Hallå där Margareta Åberg...

...som nyligen varit på handelsresa till Kina.

Anders Källström, vd för LRF, och Margareta Åberg som är grisexpert på samma organisation, utanför en av Shuanghui Groups fabriker i Kina. Fabriksområdet är 600 hektar stort och utgör arbetsplats för 20 000 personer.Foto: LRF

Vilka var med på resan?

– Representanter från LRF, HKScan, Kött- och charkföretagen. Resan arrangerades i samarbete med Business Sweden och lantbruksrådet i Kina.

Vad gjorde ni i Kina, vilka träffade ni?

Kineserna är väldigt bra på att ta tillvara alla delar på grisen. Exempelvis kan man hitta grishjärna på en kinesisk meny. Foto: LRF

– Vi träffade representanter för två stora kinesiska köttföretag; New Hope Group och Shuangui Group. Båda företagen har verksamhet från jord till bord – foderproduktion, grisuppfödning och köttförädling. Vi var även inbjudna till svenska ambassaden av Sveriges lantbruksattaché på plats i Kina, Lennart Nilsson. Där träffade vi Chinese Meat Association.

Vad var syftet med resan?

– Syftet med resan var att som ett steg i processen för att nå ett svenskt godkännande för export av griskött till Kina, öka samarbetet länderna emellan. Vi har mycket att lära av varandra och ett kunskapsutbyte kommer att stärka våra respektive näringar. Genom en ökad ömsesidig kunskap och förståelse för varandra kan vårt samarbete och vår handel utvecklas. I dagsläget går exporten från Sverige till Kina via Hongkong är en fördyrande omständighet. Ett exportgodkännande med Kina skulle vara värt omkring 100 miljoner kronor för den svenska grisnäringen.

Vad krävs av Sverige för att Kina ska vilja köpa kött direkt från oss?

– Det finns inte en enskild nyckel till den kinesiska marknaden. Myndigheter, politiker och näringen måste hjälpas åt. Kineserna attraheras exempelvis av Sveriges resurstillgångar som foder och vatten, goda djurhälsa och tänket One health, där man bland annat strävar efter minimerad antibiotikaanvändning inom human- och djurhälsa.

Hur bedömer du att förhandlingarna med Kina går?

– Att få till ett handelsavtal är som att lägga ett pussel. Representanter för de kinesiska myndigheterna har varit här på inspektion, och Sven-Erik Bucht med flera var i Kina förra hösten. Varje aktivitet tar oss ett steg närmre målet.

När tror du att det kan bli verklighet med direktexport till Kina?

– Mycket svårt att säga. Jag vill inte spekulera, men hoppas naturligtvis på att det går bra så snart som möjligt, förhoppningsvis inom ett till två års tid.

Vad händer härnäst på området?

–Vi har bjudit in New Hope Group, Shuanghui Group och Chinese Meat Association till Sverige i vår. Då ska vi visa upp den svenska livsmedelskedjan, från jord till bord.

New Hope Group

  • Antal anställda: 80 000 
  • Omsättning: 90 miljarder RMB (motsvarar runt 120 miljarder SEK)
  • Kapacitet: processar 8,5 miljoner grisar per år
  • Övrigt: Företaget har verksamhet i flera världsdelar och planerar expansion
  • Shuanghui Group
  • Antal anställda: 70 000
  • Omsättning: 50 miljarder RMB (motsvarar runt 66 miljarder SEK)
  • Kapacitet: 3,7 miljoner ton kött per år
  • Övrigt: Har samarbete med Danmark och äger även var fjärde gris i USA

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 januari 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Ett kliv in i EU-bubblan

Det känns som jag hamnat i Bryssel i en tid av förändring, det ska beslutas om ny CAP-reform, ny budget och om Brexit. 
Nästa år är det val till EU-parlamentet och ny EU-kommission ska tillsättas. Mycket som påverkar det svenska jordbruket och i skrivande stund, efter snart två månader av mitt internship på LRF:s Brysselkontor, har jag fortfarande svårt att förstå att jag är en del av det arbete som till så stor del påverkar mina val hemma på gårdsplanen. 

Kommentera