Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-03-21

Nytt varumärke ska öka lönsamheten för de lokala grisbönderna

Konsumentföreningar gör gemensam sak för att lyfta grisbönderna i Dalsland och Bohuslän, nu skapas varumärket Bodalsgris.
– Vi vill hjälpa till att värna den bohuslänska och den dalsländska grisuppfödningen, säger Jesper Gunnarsson Berg, vd i Värmlands Chark AB som är ett dotterbolag till Konsum Värmland.

Köttet som ska säljas under varumärket Bodalsgrisen kommer från grisar i Dalsland och Bohuslän.                       Foto: Lasse Forsberg
– Vi satt ihop med Värmlands­ Chark i höstas och såg på möjlig­heten att ta från gårdar­ här i Dalsland och Bohuslän. Det var så det började. Nu lanserar vi Bodalsgrisen här om ett par veckor, säger Mikael Mattsson, marknadschef, Kon­su­ment­för­eningen Bohus­län Älvsborg.
Konsumentföreningen Bo­hus­län­ Älvsborg är en egen förening inom Coop med 28 butiker. Borträknat dotter­bolaget MaxiMat omsätter föreningen cirka 1,8 miljarder kronor per år. Konsumentföreningen Bohuslän Älvsborg köper redan idag köttprodukter från Värmlands Chark.
– De styckar och packar åt oss. Och kör ner från Karlstad till vår distributionsterminal­ utanför Trollhättan, säger Mikael Mattsson.

Varför namnet Bodalsgrisen?
– Vi ville fläta in de två olika områdena vi kommer att ta grisarna från, Bohuslän och Dalsland, säger Jesper Gunnarsson Berg.
En del av landskapet i Dalsland

 

Enligt honom är Dahlbergs slakteri i ­Brålanda en speciellt viktig faktor för Bodalsgrisens framgång.
– Vi värnar inte bara om uppfödarna utan vi värnar även om slakten. Slakten sker inom Dalsland. Vi vill kunna se att det finns en lokal förankring i varje led. Grisarna är uppfödda i Bohuslän och Dalsland, och slaktas i Dalsland, säger han.
Eftersom slakteriet ligger så centralt blir transporterna av grisarna korta.
– I den här mixen av bönder och grisar som vi får in under varumärket så kommer en väldigt stor volym från Dalsland. Det vilket innebär att transporttiden för en genomsnittlig gris inom Bodalsgrisen är väldigt kort, säger Jesper Gunnarson Berg.
14 grisbönder är med från starten i Bodalsgrisen. De ska leverera cirka 200 grisar per vecka till Dahlbergs slakteri i Brålanda.
Jesper Gunnarsson Berg hoppas att ännu fler grisbönder i området nappar på att bli leverantörer till Bodalsgrisen.
– Det finns utrymme för fler leverantörer till detta. Speciellt­ sådana som vill vara med och föra varumärket framåt och är med ute i butikerna och möter kunderna.
Hur kommer produktmixen för Bodalsgrisen att se ut?
– Man ska kunna köpa en grillprodukt eller en charkprodukt under varumärket Bodalsgris, säger Jesper Gunnarsson Berg och tillägger:
– Men till en början blir det ett begränsat charksortiment. Majoriteten kommer att ligga på köttsidan.

Extra för marknadsföring
Dahlbergs slakteri, med 54 anställda och en omsättning på runt 380 miljoner kronor, slaktar i genomsnitt cirka 2 000 grisar i veckan.
– Vår uppgift är att slakta de här grisarna och se till att det inte sker en sammanblandning. Att det finns en säkerhet i konceptet, säger Peter Gullin, marknadsansvarig, Dahlberg Slakteri AB.
– Jag skulle tippa på att det blir 200-300 djur i veckan som kommer att gå åt för att förse konceptet med de varor de vill ha. Den volymen har vi redan i systemet.
Enligt Peter Gullin får de grisbönder som levererar till Bodalsgrisen en extra peng. Enligt vad Jordbruksaktuellt erfar ligger den på cirka 50 öre per kilo sålda produkter. Det kan jämföras med 75 öre per kilo för Värmlandsgrisen.
– Jag tror väl kanske inte att det finns så jätte mycket pengar i själva konceptet i uppstarten. Men det skapar en bra avsättning i närområdet som kan generera avkastning i framtiden, säger Peter Gullin.
Men det är enbart de grisbönder som är med och hjälper till med marknads­föringen som får del av pengarna.­
– Det utgår en extra betalning, en marknadsföringspeng. De som ställer upp och marknadsför kommer att­ premieras i första hand.

Öka mervärdet
Peter Gullin uppskattar konsumföreningarnas satsningar på att öka mervärdet för det lokalproducerade grisköttet.
– Den stora utmaningen­ för branschen är att kommunicera­ mervärdena. Och vi får vara lite självkritiska. Vi har inte lyckats­ riktigt­ bra med det. Till exempel djurvälfärden. Att det finns halm i boxarna, att vi inte får klippa svansarna, att vi har större utrymmen, och korta transporter och­
salmonellafrihet. Det är det vi måste sälja på, säger han och tillägger:
– Problemet i dag är att vi ser en fallande marknad. Vi ser att antalet grisar minskar hela tiden i Sverige.
Susanne Borssén och hennes man Jan på Sallebyns Gård, Brålanda, är en av de utvalda profilbönderna som ska hjälpa till att marknadsföra varumärket genom att träffa konsumenterna ute i butiken. Foto: Lasse Forsberg
En av bönderna
Susanne Borssén och hennes man Jan har fött upp smågrisar på en gård i Brålanda sedan 2007. Hon är en av de utvalda profil­bönderna som är med från början i Bodalsgrisen. För henne som för många andra grisbönder var förra året ett katastrofår. Men Susanne Borssén valde att investera sig ur krisen.
– Ja, vi har kört för fullt hela tiden för vi har ändå trott på att någon gång ska det vända. Och då ska vi vara med. Vi har hela tiden rekryterat istället­ för att dra ner på suggantalet.
Och satsningen har lönat sig. Sedan årsskiftet råder det ett skriande behov av smågrisar­ i Sverige.
– Vi föder upp cirka 4 500 smågrisar om året ungefär. Och nu hade vi gärna kunnat ha det dubbla och hade blivit av med dem i alla fall.
Susanne Borssén tycker att upplägget med Bodals­grisen, och att det blir en extra betalning till de profilbönder som är med och marknadsför varumärket, är bra.
– Det är bra att någon tar initiativ. Man hoppas bara att förpackningarna blir så att det klart och tydligt framgår att det är svenskt och att köttet kommer från Bohuslän och Dalsland.

Hur känns det att vara en av de utvalda profilbönderna?
– Det är väldigt spännande och pirrigt. Vi som brukar gå i ladugården och skrapa gödsel större delen av vår tid ska helt plötsligt ut och prata i butik. De vill att vi ska göra minst tre dagar varje år som bonde i butik.
Tror du att det här kommer att lyfta grisproduktionen i området?
– Jag hoppas det i alla fall. Vi måste ju göra någonting. Vi får ta minsta halmstrå för att verkligen få folk att köpa svenskt. Annars kommer vi att försvinna till slut, säger Susanne Borssén.
 

 








Håkan Frisell
Frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

VikingGenetics blir störst i världen VikingGenetics ska samarbeta med nordtyska NOG och får därmed världens största avelsprogram för Holstein. Samarbetet kommer att leda till ett mer effektivt urval av de bästa tjurarna. KommenteraPublicerad 2014-09-01 Hur vill ditt parti arbeta för landsbygden? Ett drygt femtiotal deltagare kunde på en debatt lyssna till hur riksdagskandidater tänker om landsbygdens frågor. Det var LRF Bokenäset, LRF Orust och LRF:s kommunkrets i Uddevalla som bjöd in till politikerutfrågning med temat: ”Hur vill du och ditt parti arbeta för att utveckla landsbygden? KommenteraPublicerad 2014-09-01 STATISTIK - Allt tätare i toppen Efter att åtta månader har passerat tätnar striden på topplistan för mest sålda traktorer 2014. Efter att marknadsledaren Valtra saktat in, knappar tvåan John Deere in rejält. KommenteraPublicerad 2014-09-01 Efterfrågar mer stöd till mjölkbönder Under förra veckan beslutade EU-kommissionen att avsätta 10-20 miljoner euro i stöd till mjölkbranschen, till följd av det ryska importstoppet på livsmedelsprodukter. Enligt LRF Mjölk kommer dock ännu fler åtgärder att behövas för att stötta de svenska mjölkbönderna. KommenteraPublicerad 2014-09-01 Ny traktorserie från Massey Ferguson Massey Fergusons nya ”globala serie” ska kunna tillverkas på vilken som helst av företagets anläggningar runt om i världen samt passa för alla marknader. Traktorn är kompakt, robust samt enkel att använda och underhålla. KommenteraPublicerad 2014-09-01 En nordisk Spirit från Väderstad Nya Väderstad Spirit Nordic är utvecklad för att möta våra nordiska förhållanden. Maskinen är utrustad med en enkel skivbill som möjliggör exakt nedmyllning av gödning mellan varannan sårad. KommenteraPublicerad 2014-09-01 LRF ger sig in i fikabranschen I mitten av sommaren öppnade LRF sitt första café ”By: fiket” i Stockholm. Det är tänkt att ingå i deras nya koncept där svensk mat ska lyftas fram på caféer runt om i landet. KommenteraPublicerad 2014-09-01 KRÖNIKA - Rekordskörd av vete, majs och soja Skörden av det amerikanska höstvetet är nu i stort sett helt avklarad, med ett resultat något över förväntan efter en hård vinter. Skörden av vårvete har nästan precis börjat och även där är resultatet lovande med avkastning nära rekordnivåer. KommenteraPublicerad 2014-09-01 LRF ger sig in i fikabranschen Den 3 juli öppnade LRF sitt första café ”By: fiket” i Stockholm. Det är tänkt att ingå i deras nya koncept där svensk mat ska lyftas fram på caféer runt om i landet. KommenteraPublicerad 2014-09-01 DEBATT Hur kommer värdet på åkermarken att påverkas av ett utjämnat gårdsstöd?

Det är nu i stort sett fastslaget hur utjämningen av gårdsstödet kommer se ut. Region 1 och 2 får ett minskat stöd, region 4 och 5 ett höjt stöd och för region 3 ett, i princip, oförändrat stöd. Det kan sägas mycket om huruvida det är rätt eller fel med utjämnat gårdsstöd men det är en annan diskussion.

KommenteraPublicerad 2014-08-31
Röda, gula och randiga – Bertil har grönsaker för alla smaker

Hans rödbetor är efter­traktade både inom restaurang och bland konsumenter. Enligt grossisten, Bondens Skafferi, tar betorna slut så fort de har kommit in i lager.

KommenteraPublicerad 2014-08-30
VIDEO - Dansande traktorer och tröskor Vid Massey Fergusons event i Beauvais utanför Paris i Frankrike, valde företaget att presentera sitt produktprogram på ett något annorlunda sätt. KommenteraPublicerad 2014-08-29 Vd utsedd för Hushållningssällskapet Skåne Sven Fajerson blir vd för Hushållningssällskapet Skåne. Han börjad den första januari då Hushållningssällskapet Malmöhus och Hushållningssällskapet Kristianstad går ihop till ett bolag. KommenteraPublicerad 2014-08-29 Mjölksektorn ska få EU-stöd EU beslutade under gårdagen att man ska ge stöd åt mejerimarknaden. Produkter som kommer att omfattas av stödet är mjölkpulver, smör och ost. KommenteraPublicerad 2014-08-29 ”GMO har blivit som en symbol för att leka Gud”

Genmodifiering är ett ämne som väcker heta känslor. Ämnet har aktualiserats de senaste åren i och med skenande kostnader för GMO-frihetspremien på soja. De flesta har en åsikt, men vad är egentligen genmodifiering och hur farligt är det? Jordbruksaktuellt kontaktade Jan Eksvärd, expert på energieffektivisering, klimat och hållbarhet på LRF, för att försöka reda ut begreppen.

KommenteraPublicerad 2014-08-29
”Vi kör vårt eget race”

I de djupa jämtländska skogarna ligger en av Sveriges kändaste avelsbesättningar av köttrasen Aberdeen angus. Genom privat import och exklusiva linjer ökar även andrahandsvärdet.

KommenteraPublicerad 2014-08-29
VIDEO – Det hemliga vapnet inom matig marknadsföring ”Konsumenternas medvetna okunnighet är det bästa vapnet en marknadsförare kan ha”. Kate Cooper som är marknadsföringskonsult inom livsmedelsbranschen berättar i en Youtube-föreläsning om hemligheterna som får oss konsumenter att köpa, i stort sett allt. KommenteraPublicerad 2014-08-28 ”Vi är först i världen” Sveriges kobesättningar är nu helt fria från sjukdomen BVD. Det uppmärksammades under årets Djurhälso- och Utfodringskonferens i Linköping under gårdagen. KommenteraPublicerad 2014-08-28 Danska skolbarn får inte träffa grisar Den danska hälsoministern sätter stopp för att barn ska få besöka gårdar med grisuppfödning. Detta är på grund av rädsla att barnen ska bära med sig MRSA bakterier från besöket. KommenteraPublicerad 2014-08-28 Entreprenad Live gör debut på Stora Holm

Den 4-6 september arrangeras för första gången Entreprenad Live, en mässa som kommer att äga rum i Göteborg.

KommenteraPublicerad 2014-08-28
En aktiv sommar för vargen

Under året har många lantbrukares boskap utsatts för vargattacker runt om i Sverige. Vissa har tur och blir endast av med ett par djur och andra besättningar utplånas i stort sett.

KommenteraPublicerad 2014-08-28
”Man har rätt att kunna gå till jobbet utan att riskera att bli sjuk” Djurskötare som arbetar i besättningar där grisarna bär på MRSA har rätt att få veta att de riskerar att bli smittade. Det kräver den danska fackföreningen 3F i sitt medlemsblad Fagbladet 3F. KommenteraPublicerad 2014-08-27 2500 hektar åker ska bli natur igen Den danska regeringen vill göra om 2500 hektar lågt belägen åkermark till natur igen. Tillsammans med bidrag från EU och skattefinansiering, ska man motivera lantbrukare att låta plogen stå. KommenteraPublicerad 2014-08-27 SLU i Skara – Hur går det? I maj beslutade Västra Götalandsregionen och SLU:s rektor tillsammans, att de skulle utveckla SLU i Skara till ett nationellt center för de gröna näringarna. Den 29e augusti bjuder de in till informationsträff i Skara. KommenteraPublicerad 2014-08-27 Högre priser på olivolja Efter torka, svampangrepp och hagel ser skörden för oliver ut att bli liten. Det minskade utbudet kan leda till att priset på olivoljan kommer att stiga. KommenteraPublicerad 2014-08-27 LEDARE Kraften i medveten förnekelse

Kraften i medveten förnekelse kan inte överskattas. Psykologi är inte min kärnkompetens, men idag ska ledaren ändå ta upp ett väldigt viktigt psykologiskt fenomen; Medveten förnekelse. Det låter lite tyngre på engelska; Willful ignorence.

KommenteraPublicerad 2014-08-27
Regnig fransk skörd ger mer fodervete i EU

En ovanligt blöt skörd har fått falltalen för franskt kvarnvete att falla under gränsen för flera exportmarknader. Istället blir vetet kvar som foder i EU.

KommenteraPublicerad 2014-08-27
DEBATT - ”Lagstiftning stigmatiserar ofarliga GMO-grödor” I ett debattinlägg ger Jens Sundström, docent och samverkanslektor vid SLU, sin klara syn på GMO-politiken. Enligt honom är det hög tid för reformer inom EU. KommenteraPublicerad 2014-08-26 Bladmögelfri potatis på frammarsch Potatis odlas på en procent av de svenska åkrarna, men ändå står den för hela 40 procent av den totala användningen av svampbekämpningsmedel. Snart kan en långsiktigt resistent sort vara tillgänglig på marknaden. KommenteraPublicerad 2014-08-26 Centerns nya livsmedelsstrategi Med dryga två veckor kvar till valet kommer Centerpartiet med en uppdaterad livsmedelsstrategi. Med denna vill Centern att Sverige ska ta krafttag för att stärka den svenska matproduktionen. KommenteraPublicerad 2014-08-26 Fler nyheter i nyhetsarkviet »