"Regeringen vill stoppa småföretagare i upphandling"

I lagförslaget har regeringen skrivit in en paragraf som innebär att alla företag som inkluderas i upphandlingen ska uppfylla kollektivavtal, även familjejordbruk. Detta är Alliansen starkt emot, då det gör det svårare för lantbrukare att komma in i upphandlingen. 

Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet är starkt kritiskt mot lagpropositionen om lagen om offentlig upphandling. Foto: Centerpartiet

Att tillämpa kollektivavtal med krav på semesterdagar och arbetstider, är som egen företagare inte något som fungerar. Speciellt inte om man driver eget inom de gröna näringarna. Att sätta upp ett krav som detta innebär alltså att svenska lantbrukare till stor del exkluderas från upphandlingen.

Pandoras ask

Kravet innebär att samtliga i upphandlingsledet ska ställa kravet om kollektivavtal på den aktör som de köper produkterna av.

– Med detta kravet öppnar man Pandoras ask. Det finns nästan 4 000 upphandlade myndigheter i Sverige och runt 700 olika kollektivavtal. Vad är det som ska gälla egentligen? Vilket avtal ska man gå efter? Det förstår alla med lite sunt bondförnuft att detta inte kommer fungera, säger Emil Källström, Ekonomipolitisk talesman (C), till Jordbruksaktuellt.

Göra allt för att stoppa det

Utöver det faktum att det blir krångligare, bryter kravet även det EU-direktiv som ligger bakom. Nämligen att lagen ska göra det lättare för småföretag att inkluderas i upphandlingen. Även i lagrådet har den nya lagen om offentlig upphandling sågats. Enligt Källström menar de att denna punkten står helt i strid med att göra det enklare för småföretag.

– Det här kommer vi inte låta passera, det kommer behandlads under den tidiga hösten i finansutskottet och nu tittar vi på vilket sätt det är mest effektivt för att stoppa de här förslagen. Att det ska stoppas är solklart och vi kommer göra allt i vår makt för att det blir så.

Enligt Källström vore det bästa om regeringen tar tillbaka sin proposition och rensar den från de destruktiva förslagen och kommer tillbaka med en upphandlingslag som alliansen kan acceptera.

– Vill de inte det så har vi en fråga att sätta oss in i, i finansutskottet. Ska hela propositionen avslås eller ska vi se om man på något sätt kan bryta ut de sämsta delarna när man fattar ett beslut. När det blir skarpare läge får man välja väg, säger han och poängterar att hur det än blir så kommer alliansen göra allt för att få bort förslagen. 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 september 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste