomisk studie har fågelinfluensan hittills kostat nästan 300 miljoner dollar för fågelindustrin i Minnesota. KommenteraPublicerad 2015-05-20 Mjölkmöte med landsbygdsministern På fredag samlar landsbygdsministern de tre arbetsgrupperna som arbetar för att vända krisen för de svenska mjölkbönderna. Under mötet ska en handlingsplan diskuteras. KommenteraPublicerad 2015-05-20 Nya fall av svinpest I Ukraina har man konstaterat årets första fall av Afrikansk svinpest, ASF. Det är döda vildsvin i området Kiev Oblast som hittats med smittan, skriver PigProgress. KommenteraPublicerad 2015-05-20 Fler nyheter i nyhetsarkviet »