Trafikstockning på landet?

En enda gång har jag fastnat i en trafikstockning här på landet. Inte en kö bakom en traktor med extra brett släp. Nej, verkligen stillastående trafik, så långt ögat kunde nå, vilket handlade om någon kilometer.

Lars Wilderäng

I de andra bilarna gav man helt enkelt upp och passagerarna klev ut och började gå förbi kön, medan förarna snällt fick sitta kvar och vänta.

Det var betessläppsdags på Strömmaskolan utanför min by Sätila. Och jag hade missat att det var den dagen, för att av ren obetänksamhet svänga in på vägen förbi Strömma och hem till byn.

Så där satt jag. Innan jag ens hann förstå vad som hänt blockerades reträttvägen av göteborgare efter göteborgare som anlände och stängde in mig i kön. En strid ström av mammor, pappor och barn började gå förbi mig, där jag spanade ut över nejden och alla bilar som parkerat på anvisade åkrar och ängar.

Hur många som egentligen var på betessläppet har jag ingen aning om. Tusentals åtminstone. Jag har inte orkat räkna på de foton jag passade på att ta när jag nådde fram lagom till korna och kvigorna skulle släppas fria.

Jag bannade mig lite för att ha missat datumet. Strömma Naturbruksgymnasium är ändå min granne. I lantlig bemärkelse, förstås. Min närmaste bebyggda fastighet mot norr och endast två kilometer genom skogen på stigar och skogsvägar alldeles för få vandrar.

Det året skulle det visa sig vara ett alldeles speciellt betessläpp för korna. Med allt färre sökande till naturbruksgymnasiet slutade man hålla kor, tog inte in nya elever och skulle sedan lägga ner. Maten kommer trots allt från Ica, och vem vill jobba sju dagar i veckan motarbetad av myndigheter och opinion?

Så det visade sig vara det sista betessläppet och göteborgarna fick hålla sig till någon av de andra släppen i området.

Och stadsborna packade in sig i sina bilar igen. Det var säkert kö även åt andra hållet, speciellt med tanke på stoppskylten ut till stora vägen, länsväg 156.

Väl hemma köper besökarna sin importerade mat som vanligt.

Lars Wilderäng

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 maj 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste