Förslag: Billigare att tanka på landsbygden

I Norge har Arbeiderpartiet lagt ett förslag om att göra det billigare att tanka om man bor på landsbygden än i stan. ”Orimligt att drivmedel är dyrast där det finns dålig kollektivtrafik.”

Arbeiderpartiet lyfter frågan om att drivmedel borde vara billigare för de som bor på landsbygden och inte har tillgång till utvecklad kollektivtrafik. Foto: Thinkstock

Förslaget framförs på Arbeiderpartiets landsmöte som hålls den 20 april, rapporterar Ekot.

– Det är orimligt att drivmedel är dyrast i de delar av Norge där det är minst antal möjligheter till kollektivtransport. Därför menar jag att om det går att finna en lösning där du kan differentiera (bränsleavgifterna) så bör vi göra det, säger partisekreterare Kjersti Stenseng, till Ekot.

På den norska landsbygden, liksom den svenska är kollektivtrafiken dåligt utbyggd och bilen är för många det enda sättet att förflytta sig i vardagen. Inför mötet finns det inga uppgifter gällande hur en sänkning skulle se ut eller hur stor den skulle vara, men partiledningen vill utreda frågan.

I september är det dags för val i Norge och stad- och landfrågan är högst aktuell. Frågan har bland annat gett ökat stöd till Senterpartiet som enligt opinionsundersökningar skulle kunna bli koalitionspartner med en eventuell framtida socialdemokratiskt ledd regering.

Fremskrittspartiet dömer dock ut förslaget som så kallat valfläsk. De poängterar också att systemet skulle kunna hamna i konflikt med EU:s konkurrenslagstiftning som de är bundna till att följa via ESS-avtalet. Det skulle också kunna bli en gränsproblematik när man kör över gränser för att tanka billigare.

– Så jag är lite tvivlande till träffsäkerheten med detta som ett instrument för att göra det billigare att köra på landsbygden än i staden, säger biträdande chefen på Transportekonomiska institutet, Kjell Werner Johansen, till Ekot.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 19 april 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste