Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-03-21

Nytt varumärke ska öka lönsamheten för de lokala grisbönderna

Konsumentföreningar gör gemensam sak för att lyfta grisbönderna i Dalsland och Bohuslän, nu skapas varumärket Bodalsgris.
– Vi vill hjälpa till att värna den bohuslänska och den dalsländska grisuppfödningen, säger Jesper Gunnarsson Berg, vd i Värmlands Chark AB som är ett dotterbolag till Konsum Värmland.

Köttet som ska säljas under varumärket Bodalsgrisen kommer från grisar i Dalsland och Bohuslän.                       Foto: Lasse Forsberg
– Vi satt ihop med Värmlands­ Chark i höstas och såg på möjlig­heten att ta från gårdar­ här i Dalsland och Bohuslän. Det var så det började. Nu lanserar vi Bodalsgrisen här om ett par veckor, säger Mikael Mattsson, marknadschef, Kon­su­ment­för­eningen Bohus­län Älvsborg.
Konsumentföreningen Bo­hus­län­ Älvsborg är en egen förening inom Coop med 28 butiker. Borträknat dotter­bolaget MaxiMat omsätter föreningen cirka 1,8 miljarder kronor per år. Konsumentföreningen Bohuslän Älvsborg köper redan idag köttprodukter från Värmlands Chark.
– De styckar och packar åt oss. Och kör ner från Karlstad till vår distributionsterminal­ utanför Trollhättan, säger Mikael Mattsson.

Varför namnet Bodalsgrisen?
– Vi ville fläta in de två olika områdena vi kommer att ta grisarna från, Bohuslän och Dalsland, säger Jesper Gunnarsson Berg.
En del av landskapet i Dalsland

 

Enligt honom är Dahlbergs slakteri i ­Brålanda en speciellt viktig faktor för Bodalsgrisens framgång.
– Vi värnar inte bara om uppfödarna utan vi värnar även om slakten. Slakten sker inom Dalsland. Vi vill kunna se att det finns en lokal förankring i varje led. Grisarna är uppfödda i Bohuslän och Dalsland, och slaktas i Dalsland, säger han.
Eftersom slakteriet ligger så centralt blir transporterna av grisarna korta.
– I den här mixen av bönder och grisar som vi får in under varumärket så kommer en väldigt stor volym från Dalsland. Det vilket innebär att transporttiden för en genomsnittlig gris inom Bodalsgrisen är väldigt kort, säger Jesper Gunnarson Berg.
14 grisbönder är med från starten i Bodalsgrisen. De ska leverera cirka 200 grisar per vecka till Dahlbergs slakteri i Brålanda.
Jesper Gunnarsson Berg hoppas att ännu fler grisbönder i området nappar på att bli leverantörer till Bodalsgrisen.
– Det finns utrymme för fler leverantörer till detta. Speciellt­ sådana som vill vara med och föra varumärket framåt och är med ute i butikerna och möter kunderna.
Hur kommer produktmixen för Bodalsgrisen att se ut?
– Man ska kunna köpa en grillprodukt eller en charkprodukt under varumärket Bodalsgris, säger Jesper Gunnarsson Berg och tillägger:
– Men till en början blir det ett begränsat charksortiment. Majoriteten kommer att ligga på köttsidan.

Extra för marknadsföring
Dahlbergs slakteri, med 54 anställda och en omsättning på runt 380 miljoner kronor, slaktar i genomsnitt cirka 2 000 grisar i veckan.
– Vår uppgift är att slakta de här grisarna och se till att det inte sker en sammanblandning. Att det finns en säkerhet i konceptet, säger Peter Gullin, marknadsansvarig, Dahlberg Slakteri AB.
– Jag skulle tippa på att det blir 200-300 djur i veckan som kommer att gå åt för att förse konceptet med de varor de vill ha. Den volymen har vi redan i systemet.
Enligt Peter Gullin får de grisbönder som levererar till Bodalsgrisen en extra peng. Enligt vad Jordbruksaktuellt erfar ligger den på cirka 50 öre per kilo sålda produkter. Det kan jämföras med 75 öre per kilo för Värmlandsgrisen.
– Jag tror väl kanske inte att det finns så jätte mycket pengar i själva konceptet i uppstarten. Men det skapar en bra avsättning i närområdet som kan generera avkastning i framtiden, säger Peter Gullin.
Men det är enbart de grisbönder som är med och hjälper till med marknads­föringen som får del av pengarna.­
– Det utgår en extra betalning, en marknadsföringspeng. De som ställer upp och marknadsför kommer att­ premieras i första hand.

Öka mervärdet
Peter Gullin uppskattar konsumföreningarnas satsningar på att öka mervärdet för det lokalproducerade grisköttet.
– Den stora utmaningen­ för branschen är att kommunicera­ mervärdena. Och vi får vara lite självkritiska. Vi har inte lyckats­ riktigt­ bra med det. Till exempel djurvälfärden. Att det finns halm i boxarna, att vi inte får klippa svansarna, att vi har större utrymmen, och korta transporter och­
salmonellafrihet. Det är det vi måste sälja på, säger han och tillägger:
– Problemet i dag är att vi ser en fallande marknad. Vi ser att antalet grisar minskar hela tiden i Sverige.
Susanne Borssén och hennes man Jan på Sallebyns Gård, Brålanda, är en av de utvalda profilbönderna som ska hjälpa till att marknadsföra varumärket genom att träffa konsumenterna ute i butiken. Foto: Lasse Forsberg
En av bönderna
Susanne Borssén och hennes man Jan har fött upp smågrisar på en gård i Brålanda sedan 2007. Hon är en av de utvalda profil­bönderna som är med från början i Bodalsgrisen. För henne som för många andra grisbönder var förra året ett katastrofår. Men Susanne Borssén valde att investera sig ur krisen.
– Ja, vi har kört för fullt hela tiden för vi har ändå trott på att någon gång ska det vända. Och då ska vi vara med. Vi har hela tiden rekryterat istället­ för att dra ner på suggantalet.
Och satsningen har lönat sig. Sedan årsskiftet råder det ett skriande behov av smågrisar­ i Sverige.
– Vi föder upp cirka 4 500 smågrisar om året ungefär. Och nu hade vi gärna kunnat ha det dubbla och hade blivit av med dem i alla fall.
Susanne Borssén tycker att upplägget med Bodals­grisen, och att det blir en extra betalning till de profilbönder som är med och marknadsför varumärket, är bra.
– Det är bra att någon tar initiativ. Man hoppas bara att förpackningarna blir så att det klart och tydligt framgår att det är svenskt och att köttet kommer från Bohuslän och Dalsland.

Hur känns det att vara en av de utvalda profilbönderna?
– Det är väldigt spännande och pirrigt. Vi som brukar gå i ladugården och skrapa gödsel större delen av vår tid ska helt plötsligt ut och prata i butik. De vill att vi ska göra minst tre dagar varje år som bonde i butik.
Tror du att det här kommer att lyfta grisproduktionen i området?
– Jag hoppas det i alla fall. Vi måste ju göra någonting. Vi får ta minsta halmstrå för att verkligen få folk att köpa svenskt. Annars kommer vi att försvinna till slut, säger Susanne Borssén.
 

 








Håkan Frisell
Frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

”Det svåra är att komma in” 1997 började Fredrik Strid köra snö som anställd. Tre år senare skaffade han egna maskiner och vann en upphandling med Örebro kommun. Sedan dess har snöbollen varit i rullning. KommenteraPublicerad 2014-10-25 Firar 100 år med nybyggt mjölkstall 1914 köpte Victor Sandermos gammelfarfar en mjölkgård i Mortorp, utanför Kalmar. Nu 100 år senare har familjen investerat tio miljoner i ett nytt stall med en mjölkgrop från GEA Farm Technologies med swing over-system, som stod färdigt i somras. KommenteraPublicerad 2014-10-25 Sveriges gladaste och hållbaraste bönder Varje år delar LRF och McDonalds ut ett hållbarhetsstipendium till ett företag som är ett ypperligt exempel på hur man som lantbrukare kan blir mer hållbar. Årets vinnare är Johnny och Karin Nilsson som driver växthusodling av tomater och bär i Ingelstorp. KommenteraPublicerad 2014-10-24 Bucht om budget och framtiden för landsbygden I sitt första officiella framträdande fokuserade landsbygdsministern Sven-Erik Bucht på att de gröna näringarna är i behov av en kraftansamling. Exakt hur denna ser ut är inte helt solklart, men däremot är det klart att man tittar på sätt att utveckla och förnya handelsgödselskatten. KommenteraPublicerad 2014-10-24 Majs från Syngenta – stor förlust för USA Flera aktörer i USA har stämt Syngenta på grund av att de har sålt GMO-majsutsäde till lantbrukare innan Kina godkänt den typen av majs för import. Förluster för utebliven export samt prissänkningar ligger nu till grund för juridiska åtgärder. KommenteraPublicerad 2014-10-24 Medlemmar ökar sin finansiering av Arla Andelen av Arlas vinst som återinvesteras i föreningen kommer att öka nästa år. Den ökade konsolideringen ska ersätta kapital som försvinner ur föreningen när medlemmar slutar. KommenteraPublicerad 2014-10-24 Snart dags för Nordens största ekomässa Nordic Organic Food Fair genomförs på Malmömässan den 26-27 oktober. KommenteraPublicerad 2014-10-24 Frihandelsavtalet innebär mer än bara klorkyckling Nu är det klart att det är Cecilia Malmström som blir EU:s nya handelskommissionär och därmed kommer sköta förhandlingarna med USA gällande frihandel. Från EU:s håll har den klordoppade kycklingen mött motstånd, men frågan är bredare än så. KommenteraPublicerad 2014-10-24 Från val till handling Såhär efter valet är det dags för strategier och välskrivna tal att utkristalliseras i värdefulla handlingar. Sven-Erik Bucht, med rötter i Haparanda, är Sveriges nya Landsbygdsminister.
– Att få jordbruket och landsbygden att leva blir min viktigaste huvuduppgift, säger Sven-Erik Bucht, till SVT.
KommenteraPublicerad 2014-10-24
Lantmännen Maskin utökar sortimentet ytterligare Tidigare i veckan kunde vi rapportera om att Lantmännen Maskin tecknat avtal med den franska redskapstillverkaren Kuhn. Nyheterna stannar dock inte där, utan nu harföretaget även har tecknat avtal med två nya snöredskapstillverkare. KommenteraPublicerad 2014-10-23 Bakläxa på upphandling Kammarrätten fastställer att Lomma, Svedala, Staffanstorp och Burlövs kommuner måste göra en ny upphandling av mat. Anledningen är förbisedda djurskyddskrav. KommenteraPublicerad 2014-10-23 BUDGETEN - Kraftigt slopat Matlandet Sverige Under torsdagen presenterade regeringen sin budgetproposition för kommande mandatperiod. Att Matlandet Sverige slopas kraftigt samt ökade satsningar på eko är några av de tydligare nyheterna. Budgetpropositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. KommenteraPublicerad 2014-10-23 Nya vindar blåser på Storeberg Ett ungt par som satsar på grisar och som dessutom inte ärvt sig till verksamheten. Kan det verkligen vara möjligt? Ja, tydligen, för när Lena Nylöf Svantesson stod inför att bli av med jobbet som grisskötare tog hon och maken David Svantesson saken i egna händer. KommenteraPublicerad 2014-10-23 ”Lite ovisst men vilja finns” Historiskt låga räntor bäddar för investeringar. Men lågt mjölkpris och oklara regler för stöd inom EU bromsar investeringarna för många, även om viljan finns. KommenteraPublicerad 2014-10-23 Ryssland ökar köttproduktion och letar nya handelspartners Det ryska importstoppet på bland annat kött har lett till en ökande inhemskt produktion samt avtal med handelspartners. Bland de mer exotiska avtalen är importen av krokodilkött från Filipinerna. KommenteraPublicerad 2014-10-23 Fortsatt prisfall för råolja Prisfallet  på råolja fortsätter. Den europeiska noteringen är nu under 90 dollar per fat, den lägsta noteringen på fyra år. OPEC svarar med att sänka priserna ytterligare. KommenteraPublicerad 2014-10-23 Nyemission hos Gotland Whisky Antalet ekologiska whiskyliter som lagras i lagret i Roma Kloster på Gotland ökar stadigt. KommenteraPublicerad 2014-10-23 Miljontals KRAV-kycklingar behövs I dagsläget utgör KRAV-försäljningen mindre än en procent av det totala antalet slaktkycklingar i Sverige. KommenteraPublicerad 2014-10-23 Yara ökar produktionen av gödning

Yara investerar 2,5 miljarder kronor i utbyggnaden av sin fabrik i norska Porsgrunn. Investeringen ska öka produktionen på koncernens fabriker i Norden med 400 000 ton gödsel.

KommenteraPublicerad 2014-10-22
ELMIA - Nu börjar det Nu har den 40:e mässan på Elmia öppnat och besökarna börjar strömma till. Många ser ett besök på Elmia som en självklarhet och vi har träffat några av de tidiga besökarna. KommenteraPublicerad 2014-10-22 Brasilien förbereder för mer köttdjur Brasilien jobbar för att möta den växande efterfrågan på nötkött. Enligt en ny rapport från Rabobank kommer landet att dubbla sin köttproduktion till 2023. KommenteraPublicerad 2014-10-22 Härnösand köper närproducerat I Härnösands kommun har man på två år gått från 79 procent svenskt kött till 91 procent i offentlig upphandling. De har funnit egna vägar för att sortera bort importen i upphandlingen. KommenteraPublicerad 2014-10-22 Mjölkpriset från Arla oförändrat Arlas mjölkpris till Arlabönderna blir oförändrat i november. Aktuellt pris ligger därmed kvar på 301,7 öre per kilo mjölk. KommenteraPublicerad 2014-10-22 Nytt projekt för minskad dieselåtgång Inom jordbruket är användningen av diesel hög. För att minska förbrukningen har Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI, utbildat förare i sparsam körning. Nu ska man dessutom utveckla ett stöd för föraren som kan hjälpa denne att köra maskinen mer effektivt. KommenteraPublicerad 2014-10-22 LEDARE - Dags för lite ja Nej, nej, nej, så kan man sammanfatta regeringens första tid. Det är dags för lite ja. Visserligen har de negativa förslagen inte blivit riktigt så många som vi i jordbruket fruktat, men de sämsta förslagen är inte skrotade. KommenteraPublicerad 2014-10-22 KRÖNIKA - Vinnare och förlorare med TTIP Cecilia Malmström har utsetts till handelskommissionär inom Kommissionen, men den nya regeringen har ingen handelsminister. Den viktiga och aktuella frågan kring TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) d v s ett kommande avtal för handel och investeringar mellan EU och USA har hamnat hos Mikael Damberg på näringsdepartementet. KommenteraPublicerad 2014-10-22 ”Osmittat kött till våra barn, sjuka och äldre nu!” Var femte förpackning danskt griskött i affärerna innehåller svårbehandlade grisbakterier, MRSA, enligt en färsk undersökning. 2009 innehöll fem procent av de danska grisköttsförpackningarna MRSA. 2011 var motsvarande siffra tio procent. KommenteraPublicerad 2014-10-22 KRÖNIKA - Återhämtning för spannmålspriserna Spannmålspriserna har under den senaste tiden återhämtat sig något och det känns som att botten varit nådd – åtminstone kortsiktigt och för detta årets skörd. KommenteraPublicerad 2014-10-22 Vi vill träffa er på Elmia Just nu är det mycket på gång inom lantbruksbranschen, politiska utspel byts av med produktnyheter och MRSA från vår granne över sundet. Kom till vår monter B05:20 för att diskutera, ta en kaffe eller köpa en legendarisk ”Bonde” t-shirt. KommenteraPublicerad 2014-10-21 ”Kuhn och Lantmännen Maskin delar en samsyn om den svenska marknaden” Enligt Lantmännen Maskin kommer Kuhn bli ett bra komplement till företagets nuvarande sortiment. Först ut är sprutor, jordbearbetningsredskap och plogar, men snart kan även såmaskiner och vallprodukter från Kuhn ingå i Lantmännen Maskins sortiment. KommenteraPublicerad 2014-10-21 Fler nyheter i nyhetsarkviet »