Matfusk: Silar bort insekter från torrvaror

Uppdrag granskning avslöjar i dag att en av Sveriges största importörer av asiatisk mat, Hung Fat Trading, fuskar ordentligt med mat. De har blivit anmälda till tre myndigheter, men ändå har inget hänt.

Ris med fullt av levande insekter, läggs i frysen ett par dagar och sedan silas det och packas om innan det säljs till olika sushirestauranger. Foto: Mostphotos

Företaget har alltså blivit anmälda till Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Migrationsverket och polisen för en rad grova felaktigheter, men ändå har inget hänt trots fyra separata polisutredningar.

Alla anmälningar gör att Hung Fat Trading är ett känt namn som associeras med matfusk, svarta löner och farligt arbete.

– Jag känner till namnet hur väl som helst, säger Helena Lans som arbetat vid Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs kommun, till Uppdrag granskning.

I programmet visas hur bönorpartier fulla av döda insekter, silas och packas om samt hur datummärkningar suddas ut och livsmedlen märks om.

Efter att polisen har tagit del av Uppdrag gransknings avslöjande medger polisen att de behöver rannsaka sig själva och bli bättre på samverkan för att nå ett bättre resultat.

Hung Fat Trading startade i Göteborg 1993 och är i dag en koncern, med sju olika bolag som omsätter över 170 miljoner kronor om året. Enligt dem själva har de drygt 600 företagskunder i Norden. De driver även tre egna butiker i Göteborg, Asian Trade är den största.

Programmet sänds på SVT1 i kväll klockan 20.00.

Se det omfattande matfusket där döda insekter silas bort

Uppdrag granskning har fått tillgång till ett stort antal filmklipp från mobilkameror. De visar hur arbetare tvättar bort datumstämplar på asiatiska matvaror med ett lösningsmedel, sprättar bort etiketter och sätter dit nya med framflyttat utgångsdatum. På ett av klippen silas döda insekter bort från kidneybönor, bönor som packas om i nya påsar för försäljning.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 19 april 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste