Nya undantag från behandlingsförbudet

Trots att det är populärt att utbilda sig till djursjukskötare råder det stor brist. Mellan 100 till 250 nya djursjukskötare kommer enligt SLA Svensk Djursjukvård behövas de kommande åren. För att säkra djurskyddet föreslås en kortsiktig lösning där man i vissa fall ska undgå behandlingsförbudet. 

För att tillfälligt lösa bristen på djursjukvådare föreslår Jordbruksverket att det ska bli möjligt att under sex år få undantag från behandlingsförbudet. Bland annat ska en djursjukvårdare efter en särskild utbildning kunna ge hästar lugnande medel. Foto: Mostphotos

Enligt förslaget ska det under sex år bli möjligt att få undantag från behandlingsförbudet. Detta kommer att ge djurvårdare som har erfarenhet av yrket en möjlighet att genom att gå en utbildning få utökad kompetens kring narkos. Efter avslutad utbildning ska djurvårdaren utföra vissa nya arbetsuppgifter, men det ska se under en veterinärs ansvar och ordination.

Just nu ska förslaget ut på en andra remissrunda, efter att Jordbruksverket tagit till sig synpunkter från den första rundan i februari.

Enligt Jordbruksverket innebär de nya justeringarna följande:

  • Djurvårdare ska inte få söva hästar, däremot ska de få ge hästar lugnande medel.
  • För att djurvårdare ska få söva sällskapsdjur krävs att de ska ha tre års arbetslivserfarenhet förutom en specifik utbildning. I den första remissen skulle det bara krävas ett års erfarenhet.
  • Den specifika utbildningen ska avslutas med en examen.

– Vi tror och önskar att undantaget från behandlingsförbudet som vi nu föreslår bara ska gälla i upp till sex år och att vi efter den tiden har en situation som ser bättre ut vad gäller djursjukskötare. Vi kommer att arbeta tillsammans med branschen, länsstyrelsen och SLU för att följa upp hur situationen utvecklar sig. Målet måste vara att det ska finnas tillräckligt med kompetens på landets veterinärmottagningar för att kunna ge den vård som djuren behöver, säger Håkan Henrikson, divisionsdirektör på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

I dag finns endast 80 utbildningsplatser på SLU för att bli djursjukskötare. Men behovet är klart mycket större och till varje plats är det flera sökande. Håkan hoppas därför att antalet utbildningsplatser kan komma att öka under den här sex årsperioden för att komma till rätta med bristen på legitimerade djursjukskötare.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 maj 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste