MILA: Ökat intresse för avelsdjur

Några som inte ville missa Milamässan var Nordisk Avelsförening för Biffraser, NAB. Stämningen i den stora montern med utsikt över visningsringen var god, inte minst tack vare utsikten men även den ökade efterfrågan på avelsdjur. 

Här visas den drygt ett år gamla simmentalkvigan, 415 Berge av Frönshult upp i ringen första dagen på Milamässan. Intresset för avelsdjur har ökat, menar Lennart Nilsson ledamot NAB, vilket även syns på priserna. Foto: Katarina Johnsson
Lennart Nilsson, ledamot NAB och LRF riks, visar besökare hur kviglotteriet fungerar. Foto: Katarina Johnsson

I NAB:s monter samlas alla stora köttraser och varje rasförening har en egen liten monter som man kan besöka. NAB står även för ett kviglotteri som lantbrukare kan vara med i och utöver det säljer de en plansch som visar bilder på alla köttraser.

– Det finns ett ökat intresse för köttproduktion. Det märker vi på gårdarna i ett ökat intresse för tjurar och moderdjur, säger Lennart Nilsson, ledamot NAB. 

Intresset kommer från flera olika håll, det är både helt nya djurbönder och rutinerade som är intresserade. 

– Det är mjölkbönder som är på väg att ställa om till köttdjur, men även ungnötsproducenter som integrerar för att säkra tillgången på kalv. Vi ser även en del helt nya aktörer som kanske tidigare arrenderat ut betet men som nu köper egna djur. Priserna är vettiga nu och då blir fler intresserade.

– Nu är det otroligt viktigt att vi håller i produktionen och till och med ökar. Kan vi inte uppfylla efterfrågan finns det risk att import tar den platsen. Vi måste också satsa på kvalitet och gärna att mjölkbönderna använder ännu mer köttrassemin, säger Lennart.

Det är inte bara slaktpriset som har gått upp utan avelsdjuren följer samma kurva.

– Avelspriset är givetvis kopplat till slaktpriset, däremot är jag inte säker på att det är dyrare för mjölken att seminera med köttras än det var tidigare. 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 16 februari 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste