MILA: Unga förmågor redo att visa mjölkdjur

Mjölkdjuren var det många som saknade på Elmia i höstas, men för den intresserade finns det chans att se fina djur på Mila. Mjölkdjuren visas i morgon och i dag är det förberedelser som gäller. 

Marie Svensson och Ellen Petersson går andra året på Önnestadsgymnasiet inriktning lantbruk och i framtiden vill båda jobba med kor. Bakom dem ligger de tre kor som ska visas upp under torsdagen. För att hålla djuren rena, ska elever från Önnestad sova i hallen i natt, för att passa så att korna inte riskerar att lägga sig i gödsel. Foto: Katarina Johnsson
Linda Eriksson, arbetsledare Önnestad kostall, tillsammans med eleverna Paula Emilsson, Nellie Franksson, Ellinor Delin och Henrik Johnsson. 

Önnestadsgymnasiet har med sig tre mjölkkor i år och samtliga gör premiär på Mila. En av dem var dock med på Elmia i förrfjol. 

– Vi är rätt nya på detta, det är tredje utställningen så vi håller på att lära oss fortfarande, berättar Linda Eriksson, arbetsledare i Önnestads kostall. 

Med sig har hon elever som pluggar olika inriktingar och uppradade sitter ett gäng som alla studerar djurinriktning. 

Paula Emilsson från Hörby, vill jobba med kor, grisar eller hästar i framtiden. Nellie Franksson från Sösdala kommer från en mjölkgård som ställt om till köttdjur och även hon vill jobba med kor framöver. Ellinor Delin kommer från Kristianstad och har alltid gillar djur, därför valde hon Önnestadskolan och i framtiden blir det jobb med kor eller grisar. Henrik Johnsson kommer från Höör och har höns och andra fåglar hemma, han vill helst jobba med lantbruksdjur eller på djurpark i framtiden.

Arvid Vårdfors och Ella Enoksson går andra året på Naturbruksskolan Sötåsen och ska visa mjölkdjur i morgon. Foto: Katarina Johnsson

Från Sötåsen kom Arvid Vårdfors och Ella Enoksson som båda går andra året på lantbruksinriktningen. Sötåsen har inte varit med på Mila på ett par år, men är nu tillbaka och har med sig sju mjölkdjur av olika raser. Hur det går i morgon får man se menar de och vill inte tippa en vinnare.

– Man vet ju aldrig hur domarna tänker, säger Arvid och Ella fyller i:

– Nån gillar ben och en annan gillar juver, så vi får se, säger hon och pekar ut favoriten, en SRB vid namn 654 Stjärna.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 16 februari 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste