Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-03-21

Nytt varumärke ska öka lönsamheten för de lokala grisbönderna

Konsumentföreningar gör gemensam sak för att lyfta grisbönderna i Dalsland och Bohuslän, nu skapas varumärket Bodalsgris.
– Vi vill hjälpa till att värna den bohuslänska och den dalsländska grisuppfödningen, säger Jesper Gunnarsson Berg, vd i Värmlands Chark AB som är ett dotterbolag till Konsum Värmland.

Köttet som ska säljas under varumärket Bodalsgrisen kommer från grisar i Dalsland och Bohuslän.                       Foto: Lasse Forsberg
– Vi satt ihop med Värmlands­ Chark i höstas och såg på möjlig­heten att ta från gårdar­ här i Dalsland och Bohuslän. Det var så det började. Nu lanserar vi Bodalsgrisen här om ett par veckor, säger Mikael Mattsson, marknadschef, Kon­su­ment­för­eningen Bohus­län Älvsborg.
Konsumentföreningen Bo­hus­län­ Älvsborg är en egen förening inom Coop med 28 butiker. Borträknat dotter­bolaget MaxiMat omsätter föreningen cirka 1,8 miljarder kronor per år. Konsumentföreningen Bohuslän Älvsborg köper redan idag köttprodukter från Värmlands Chark.
– De styckar och packar åt oss. Och kör ner från Karlstad till vår distributionsterminal­ utanför Trollhättan, säger Mikael Mattsson.

Varför namnet Bodalsgrisen?
– Vi ville fläta in de två olika områdena vi kommer att ta grisarna från, Bohuslän och Dalsland, säger Jesper Gunnarsson Berg.
En del av landskapet i Dalsland

 

Enligt honom är Dahlbergs slakteri i ­Brålanda en speciellt viktig faktor för Bodalsgrisens framgång.
– Vi värnar inte bara om uppfödarna utan vi värnar även om slakten. Slakten sker inom Dalsland. Vi vill kunna se att det finns en lokal förankring i varje led. Grisarna är uppfödda i Bohuslän och Dalsland, och slaktas i Dalsland, säger han.
Eftersom slakteriet ligger så centralt blir transporterna av grisarna korta.
– I den här mixen av bönder och grisar som vi får in under varumärket så kommer en väldigt stor volym från Dalsland. Det vilket innebär att transporttiden för en genomsnittlig gris inom Bodalsgrisen är väldigt kort, säger Jesper Gunnarson Berg.
14 grisbönder är med från starten i Bodalsgrisen. De ska leverera cirka 200 grisar per vecka till Dahlbergs slakteri i Brålanda.
Jesper Gunnarsson Berg hoppas att ännu fler grisbönder i området nappar på att bli leverantörer till Bodalsgrisen.
– Det finns utrymme för fler leverantörer till detta. Speciellt­ sådana som vill vara med och föra varumärket framåt och är med ute i butikerna och möter kunderna.
Hur kommer produktmixen för Bodalsgrisen att se ut?
– Man ska kunna köpa en grillprodukt eller en charkprodukt under varumärket Bodalsgris, säger Jesper Gunnarsson Berg och tillägger:
– Men till en början blir det ett begränsat charksortiment. Majoriteten kommer att ligga på köttsidan.

Extra för marknadsföring
Dahlbergs slakteri, med 54 anställda och en omsättning på runt 380 miljoner kronor, slaktar i genomsnitt cirka 2 000 grisar i veckan.
– Vår uppgift är att slakta de här grisarna och se till att det inte sker en sammanblandning. Att det finns en säkerhet i konceptet, säger Peter Gullin, marknadsansvarig, Dahlberg Slakteri AB.
– Jag skulle tippa på att det blir 200-300 djur i veckan som kommer att gå åt för att förse konceptet med de varor de vill ha. Den volymen har vi redan i systemet.
Enligt Peter Gullin får de grisbönder som levererar till Bodalsgrisen en extra peng. Enligt vad Jordbruksaktuellt erfar ligger den på cirka 50 öre per kilo sålda produkter. Det kan jämföras med 75 öre per kilo för Värmlandsgrisen.
– Jag tror väl kanske inte att det finns så jätte mycket pengar i själva konceptet i uppstarten. Men det skapar en bra avsättning i närområdet som kan generera avkastning i framtiden, säger Peter Gullin.
Men det är enbart de grisbönder som är med och hjälper till med marknads­föringen som får del av pengarna.­
– Det utgår en extra betalning, en marknadsföringspeng. De som ställer upp och marknadsför kommer att­ premieras i första hand.

Öka mervärdet
Peter Gullin uppskattar konsumföreningarnas satsningar på att öka mervärdet för det lokalproducerade grisköttet.
– Den stora utmaningen­ för branschen är att kommunicera­ mervärdena. Och vi får vara lite självkritiska. Vi har inte lyckats­ riktigt­ bra med det. Till exempel djurvälfärden. Att det finns halm i boxarna, att vi inte får klippa svansarna, att vi har större utrymmen, och korta transporter och­
salmonellafrihet. Det är det vi måste sälja på, säger han och tillägger:
– Problemet i dag är att vi ser en fallande marknad. Vi ser att antalet grisar minskar hela tiden i Sverige.
Susanne Borssén och hennes man Jan på Sallebyns Gård, Brålanda, är en av de utvalda profilbönderna som ska hjälpa till att marknadsföra varumärket genom att träffa konsumenterna ute i butiken. Foto: Lasse Forsberg
En av bönderna
Susanne Borssén och hennes man Jan har fött upp smågrisar på en gård i Brålanda sedan 2007. Hon är en av de utvalda profil­bönderna som är med från början i Bodalsgrisen. För henne som för många andra grisbönder var förra året ett katastrofår. Men Susanne Borssén valde att investera sig ur krisen.
– Ja, vi har kört för fullt hela tiden för vi har ändå trott på att någon gång ska det vända. Och då ska vi vara med. Vi har hela tiden rekryterat istället­ för att dra ner på suggantalet.
Och satsningen har lönat sig. Sedan årsskiftet råder det ett skriande behov av smågrisar­ i Sverige.
– Vi föder upp cirka 4 500 smågrisar om året ungefär. Och nu hade vi gärna kunnat ha det dubbla och hade blivit av med dem i alla fall.
Susanne Borssén tycker att upplägget med Bodals­grisen, och att det blir en extra betalning till de profilbönder som är med och marknadsför varumärket, är bra.
– Det är bra att någon tar initiativ. Man hoppas bara att förpackningarna blir så att det klart och tydligt framgår att det är svenskt och att köttet kommer från Bohuslän och Dalsland.

Hur känns det att vara en av de utvalda profilbönderna?
– Det är väldigt spännande och pirrigt. Vi som brukar gå i ladugården och skrapa gödsel större delen av vår tid ska helt plötsligt ut och prata i butik. De vill att vi ska göra minst tre dagar varje år som bonde i butik.
Tror du att det här kommer att lyfta grisproduktionen i området?
– Jag hoppas det i alla fall. Vi måste ju göra någonting. Vi får ta minsta halmstrå för att verkligen få folk att köpa svenskt. Annars kommer vi att försvinna till slut, säger Susanne Borssén.
 

 








Håkan Frisell
Frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Ukraina stoppar import av ryskt fläsk Importen stoppas för att man funnit att fläskkött och fläskprodukter med innehåll av det afrikanska svinpest-viruset sålts i affärer i flera ryska städer. KommenteraPublicerad 2014-07-31 Stabilt resultat för Landshypotek bank Jord- och skogsbrukarnas bank visar ett stabilt resultat på 164,5 miljoner kronor de första sex månaderna i år. Banken växer i både utlåning och inlåning och investerar för framtiden. KommenteraPublicerad 2014-07-31 Framtidstro trots minskande avel Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, publicerade i juli en rapport om hästar och uppfödare i Sverige. Trots att betäckningssiffrorna har sjunkit uppmanar man till kreativa tankar om hur aveln kan utvecklas. KommenteraPublicerad 2014-07-31 Salmonellamisstanke i svenskt kött Försäljningen av färska hamburgare stoppas på Coop och Lidl efter misstanke om salmonella. Salmonella är väldigt ovanligt i svenskt kött och först i helgen blir det bekräftat om misstanken är befogad. KommenteraPublicerad 2014-07-31 Case IH förnyar Magnum-serien I veckan visade Case IH upp nya Magnum-serien som finns till försäljning från nästa säsong. Utöver nya motorer och en uppdaterad hytt blir Case IH även först med att fabrikstillverka en traktor med bälten bak och hjul fram. KommenteraPublicerad 2014-07-31 Hungriga harar ligger bakom framsteg i forskning I Hovdala slottsträdgård har man provat att odla i basaltmjöl, det har gett stora resultat i ökat näringsinnehåll. På grund av hararnas framfart i kål odlad i basalt, misstänkte man att den var bättre än den vanliga kålen. KommenteraPublicerad 2014-07-30 Case IH och New Holland satsar i Kina I veckan invigde CNH Industrial sin nya tillverkningsanläggning i Kina. CNH, som är moderbolag till Case IH och New Holland, har därmed en av de största anläggningarna för tillverkning av lantbruksmaskiner i regionen. KommenteraPublicerad 2014-07-30 Svårt att få ursprungsmärkning på svenskt viltkött Att viltkött från Sverige inte får märkas med Svenskt kött-symbol tycker man på Stensåkra charkuteri är en brist. KommenteraPublicerad 2014-07-30 Scan-Agro har fått ny ägare Danska importbolaget Scan-Agro, som tidigare har sålt märken som exempelvis Knight-sprutor och maskiner från Weaving Ag. i Sverige och Danmark, har nu fått en ny ägare. Den nya ägare planerar dock inte att bli långvarig. KommenteraPublicerad 2014-07-30 Rekordlåg tro på vindkraften I en ny rapport uppger branschorganisationen Svensk Vindenergi att besluten om vindkraftsinvesteringar har sjunkit markant under det senaste kvartalet. Anledningen tros ligga i låga ersättningsnivåer kombinerat med ett lågt elpris. KommenteraPublicerad 2014-07-29 Hindra snabb spridning av den afrikanska svinpesten Förra veckan blev det känt att afrikansk svinpest smittat tamgrisar i Litauen, vilket ledde till att 19 400 grisar blev avlivade. För att undvika sjukdomen skall man vara noga med hygien och utfodring. Det är till exempel inte tillåtet att utfodra tama eller vilda grisar med animaliska livsmedel eller matavfall. KommenteraPublicerad 2014-07-29 Matslöseri - en dyr affär för hushållen I Sverige slänger vi 1,2 miljoner ton matavfall varje år, ungefär hälften av det som slängs är ätbart. Livsmedelsverket har i uppgift att arbeta med att minska svinnet och Eskil Erlandsson försöker hitta en marknad för de djurdelar vi inte vill ha. KommenteraPublicerad 2014-07-29 Forskning för friska höns Koccidios är en parasitsjukdom som kan ha ödesdigra effekter om den drabbar en hönspopulation. Forskare på Royal Veterinary College har nu kommit ett steg närmare ett effektivt vaccin mot sjukdomen. KommenteraPublicerad 2014-07-29 MRSA hos grisar i Storbritannien Det första fallet av MRSA hos grisar i Storbritannien, har nu hittats på Nordirland. Staten ska nu genomföra en utredning i hela landets grisindustri för att se hur utbrett problemet är. KommenteraPublicerad 2014-07-29 Möjligheter för ökad import till Kina På grund av de knappa vattenresurserna i Kina vore det bättre om mer mat importerades. På så vis kan mer vatten användas till energiförsörjning och förbättra återhämtning av känsliga områden. KommenteraPublicerad 2014-07-29 Minskat köttsvinn – bra för ekonomi och miljö Genom att minska förlusterna inom nötköttsproduktion kan lönsamheten ökas och miljöpåverkan minskas. I dagsläget är det 9 procent av producerat kött som inte blir livsmedel. KommenteraPublicerad 2014-07-28 Köttprodukter återkallas på grund av kinesisk skandal I förra veckan avslöjades att företaget Shanghai Husi sålt kött som passerat bäst före datumet med ett år. De som köpt produkter från företaget är framförallt stora snabbmatskedjor, som McDonalds, KFC och Starbucks. KommenteraPublicerad 2014-07-28 Fortfarande mycket danskt i butikerna

Trots heta debatter om djurhållningen i Danmark ökade importen av grisköttet under årets första månader med över 13 procent. 

KommenteraPublicerad 2014-07-28
Stor skillnad mellan potatissorter På en gård i Östra Skåne, är skillnaden mellan olika potatissorters förmåga att stå emot mögel stor. Den ena sorten frodas, och blasten kan liknas vid en mindre djungel, den andra har för länge sedan vissnat ner och ligger som ett brunt torrt täcke över åkern. KommenteraPublicerad 2014-07-28 1,6 miljoner amerikanska hektar kan bli utan vatten I en ny studie från Nasa och University of California Irvine, kan forskare visa att vattenförlusterna som drabbat de torra områdena runt Colorado River i västra USA under det senaste decenniet, kan ha gjort ännu större skada än befarat. KommenteraPublicerad 2014-07-27 Virus leder till fläskbrist Den globala marknaden för fläsk närmar sig prisrekord, speciellt i de länder som drabbats av det dödliga viruset PEDv. I EU och Kina, kommer marknaderna att förbättras säsongsvis, men inte nå de nivåer som råder i andra länder, rapporterar Rabobank. KommenteraPublicerad 2014-07-26 DEBATT - Dags att sluta romantisera matens ursprung Att marknadsföra livsmedel genom kulliga landskap med betande kossor, gör inte mycket för att öka konsumentens förståelse för kedjan, ”från jord till bord”. KommenteraPublicerad 2014-07-26 Stort fall av svinpest i Litauen Efter att personalen noterat högre dödligheten än vanligt, konstaterades igår afrikansk svinpest på en av Litauens största grisgårdar. De 19 400 grisarna ska avlivas. KommenteraPublicerad 2014-07-25 Scan-Agro går i konkurs Importbolaget Scan-Agro som sålt maskiner på den svenska och danska marknaden har ansökt om konkurs. Bland företagets märken fanns bland andra engelska spruttillverkaren Knight, som nu söker ny importör. KommenteraPublicerad 2014-07-25 VIDEO - Öppna potatispåsen För alla som någon gång slitit upp en påse potatis. Såhär enkelt öppnar man en sydd påse, utan sax eller råstyrka. KommenteraPublicerad 2014-07-25 Centern – ursprungsmärk mejeriprodukter Trenden gällande ursprungsmärkning har slagit stort i köttdiskarna. Nu vill Centern se en liknande märkning för alla mejeriprodukter. KommenteraPublicerad 2014-07-25 Skydda djuren från värmen I den rådande sommarvärmen är det viktigt att se till att djur har skydd mot solen och god tillgång på vatten. Svaga djur kan behöva lite extra uppmärksamhet. KommenteraPublicerad 2014-07-25 Stort intresse för närproducerad mat och dryck I sommartider med fint väder ökar intresset att besöka gårdsbutiker, rapporterar söktjänsten Gårdsnära. Under senaste månaden har nämligen besökarantalet på hemsidan ökat med 200 procent mot förra året. KommenteraPublicerad 2014-07-25 Mer soja, mindre majs i USA Den senaste skördeprognosen från USA:s jordbruksdepartement (USDA) pekar på kraftigt ökad produktion av sojabönor samtidigt som majsproduktionen blir något lägre. KommenteraPublicerad 2014-07-25 DEBATT – Sommarbete pågår, än så länge Högsommaren är här och landsbygden visar sig från sin vackraste sida. Naturlig skönhet, javisst. Men faktum är att det krävs en trägen insats från åtskilliga mular för att Sommarsverige ska se ut just så som vi förväntar oss. KommenteraPublicerad 2014-07-24 Fler nyheter i nyhetsarkviet »