Nyhet från Jordbruksaktuellt 2012-03-21

Nytt varumärke ska öka lönsamheten för de lokala grisbönderna

Konsumentföreningar gör gemensam sak för att lyfta grisbönderna i Dalsland och Bohuslän, nu skapas varumärket Bodalsgris.
– Vi vill hjälpa till att värna den bohuslänska och den dalsländska grisuppfödningen, säger Jesper Gunnarsson Berg, vd i Värmlands Chark AB som är ett dotterbolag till Konsum Värmland.

Köttet som ska säljas under varumärket Bodalsgrisen kommer från grisar i Dalsland och Bohuslän.                       Foto: Lasse Forsberg
– Vi satt ihop med Värmlands­ Chark i höstas och såg på möjlig­heten att ta från gårdar­ här i Dalsland och Bohuslän. Det var så det började. Nu lanserar vi Bodalsgrisen här om ett par veckor, säger Mikael Mattsson, marknadschef, Kon­su­ment­för­eningen Bohus­län Älvsborg.
Konsumentföreningen Bo­hus­län­ Älvsborg är en egen förening inom Coop med 28 butiker. Borträknat dotter­bolaget MaxiMat omsätter föreningen cirka 1,8 miljarder kronor per år. Konsumentföreningen Bohuslän Älvsborg köper redan idag köttprodukter från Värmlands Chark.
– De styckar och packar åt oss. Och kör ner från Karlstad till vår distributionsterminal­ utanför Trollhättan, säger Mikael Mattsson.

Varför namnet Bodalsgrisen?
– Vi ville fläta in de två olika områdena vi kommer att ta grisarna från, Bohuslän och Dalsland, säger Jesper Gunnarsson Berg.
En del av landskapet i Dalsland

 

Enligt honom är Dahlbergs slakteri i ­Brålanda en speciellt viktig faktor för Bodalsgrisens framgång.
– Vi värnar inte bara om uppfödarna utan vi värnar även om slakten. Slakten sker inom Dalsland. Vi vill kunna se att det finns en lokal förankring i varje led. Grisarna är uppfödda i Bohuslän och Dalsland, och slaktas i Dalsland, säger han.
Eftersom slakteriet ligger så centralt blir transporterna av grisarna korta.
– I den här mixen av bönder och grisar som vi får in under varumärket så kommer en väldigt stor volym från Dalsland. Det vilket innebär att transporttiden för en genomsnittlig gris inom Bodalsgrisen är väldigt kort, säger Jesper Gunnarson Berg.
14 grisbönder är med från starten i Bodalsgrisen. De ska leverera cirka 200 grisar per vecka till Dahlbergs slakteri i Brålanda.
Jesper Gunnarsson Berg hoppas att ännu fler grisbönder i området nappar på att bli leverantörer till Bodalsgrisen.
– Det finns utrymme för fler leverantörer till detta. Speciellt­ sådana som vill vara med och föra varumärket framåt och är med ute i butikerna och möter kunderna.
Hur kommer produktmixen för Bodalsgrisen att se ut?
– Man ska kunna köpa en grillprodukt eller en charkprodukt under varumärket Bodalsgris, säger Jesper Gunnarsson Berg och tillägger:
– Men till en början blir det ett begränsat charksortiment. Majoriteten kommer att ligga på köttsidan.

Extra för marknadsföring
Dahlbergs slakteri, med 54 anställda och en omsättning på runt 380 miljoner kronor, slaktar i genomsnitt cirka 2 000 grisar i veckan.
– Vår uppgift är att slakta de här grisarna och se till att det inte sker en sammanblandning. Att det finns en säkerhet i konceptet, säger Peter Gullin, marknadsansvarig, Dahlberg Slakteri AB.
– Jag skulle tippa på att det blir 200-300 djur i veckan som kommer att gå åt för att förse konceptet med de varor de vill ha. Den volymen har vi redan i systemet.
Enligt Peter Gullin får de grisbönder som levererar till Bodalsgrisen en extra peng. Enligt vad Jordbruksaktuellt erfar ligger den på cirka 50 öre per kilo sålda produkter. Det kan jämföras med 75 öre per kilo för Värmlandsgrisen.
– Jag tror väl kanske inte att det finns så jätte mycket pengar i själva konceptet i uppstarten. Men det skapar en bra avsättning i närområdet som kan generera avkastning i framtiden, säger Peter Gullin.
Men det är enbart de grisbönder som är med och hjälper till med marknads­föringen som får del av pengarna.­
– Det utgår en extra betalning, en marknadsföringspeng. De som ställer upp och marknadsför kommer att­ premieras i första hand.

Öka mervärdet
Peter Gullin uppskattar konsumföreningarnas satsningar på att öka mervärdet för det lokalproducerade grisköttet.
– Den stora utmaningen­ för branschen är att kommunicera­ mervärdena. Och vi får vara lite självkritiska. Vi har inte lyckats­ riktigt­ bra med det. Till exempel djurvälfärden. Att det finns halm i boxarna, att vi inte får klippa svansarna, att vi har större utrymmen, och korta transporter och­
salmonellafrihet. Det är det vi måste sälja på, säger han och tillägger:
– Problemet i dag är att vi ser en fallande marknad. Vi ser att antalet grisar minskar hela tiden i Sverige.
Susanne Borssén och hennes man Jan på Sallebyns Gård, Brålanda, är en av de utvalda profilbönderna som ska hjälpa till att marknadsföra varumärket genom att träffa konsumenterna ute i butiken. Foto: Lasse Forsberg
En av bönderna
Susanne Borssén och hennes man Jan har fött upp smågrisar på en gård i Brålanda sedan 2007. Hon är en av de utvalda profil­bönderna som är med från början i Bodalsgrisen. För henne som för många andra grisbönder var förra året ett katastrofår. Men Susanne Borssén valde att investera sig ur krisen.
– Ja, vi har kört för fullt hela tiden för vi har ändå trott på att någon gång ska det vända. Och då ska vi vara med. Vi har hela tiden rekryterat istället­ för att dra ner på suggantalet.
Och satsningen har lönat sig. Sedan årsskiftet råder det ett skriande behov av smågrisar­ i Sverige.
– Vi föder upp cirka 4 500 smågrisar om året ungefär. Och nu hade vi gärna kunnat ha det dubbla och hade blivit av med dem i alla fall.
Susanne Borssén tycker att upplägget med Bodals­grisen, och att det blir en extra betalning till de profilbönder som är med och marknadsför varumärket, är bra.
– Det är bra att någon tar initiativ. Man hoppas bara att förpackningarna blir så att det klart och tydligt framgår att det är svenskt och att köttet kommer från Bohuslän och Dalsland.

Hur känns det att vara en av de utvalda profilbönderna?
– Det är väldigt spännande och pirrigt. Vi som brukar gå i ladugården och skrapa gödsel större delen av vår tid ska helt plötsligt ut och prata i butik. De vill att vi ska göra minst tre dagar varje år som bonde i butik.
Tror du att det här kommer att lyfta grisproduktionen i området?
– Jag hoppas det i alla fall. Vi måste ju göra någonting. Vi får ta minsta halmstrå för att verkligen få folk att köpa svenskt. Annars kommer vi att försvinna till slut, säger Susanne Borssén.
 

 








Håkan Frisell
Frilans

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Kommentera artikeln »

Här kan du kommentera nyheter på ja.se. Du kan berömma, utveckla eller kritisera. Allt ska dock ske sakligt och tonen ska hållas respektfull.

 

Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg som är kränkande, rasistiska eller har sexistiskt innehåll.Vi förbehåller oss också rätten att radera inlägg som inte för debatten framåt.

Du som kommenterar garanteras anonymitet i det publicerade inlägget, men du måste uppge namn samt en korrekt e-postadress.

Utvalda kommentarer kan komma att publiceras i Jordbruksaktuellts tryckta upplaga.

Skriv JA i rutan:

Tipsa någon om denna artikel »



 

VIDEO – Någon som är lika snabb på att lasta häst i trailer? Fredagsvideo med lite inspiration till möjligt träningsområde? Vem vet, kanske kan man träna kor, grisar och får att göra samma sak. KommenteraPublicerad 2014-08-22 Ytterligare sänkning från Arla De globala priserna har fortsatt att gå ner, därför är en sänkning från Arla oundviklig. Det nya priset från Arla ligger på 316,6 öre per kilo, vilket är en sänkning med 13 öre. KommenteraPublicerad 2014-08-22 ”Vi tröskar mellan skurarna” När Jordbruksaktuellt pratar med Carl Gillheimer på Uljebergs Säteri, befinner han sig i torken samtidigt som tröskningen pågår i fält. I Östergötland pågår just nu en kamp mellan bonden och vädergudarna. För tillfället tröskas det mellan skurarna och torkarna går varma. KommenteraPublicerad 2014-08-22 Skånemejerier flyttar hem produktionen av kvarg Efterfrågan på mejeriprodukter med högt proteininnehåll är större än någonsin, men hittills är det inget av de större mejerierna som producerar den i Sverige. Nu har Skånemejerier tagit beslut om att flytta hem produktionen och endast använda svensk mjölk. KommenteraPublicerad 2014-08-22 Återkallande av pålägg i Sverige och Danmark Efter misstanke om listeria återkallar nu Tulip Food Company en rad charkprodukter. KommenteraPublicerad 2014-08-22 Salmonella i danska pastöriserade äggprodukter Företaget Hedegaard i Danmark återkallar produkter som kan komma från en hönsbesättning som testat positivt för salmonella. KommenteraPublicerad 2014-08-22 Österrikisk såteknik med hög finish Tack vare införandet av gödningsplacering har österrikiska Pöttingers såmaskin Terrasem nu blivit en intressant spelare på den nordiska marknaden.  KommenteraPublicerad 2014-08-22 Entreprenad Live 2014: Läs allt om mässan! Idag är det exakt två veckor kvar till Entreprenad Live. Klicka här för att läsa allt om mässan! KommenteraPublicerad 2014-08-21 ICAs ekologiska varor skjuter i höjden Försäljningen av ekologiska varor har under andra kvartalet 2014 nått rekordnivåer inom ICA. Mest ökade försäljningen av ekologisk mjölk, bananer och tomater. KommenteraPublicerad 2014-08-21 Ny marknad för danskt fläsk Den nyaste exportmarknaden för det danska företaget Danish Crown är Nepal. I juli anlände den första containern med fläskkött till huvudstaden Kathmandu. KommenteraPublicerad 2014-08-21 Håll tummarna för den halländska skörden I Halland har man utlyst klass tre-varning för höga flöden i ån Nissan, men för lantbrukarna är Suesån ett större problem. Den ringlar sig genom slättlandskapet och ställer till det för alla som är inne i skörd och höstsådd. KommenteraPublicerad 2014-08-21 De amerikanska jätteskördarna växer och växer Denna vecka är den amerikanska branschorganisationen Professional Farmers of America ute på sin årliga turné genom mellanvästern, för att ge en uppskattning av årets majsskörd. Redan nu flaggar man för rekordnivåer. KommenteraPublicerad 2014-08-21 Kronfågel köper Bosarpskyckling

Scandi Standard köper genom sitt dotterbolag Kronfågel den svenska ekologiska kycklingproducenten Bosarpskyckling för 33 miljoner. Idag levererar fem producenter till Bosarp.

KommenteraPublicerad 2014-08-21
Nya priser från Dalsjöfors kött Efter hårt kampanjtryck upplever Dalsjöfors en hårdare konkurrens om svenskt kött. För att stå sig mot konkurrerande uppköpare har man därför försökt lyssna på leverantörernas krav gällande prissättning. KommenteraPublicerad 2014-08-20 Fendt Vario – en toppad serie Fendt presenterade nyheterna som präglar de nya traktorerna som kommer att säljas från mitten av 2015. Både 300 och 700 serien har blivit uppgraderade, men den stora publikfavoriten var Fendts nya stora 1000 serie, med traktorer upp till 500 hästkrafter. KommenteraPublicerad 2014-08-20 Biopanna ger ökade valmöjligheter för bränsle Torkning av spannmål kan bli en dyr affär i och med skiftande bränslepriser. Med biopanna har man fler möjligheter när det gäller val av bränsle. KommenteraPublicerad 2014-08-20 Största svenska skörden på länge Årets spannmålsskörd förväntas bli över 5,6 miljoner ton i Sverige, vilket därmed skulle göra den till den högsta totalskörden sedan 1997. Än mer anmärkningsvärt är att genomsnittliga avkastningen per hektar höstvete beräknas nå sin högsta notering någonsin. KommenteraPublicerad 2014-08-19 Begagnade maskiner direkt i telefonen Maskintillverkaren Volvo Construction Equipment, som bland annat tillverkar kompaktlastare och hjullastare för lantbruket, lanserar en ny app för att söka upp begagnade maskiner i lager. Enligt Volvo Construction, CE, ligger kundernas sätt att handla bakom appen. KommenteraPublicerad 2014-08-19 Exotisk bönodling i Sverige Efter lyckade fältförsök har man nu börjat odla svarta och vita kidneybönor i södra Sverige. Grödor som normalt sätt odlas i länder med varmare klimat. KommenteraPublicerad 2014-08-19 Låga priser slår hårt mot John Deere Sänkta spannmålspriser slår även till mot de större maskintillverkarna. John Deere sänker nu sina prognoser för året samt tvingas skära ner i produktionen. Närmare 600 arbetstillfällen försvinner. KommenteraPublicerad 2014-08-19 125 miljoner euro från EU för att minska utbudet EU kommissionen tog idag beslut om att kompensera de bönder som drabbas av det ryska importstoppet. 125 miljoner euro ska täcka upp för kostnader som går åt för att skänka bort produkter, alternativt låta bli att skörda dem. KommenteraPublicerad 2014-08-18 Foder kan vara orsaken till 8 miljoner döda grisar PEDv epidemin som pågått i drygt ett år i USA har hittills dödat 8 miljoner smågrisar. En ny studie visar att det kan vara fodret som ligger bakom spridningen av viruset. KommenteraPublicerad 2014-08-18 Claas släpper telematik i tre utgåvor På lantbruksmässan Agritechnica i Hannover under förra hösten presenterade Claas sitt nya telematik-system för både dator och mobila enheter. För att täcka in flera kundkategorier släpper Claas systemet i tre versioner under nästa år. KommenteraPublicerad 2014-08-18 Dansk listeria även i Sverige Tre till fyra företag ska ha köpt produkter från Danmark som varit infekterade av Listeria. Det rör sig om små mängder och det mesta är troligen redan uppätet eller har passerat bäst före datum. KommenteraPublicerad 2014-08-18 Europeiska bin är hälsosammare än vi tror Ny fältdata från 376 000 bisamhällen i 19 europeiska länder visar att övervintringsförlusterna bland honungsbin i vintras var den lägsta på många år. Resultaten får Bayer Crop Science att påpeka att neonikotinoider alltså inte påverkar binas hälsa. KommenteraPublicerad 2014-08-17 ”Det här är länken som fattas” Norrbro Fårgård är ett av de företag som valt att gå med i samarbetet MinFarm. En virtuell mötesplats där producenter kan sälja sina produkter till konsumenter på ett enkelt sätt. KommenteraPublicerad 2014-08-17 Mitt liv som svensk grispiga Den 5 december 2013 startade Elin Ringborg och Madeleine Granat Facebooksidan ”Mitt liv som svensk gris”, som en motreaktion till Djurrättsalliansens smygfilmningar i svenska grisstallar. Åtta månader senare fick de Sveriges Grisföretagares hederspris. KommenteraPublicerad 2014-08-16 Ägare och anställd i gemensamt bolag För att ett företag ska utvecklas positivt krävs att det har tillgång till rätt kompetens. Hur ska man behålla den kompetensen i företaget när man har hittat rätt person att driva det? På Badene egendoms smågrisproduktion bildade ägaren ett gemensamt företag med förmannen för att säkerställa den positiva utvecklingen. KommenteraPublicerad 2014-08-16 Äntligen hemma! På fredagen kunde äntligen hela djurbesättningen på Västerfärnebos prästgård återvända hem, efter att har varit evakuerade sedan förra tisdagen då skogsbranden i Västmanland härjade som mest. KommenteraPublicerad 2014-08-15 VIDEO – Ett alternativt sätt att samla ihop kor Att kossor gillar musik kan man ju tänka sig när man ser den här videon. Kanske kan det vara ett sätt för den musikaliske att kombinera nytta med nöje. KommenteraPublicerad 2014-08-15 Fler nyheter i nyhetsarkviet »