Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-03-21

Nytt varumärke ska öka lönsamheten för de lokala grisbönderna

Konsumentföreningar gör gemensam sak för att lyfta grisbönderna i Dalsland och Bohuslän, nu skapas varumärket Bodalsgris.
– Vi vill hjälpa till att värna den bohuslänska och den dalsländska grisuppfödningen, säger Jesper Gunnarsson Berg, vd i Värmlands Chark AB som är ett dotterbolag till Konsum Värmland.

Köttet som ska säljas under varumärket Bodalsgrisen kommer från grisar i Dalsland och Bohuslän.                       Foto: Lasse Forsberg
– Vi satt ihop med Värmlands­ Chark i höstas och såg på möjlig­heten att ta från gårdar­ här i Dalsland och Bohuslän. Det var så det började. Nu lanserar vi Bodalsgrisen här om ett par veckor, säger Mikael Mattsson, marknadschef, Kon­su­ment­för­eningen Bohus­län Älvsborg.
Konsumentföreningen Bo­hus­län­ Älvsborg är en egen förening inom Coop med 28 butiker. Borträknat dotter­bolaget MaxiMat omsätter föreningen cirka 1,8 miljarder kronor per år. Konsumentföreningen Bohuslän Älvsborg köper redan idag köttprodukter från Värmlands Chark.
– De styckar och packar åt oss. Och kör ner från Karlstad till vår distributionsterminal­ utanför Trollhättan, säger Mikael Mattsson.

Varför namnet Bodalsgrisen?
– Vi ville fläta in de två olika områdena vi kommer att ta grisarna från, Bohuslän och Dalsland, säger Jesper Gunnarsson Berg.
En del av landskapet i Dalsland

 

Enligt honom är Dahlbergs slakteri i ­Brålanda en speciellt viktig faktor för Bodalsgrisens framgång.
– Vi värnar inte bara om uppfödarna utan vi värnar även om slakten. Slakten sker inom Dalsland. Vi vill kunna se att det finns en lokal förankring i varje led. Grisarna är uppfödda i Bohuslän och Dalsland, och slaktas i Dalsland, säger han.
Eftersom slakteriet ligger så centralt blir transporterna av grisarna korta.
– I den här mixen av bönder och grisar som vi får in under varumärket så kommer en väldigt stor volym från Dalsland. Det vilket innebär att transporttiden för en genomsnittlig gris inom Bodalsgrisen är väldigt kort, säger Jesper Gunnarson Berg.
14 grisbönder är med från starten i Bodalsgrisen. De ska leverera cirka 200 grisar per vecka till Dahlbergs slakteri i Brålanda.
Jesper Gunnarsson Berg hoppas att ännu fler grisbönder i området nappar på att bli leverantörer till Bodalsgrisen.
– Det finns utrymme för fler leverantörer till detta. Speciellt­ sådana som vill vara med och föra varumärket framåt och är med ute i butikerna och möter kunderna.
Hur kommer produktmixen för Bodalsgrisen att se ut?
– Man ska kunna köpa en grillprodukt eller en charkprodukt under varumärket Bodalsgris, säger Jesper Gunnarsson Berg och tillägger:
– Men till en början blir det ett begränsat charksortiment. Majoriteten kommer att ligga på köttsidan.

Extra för marknadsföring
Dahlbergs slakteri, med 54 anställda och en omsättning på runt 380 miljoner kronor, slaktar i genomsnitt cirka 2 000 grisar i veckan.
– Vår uppgift är att slakta de här grisarna och se till att det inte sker en sammanblandning. Att det finns en säkerhet i konceptet, säger Peter Gullin, marknadsansvarig, Dahlberg Slakteri AB.
– Jag skulle tippa på att det blir 200-300 djur i veckan som kommer att gå åt för att förse konceptet med de varor de vill ha. Den volymen har vi redan i systemet.
Enligt Peter Gullin får de grisbönder som levererar till Bodalsgrisen en extra peng. Enligt vad Jordbruksaktuellt erfar ligger den på cirka 50 öre per kilo sålda produkter. Det kan jämföras med 75 öre per kilo för Värmlandsgrisen.
– Jag tror väl kanske inte att det finns så jätte mycket pengar i själva konceptet i uppstarten. Men det skapar en bra avsättning i närområdet som kan generera avkastning i framtiden, säger Peter Gullin.
Men det är enbart de grisbönder som är med och hjälper till med marknads­föringen som får del av pengarna.­
– Det utgår en extra betalning, en marknadsföringspeng. De som ställer upp och marknadsför kommer att­ premieras i första hand.

Öka mervärdet
Peter Gullin uppskattar konsumföreningarnas satsningar på att öka mervärdet för det lokalproducerade grisköttet.
– Den stora utmaningen­ för branschen är att kommunicera­ mervärdena. Och vi får vara lite självkritiska. Vi har inte lyckats­ riktigt­ bra med det. Till exempel djurvälfärden. Att det finns halm i boxarna, att vi inte får klippa svansarna, att vi har större utrymmen, och korta transporter och­
salmonellafrihet. Det är det vi måste sälja på, säger han och tillägger:
– Problemet i dag är att vi ser en fallande marknad. Vi ser att antalet grisar minskar hela tiden i Sverige.
Susanne Borssén och hennes man Jan på Sallebyns Gård, Brålanda, är en av de utvalda profilbönderna som ska hjälpa till att marknadsföra varumärket genom att träffa konsumenterna ute i butiken. Foto: Lasse Forsberg
En av bönderna
Susanne Borssén och hennes man Jan har fött upp smågrisar på en gård i Brålanda sedan 2007. Hon är en av de utvalda profil­bönderna som är med från början i Bodalsgrisen. För henne som för många andra grisbönder var förra året ett katastrofår. Men Susanne Borssén valde att investera sig ur krisen.
– Ja, vi har kört för fullt hela tiden för vi har ändå trott på att någon gång ska det vända. Och då ska vi vara med. Vi har hela tiden rekryterat istället­ för att dra ner på suggantalet.
Och satsningen har lönat sig. Sedan årsskiftet råder det ett skriande behov av smågrisar­ i Sverige.
– Vi föder upp cirka 4 500 smågrisar om året ungefär. Och nu hade vi gärna kunnat ha det dubbla och hade blivit av med dem i alla fall.
Susanne Borssén tycker att upplägget med Bodals­grisen, och att det blir en extra betalning till de profilbönder som är med och marknadsför varumärket, är bra.
– Det är bra att någon tar initiativ. Man hoppas bara att förpackningarna blir så att det klart och tydligt framgår att det är svenskt och att köttet kommer från Bohuslän och Dalsland.

Hur känns det att vara en av de utvalda profilbönderna?
– Det är väldigt spännande och pirrigt. Vi som brukar gå i ladugården och skrapa gödsel större delen av vår tid ska helt plötsligt ut och prata i butik. De vill att vi ska göra minst tre dagar varje år som bonde i butik.
Tror du att det här kommer att lyfta grisproduktionen i området?
– Jag hoppas det i alla fall. Vi måste ju göra någonting. Vi får ta minsta halmstrå för att verkligen få folk att köpa svenskt. Annars kommer vi att försvinna till slut, säger Susanne Borssén.
 

 








Håkan Frisell
Frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Ny halmstrategi – bra för gris En färsk doktorsavhandling från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, visar vikten av att halma strategiskt för en bättre hälsa hos grisar. Halmningen resulterade i färre dödfödda och friskare samt tyngre smågrisar vid avvänjning. KommenteraPublicerad 2014-09-22 DEBATT – Vi kan inte längre skydda våra djur Rovdjur orsakar problem för fårägare. Hittills i år har 400 vargar dödat cirka 250 får och lamm – fler än lo, björn, järv och örn dödade under hela förra året. Vargstammen ökar, vargangrepp på våra djur likaså. Det blir allt svårare för oss att skydda våra djur. KommenteraPublicerad 2014-09-22 Lantmännen Maskin breddar servicemarkanden Lantmännen Maskin har sett ett behov av att öka närheten till verkstad och reservdelsutlämning på ett antal platser i Sverige, därför utökar de nu samarbetet med andra aktörer. KommenteraPublicerad 2014-09-22 Kyla ökar kvaliteten Kylning av spannmål är lika viktigt som torkning. Vid Lantmännen i Helsingborg används fyra mobila kylanläggningar för att kyla ned spannmål.
 – Det är helt nödvändigt för att klara allt tuffare kvalitetskrav, menar Claes Nilsson, platschef vid Lantmännen i Helsingborg.
KommenteraPublicerad 2014-09-22
Betäckning under digivning Smågrisar kan avvänjas vid en högre ålder utan att antalet kullar som suggan föder per år sjunker. Det har australiensiska forskare vid universitetet i Adelaide kommit fram till. KommenteraPublicerad 2014-09-21 ”Se lagringen som en möjlighet, inte ett problem” Genom att lagra sockerbetor kan man få extra mycket betalt för dem via pristillägg. Men om man inte lagrar på rätt sätt kan man istället förlora på aktiviteten. KommenteraPublicerad 2014-09-20 New Holland TC med fyra skakare New Hollands skördetröskserie TC kompletteras nu med en modell med fyra skakare. Enligt den svenska importören Söderberg & Haak är TC-seriens storlek och utförande idealisk för medelstora växtodlingsjordbruk, stora djurgårdar, maskinsamverkan och maskinstationer. KommenteraPublicerad 2014-09-19 Jämnare luftflöde i hela lokalen Johan Nilsson har kommit på ett nytt sätt att lagra och kyla potatis. Hans ventilationssystem skapar ett jämnare och mera förutsägbart luftflöde genom hela lagerlokalen, vilket förbättrar förutsättningarna för potatisen. KommenteraPublicerad 2014-09-19 ”Man måste våga satsa lite” De ville sälja köttet själva, så långt var tanken klar. Men exakt hur det skulle gå till var inte helt självklart. Tjejerna på Lantkäk har en köttbutik på Facebook. Där beställer kunderna köttlådor som sedan levereras via en gårdsbutik. KommenteraPublicerad 2014-09-19 Yngwe tar plats i riksdagen Efter att ha fått tolv procent av personrösterna i Skåne läns södra valkrets tar agronomen och centerpartisten Kristina Yngwe från Ystad en plats i Sveriges riksdag. Nu väntar fyra år i Stockholm. KommenteraPublicerad 2014-09-18 Minskad orderingång tvingar Väderstad till varsel På grund av omständigheterna på världsmarknaden tvingas Väderstad-verken nu varsla 100 medarbetare. Sänkt försäljning till Ryssland, som tidigare stod för 20 procent av företagets försäljning, är en av orsakerna. KommenteraPublicerad 2014-09-18 Massey Fergusson ökar exklusiviteten Produktionen av Massey Fergussons toppserie 8700 har varit i gång i närmare ett år nu. Hitintills har traktorn dock endast getts ut i ett så kallat Efficient-utförande. Från och med i höst utökas möjligheterna. KommenteraPublicerad 2014-09-18 Svenska tomater upplevs vara godare Ny forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU i Alnarp, visar att svenska och ekologiskt märkta tomater smakar godare, men bara om märkningen är viktig för konsumenten. Värderingarna styr nämligen smakupplevelsen. KommenteraPublicerad 2014-09-18 Håll utkik efter traktortjuvar Lantmännen Maskin har gått ut med en efterlysning på Facebook. I början av veckan hade de nämligen inbrott på anläggningen i Brålanda samt i Uddevalla då flera traktorer blev stulna. KommenteraPublicerad 2014-09-18 Glöm inte smittskyddet Smittskydd kommer lätt i skymundan i en byggprocess. Men det kan stå en dyrt om smittvägar upptäcks sent, genom försämrad produktion och en eventuell ombyggnad. Därför är det viktigt att titta på de bitarna i ett tidigt skede. KommenteraPublicerad 2014-09-18 Ryska försäkringsbolag vill inte försäkra gris Ryska försäkringsbolag vill inte längre försäkra grisar på grund av den afrikanska svinpesten, ASF. Utan försäkring är det många banker som inte är villiga att bevilja lån för ökad investering. KommenteraPublicerad 2014-09-17 VAL2014 – ”Vi behöver en handlingskraftig regering” Det svenska folket har sagt sitt. Rösterna är nu spridda på nio partier och ännu är en självklar regeringsbildning utom synhåll. Aktörer inom de gröna näringarna har uttalat sig om valutgången. KommenteraPublicerad 2014-09-17 De vill samla gröna näringar Är det möjligt att skapa ett näringslivskluster där företag inom gröna näringar och mat och dryck ska kunna samlas och utbyta erfarenheter? Det ska nu undersökas i Örebro och Södermanlands län. KommenteraPublicerad 2014-09-17 Grundvattnet sinar i Kalifornien Den rådande torkan i Kalifornien är den värsta på 40 år. De lantbrukare som kan, pumpar upp grundvatten för att vattna sina grödor, andra låter fälten torka. KommenteraPublicerad 2014-09-17 Planera för att inte mista gårdsstöd Förgröningsstödet blir 2015 en del av gårdsstödet. Enligt LRF Konsult är det många som riskerar att gå miste om stödet på grund av att man inte har full koll på de nya reglerna när man planerar användningen av åkerarealen. KommenteraPublicerad 2014-09-16 New Hollands självgående sprutor på väg till Europa Genom ett nytt förvärv hoppas New Holland kunna växa på marknaden för självgående sprutor. Bland annat har man siktet inställt på Europa. KommenteraPublicerad 2014-09-16 Hållbar odling av energigrödor JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik har tillsammans med SLU utvecklat en modell för att på ett bra sätt försöka planera för hållbara energiodlingar. De menar att efterfrågan på energigrödor från åkermark kommer att öka framöver. KommenteraPublicerad 2014-09-16 VAL2014 – Ovisst hur lantbruket påverkas av valutgången Valet 2014 bjöd på två stora förluster, dels för Alliansen men även för Socialdemokraterna som uppnådde ett svagt resultat. De som gick som vinnare ur årets val var Sverigedemokraterna som blev tredje största parti samt Feministiskt initiativ som kraftigt ökat medlemsantalen, men som ändå inte nådde upp till fyraprocentsgränsen. KommenteraPublicerad 2014-09-16 Ny forskning kring mastit Hur påverkar olika sorters koagulasnegativa stafylokocker (KNS) juverhälsan hos mjölkkor? Det ska Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ta reda på genom ett nytt forskningsprojekt. KommenteraPublicerad 2014-09-16 Valtra förbereder stor lansering I november kommer Valtra lansera en ny traktor. Vad som står klart är att lanseringen kommer vara företagets största på 25 år, mer än så berättar inte den finska maskintillverkaren i dagsläget. Nu ökar förväntningarna. KommenteraPublicerad 2014-09-15 Minskad import av tyskt och danskt kött Enligt Jordbruksverket har importen av både gris- och nötkött minskat under årets första första sex månader. Exporten har på samma gång ökat och produktionen stigit något. KommenteraPublicerad 2014-09-15 VAL 2014 – Så gick det De rödgröna partierna blev större än alliansen och nu tyder allt på ett maktskifte. Fredrik Reinfeldt uppgav i ett tal igår natt att han kommer att lämna in sin avskedsansökan som statsminister och även lämna rollen som moderaternas ledare. KommenteraPublicerad 2014-09-15 Åkermarken steg i värde på slätterna På Götalands slättbygder steg priserna för åkermark under 2013. I landet som helhet sjönk dock priset på åkermark. Statistiken från Jordbruksverket omfattar dock endast köp där nya lagfarter tecknas. KommenteraPublicerad 2014-09-15 Frankrike importerar vete Problem med falltalen i den egna veteskörden får Frankrike att importera kvalitetsvete. Import från Storbritannien och Litauen lastas i dagarna av i Franska hamnar. KommenteraPublicerad 2014-09-14 Lastartraktorernas överman Med en kompakt storlek och en steglös transmission blir Case IH Maxxum CVX ett starkt kort på handen. Denna gång sätter de danska testarna från PowerGear Maxxumen på prov både i fält och inomgårds. KommenteraPublicerad 2014-09-14 Fler nyheter i nyhetsarkviet »