Mjölk med oönskade "blåbär"

Just nu har ett tiotal av de mjölkbönder som levererar mjölk till Norrmejerier problem med mjölk som smakar blåbär. Något som ställer till det rejält.

Just nu har ett tiotal leverantörer till Norrmejerier problem med mjölk som smakar blåbär och därmed inte går att sälja. Foto: Norrmejerier.

Mjölk med den här bismaken uppmärksammades första gången i början av 90-talet. Problemet uppstår hos någon enstaka besättning någon gång om året, men nytt är att det är flera som är drabbade samtidigt.

– Mjölk med blåbärssmak är helt ofarlig, men det är smakmässigt inte möjligt att använda den i mejeriproduktionen, därför tar vi inte heller in den i mejeriet, säger Lars Westman, som är medlemschef på Norrmejerier, i ett uttalande.

Eftersom att en enstaka ko kan förstöra en hel leverans, gäller det att försöka urskilja kona i samband med mjölkning. Man får lukta och smaka, men problemet är att bismaken verkar växa till sig efter ett tag.

Vad blåbärssmaken beror på är ganska oklart. Men man vet att det har koppling till foder och näringsinnehåll och att det på något sätt blir en störning i kons vom.

– Det finns misstankar om att den dåliga sommaren har påverkat vallfodret med ojämnt energi- och näringsinnehåll, kanske även i kombination med näringsbalansen i kraftfoder, säger Lars Westman.

För att så snart som möjligt komma till rätta med problemet gör nu SLU en utredning av foderinnehållet på de drabbade gårdarna.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 15 december 2015

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste