Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-03-21

Nytt varumärke ska öka lönsamheten för de lokala grisbönderna

Konsumentföreningar gör gemensam sak för att lyfta grisbönderna i Dalsland och Bohuslän, nu skapas varumärket Bodalsgris.
– Vi vill hjälpa till att värna den bohuslänska och den dalsländska grisuppfödningen, säger Jesper Gunnarsson Berg, vd i Värmlands Chark AB som är ett dotterbolag till Konsum Värmland.

Köttet som ska säljas under varumärket Bodalsgrisen kommer från grisar i Dalsland och Bohuslän.                       Foto: Lasse Forsberg
– Vi satt ihop med Värmlands­ Chark i höstas och såg på möjlig­heten att ta från gårdar­ här i Dalsland och Bohuslän. Det var så det började. Nu lanserar vi Bodalsgrisen här om ett par veckor, säger Mikael Mattsson, marknadschef, Kon­su­ment­för­eningen Bohus­län Älvsborg.
Konsumentföreningen Bo­hus­län­ Älvsborg är en egen förening inom Coop med 28 butiker. Borträknat dotter­bolaget MaxiMat omsätter föreningen cirka 1,8 miljarder kronor per år. Konsumentföreningen Bohuslän Älvsborg köper redan idag köttprodukter från Värmlands Chark.
– De styckar och packar åt oss. Och kör ner från Karlstad till vår distributionsterminal­ utanför Trollhättan, säger Mikael Mattsson.

Varför namnet Bodalsgrisen?
– Vi ville fläta in de två olika områdena vi kommer att ta grisarna från, Bohuslän och Dalsland, säger Jesper Gunnarsson Berg.
En del av landskapet i Dalsland

 

Enligt honom är Dahlbergs slakteri i ­Brålanda en speciellt viktig faktor för Bodalsgrisens framgång.
– Vi värnar inte bara om uppfödarna utan vi värnar även om slakten. Slakten sker inom Dalsland. Vi vill kunna se att det finns en lokal förankring i varje led. Grisarna är uppfödda i Bohuslän och Dalsland, och slaktas i Dalsland, säger han.
Eftersom slakteriet ligger så centralt blir transporterna av grisarna korta.
– I den här mixen av bönder och grisar som vi får in under varumärket så kommer en väldigt stor volym från Dalsland. Det vilket innebär att transporttiden för en genomsnittlig gris inom Bodalsgrisen är väldigt kort, säger Jesper Gunnarson Berg.
14 grisbönder är med från starten i Bodalsgrisen. De ska leverera cirka 200 grisar per vecka till Dahlbergs slakteri i Brålanda.
Jesper Gunnarsson Berg hoppas att ännu fler grisbönder i området nappar på att bli leverantörer till Bodalsgrisen.
– Det finns utrymme för fler leverantörer till detta. Speciellt­ sådana som vill vara med och föra varumärket framåt och är med ute i butikerna och möter kunderna.
Hur kommer produktmixen för Bodalsgrisen att se ut?
– Man ska kunna köpa en grillprodukt eller en charkprodukt under varumärket Bodalsgris, säger Jesper Gunnarsson Berg och tillägger:
– Men till en början blir det ett begränsat charksortiment. Majoriteten kommer att ligga på köttsidan.

Extra för marknadsföring
Dahlbergs slakteri, med 54 anställda och en omsättning på runt 380 miljoner kronor, slaktar i genomsnitt cirka 2 000 grisar i veckan.
– Vår uppgift är att slakta de här grisarna och se till att det inte sker en sammanblandning. Att det finns en säkerhet i konceptet, säger Peter Gullin, marknadsansvarig, Dahlberg Slakteri AB.
– Jag skulle tippa på att det blir 200-300 djur i veckan som kommer att gå åt för att förse konceptet med de varor de vill ha. Den volymen har vi redan i systemet.
Enligt Peter Gullin får de grisbönder som levererar till Bodalsgrisen en extra peng. Enligt vad Jordbruksaktuellt erfar ligger den på cirka 50 öre per kilo sålda produkter. Det kan jämföras med 75 öre per kilo för Värmlandsgrisen.
– Jag tror väl kanske inte att det finns så jätte mycket pengar i själva konceptet i uppstarten. Men det skapar en bra avsättning i närområdet som kan generera avkastning i framtiden, säger Peter Gullin.
Men det är enbart de grisbönder som är med och hjälper till med marknads­föringen som får del av pengarna.­
– Det utgår en extra betalning, en marknadsföringspeng. De som ställer upp och marknadsför kommer att­ premieras i första hand.

Öka mervärdet
Peter Gullin uppskattar konsumföreningarnas satsningar på att öka mervärdet för det lokalproducerade grisköttet.
– Den stora utmaningen­ för branschen är att kommunicera­ mervärdena. Och vi får vara lite självkritiska. Vi har inte lyckats­ riktigt­ bra med det. Till exempel djurvälfärden. Att det finns halm i boxarna, att vi inte får klippa svansarna, att vi har större utrymmen, och korta transporter och­
salmonellafrihet. Det är det vi måste sälja på, säger han och tillägger:
– Problemet i dag är att vi ser en fallande marknad. Vi ser att antalet grisar minskar hela tiden i Sverige.
Susanne Borssén och hennes man Jan på Sallebyns Gård, Brålanda, är en av de utvalda profilbönderna som ska hjälpa till att marknadsföra varumärket genom att träffa konsumenterna ute i butiken. Foto: Lasse Forsberg
En av bönderna
Susanne Borssén och hennes man Jan har fött upp smågrisar på en gård i Brålanda sedan 2007. Hon är en av de utvalda profil­bönderna som är med från början i Bodalsgrisen. För henne som för många andra grisbönder var förra året ett katastrofår. Men Susanne Borssén valde att investera sig ur krisen.
– Ja, vi har kört för fullt hela tiden för vi har ändå trott på att någon gång ska det vända. Och då ska vi vara med. Vi har hela tiden rekryterat istället­ för att dra ner på suggantalet.
Och satsningen har lönat sig. Sedan årsskiftet råder det ett skriande behov av smågrisar­ i Sverige.
– Vi föder upp cirka 4 500 smågrisar om året ungefär. Och nu hade vi gärna kunnat ha det dubbla och hade blivit av med dem i alla fall.
Susanne Borssén tycker att upplägget med Bodals­grisen, och att det blir en extra betalning till de profilbönder som är med och marknadsför varumärket, är bra.
– Det är bra att någon tar initiativ. Man hoppas bara att förpackningarna blir så att det klart och tydligt framgår att det är svenskt och att köttet kommer från Bohuslän och Dalsland.

Hur känns det att vara en av de utvalda profilbönderna?
– Det är väldigt spännande och pirrigt. Vi som brukar gå i ladugården och skrapa gödsel större delen av vår tid ska helt plötsligt ut och prata i butik. De vill att vi ska göra minst tre dagar varje år som bonde i butik.
Tror du att det här kommer att lyfta grisproduktionen i området?
– Jag hoppas det i alla fall. Vi måste ju göra någonting. Vi får ta minsta halmstrå för att verkligen få folk att köpa svenskt. Annars kommer vi att försvinna till slut, säger Susanne Borssén.
 

 








Håkan Frisell
Frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

Lantbrukare kan bli nästa mål för traktortjuvar Under de sju senaste åren har antalet traktorer och entreprenadmaskiner som säljs i Sverige fördubblats. Nu riskerar lantbrukarna att bli allt mer utsatta för maskinstölder. KommenteraPublicerad 2014-07-24 Uppåt för vetepriset igen Under måndagen föll terminspriser på vete till det lägsta på fyra år. Det regniga vädret i Frankrike drog på tisdagen upp priset, men kvaliteten oroar fortfarande. KommenteraPublicerad 2014-07-23 Arlas ekomjölk säljer som smör Försäljningen av Arlas ekomjölk har ökat med 37 procent i handeln. Tidigare har ökningen skett i restaurang och storkök, som fortfarande ligger kvar på en hög nivå. KommenteraPublicerad 2014-07-23 VIDEO - Premiär för New Holland CR 10.90 Utanför Berlin premiärvisade New Holland sin nya toppmodell CR 10.90, som företaget själva benämner som "världens största tröska". Nu kan du få en första titt på den kraftfulla rotortröskan, KommenteraPublicerad 2014-07-23 Att tänka på inför betäckningen Att ha en välfungerande tjur är A och O om man ska få till bra betäckningar under sommarbetet. En god helhet med bra klövar, benställning och könsdelar på avelstjuren är av stor vikt. KommenteraPublicerad 2014-07-23 Forskning visar att utsläpp från boskap ökar Forskning som publicerades i dagarna visar att utsläpp av växthusgaser från boskap, har ökat de senaste 50 åren. Enligt forskningen är de stora bovarna kor. KommenteraPublicerad 2014-07-22 Ny vd på Yara Svein Richard Brandtzæg blir ny vd på växtskyddsbolaget, Yara International, han efterträder Jørgen Ole Haslestad i februari 2015. KommenteraPublicerad 2014-07-22 Mjölmask – nu ett godkänt livsmedel i Sydkorea Snart kan man köpa mjölmask på matmarknader i Sydkorea. Livsmedels- och läkemedelsdepartementet har nämligen godkänt masken som livsmedel. KommenteraPublicerad 2014-07-22 VIDEO - Se filmen om hur flugfarmen i Sydafrika fungerar Jordbruksaktuellt rapporterade i förra veckan om en flugfarm i Sydafrika. Här är en video som förklarar hur det fungerar och varför innovationen har vunnit WWF:s pris, Climate Solver. KommenteraPublicerad 2014-07-22 ”Vi behöver inte vara störst, men vi vill vara bäst” En gnutta tur, en rad tillfälligheter, en sann entreprenör och ett team av engagerade medarbetare. Det verkar vara framgångsreceptet bakom Karlsfälts gård, vars ledstjärna är djuren, människan och naturen i symbios. KommenteraPublicerad 2014-07-22 Vd-skifte på Abelco

Abelco får ny vd under hösten. Per Pettersson, som närmast kommer från Coca-Cola, tillträder senast under september som vd för Abelco AB och dess dotterbolag. Per Pettersson är sedan tidigare även ordförande i Abelco.

KommenteraPublicerad 2014-07-21
Låga vattennivåer i Västergötland Länsstyrelsen uppmanar nu alla som tar vatten från sjöar och vattendrag att sluta med det. Det varma vädret har lett till att vattennivåerna är oroväckande låga i många av länets vattendrag. KommenteraPublicerad 2014-07-21 Handeln kritiseras i grisfrågan Bo Algers, professor i husdjurshygien, menar att handeln genast borde sätta stopp för importen av kött som producerats under olagliga förhållanden, skriver DN idag. ” Det är inte en bojkott, det är att bete sig anständigt mot medborgarna och svenska grisproducenter.” KommenteraPublicerad 2014-07-21 Danone expanderar i Afrika Den franska mejerijätten köper 40 procent av Östafrikas största mejeriföretag, Brookside. Detta är Danones tredje uppköp i Afrika de senaste två åren. KommenteraPublicerad 2014-07-21 Veteskörden i EU – upp 4 procent Analysbolaget, Strategie Grains, rapporterade att veteskörden i EU väntas gå upp med 4 procent jämfört med förra året. Huruvida kvaliteten är bra, återstår att se, då stora areal fick mycket regn i början av sommaren. KommenteraPublicerad 2014-07-21 Dricksvattnet får ökad uppmärksamhet Alla är vi beroende av dricksvatten och i Sverige är vi lyckligt lottade, som bara kan öppna kranen och tillgodose vårt behov. Det finns dock en okunskap om hur de ämnen och material som dricksvattnet kommer i kontakt med, påverkar dess kvalitet. Genom dricksvattenutredningen ska kunskapsglappet fyllas. KommenteraPublicerad 2014-07-21 Tidigt och hackat ensilage Agronom Carl Helander vid SLU har studerat om foderintag, fodersortering, tuggbeteende och produktionsnivå hos högproducerande får berörs om man hackar och tidigarelägger skördetidpunkten av majs och gräs för att sedan utfodra som fullfoder. KommenteraPublicerad 2014-07-21 Mycket, lite, eller noll bearbetning Ett av de populärare inslagen vid årets Borgeby Fältdagar var demonstrationen av olika etableringssystem för raps. Vid demonstrationen visades olika såmaskiner upp. Själva fröplaceringen är dock endast en del av de etableringssystem som maskinerna representerar. KommenteraPublicerad 2014-07-20 Bara goda grejer i det stora skafferiet i Åhus Andreas Lindberg jobbade som krögare och kunde inte förstå att det skulle vara så svårt att få tag på lokala råvaror till restaurangen i Skåne. Då fick han en idé: han skulle vara länken mellan producenten och konsumenten. KommenteraPublicerad 2014-07-19 Forskning kan öka matsäkerheten Världens befolkning ökar snabbt och med det ökar även efterfrågan på mat. Enligt forskning finns det möjlighet att mätta ytterligare tre miljarder människor, om man vidtar rätt åtgärder. KommenteraPublicerad 2014-07-18 VIDEO - All I do is farm En solig fredag som denna, förtjänar en video. Vad är då mer lägligt än att The Peterson Farm Bros har släppt en ny cover på temat lantburk. KommenteraPublicerad 2014-07-18 Globala mjölkpriset lyfter nästa år Enligt Rabobanks senaste prognos förväntas priserna på den globala mejerimarknaden att ta fart under början av 2015. I Europa har priserna stabiliserats men ökad produktion inför slopade kvoter kan pressa priserna. KommenteraPublicerad 2014-07-18 Ny tjänst ska bana väg för svensk export till Kina Jordbruksverket tror att Kina är en av de viktigaste marknaderna för svensk export inom livsmedel och skog i framtiden. Därför har regeringen nu tillsatt tjänsten, lantbruksråd, på den svenska ambassaden i Kina. KommenteraPublicerad 2014-07-17 Stora svängningar i slaktantal mellan kvartal ett och två Antalet slaktade djur skiljer sig rejält mellan första och andra kvartalet i år, visar statistik från Kött och Charkföretagen. Överlag är det även en minskning sett till hela första halvåret. KommenteraPublicerad 2014-07-17 Cougar-förbudet leder till nya recept Den femtonde november i år, förbjuds användning av bekämpningsmedlet Cougar. Nu tampas leverantörerna om att visa att just deras lösning för höstbekämpning av ört- och gräsogräs, är den främsta ersättningen till Cougar. KommenteraPublicerad 2014-07-17 Jämför länder i förväntad skördenivå I OECD:s nya jordbruksrapport, finns ett verktyg där man bland annat, kan jämföra länder i skördeavkastning och få information om olika trender. KommenteraPublicerad 2014-07-16 Farm i Sydafrika satsar på flugor Arbetet med världens största flugfarm har börjat i Sydafrika efter att firman bakom projektet fått finansiering. Flugornas larver torkas och mals ner för att användas som foder till djurproduktion. KommenteraPublicerad 2014-07-16 Axfood rapporterar fina siffror Resultatet för Axfoods andra kvartal var det bästa någonsin, med stabil omsättning trots en svagare marknad med låg inflation. KommenteraPublicerad 2014-07-16 Greppa näringen får bra betyg Greppa näringen har ringt upp en tredjedel av de lantbrukare som fått rådgivning. Det har visat att 83 procent är nöjda eller mycket nöjda med sitt senaste rådgivarbesök. KommenteraPublicerad 2014-07-16 Ökat intresse för mat lagad från grunden  Det talas allt mer om ”mat lagad från grunden” inom den offentliga upphandlingen. 
 – Man vill veta vad man äter. Att laga mat från grunden, nära matgästen, är en av de viktigaste kvalitetsaspekterna för de offentliga måltiderna, säger Eva Sundberg vid Livsmedelsverket.
KommenteraPublicerad 2014-07-16
Fler nyheter i nyhetsarkviet »